Téli horgászhelyek 1. rész

Téli horgászhelyek 1. rész

Talán nincs is olyan horgász közöttünk, aki ne hallott volna a százhalombattai Benta patakról és torkolatáról. A hely értékét az a tény növeli, hogy a Dunamenti Erőmű Rt. egész évben melegvízzel táplálja a patakot. Voltaképp ez egy hűtővíz elvezető patak, amely télen is igen aktív és ennek köszönhetően nagyon sok hal gyűlik a közelébe.

Sok írás született már a torkolat és a patak halbőségéről. Én megpróbálom egy kicsit másképp bemutatni.

A Benta patak Pilisszentiván környékéről ered, s Pest megyét átszelve Százhalombattánál ömlik a Dunába. Horgászati jelentősége csak az Erőmű kifolyójától a torkolatig van, mivel a kifolyó előtt csekély a vízhozam. Az Erőmű kapacitásától függ a patak vízhőmérséklete, amely a téli legnagyobb hidegben sem csökken +10°C fok alá. A beömlő "hűtővíz" a patakot tizenötszörösére duzzasztja, és felgyorsítja folyását. A zubogók gondoskodnak a víz oxigéntartalmáról.

Itt folyik a Benta patak a Dunába

Információ a vízterületről

Vízterület neve:

Benta patak és torkolata

Hol található:

Százhalombatta

Vízkezelő:

A torkolatban, a táblával jelölt részig: a Dubics Tamás HE, a dunai szakasz kezelője az Ercsi Duna Hal Kft.

Napijegy:

Benta patakra a torkolatig (tábláig) 1.800 Ft
Dunára: 1.000 Ft; Éves dunai területi engedély 5.000 Ft
Napijegy kapható a környékbeli és a torkolatnál található horgászboltokban.
Napijeggyel kizárólag a (folyásirányt tekintve) jobb oldalt lehet horgászni.

A vízterület sajátossága:

a Százhalombattai Hőerőmű felmelegedett hűtővizét a Benta patakba engedik, amely a Dunába folyik. A víz hőmérséklete függ az erőmű kapacitásától, a folyó és levegő hőmérsékletétől. Hétköznap csúcson járatva eléri a +14-18°C fokot, hétvégén alapjáraton +8-10°C fok körül van. A torkolatnál +6-13°C fokos a víz, amely lényegesen melegebb, mint a téli Duna vize. A környék legismertebb téli vermelő és gyülekező helye.

Meghatározó halfaj télen:

márna

Fontos tudni:

A hely népszerűsége miatt, célszerű korán kelni, és még pirkadatkor elfoglalni a helyet, mert gyakorta több száz horgász osztozik, alig 1-2 kilométeres partszakaszon. Ha későn érkezünk várjuk meg a "váltást". Dél körül sokan távoznak, mert vagy megfagytak, vagy megfogták az engedélyezett mennyiséget.

Megközelítése:

6-os főútról, Érd és Ercsi közötti szakaszán több lehajtási lehetőség van Százhalombattára. Érd felöl közelítve az első lehajtón az Erőműhöz jutunk. Majd a körforgalomban az első kihajtón letérve, pár száz méter után eljutunk az Y elágazáshoz. A torkolathoz bármely gyalogos útbaigazít.

További információ:

Zsíros András: 30/9519-779
Marlin Horgászbolt: 23/367-021

Érdekesség:

Figyeljük meg, hogy a helybeli horgászok milyen módszerrel horgásznak, próbáljuk meg utánozni őket és módszerüket. Ha feltűnően kevesen vannak, akkor valószínűleg "nem megy a hal".

Az Erőmű jó iránytű annak, aki még nem járt erre

Ha az Erőmű kifolyójától elindulva végigsétálnánk a parton a következő kép tárulna elénk:

A zubogóról - a legelső az un. energiatörő - a víz egy mesterséges csatornába ömlik, ez jó haltartó hely. Fogtak itt már közel ötven kilós harcsát is! Ezt a szakaszt gyors folyás jellemzi, de fogni lehet a pontyot, amurt és márnát. Ez a csatorna párhuzamosan megy a patakkal, majd egy Y-ban találkoznak, és együtt folytatják útjukat. Itt van egy sóderes szakasz, talán az egyetlen az egész melegvizes részen. Ez jó márnás rész!

Télen a környék uralkodó halfaja a márna

Ahogy haladunk tovább, úgy lesz a terep egyre bozótosabb és vadregényesebb. Itt bújnak meg a fák alatt a balinok és csukák.

Közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a Dubics Tamás Horgászegyesület felségterületén járunk, ahová nem jó a dunai horgászengedély! Az egyesület területhatárát a Duna-torkolatban található tábla jelzi.

Ez a Benta patak, itt a feszített víztükör, közepes áramlást sejtet, kedvelt pontyozó hely

Természetesen mivel intenzíven telepített vízről van szó, szinte mindenhol előfordul a ponty. A bozótos, ahogy kitisztul, elkanyarodik, s elénk tűnik a következő zubogó. Itt gyakran fognak szép mennyiségű süllőt. Innentől egy feszített víztükrű folyón horgászhatunk. Valamelyest csökken a folyás erőssége, de az akadók - mely nem más, mint a feneket borító kőtörmelék - itt is ugyanúgy megvannak. Itt megfigyelhetjük, hogy egyre több a fenekező pontyhorgász. Ahogy tovább haladunk, eljutunk a legnevesebb részhez, az utolsó zubogóhoz és a torkolathoz.

Így néz ki az utolsó zubogó, normál dunai vízállásnál...
...és téli alacsony vízszint mellett

Ez a legismertebb rész, itt rengeteg horgászmódszer és horgász, jól megfér egymás mellett. Az alapmódszert az évszak adja meg. Tavasszal sokan süllőznek: pergetve, mártogatva, úszózva. Nyáron az uralkodó módszer a fenekezős keszegezés és pontyozás, de gyakori az úsztatva próbálkozó horgásztárs is.

Ősszel aztán újra indul a kősüllő és süllő szezon, és a keszegezés némiképp háttérbe szorul. Télen (késő ősszel), ahogy megjönnek a fagyok, megjönnek a márnák is, és a torkolattól egy kicsit lejjebb a paducok is.

Valódi gyönyörűséget a helyben az adja, hogy nemcsak egy-két fajta halat foghat az ember, hanem sok érdekes már-már egzotikusnak mondható halat is. Gyakran fognak magyar bucót, német bucót, leánykoncért (mindegyik védett!), kecsegét, szilvaorrú keszeget, karika és dévérkeszeget, menyhalat (éjszaka) és egyéb ritkaságokat.

A tartós hidegek beköszöntével (napjainkban) azonban, olyan mennyiségben jelenik meg a márna, hogy szinte mást nem is lehet fogni. A télen is aktív, erőtől duzzadó, dunai torpedó elzavar minden egyéb halat a környékről.

Kecsege, egyre gyakoribb vendég ősszel

Nem esett még szó a hideg vizes csatornáról, mely az Erőműbe szükséges vizet szállítja. Gyakorlatilag ez a csatorna megegyezik egy átlagos Dunai szakasszal. Halat nem telepítenek bele! A sok üledéktől több centiméteres iszap fedi az alját (2003. októberében kezdték a kotrást - a szerző). Kiemelkedő horgászati jelentősége nincs.

Aki szán rá időt, az ilyen gyönyörű ösvényen sétálhat
Ideális vízállásnál (Budapesten a Duna 200 cm) van a torkolatban bőven víz és hal is
Ekkor horgászban sincs hiány

Eredményes módszerek

Úszós horgászat
A vízmélység ritkán haladja meg a 3 métert. Elegendő egy gerinces (tele)matchbot vagy 5-7 m hosszú bolognai bot. Nagyon sokan házi készítésű hungarocell úszót használnak mind keszegezni, mind rablóhalazni. Alakja fordított csepp.

Fenekezős horgászat
Legtöbben különböző erősségű feederbottal horgásznak itt. Főként görgetnek. Bevált módszer ez márnára és keszegre. A végszerelék roppant egyszerű; a zsinórra felteszünk egy gömbólmot (15-25gr), majd egy ütközőt, előke nélkül kerül legalulra a 10-8-as horog, a 40 cm-es horogelőkén. A csali ez esetben giliszta vagy csonticsokor. A sok akadó miatt 0,18-0,20 mm-nél vékonyabb damilt nem célszerű használni.

Pergető horgászat
Pergetőknél a twister a domináns csali, ebből is a fehér és a zöld. Célterület a visszaforgók. Várható zsákmány kisebb nagyobb süllők, kősüllők és (szabályosan szájba akadt!) márnák.

Érdemes ide a tél folyamán ellátogatni!

A torkolat alatti rész a legnépszerűbb terület, itt nehéz helyet találni

Kocsis László
Fotó: Kocsis László és Döme Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: