Palotási - víztározó

Palotási - víztározó

Kevés olyan horgásztó található Magyarországon, ahol rövid időn belül annyi 20 kilón felüli ponty megfogásának örülhetnek a horgászok, mint a palotási víztározón. Több mint 50 darab kapitális méretű, húsz kilón felüli pontyfogás három éven belül! Persze nem mindenkinek az álma egy 20 kilón felüli ponty, de akinek esetleg ilyen irányú vágyai vannak, az jó helyen jár Palotáson. A megfelelő helyismeret, helykiválasztás viszont szinte elengedhetetlen az eredményes horgászathoz. Nem árt tisztában lenni a helyi szabályokkal sem, az esetleges különleges rendeleteket is jó szem előtt tartani. Ezekben próbálunk megfelelő segítséget nyújtani a teljesség igénye nélkül, hisz egy tavat tökéletesen kiismerni szinte lehetetlen, ahhoz egy élet is kevés lehet.

A Palotási-tározó fontosabb adatai

Kezelő és tulajdonos
Palotás és Vidéke SHE
Víztípus
Víztározó
Terület
73 ha
Átlagmélység
2,5 méter, a legmélyebb pont a gátnál 4,5 méter
Fenékviszonyok
Meglehetősen egyhangú, sík a fenék, törések nélkül. Általában vastag az iszapréteg, de elszórva kagylópadok is találhatók. Igazi változatosságot jelent a tó vége félé található, vízzel elárasztott "kövesút", mely az ott található öböl két oldalát kötötte össze az elárasztás előtt. Ez a fél méteres kiemelkedés igazi haltartó hely!
Növényzet
A tározót körbeveszi a nád és sás, melyekbe horgászállásokat vágtak. Pár helyen nyíltabb terület, füves szakasz is található

A Palotási víztározó helyszínrajza

A nádfalak előtti nyílt területeken biztonságosan megszákolhatjuk a már kifárasztott halakat

Halak
Ponty, amur, keszegfélék, kárász süllő, csuka, harcsa és balin.
Tórekord halak
Ponty: 26,8 kg
Amur: 29,7 kg
Harcsa: 81,25 kg
Busa: 47,5 kg
Süllő: 14,4 kg
Csuka: 15,6 kg
Balin: 8 kg

Ez a csak 'csúf öregnek' becézett, 20 kilón felüli ponty már közel 7-8-szor horogra került, rendkívül fotogén alkatnak tartja magát. Viszont már több mint egy éve nem látták, valahogy az utóbbi időben elkerüli a horgot

Kapitális méretű harcsák is élnek Palotáson, amit több 50-60 kilón felüli fogás is bizonyít

Telepítések
Folyamatosan, egész évben. 2005-ben közel 400 mázsa ponty került a vízbe, s ezen kívül még 70 db 5-12 kg körüli ponty is új hazára lelt Palotáson. Egynyaras süllő 10 mázsa, valamint 25 ezer előnevelt süllőivadék. Csuka 2-8 kilóig 5 mázsa.
Szabályok
Fajlagos tilalom nincs, lékhorgászat lehetséges.
Horgászidőszak
Egész évben éjjel-nappal.
Csónakhasználat
Bojlis és harcsás jegy váltása esetén saját csónak használható saját felelősségre.
Jegyárak
 • Napijegy:
  • felnőtt 6-18 óráig: 2700 Ft
  • autólehajtással: 2700 Ft
  • ifjúsági 6-18 óráig: 1350 Ft
  • éjszakai napijegy: 2700 Ft
  • autó lehajtással: 2700 Ft
 • Hetijegy:
  • felnőtt: 26.000 Ft
  • ifjúsági: 13.000 Ft (csak szülői felügyelettel)
Fogható halak
 • Napijeggyel: 2 ponty+2 ragadozó+1 amur+5 kiló egyéb
 • Hetijeggyel: 8 ponty+14 ragadozó+2 amúr

A 8 kiló feletti pontyokat tilos elvinni, a kifogásuk után köteles mindenki visszaengedni őket a vízbe!
Harcsa méret- és darabszám-korlátozás nélkül fogható.
Bojlis horgászat
Kivételes pontyállományának köszönhetően a Palotási-tó pár év alatt a bojlis horgászok egyik közkedvelt helyszíne lett. Itt nem elérhetetlen akár a 20 kilós álomhatár sem. Viszont a bojlis horgászatokra külön szabályok érvényesek, melyeket nagyon komolyan kell venni, a halőrök szigorúan betartatják ezeket.

Palotáson nem elérhetetlen a 20 kilón felüli pontyfogás, de már 25 kiló feletti példányokkal is összeakadtak a horgászok

Rendkívül jól táplált, egészséges pontyokkal találkozhatunk Palotáson

Bojlis horgászatok során nem egy harcsa is horogra akadhat, megjelenésük már nem is számít akkora meglepetésnek

Bojlis horgászat szabályai
 • Horgászat csak előzetes bejelentés alapján (személyesen vagy telefonon)
 • A bojlis horgászat alkalmával a heti vagy napi jeggyel együtt megkapott fogási lapot pontosan kell vezetni, és azt a horgászat befejeztével le kell adni.
 • A horgászat során kötelező mérleget, pontymatracot, sebfertőtlenítőt, nagyméretű pontyzsákot és pontymerítőt alkalmazni.
 • Bojlis horgászatkor minden pontyot súlytól függetlenül sérülésmentesen vissza kell engedni.
 • Bojlis horgászjeggyel rendelkezők számára a csónak használata etetés, bójázás és behordás céljából engedélyezett.

A sebfertőtlenítő használata kötelező a bojlis horgászatok során

A bojlis jegyet váltók kötelesek minden halat visszaengedni a fényképezkedés után

Ragadozó halak horgászata
A Palotási-tavon ragadozó halak is szép számmal élnek, harcsa, süllő, csuka és balin szinte bármikor horogra kerülhet. Nem ritka a 40-50 kilós harcsák fogása, de 80 kg fölötti is került már horogvégre. A gyönyörű süllők is gyakran megörvendeztethetik a horgászokat.

Palotáson legendás híre van a süllőállománynak, kora tavasszal és késő ősszel hihetetlen élményekben részesíthetnek bennünket

Téli horgászat
Mivel a léki horgászat is engedélyezett, különleges élménnyel gazdagodhat az, aki télen, dacolva a hideg idővel ellátogat a Palotási-tóra. Szinte egyedülálló módon, a tavon lékről is rendkívül jól fogható a süllő! A fagy beálltával, megfelelő jégvastagság esetén bátran hódolhat mindenki télen is kedvenc sportjának, a horgászatnak.

A léki horgászat engedélyezett Palotáson, ez bizony komoly lehetőséget rejt magában a téli, unalmas napokon

Lékről is számíthatunk komoly halakra, nem ritkák a 4-5 kg körüli süllők és csukák

Jegyváltás
A büfében nyáron 6-22 között, télen pedig 6-18 óra között.
Információ
Komáromi Tibor horgászelnöktől
Megközelítés
Budapesttől az M3-as autópályán Hatvanig kell haladni, majd onnantól a 21-es főúton kell folytatni az utat. A szarvasgedei leágazónál a 21-es főútról nyugatra kanyarodunk, s pár kilométer után megérkezhetünk Palotásra.

A helyi szabályzaton kívül nézzünk át pár olyan horgászhelyet is, melyek többé-kevésbé ismertebbek, közkedveltebbek és eredményekben is bővelkednek. Az ismertetés során a többnyire a saját tapasztalataimra támaszkodom, de a pontosabb leírás kedvéért konzultáltam több, a tavat jól ismerő helyi horgásszal is.

Keleti (büfé felőli) oldal

Gát
A keleti oldal egyik legnépszerűbb horgászhelye a gát. Ezt nem csak a büfé közelségének köszönheti, hanem a rendkívüli halbőségének, a szinte biztos fogási lehetőségnek. Általában a bojlis versenyeken is jó helyen végez az a csapat, aki erre a helyre sorsol.

A bojlis horgászatok során ajánlott a csónakhasználat

Szúnyogos
Még a legnagyobb nyári hőségekben is gond nélkül horgászhatunk ezen a helyen, hisz a horgászhelyet körbevevő fák hűs árnyékot biztosítanak. Több csapat is problémamentesen elfér, akár 3-4 bottartó állvány felállítására is van lehetőség. A gát közelsége garantálhatja a jó halakat, a biztos fogásokat.

Szép koipontyokat is foghatunk a horgászatok során

Horgásztanya alatti helyek
Valami oknál fogva ezeken a helyeken az átlagosnál többször fogható kapitális méretű ponty. Bandázva, csoportokba verődve tartózkodnak itt a nagy halak az év több szakaszában is. Ha egy 15-20 kg körüli pontyot sikerül innen kifogni, rövid időn belül számíthatunk a következő példány megjelenésére is.

A tanya alatti horgászhelyeken előszeretettel tartózkodnak a kapitális méretű pontyok
A tározót több helyen széles nádfalak veszik körbe

Tóvégi sekélyes
Főleg a tavaszi, felmelegedő időkben eredményesek az itt található helyek, köszönhetően a sekély vízben előbb meginduló életnek. A pontyok előszeretettel járnak ki a tavaszi napokon ide táplálkozni, terített asztal várja őket.

Nyugati oldal

Csipke
A horgászok körében ez a hely közkedvelt, hisz változatos mederviszonyai révén szinte minden időjárási körülmények közepette szép fogásokat biztosít. Innen meghorgászható a nagy öböl, a víz alatti „kövesút”, a nyílt, mélyebb vízszakasz és akár a nádfalak mellé is bevethetjük csalijainkat.

Több horgászversenyt is rendeznek a Palotási-tározón, melyek már mind országos hírnévnek örvendnek. A Palotási bojlis verseny az első ilyen jellegű verseny volt az országban, mely manapság is osztatlan népszerűségnek örvend a bojlis horgászok körében

Íme a víz szépségét bemutató néhány percnyi videó:

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.