Maconka 2012: Jubileum és évindító, avagy kettő az egyben

Maconka 2012: Jubileum és évindító, avagy kettő az egyben

A Haldorádó horgászportál hosszú évekre visszamenően eredményes együttműködést valósít meg a Maconkai-víztározót és tórendszerét a szabadidős- és sporthorgászat, valamint az általános rekreáció oldaláról hasznosító Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) szervezetével. Az EU beruházás tavalyi sikeres befejezését követően látványosan átalakult terület és az itt nyújtott szolgáltatások népszerűségét jól jelzi, hogy az egyesület már 1396 főt szerepeltet nyilvántartásában, köztük 237 külföldi horgászt is. Január 29-én több, mint 400 tag és vendég jelent meg a 25 éves jubileumi közgyűlésen, köztük volt, aki Németországból érkezett haza, vagy éppen Szerbiából jött el az Egyesület meghívására. Ennek apropóján a kezdetekről, a beruházásról és egyben az idény indításával kapcsolatos információkról beszélgettünk dr. Dérer Istvánnal, a BSHE elnökével.

Legelőször is, mit jelent az Egyesület életében az eltelt 25 év?

Nem egyszerű a kérdés, különösen ha röviden kell válaszolnom rá. Először is talán mindenkit egyfajta számvetésre késztet egy-egy kerek évszám, évforduló. Esetünkben ezt megelőzően a jubileumi ünnepség előkészítése alkalmat adott, de egyben egyfajta erkölcsi alapú kényszert is jelentett az alapítók és a fellelt dokumentumok segítségével a kezdetetek történéseinek mélyebb megismerésére.

Meggyőződésem, hogy a múlt ismerete és annak objektív szemlélete elengedhetetlen a jövő építéséhez is. Az is fontos tény, hogy ma biztosan nem lenne Maconka az, ami, ha 1987-ben nem fognak össze az akkor még súlyponti megyei tényezőként létező Nógrádi Szénbányák környékbeli bányaüzemeinek dolgozói és vezetői a horgászvíz megszerzése érdekében. Éppen ezért az alapítók és az első vezetők szerepe vitathatatlan, tettük természetesen meg- és elismerést érdemel a mai tagság és a vezetőség részéről is. A közeljövőben a kezdetekről, az első évekről egy kis anyagot is közzéteszünk majd, mert érdekes elolvasni, hogy negyed évszázad alatt mennyit változott a világ.

A jubileumi logo

Mondanál a kezdetekről e tárgyban egy-két tényt, illetve érdekességet?

Természetesen. 1987. november 8. az alapítás napja, ahol az akkori nevén Bányász Művelődési Ház mozi termében 98 fő alapító tag jelenlétében megalakult az akkori nevén Bátonyterenyei Bányász Horgász Egyesület. A közgyűlés elnöknek Mákos Nándort választotta meg, aki a későbbiekben 1999-ig látta el e feladatot. Az új belépő teljes díja 2000 Ft, a napijegy ára 150 Ft volt az első évben, viszonyításként ekkor 1 kg ponty beszerzési ára pedig mindösszesen 68 Ft volt. Csónakot a „Szivárvány Áruház ajánlatát elutasítva” Zsámbékról vásárolt a KISZ támogatásával az Egyesület, darabonként 21700 Ft-os áron. Egy „Alföld” típusú, a Nagybátonyi Gépüzem által felújított lakókocsi lett a központ, melynek ára 18000 Ft volt akkoriban. A halőrzést 3 db „Jáva Babetta Automatic” segítette, 13700 Ft-os darabáron.

Az első horgászverseny egyik díja egy 150 Ft-os úszókészlet és „egy csomag különféle horog” volt. Az első évi átlagfogás 10,43 kg/fő/év, a telepítési kötelezettség 50 kg/hektár szinten alakult. Az első főállású halőri bruttó fizetés pedig 7000 Ft volt. Végül egy kis sajtó-érdekesség. Nos, a megalakulásról szóló nagyméretű hirdetést a Nógrád Lapkiadó Vállalat 1020 Ft-ra árazta be. Nekünk e relatíve nem is túl régi történetben bizony sok minden elgondolkodtató, de a mai fiatal korosztálynak már ez inkább csak tényleg érdekesség.

Közgyűlési pillanat

Visszatérve a közgyűlési eseményekre, kik és hogyan ünnepeltek?

Legelőször adott volt az ötlet, hogy megkeresünk minden alapítót. Sajnos a lista negyedszázad után már nem lett túl hosszú, de 7 alapító tisztségviselőt és 19 máig is aktív alapító tagot regisztrálhattunk. A másik csoport a díszvendégek köre volt. Itt olyan személyeket és szervezeti képviselőket invitáltunk meg, akik sokat tettek a magyar horgászatért, a horgászokért, az Egyesület céljainak megvalósításáért, vagy éppen napi munkájának segítéséért. Nagy örömünkre szinte mindenki elfogadta a meghívásunkat. A rendezvényen részt vett Fűrész György, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) ügyvezető elnöke és Paulovits László, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének (HENOSZ) elnöke is. A többségi szereplők természetesen ismét azok a tagok voltak, akik vették a fáradtságot arra, hogy azon a téli napon akár több száz kilométert autózva személyesen is jelen legyenek.

A hogyanhoz tartozik, hogy e jeles napra alapítottunk egy új kitüntetési formát. Ez egy egyedi, bronzból készült érem a hozzá tartozó egyéni díszoklevéllel, „Jubileumi Érdemérem” és „Emlékérem” változatban. Az ünnepségen ezúttal természetesen számos kitüntetés átadására került sor. Érdemérem Bertalan József, Döme Gábor (Őt talán ismered egy kicsit…), Ivan Kiralj, Radu Morar, Plachy György, Németh Aladárné, Kürti Sándor és Répás Ferenc, Emlékérem pedig Mákos Nándor, Herczeg István, Komáromi Tibor, a MOHOSZ, a HENOSZ, Nógrád Megye Önkormányzata, Bátonyterenye Város Önkormányzata, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság, a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság, valamint a NMKH Földművelésügyi Igazgatósága részére került átadásra, illetve adományozásra.

„Egyesületért Érem” kitüntetésben részesült Molnár István, Ignácz Olivér, Lőrincz József és Szomora László, „Egyesületért Jelvény”-t vehetett át Gombos Zoltán, Tari István, ifj. Papp Zoltán és Nádasdi Csaba. A szintén erre az alkalomra alapított „Jubileumi Emléklapot” pedig az első vezetőség tagjai, az aktív alapító tagok valamint a jelenleg is aktív jogviszonnyal rendelkező volt tisztségviselők, továbbá a jelenlegi tisztségviselők és munkatársak kapták meg. Az ünnepi közgyűlést támogató munkájáért szintén ezen elismerést kapta Grezsu István és Bencze Péter, valamint egyesületi korelnökként az idén 80 éves Váczi Béla és a legfiatalabb tag horgász, a kilenc éves Kelemen Gergő. Minden jelenlévő tagunk pedig megkapta a 2012. évre újra kiadott egyesületi prospektus egy-egy példányát, végül az alapítók és a vendégek pedig egy fogadáson vettek részt.

Néhány szép elismerés

Úgy tudom, hogy az Egyesület és annak vezetői is kaptak elismerést.

Így igaz, Egyesületünket a MOHOSZ képviseletében Fűrész György Úr emlékplakettel, a HENOSZ pedig oklevéllel ismerte el. Szintén e rendezvényen kaptuk meg a „Tiszta víz, rendezett vízpart” verseny első helyéért járó elismerést is. Örömmel és köszönettel említem meg azt is, hogy Kürti Sándor FB elnök és Pető Zsolt leköszönő elnökhelyettes is szövetségi kitüntetésben részesülhetett, még jómagam a „Nógrád Horgászsportjáért Plakett” és az „Érdemérem” kitüntetéseket vehettem át. Úgy értékelem, hogy barátsággal és kellő ünnepélyességgel is zártuk le képletesen az első 25 évet, melyet remélem még számos ilyen periódus követ majd a tórendszer és az Egyesüket közös életében.

Van, amikor az elnök is horgászik...

Visszatérve a napi horgászat világába, hogyan alakult Maconkán a 2011. év? Legelőször beszéljünk talán az elkészült látványos vízterületi átalakításról.

Azt hiszem, nem lehet okunk panaszra. Technikai értelemben tavaly befejeződött az európai uniós nagyberuházás. Íme egy rövid, horgászati szemszögből íródott leltár: 1020 fm és több ezer m² új parti horgászterület, ezen túl további területek minőségi javulása; egy 700 m-es és egy 400 m-es versenypálya, közel 10 hektáros különleges előtározó, egy új (VI.) tó, 6 tározói öko-sziget kialakítása; a déli part tórészleteinek külön vízszinttartási, áramoltatási és így halasítási lehetőségének megteremtése, 12 új zsilip, levegőztető berendezések; kártyás beléptetőrendszer, végre szilárd burkolatú út a homlokgát és a hosszgát egészén, a védterület határainak szinte már teljes elkerítése, több mint 1000 facsemete elültetése és a fő műtárgy régen várt fix, nagyvizeknél is működő halvédelme! Mindez most már a „miénk”! Köszönet minden olyan közreműködőnek, aki csak egy picit is magáénak érezte feladatot!

Az egyik tóegység, az előtározó (újjá)születése
1. sz., gáti nemzetközi versenypálya

A megvalósulás, az elért eredmények szempontjából Magyarországon szinte egyedülálló eredmények ismeretében is engedelmeddel menjünk bele kicsit az eddig nem ismert részletekbe is. A beruházás kapcsán beszélgetéseink során többször is utaltál nekem adminisztratív és egyéb gondokra, nehézségekre.

Igen, bőven van még mit tenni a jövő nyugalma érdekében. Az már szinte unalomig ismert prófécia, hogy a szomszéd tehenével nálunk nem mindenki szimpatizál, vagy a közös ló is bizony szinte mindig kihívásokkal küszködik. Egy modellértékű, teljesen új megközelítésű beruházást valósítottunk meg a maga nehézségeivel és buktatóival, felvállalva sokszor a lehetetlent is. Gondolná valaki, hogy az előkészítéstől a megvalósításig eltelt több év alatt az ÁFA változása, vagy éppen a gázolaj-árak elszabadulása, vagy egy árvíz romboló hatása a megvalósítás költségelismeréseinél nem számít? Legalábbis akkor, ha a terveknek megfelelően az elnyert munka egészét akarja az egyszeri beruházó és a kivitelező felelősen és a valóságban is megvalósítani.

Sokat lehetne mesélni az adminisztratív kötelezettségek, felesleges előírások, vagy a tilalomfák burjánzásáról is. Számos hatóság az elmúlt évek, évtizedek elmaradt dolgait e beruházás kapcsán vasalta be rajtunk, vagy éppen próbálta, próbálja bevasalni. Az egyik ilyen csoda a hordalékfogó- és halrács esete volt. Több, mint egy évtizedig küzdöttem az engedélyezéséért, majd az elkészülte után jön egy kötelező határozat, hogy olyan védművet kell kialakítani, amin még - szó szerint értelmezve - egy ikra sem jut át! Ugyanilyen sokk volt egy másik irányból a vízszint csökkentését szorgalmazó elképzelés (minden műtárgyat, a természeti környezetet a tervezett vízszintre optimalizáltunk) azzal a jelszóval, hogy most már a kotrás után több a víz a tározótérben. Mihez képest? Mert az elmúlt évtizedek feltöltődése bizony szinte senkit sem zavart, a nyilvántartott kapacitásérték pedig természetesen egyáltalán nem változott. Még ugyanabban a levélben pedig azt is megtudtuk, hogy a vízkeret irányelv (hibás értelmezése) okán az eddigi leeresztendő napi vízmennyiségnek a kétszeresét kell(ene) továbbengednünk! Egy másik papíron pedig jelezték, hogy fel kell készülnünk az aszály hatásaira… Más eset. Folyamatosan mérni kellett a vízminőség olyan komponenseit egy sok száz mázsa halat tartalmazó rendszerben, melyet eddig itt még nem mért senki, de ha gond lett volna, akkor ezt a halak percek múlva hátúszással úgyis jelezték volna… Volt, aki az ültetett fák kivágására szólított fel minket, egy más hivatal pedig őshonos fafajok ültetésére. Állt a munka a békák miatt is, majd nekik közvetlenül a vízpart mellett - ha már szóltak érte - külön békakubikot is építettünk. Még sorolhatnám az "élményeket", de véleményem szerint nem ez a lényeg.

Hatékony halvédelem, hatékony halásszal

Én imádom a természetet, emellett belülről ismerem az állami igazgatási gépezetet is. Az alapokat tekintve azért talán nem vegytisztán az ember van a természetért, a szélsőségek és a méregzöld reakciók mindig kerülendők. A természetvédelem forrásait a természet erőforrásait használók e használatuk arányában kellene, hogy megteremtsék. Felelősen kell együtt élnünk a sérülékeny természettel, de folyamatos kompromisszumokat kötve például a szükséges és a lehetséges között. Ugyanilyen kompromisszumokra és kompromisszumkészségre van szükség egy sokszereplős történet hatósági-hivatali és egyéb szereplői, adott esetben teherviselői között is. Optimalizálni kell a lehetőségeket, de talán ismert fogalom a multiplikátor-hatás is. Ennek egyik lényege, hogy kellő összehangolással az eredmény megsokszorozható. Ma a jogi túlszabályozottság e lehetőségnek szinte a totális gátja is egyben.

Véleményem szerint ma és holnap is olyan összefogó, az összefüggéseket és így a múlt eseményeit is ismerő szakemberekre van szükség, akik szolgálatnak és szolgáltatásnak élik meg azt, amit csinálnak, emellett pedig megfelelő jog- és hatáskörrel felruházottak, de ehhez mérhető a felelősségük és a javadalmazásuk is. Szükség van a változásra! Mindemellett szerencsére még mindig maradt bennem optimizmus, bízom a józan ész erejében és az emberekben!

Tiszteljük, védjük, óvjuk - mert a miénk!

Ha már eltávolodtunk egy kis időre Maconkától, még egy általános kérdés. Mit látsz a jövő horgásztatási és így horgászati lehetőségei tárgyában?

Ismert, hogy 2015-ben a legtöbb víz halászati joga lejár, illetve a halászatról-horgászatról szóló jogszabályi környezet is várhatóan alapjaiban változni fog. Gyakorlatilag azonnal, minden szinten meg kell kezdeni a valódi érdekérvényesítést, tényekkel és bizonyítékokkal megalapozva, vagy éppen tagadva az aktuális állításokat. A magyar horgászat jövendő szabályozási környezete, a horgásztársadalom szervezeti jövője már most alakul, de most még alakítható. Gyermekeink érdekében sem lehetünk passzív szemlélők, legalább a magyar horgászat alapértékeinek védelmében bizony illene összeállnunk és összezárnunk. Gondoljunk csak a vadászok gyakorlatban is megmutatkozó érdekérvényesítési potenciáljára! Minden más, helyi érdek most fontos, de másodlagos.

Őszintén szólva nem vagyok biztos benne, hogy mi élni tudunk majd a lehetőséggel. Hamarosan ez is kiderül majd. Lehet, hogy sokan nem hiszik el nekem, de én bizony sok-sok „Maconkát” és természetesen a jelenleginél jóval több horgászt szeretnék látni néhány év múlva ebben a természeti csodákkal és lehetőségekkel bőven megáldott kis országban…

Ami a szemünk előtt van, sokszor nem is vesszük észre...

Újra a naposabb oldalra visszaevezve, ma hogyan írnád le Maconkát?

Talán a legrövidebb átgondolt verzió az egyik kiadványunk néhány bekezdése. Eszerint az impozáns horgászvíz a 2002-ben, majd 2011-ben átadott 50 %-os területnövekedést jelentő bővítések után immár Nógrád megye legnagyobb felületű tórendszere. Kialakítása során a vízterület szigetekkel tarkított, emelt szintű előtározóval, külön horgásztatható tavakkal, tórészletekkel és két (közte egy 700 méteres nemzetközi) versenypályával is rendelkező természetközeli jellegű vizes élőhellyé alakult át, amely azonban kiválóan alkalmas horgászati és egyéb szabadidős célokra is. A csónakos lehetőség biztosítása mellett rendelkezésre álló közel 5 km-es partszakasz teljes egészében szabadon látogatható a napijegyesek és a vendégek számára is, mivel ezen cél a kialakított BSHE horgásztatási koncepció fontos eleme.

Az I. sziget, a legnépszerűbb célpont
Szigeti kalandozás 1.
Szigeti kalandozás 2.
Szigeti kalandozás 3.
Szigeti kalandozás 4.
Szigeti kalandozás 5.
Szigeti kalandozás 6.
A legnépszerűbb célpont az I. szigeten is

Ha egy kicsit „betekintünk a víz alá”, akkor láthatjuk, hogy e tekintetben kevés vetélytárs akadhat az országban, mivel a folyamatos pályázati programoknak is köszönhetően kiemelkedően gazdag és változatos a halállomány. Néhány jellemző szám: 49 ismert halfaj, köztük különlegességek. A 23 féle pontyváltozat elvihető példányaira nincs fajlagos tilalom sem.

Márna, aki a jelek szerint jól érzi magát
Süllő, csónakból
Pikkelyes, Haldorádó Team-módra
Dupla, vagy semmi!

Feltétlenül megemlítendő még a fogási lehetőségeknél a külön tavon folyó rekordlistás horgásztatás, ahol egyszerre maximum 15 horgász küzdhet meg a sportszerűség jegyében a szinte kivétel nélkül rekordméretű, 5-25 kg-os pontyokkal, amurokkal, vagy az akár „tízentúli” csukákkal és tokokkal, de emellett foghat kapitális süllőt, lapátméretű dévért, pontyot leköröző súlyú kárászt, compót és jászkeszeget, valamint akár többkilós márnát, kecsegét, angolnát is. Innen zsákmány nem vihető el és alapfeltétel a kíméletes bánásmód, a halak tisztelete!

Színes élet a víz alatt!
A Rekord-tó varázsa 1.
A Rekord-tó varázsa 2.
A Rekord-tó varázsa 3.

Az általunk szervezett versenyek okán, de főleg a napijegyes vendéghorgászok és a tagok számára is fontos, hogy miként alakultak az elmúlt év fogásai és telepítései?

A területi jeggyel rendelkező tagok elviteli átlagfogása a 2011. évben 56,24 kg volt. A tórendszerről tavaly 46.832 kg hal került elvitelre, ez 11 %-al több az előző év adatánál. A telepítéseknél összesen 46.451 kg hal érkezett, ebből a ponty 35.369 kg. A legtöbb felhasználói szavazatot kapó extra ponty (5-21 kg) telepítésből 7.008 kg realizálódott, ez újabb 1000 db nagy pontyot jelent! Csukából és süllőből és egyéb nemes halból 2.974 kg, compóból, kárászból és keszegből pedig 8.108 kg volt a beszállítások mérlege. E hiteles számok valószínűleg minden horgásznak önmagukért beszélnek.

Egy ma már országosan ritka változat: bőrponty-matuzsálem

Örvendetes tény, hogy a szezonkezdetre minden idők legnagyobb maconkai halkészletéről számolhatok be, így remélhetőleg az élményekből nem lesz hiány! Fontos kitérőként még az őszi telepítésekkel kapcsolatban kiemelendő, hogy a II. és III. tórészlet halállományát optimalizáltuk a napijegyes horgászat igényeire, továbbá így a stabilizált vízszintű 2. sz. déli versenypálya a versenyeknél fokozatosan újra kiemelt szerephez fog jutni. Visszatérve kicsit a beruházási munkák befejezésének gondolatára is, a gépzaj helyett tehát újra a madárdalé lett a vízpart, bár a gondtalan napos órákat sajnos egyre többször árnyékolják be a gazdasági krízis hatásai.

Éppen ezért gondolom úgy, hogy az elmúlt évi munkánk valódi visszaigazolása a 30 %-os forgalmi növekmény, a még mindig növekvő taglétszám, vagy éppen a versenyek szakmai és közönségsikerei! Ezt a szintet nagyon szeretnénk megtartani és pontosan tudjuk, hogy ehhez bizony kőkeményen dolgozni kell!

Ezt a zsúfoltságot nem kellett csökkentetni - ilyen egy őszi kacsainvázió

Milyen versenyekről, versenyrekordokról tudsz beszámolni a tavalyi idényből? Mi várható 2012-ben?

Itt is bőven van miről beszélnünk. 2011-ben 17 kiemelt versenyre, versenyfordulóra, köztük Európa- és nemzetközi kupákra, országos bajnokságokra is, továbbá ezen túl számos céges rendezvényre, találkozóra került sor a tórendszeren az eddigi legtöbb, mintegy 1.600 résztvevővel. Büszkék lehetünk arra, hogy a bojlis-, a klasszikus verseny-, a feeder-, valamint a pergető szakágakban nem csak elismert múltunk, de biztos jövőnk is van. A halállomány optimalizálásával egyben arra is törekszünk, hogy folyamatosan kiváló eredmények születhessenek. A "keszegezőknél" a 20 kg-ot sokszor meghaladó egyéni versenyeredmény vagy a 150 kg körüli 24 órás zsákmány, a bojlisoknál 100 óra alatt (két bottal és behordás nélkül!) az 1000 kg-ot meghaladó - kategória szerinti - világrekord-fogás, a pergetőknél pedig az eddigi legjobb magyar OB összeredmény mind-mind hitelesen jelzi vissza a halállomány tömege mellett a fajgazdagságot is. A versenyek külső szervezők által is leköthetők. Minden sporthorgászt szívesen látunk rendezvényeinken! A kiemelkedő eredmények idén sem maradtak el, elég csak az Európa Kupa közel 900 kg-os győztes eredményére vagy a pergető OB-n valaha fogott eddigi legnagyobb halra (37,5 kg) gondolnom…

A sokak által áhított Európa-kupa

Ezen eredményekre a jövőben is a fejlődő halállomány a legfőbb garancia! A hagyományos versenyek megtartása és így a folyamatos, valós adatokon alapuló reklám biztosítása továbbra is elemi érdekünk. Jövőre a második maconkai pergető OB után ezúttal pontyfogó OB-t is rendezhetünk, de a profi bojlis Európa Kupa, vagy a nagy sikerű, sztárok egész sorát felvonultató Médiakupa is ismét nálunk kerül megrendezésre. Tizedszer lesz megrendezve emlékeim szerint Maconkán az általatok indított nagysikerű feederkupa is, mely mára már komoly nemzetközi versennyé nőtte ki magát.

Lesznek olyan versenyek is, ahol lazábbak a feltételek, így a kőkemény profizmus mellett a szórakozás is előtérbe kerül. Persze azt is jól tudom, hogy a versenyek okozta pályazárások időszakos bosszúsággal is járnak, de ismét megjegyzem, hogy az utóbbi 9 évben már nem volt teljes horgászati tilalom a tórendszeren. Többekkel beszélve talán jogosan remélem immár azt is, hogy a beruházás befejezése után a probléma tovább halványult, köszönhetően a horgászhelyek jelentősen megváltozott számának és azok minőségének is!

Tablókép, díjátadás után
Kedves vendégek

A versenyrekordok után mondanál a maconkai rekordlistáról is néhány adatot?

Büszke vagyok az együttműködésünk egyik gyümölcseként megszületett, egész Európában egyedülálló interaktív internetes rekordfogás-archívumunkra, ahol jelenleg már 1900 horgászbarátunk 7292 db hitelesített rekordhala és azokról sok-sok szép fénykép szerepel. 2011-től a szerencsés horgász ki is nyomtathatja a rendszerből a hiteles, fényképes igazolólapot, vagy rendszerezheti fogásait! Az 5126 db 10 kg-ot meghaladó ponty, a 371 db kapitális csuka, vagy éppen a 265 db hatalmas dévérkeszeg mellett még számos faj kiemelkedő nagyságú példánya reprezentálja a változatosságot, a mennyiség mellett a minőséget is. Külön is megemlítendő, hogy Maconka a rekord-bejelentések alapján tizedik éve az ország legeredményesebb horgászvize! Remélem, hogy sok év után egyszer majd visszatérhetünk legalább egy-egy kiemelkedő tározói példánnyal a Magyar Horgász rekordlistájára is…

Sokaknak egy ilyen élmény itt nem csak álom...
Maconkán is a nagy pontyok dominálnak, ...
... , de nem Ők a legnagyobbak!

Igen, ez is egy egyedi, különleges szolgáltatás. Mivel mindig kitaláltok valamit és így nálatok egyre színesebb a paletta, emlékeztetőül soroljuk fel az egyéb szolgáltatásokat és beszéljünk majd egy kicsit az újdonságokról is!

Maconkán mára már alapként működik az általános éjszakai-, a csónakos-, a rekord-, valamint több napos horgásztúra esetén a helyfoglalásos horgászat is. A területen immár egykapus rendszer működik, mágneskártyás gépkocsi-beléptetéssel. Sokaknak fontos szempont lehet, hogy a teljes partvonalon kiépített szilárd burkolatú utak és parkolók mellett 3 db olyan komplex - és ingyenes - kommunális blokk is üzemel, ahol külön női-, férfi- és mozgáskorlátozott részleg, melegvizes zuhanyzó, valamint ivókút is rendelkezésre áll. E tény különösen kedvező lehet a családok, valamint a hosszabb horgásztúrák résztvevői számára.

Több helyen van kiépített sátorozási és főzési lehetőség, közvilágítás, áramfelvételi pont. Céges összejövetelekre, versenyekre így elkülönített területek is bérelhetők. Már negyedik éve nagy siker a gyermek-horgásztábor is! Szintén kényelmi szolgáltatás, hogy a halőrházzal közös központi épületben működik egy korszerű büfé, ahol akár a helyi választékon túli megrendelés esetén is biztosított a horgászhelyre való ételkiszállítás lehetősége.

Nem mindegy, hol és hogyan teszi meg a horgász az első lépéseket, ...
... így ebben is segítség lehet a gyermek-horgásztábor
A tóparti bázis

A vízterület közelében továbbá számos olyan - kedvezményeket kínáló - étkezési- és szálláslehetőség, valamint horgászbolt is található, amit az Egyesület jó szívvel ajánl vendégeinek. A környékbeli látnivalókról, rendezvényekről partnereink útján folyamatos tájékoztatást adunk. Nem csak üres szlogen, hanem újra és újra bizonyítandó gyakorlat, hogy Nógrád megye, Bátonyterenye és a BSHE szeretettel fogadja régi, valamint várja új vendégeit, akiknek ezúton is javaslom, hogy tegyenek egy próbát - mi már tudjuk, hogy vissza fognak térni!

Idén újdonság lesz a kölcsönzés, amely március végén indul el, ennek keretében például az előírt halpaplant vagy nagyméretű szákot, de akár hosszabbítót is lehet majd a helyszínen kikölcsönözni. Sikeresen elindult az elektronikus helyfoglalási programunk, az üdülési csekk mellett pedig immár a SZÉP-kártya is elfogadott lett, sőt bankkártyával is lehet már fizetni márciustól a helyszínen. Ez utóbbi két szolgáltatásról még szeretnék egy kicsit beszélni. Először a kártyaelfogadásról. Március 5-én már a technikai eszközök is beszerelésre kerültek, így első körben valamennyi általános bankkártyával lehetővé vált a fizetés, illetve az OTP által kibocsátott pihenőkártya szabadidő alszámlája (75 eFt-ig feltölthető) terhére is elszámolható lett a horgászjegy ára. Egy Kormányrendelet okán várható az is, hogy a másik két kártyakibocsátó bank kártyáit is el lehet majd számolni, de ez jelenleg nem a mi kompetenciánk, bankközi megállapodás szükséges hozzá. Így jelenleg a maconkai horgászati szolgáltatások ára a helyszínen készpénzben, bankkártyával, OTP SZÉP-kártyával és az év végéig kifutó Üdülési csekkel is rendezhető. Lényeges elem, hogy fő szabály szerint egy szolgáltatást csak egy fizetési módozattal lehet majd rendezni, kivétel a helyfoglalásnál külön meghatározott kombinációk. Jelzem azt is, hogy hitelkártyával és külföldi fizetőeszközzel a fizetés továbbra sem lesz lehetséges.

Csónakos pillanat
Vízen úszó szépség
Mindenkinek szüksége van egy nyugodt kikötőre...

Mielőtt rátérnél a helyfoglalási programra, végigélve a fejlesztés fázisait elmondanám, hogy magam sem hittem volna, hogy mi lett belőle…

E ponton itt is örömmel jelenthetem be, hogy a teszteket lezárva „élesben” is elindult a közös BSHE-Haldorádó egyedi fejlesztésű elektronikus helyfoglalási program, amely reményeim szerint megismerése után minden érintett számára jelentősen megkönnyíti majd a tárgyi adminisztrációt. A maconkai oldal jobb felső sarkában a második mezőben található az indító felület, melynek használatához előzetesen be kell jelentkezni a Haldorádó felhasználójának, a nem nyilvános alapadatok között feltüntetve a telefonszámot is. A beállítások résznél pedig meg kell jelölni a maconkai hírlevelet és annak felhasználási feltételeinek elfogadását. Ezt követően közvetlenül a felhasználó jogosult lesz a program kezelésére, ahol a térképen lévő zászlójelek szerint jelenleg már 13 helyre adhat le foglalást úgy, hogy közben az adott hely horgásznaptárából keresgélés nélkül látja az adott helyhez kötődő tilalmakat, eseményeket, vagy éppen a már lekötött foglalásokat is.

Minden helynél megnézhetők a részletes információk, például a hely kapacitásadatai, az igénybe vehető szolgáltatások, ezen belül a beközlekedés és a parkolás, az áramfelvétel lehetősége is. Egy-egy helyhez képtár és közvetlen rekordlista-elérhetőség is tartozik. A horgász ezen információk birtokában maga állíthatja össze foglalását úgy, hogy közben az árazás is megtörténik és a program nem engedi a hibás (szabályzattól eltérő, vagy már foglalt helyre irányuló) rögzítést sem. Ha elkészül a foglalás, akkor elektronikusan kérelemként az adminisztrátorhoz fut be, majd az elfogadásról a felhasználói bejelentkezésnél megadott mail-re kapja a kinyomtatandó visszaigazolást, melyen a regisztrációs szám a további kommunikáció, illetve az esetleges módosítások kapcsán a fő hivatkozási alap.

Az átmenet kérdései kapcsán jelzem, hogy a korábban hagyományos módon foglalókkal felvettük, vagy fel próbáljuk venni a kapcsolatot; esetükben március 26-ig kérünk visszajelzést arról, hogy igényük él-e még. Ha eddig a kapcsolatfelvétel nem történik meg, illetve a foglalás nem realizálódik, a belső nyilvántartásunkból a feltételes lekötést is töröljük, a helyet felszabadítjuk. A továbbiakban a „maconka” fórum aktualizációs helyfoglalási listája, valamint a külön szabad helyekre vonatkozó tájékoztató már nem frissül, minden infó a programban található meg, azaz közvetlenül minden esetben itt kell foglalni a helyet a tervezett horgásztúrára.

Ide is helyet foglalhatunk
Ugyanez közelebbről

Visszatérve a megjegyzésedre és annak remélt pozitív kicsengésére én sem hittem volna, hogy milyen bonyolult a csiszolgatott elképzelés megvalósítása. Maga a megvalósítás volt a példa együttműködésünk egyik gyakorlati értelmére is, mert a szintén jubiláns Haldorádó sem áll meg a fejlesztésben, együtt mentünk, együtt megyünk előre... Emlékszel még a multiplikátor-hatásra? Engedd meg nekem, hogy ezúton is megköszönjem Kapoli Andrásnak a türelmet és a kitartást. A témát lezárva még jelzem, hogy a fejlesztők kérése, hogy lehetőleg a legújabb böngésző-verziókkal futtassák a programot. Ha a foglalások során hibát észlelnek, vagy valami nem érthető, akkor a maconka@maconka.hu címre, vagy a fórumon lehet a kérdéseket feltenni. Ezúton is köszönjük, köszönöm a hosszan várakozó helyfoglalóknak is a türelmet és kérem az együttműködést. Fejlesszük együtt tovább a rendszert!

Ha már fejlesztésről van szó, akkor azt látom, hogy a portálunkon kívül és azon belül is igen fejlett a kommunikációs rendszeretek.

Köszönöm a segítséget! Nagyon fontos fejlődési lépcső volt a felsorolásból majdnem kifelejtett maconkai hírlevél tavalyi elindításának nem várt sikere. Örömmel tölt el, hogy a táborunk száma folyamatosan növekszik, így az információ e módon már közel 800 horgásztársunkhoz jut közvetlenül el. A Haldorádó első kiemelt vizeként is ismert maconkai honlapot egyébiránt eddig mintegy 73.000 látogató kereste fel, a fő „maconka” fórumos hozzászólások száma pedig hatezer feletti.

Az meg nekem jutott most eszembe, hogy Takács Petinek köszönhetően egy új és látványos, már a valós állapotot szemléltető vízbemutató video is felkerült a tóbemutató írás végére - egyedül a főszereplő személye az, amiért többektől elnézést kérek, de Horváth Évi akkor éppen nem ért rá…

Kicsit komolyabban zárva a felvetést, önmagunk felé megfogalmazott elvárás a naprakészség és az őszinteség, a hiteles adatok közlése. Egy valóságot nélkülöző, alap nélküli PR-cikkre is elmehet a horgász egy vízhez. Egyszer! Ez nem a mi utunk. Tevékenységünk, de még inkább eredményeink okán Maconka így jól ismert a legtöbb nyomtatott sajtótermékben is, valamint horgászfilmek bevált forgatási helyszíne is. 2012-ben a fő feladat még az internetes alapinformációink angol, német, szlovák, román és szerb nyelven történő megjelenítése.

II. sziget 1.
II. sziget 2.
Örömpeca

Lassan lejár az éves területi jegyes tagi befizetési határidő nálatok, de emellett számos alternatív lehetőség kínálkozik még. Melyek ezek?

Három kategóriában (új tagok, alapdíjas tagok, meglévő tagok) elkészült egy-egy tájékoztató a tagi jogviszonyok létesítése és megújítása, valamint a kapcsolódó akciók és méltányossági lehetőségek tárgyában. Ezek a "Hírek" rovatunkban olvashatók. Az idén első alkalommal, a novemberben hagyományteremtő szándékkal megtartandó sorsoláson az új belépő tagok közül 1 fő ingyenes 2013. évi tagságot, 2 fő ajándékcsomagot; az alapdíjas tagok közül 5 fő ingyenes 2013. évi tagságot és 5 fő ajándékcsomagot; még a határidőben befizető teljes jogú tagok közül 2 fő ingyenes, 3 fő kedvezményes 2013. évi tagságot, 5 fő pedig ajándékcsomagot fog nyerni! Ez utóbbi kör esetében a tárgyi tájékoztatóban előre rögzítésre kerültek a határidőn túli befizetéssel kapcsolatos szankciók, valamint méltányossági lehetőségek (fizetési halasztás, részletfizetés, jogfenntartás) esetei és maga az ügymenet is.

Most én is ismét felhívnám a figyelmet a március 31-i általános befizetési határidőre és arra a tényre, hogy ennek hiányában e határnapig legalább írásos jelzést (lsd. „Dokumentumtár”, méltányossági kérelem nyomtatvány) kell adni a további szándékok tárgyában, ellenkező esetben fő szabályként az új belépőre vonatkozó árak lesznek az előírtak!

Megjegyzem, hogy a jegyek kiváltásakor érdemes a kedvezményekről is tájékozódni, például az éves parkolóbérletek, vagy sátorbérletek további megtakarítást jelenhetnek már évi 5-6 maconkai horgászat esetén is. Már ismert, hogy a napijegyek ára (2900 Ft) ismét változatlan maradt, sőt e körben maga az alaptagság pedig az idén már évi 5 horgászattól is megéri anyagi értelemben is, ugyanis az egyéb kedvezmények mellett már minden ötödik napijegy is ingyenes, továbbá egész évben 1300 Ft/nap összeggel csökkentett e kör számára a helyfoglalási díj is!

Van, amikor csak tornyosulnak, ...
... de a magunk részéről ha lehet, inkább oszlatjuk a felhőket...

Így a mostani beszélgetésünk végén még egy téma. Mindketten látjuk az átlagembert sújtó nehézségeket. Mit tud tenni, vagy tud-e még tenni valamit az eddigi és a most ismertetett új lehetőségek biztosításán túl a BSHE a tagok és az ezerszám idelátogató vendégek érdekében?

Nyugodt lelkiismerettel jelenthetem ki, hogy amit jelen ismereteink birtokában meg tudtunk tenni, azt a 2012. év indítására meg is tettük a horgászaink érdekében. Ha bármilyen új lehetőséget látunk, persze azonnal mondhatom, hogy „folytatása következik”! Adottak a Maconkai-víztározó és tórendszere frissen kialakított, szinte páratlan természeti és horgászati-, valamint fejlett infrastrukturális adottságai. Ez az a bázis, amit mindenképpen legalább szinten tartani, mindenki jól felfogott érdekében, hangsúlyozottan ideértve az állami szereplőket is.

Az Önkormányzattal összefogva ugyanis egy kizárólagos állami tulajdon fejlesztése valósult meg egy modellértékű konstrukcióval egy olyan időszakban, amikor még egy egyszeri és vissza nem térő lehetőség megragadása is komoly kockázatot rejt és rejtett magában. Miért csináltuk meg? Mert igény van rá, ezt a számok, mint tények beszédesen bizonyítják. Igen, igény van a rendezett környezetre, az értékarányos szolgáltatásokra, a nyugodt családi pihenés élményére. Egy tábortüzes vízparti vacsorára, egy jó baráti beszélgetésre, vagy éppen végre egy igazán emlékezetes nagy fogásra. Szeretnénk, ha ez a lehetőség legalább ezen a színvonalon megmaradhatna az embereknek...

A gát egyik varázslata
Gáti pillanatok 1.
Gáti pillanatok 2.

Emellett „bevállalva” az ÁFA és az áremelések költségvetésünkre gyakorolt negatív hatásait, valamint - megtartva munkatársainkat - a bérfejlesztések terheit is úgy döntöttünk, hogy ha a horgászok továbbra is megtisztelnek bizalmukkal minket, akkor 2013-ra sem lesz Maconkán áremelés! Kockázatos a mutatvány, de az elmúlt évek tapasztalatai okán is bízom, bízunk magunkban, de legfőképpen az ide kötődő és látogató emberekben…

Köszönet Mindenkinek, aki ellátogat hozzánk!