Nagybivalyos évnyitó 2007.

Nagybivalyos évnyitó 2007.

A régi időkben bivalylegelőként ismert területen ma egy több tóból álló tórendszert találhatunk. Az akadókkal, több méteres törésekkel tűzdelt vizekben igazán változatos horgászatban lehet részünk. 2006-ban egy sajnálatos eseménytől volt hangos a tórendszer: természetes biológiai folyamatoknak köszönhetően az aranyló alga és az oxigénhiány jelentős veszteségeket okozott a halállományban. Azonban a vezetőség teljesen helyreállította a rendet, újratelepítéssel és különleges vízkezelési megoldással tették helyre az érintett részeket. A tavalyi évben történt eseményekről kérdeztem Gombás Attilát és Nagy Sándort.

Hogyan értékelnéd a 2006-os évet?

Az elmúlt év nagyon nehéz volt. Az első pofon májusban a nagyhalas tavon keletkező veszteség volt, melyet az aranyló alga által termelt toxin (méreganyag) okozott. Majd júliusban a Nagybivalyos-tavon tizedelődött meg a halállományunk, a rendkívüli meleg okozta oxigénhiány miatt. Sokan azt gondolták, hogy feladjuk! Neves szakértők, halászati mérnökök bevonásával elemeztük az okokat, és e szakvélemények szerint készülünk fel arra, hogy a jövőben elkerülhessük a hasonló károkat. Az SII felső tavon vízcsere, folyamatos vízfrissítés szükséges. Az oxigénhiányos időszakot egy nagyteljesítményű (5-7 m3/perc) szivattyúval védjük ki, ami több vízsugárral frissíti a vizet, továbbá 2 db oxigéndúsító üzemeltetésével hárítjuk el a jövőben esetlegesen fennálló hasonló veszélyeket. A jelentkező károk ellenére azonban „szerencsés” helyzet volt, hogy a négy tóból álló tórendszerre érkezők mégis megtalálhatták a pihenés és a szórakozás örömét, mert mindig volt olyan hely, ahol eredményesen horgászhattak. A Nagybivalyos-tó kieső nemeshal-állományát gyorsan pótoltuk, mintegy ötven mázsa ponty több részletben történő telepítésével, s ezt követte az őszi száz mázsás telepítés.

A vezetőség az elpusztult állományt gyorsan pótolta

Az SII alsó-belső tó pedig meglepetéseket tartogatott: 17 kg-os amur, 5 kg fölötti csukák, megfoghatatlan harcsákkal történő küzdelmek. Több ilyen élmény horgászlegendákat szült.

A Nagybivalyos-tórendszer igazán impozáns látványt nyújt

A negatív dolgok következtében egy nagyon örömteli dolog is történt: „a Természet visszaad”: Hihetetlen eredményes ívást könyvelhettünk el. Mind a tükör-, a tő- és nyurgaponty-állományunk ívása sikeres volt, már augusztusban megszámlálhatatlan mennyiségű ivadékot láttunk, amelyektől szinte forrt a víz. Van hal, nincs hal? - tettük fel a kérdést magunkban. Ennek kapcsán a károkat követően izgatottan vártuk a Mosella Kupát, ahol országosan ismert horgászok mérték össze erejüket. A 25 kg-os fogási eredmények kiemelkedőnek számítanak, leszögezhetjük tehát, hogy tavaink helyreálltak. A 2006-os évet roppant nagy energiával, komoly ráfordításokkal kezdtük meg, és az új kihívások és a megnövekedett vízterület eleve örömre adhatott okot. Horgászaink már négy tavon hódolhatnak szenvedélyüknek, hiszen extra méretű halak kaptak helyet az SII-es felső tóban. A számos rekordfogás mellett komfortosítottuk a halőrházat, helyet biztosítva ezzel egy tágasabb horgászboltnak és büfének. Ezek mind-mind vendégeink kényelmét, pihenését szolgálják.

2006-ban számos rekordfogást könyvelhettek el Nagybivalyoson


Milyen fejlesztések történtek 2006-ban?

A horgászható vízterületek mennyisége megduplázódott, három tóval bővült a tórendszer, így még változatosabb horgászati lehetőségeket tudtunk biztosítani vendégeink részére. A tórendszer vízfelülete 40 ha-ról 96,5 ha-ra növekedett. Halőrházunk kibővített területen biztosít lehetőséget horgászcikkek, büféáruk kiszolgálására. Ezt követően májusban 4,2 ha-os területű üdülőövezettel bővültünk, amelyet folyamatosan fejlesztünk. E fejlesztések mellett az állatsimogató épületét is komfortosítjuk, sőt számos új csónakkal bővül kölcsönözhető eszközállományunk.


Változtak-e a felnőtt, illetve az ifjúsági jegyárak?

Igen, a 2007-es évben némi változás lesz az árakat illetően, azonban az áremelést próbáltuk a legalacsonyabb szinten tartani.

Felnőtt: 60.000 Ft
Ifjúsági: 20.000 Ft
(Ezek a Nagybivalyos-tórendszer teljes területére érvényesesek)

Felnőtt: 30.000 Ft
Nyugdíjas (csak a 60-ik életévét betöltő sporttársak válthatják): 16.000 Ft
Ifjúsági (csak 18 éves korig váltható): 10.000 Ft
(Érvényes a Nagybivalyos-, az SII. alsó-belső és az SII. alsó-külső tavakra)

I, II. féléves felnőtt: 16.000 Ft
(Érvényes a Nagybivalyos-, az SII. alsó-belső és az SII. alsó-külső tavakra)

Egyesületi tagdíj: 5.000 Ft (a nem egyesületi tagoknak 5.000Ft halasítási hozzájárulást kell fizetniük)
Csónaktárolási díj: 5.000 Ft

A napijegyek, szállásárak, és a csónak, valamint a stégbérlés költségeit változatlan árakon kínáljuk, 2007. június 1-ig.

Nagybivalyos akár a festőművészek ihlete is lehetne


Változtak-e a tavon a horgászattal kapcsolatos szabályok?

A horgászati szabályok változatlanok, tehát 2007-ben is érvényesek az előző évi szabályok. A védendő halfajok száma azonban bővülhet, amennyiben új fajok, értékes állományok betelepítésére kerül sor. Jelenleg a védett fajok közé tartozik az aranykárász, a compó, a koi ponty, a jelölt törzsállomány, és a 6 kg feletti ponty és amur.


Halfajonként milyen új rekordok születtek 2006-ban?

Nagy örömünkre számos új rekord született. Tükörpontyban 18,50 kg, tőpontyban 17,56 kg, amurban pedig 17,35 kg az új rekord. Kárászból 2,1 kg az új csúcs, míg süllőből 4,5 kg. A 8,5 kg-os csukarekord változatlan maradt.


Összegezve a telepítéseket, milyen mennyiségű hal került a horgászvízbe?

Tórendszerünkbe áprilistól novemberig folyamatosan történtek a telepítések. Több mint 160 mázsa ponty, és 29 mázsa extra méretű ponty került vizeinkbe. Ezenkívül 30 mázsa amur, 8 mázsa dévérkeszeg is új otthonra lelt nálunk. Ragadozókból 17 mázsa nagyméretű csukát és 5 mázsa afrikai harcsát sikerült telepítenünk. Az összes telepítés meghaladta a 250 mázsát.

A bojlis horgászmódszer a Nagybivalyos-tórendszeren is eredményes


Telepítésre kerültek-e újabb halfajok?

Új halfajok telepítésére sajnos nem volt lehetőségünk az elmúlt évben.


Fogási szempontból melyek voltak a legeredményesebb időszakok?

A Nagybivalyos-tavon szép eredményeket könyvelhettünk el nyár elejéig, majd az őszi szép időnek köszönhetően még december utolsó napjaiban is pontyokat segítettek partra. A nagyhalas vízterület tavasszal, főként áprilisban volt hangos, számos rekord és „életem hala” került ki a vízből. A legkiemelkedőbb fogás három nap alatt 300 kg fölé rúgott. Az SII alsó-belső tó is folyamatosan jól teljesített, sok szép rekord amurral lepte meg a szerencsés horgászokat. Az SII alsó-külső tó a nyári időszakban okozott sok örömet, főként az afrikai harcsák szerelmeseinek.


Kik azok a személyek, csapatok, akik teljesítményükkel kiemelhetőek?

Egész éves teljesítményük alapján 4 személyt emelnék ki, név szerint Tóth Zoltánt, Bese Lászlót, Kis Józsefet, Selyem Lászlót. A bojlis módszerrel horgászó sporttársak sok szép eredményt értek el, de ezek közül is kiemelkedik Tóth Zsolt, Birki András, Povárzson Gábor, Bundik Zsolt, és Szabó Andor.

Több horgász is kiemelkedő eredményt könyvelhetett el…
… köztük a szebbik nem képviselői is


Az előző évekhez képest, mennyiben változott a vendégforgalom?

Egyesületünk taglétszáma mintegy 30%-os növekedéssel 421 főre bővült. Nagy örömünkre a napijegyes vendégeink száma 8%-kal emelkedett. Mindez azt bizonyítja, hogy az itt horgászó és ide ellátogató horgászok elégedettek munkánkkal.


Milyen rendezvények, horgászversenyek kerültek megrendezésre?

2006-ban megrendezésre került a Nagybivalyos Kupa két alkalommal, április utolsó, majd augusztus első hetében. A fiataloknak is szerveztünk egy területi versenyt, amelyet a városi, illetve a környező településeken található iskolákban hirdettünk meg. Kiemelkedő eseménynek számított a Mosella Kupa és a Megyei Bajnokság, ahol a jeles, közismert horgászok esetenként több mint 25 kg-os fogási teljesítménye is csak a negyedik helyre volt elegendő. A rablóhalak szerelmeseinek októberben nyílt pergető versenyt rendeztünk. A sportszerű küzdelmek mellett azonban több nagyobb rendezvényt is szerveztünk. Elsőként a horgásztábort említeném meg, amely egy nagyon jó hangulatú, eseménydús összejövetel volt, és ahol 20 fiatal tölthette el szabadidejét.

A horgásztáborba érkezők rendkívül jól érezték magukat

Az ezt követő Tófesztiválon pedig 5.000 fő szórakozhatott. A résztvevők versenyezhettek, halászlét kóstolhattak, vagy akár helikopterből csodálhatták meg vizeinket. Az idelátogatók vízi sportok bemutatóit tekinthették meg, és - nem utolsósorban - több koncerten változatos zenei stílusokat is élvezhettek.

A Tófesztiválon rengetegen gyűltek össze…
… látványos bemutatót láthattak a vízen…
… és a levegőben is egyaránt!


Melyek voltak 2006 pozitívumai, illetve negatívumai?

A 2006-os év pozitívumai az előzőekben leírt fejlesztések eredményei, a megnövekedett vízfelület, és a kiemelkedő eredményű ívás. Negatívum a már szintén említett halpusztulás okozta kár, amit tetézett a rosszindulatú vagy csalódott horgászok negatív propagandája. Mentségünkre legyen szólva, hogy csónakjainkat azonnal átcsoportosítottuk az SII-es vizekre, hogy minél többen jó fogási eredményeket könyvelhessenek el. Ennek a döntésnek helyességét bizonyítja, hogy az intenzív horgászat következtében számos rekordfogás született.


Milyen horgászversenyek várhatóak a 2007-es évben?

Az előző évhez hasonlóan szinte ugyanazok a versenyek és rendezvények várhatóak. Természetesen, ha bármi változás történik, értesítjük a Haldorádó horgászportál olvasóit.


A 2007-es évben várható-e valamilyen korlátozás?

Ebben az évben jelentős korlátozás bevezetését nem tervezzük.


Milyen telepítések várhatóak 2007-ben?

Ebben az évben mintegy 350 mázsa ponty és amur telepítését tervezzük. Több részletben, 10-20 mázsás egységekben telepítünk majd évközben, természetesen figyelembe véve az ünnepnapokat és a hosszú hétvégéket is. Következő lépcsőként az ősszel tervezett telepítés következik majd, 100 mázsa mennyiségben. A ragadozóállományt kiegészítve süllő, csuka és balin ivadékokat is kihelyezünk, 70.000 db-os mennyiségben. A nagyhalas tó állományát is bővíteni szeretnénk, ezért tavasszal 100 db 10 kg feletti, és több mint 300 db 5-8 kg-os ponty telepítése van tervben. A nagyhalas tavat a telepítést követően helyezzük majd üzembe.

2007-ben folyamatos telepítést terveznek nagybivalyoson


Milyen új lehetőségeket tartogat 2007?

A 2007. év áprilisától megvásárolhatóak lesznek a 4,2 ha-os üdülőövezet 500-1000 m2-es telkei és felépülő nyaralói. A teljes kikapcsolódásra vágyó horgásztársaink akár családjukkal együtt is ellátogathatnak tórendszerünkre.


Van olyan dolog, amit még fontosnak tartasz, de elfelejtettük megkérdezni?

A kérdések jó felépítése révén mindenre sikerült választ adnunk. Zárszóként minden hozzánk látogató horgásztársunknak kellemes kikapcsolódást, és szép fogásokat kívánunk 2007-ben is!

Vízbemutató film:

Csákány Attila - Gombás Attila és Nagy Sándor