Térkép betöltése…
Dráva  -  Baranya megyei szakasz
Kezelő Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége
7621 PÉCS, Teréz u. 11-13.
Telefon:  72/326-775
Fax:  72/510-268
Nagysága 599,6 ha
Dráva folyó 45°47'35.2"N 17°58'56.6"E
Általános információ a vízről
Hazánk legtisztább vizű folyója, rohanó, örvénylő vadvíz, ami állandó meglepetéseket tartogat a horgászoknak. Parti növényzete és állatvilága megőrizte érintetlenségét, ma a Duna Dráva Nemzeti Park területe.
A Horgász Egyesületek Baranya megyei Szövetségéhez tartozó szakasz a Szentborbási gátőrháznál kezdődik és Gyűrűspuszta alatt ér véget. Eperjespuszta alatt nyúlik vissza hazánkba a gyönyörű Boros-Dráva holtág, amely mellékág. Magasabb drávai vízállásnál jó ívóterület a halak számára, a drávai területi engedély érvényes ezen a vízterületen.
A folyó medre kemény márgás, helyenként homokos, a vízállás függvényében homokpadok jelennek meg.
Partja jellegzetes ártéri ligetes, bedőlt fákkal, leszakadt partokkal, melyek kiváló haltartó helyek.
Megközelítés A településekről kivezető utakon, aszfaltozott gáton- külön gátközlekedési engedéllyel.
Parkolási lehetőség Az adott környezett függvényében, a helyi mezőgazdasági és erdészeti közlekedés akadályoztatása nélkül. Gépkocsival a partra bizonyos szakaszokon (Drávaszabolcs, Vejti, Drávasztára, Felsőszentmárton) le lehet hajtani, de általában nem lehetséges.
Halállomány A baranyai szakasz jellemző halfajai a süllő, harcsa, márna, kecsege, balin, paduc, domolykó, menyhal, ponty, amur, csuka keszegfélék.
Telepítések A halasítások halfaj összetételénél figyelembe kell venni, hogy csak őshonos fajok kerülhetnek a folyóba, így a csuka, süllő, harcsa, ponty rendszeresen pótlásra kerül.
Fajlagos tilalom Országos szabályozás szerint.
Napijegy árak
felnőtt napos 2 000 Ft
A teljes árlista itt tekinthető meg:
Éjszakai horgászat Engedélyezett.
Napijegy váltási helyek
Pécsi és Siklósi horgászboltok, egyesületek, illetve online.
Szava Róbert, Siklós (halőr) +36 30/5831437
Hegedűs Sándor, Siklós (halőr) +36 30/8126971
Drávasztára Seoska Vendéglő Kossuth L. u. 25.
Kustra Gábor, Felsőszentmárton (halőr) +36 30/6784866
Helyi kiemelt horgászati szabályok a Dráva folyóra érvényes szabályozás a Szövetség honlapján érhető el:
Horgászmódszerek Az alkalmazható horgászmódszerek palettája széles, akár legyezni is érdemes, elsősorban domolykóra, jászra. Bevált módszer a nehézbotos fenekezés, a finomabb feeder és a folyóvízi úszózás. Érdemes a folyószabályozó védművek, homokpadok környékén próbálkozni, innen a helyismeret nélküli horgászok is eredményesen távozhatnak. A helyismeret, mint minden esetben itt is nagy előny! A határvonal nem követi a folyó középvonalát, ezért mindenképpen célszerű informálódni a határsértés elkerülése végett.
Bojlis horgászat Engedélyezett.
Etetési korlátozások speciális szabályozás nincsen érvényben, de mindenkor a természeti értékek védelmének figyelembe vételével kell etetni.
Csónak használat Engedélyezett, de csak a Dráva magyarországi területén, külön engedélyek beszerzése mellett.
Lékhorgászat A folyón és mellékágain nem engedélyezett.
Pergetés Engedélyezett.
Sátorozási lehetőség Külön engedélyek beszerzése mellett lehetséges.
Szállás A közeli településeken, magánházaknál, apartmanban, panzióban, szállodában.
Program lehetőségek A folyó mentén számos hely van, amit érdemes felkeresni. Ilyen a mattyi Madár Emlékpark, sellyei Draskovich kastély 10 ha védett parkkal és a Kiss Géza Ormánsági Múzeum, Vejti településen a talpasházak és a Siklósi Vár. Érdemes az egyedülálló festett fakazettás templomokat megtekinteni Drávaiványiban, Kóróson. Nincs messze a híres bortermő vidék Villány, illetve a gyógyfürdőjéről ismert Harkány. A Dráván hajókirándulásra is van lehetőség a Drávaszabolcsról induló Szirén sétahajóval.