Szerző írásai - 1.oldal

Mesélnek a képek 2.

Miklós Czender 2013-01-04 07:00:00
Nem vagyok jó fotós. Megyünk együtt horgászni a fotómasinával, kattintgatok szorgalmasan, a képek mégsem az enyémek. Azok csak úgy lesznek, a maguk megfejthetetlen módján. A jó fotós képei mesélnek, az én képeim helyett viszont nekem kell beszélnem. Ezzel a csokorral kívánok hát mindenkinek boldog, szerencsés, szeretetteljes 2013-as esztendőt! Vagy csak egy normálisat, az is ránk férne már…

Egy kis hazai

Miklós Czender 2012-03-24 07:00:00
Ez az írás egy reklám. Nem úgy, ahogy megszoktátok, de lényegében mégiscsak az. Nincs a végén (X), hisz senki nem fizetett érte, mégis vásárlásra buzdít. Nem baj, kell ilyen is… Nem tudom, megvan-e nektek az a jelenet, amikor az egységnyi vásárló áll a szupermarket zöldség-gyümölcs osztályán, kezében két csomag paradicsommal. Az egyiken az áll, hogy származási hely: Magyarország, a másikon pedig egy másik európai ország neve szerepel. A vásárlók egy része észre sem veszi ezen apró, mégis fontos különbséget. Mások mérlegelnek. Melyik olcsóbb, melyik szebb, érettebb, illatosabb? Melyik tetszik, melyik kevésbé? És megint mások számára nagyon satnyának kell lennie a hazai árunak ahhoz, hogy ne azt tegyék a kosárba. Hogy miért beszélek én most erről? Mutatom!

A kocka el van vetve

Miklós Czender 2011-10-03 07:00:00
… már úgy értem, hogy a dolog - úgy tűnik - visszavonhatatlanul eldőlt. Az intenzíven telepített vizeknek, tetszik vagy nem, de helyük van a magyar horgászat meglehetősen színes palettáján. Ne féljen senki, nem kezdek moralizálni, nem áll szándékomban. Sokkal praktikusabb dolgokkal szeretnék foglalkozni. Szokásom szerint a kályhától indulok, de hamar el fogunk jutni a hasznos gondolatokig (remélem).

Tavaszi szedegetős

Miklós Czender 2010-06-14 07:00:00
A szedegetős nem egy meghatározott horgászmódszer, hisz lehet úszózva, fenekezve, de akár pergetve is űzni. A lényeg nem a módszerben, sokkal inkább a halfogás tempójában van. „Szedegetni” kell a halat, szépen, ütemesen. Apró keszegek percenként a bolognai végén. A jól elkapott óra a nádas előtt ülve, amikor negyedóránként köszön be egy-egy ponty, gyönyörű kapást, majd nagy ribilliót produkálva. Egy nagyobb balincsapat, melynek tagjai egymás után durrantják le a felszín alatt húzott műcsalit. Ez a szedegetős. A legtöbb peca nem ilyen, de néha azért összejön.

Nyári történet - Esti süllőcskék

Miklós Czender 2009-12-24 07:00:00
Rémes idő veri kint az ablakot. Fúj a szél, hideg van, az esőcseppek majd’ vízszintesen esnek. Itt bent barátságos a meleg, de amint az ablakra vetődik a tekintetem, megint megborzongok. Nagyot sóhajtok, behunyom a szemem és erőszakosan a nyárra gondolok. Nem megy könnyen, a felvillanó képek közé minduntalan befúj az ablakot rázogató szél. Taktikát váltok, kinyitom a laptopot, s írni kezdem, ami eszembe jut:

Mit csinálunk mi?

Miklós Czender 2009-04-06 07:00:00
Valószínűleg mindannyian, akik most ezt az írást olvassák, szeretnek horgászni. Lévén egy horgászportálon vagyunk, ez nem is annyira meglepő. Ha most egyenként megkérdeznék mindenkit, hogy horgászként fontosnak tartja-e őshonos halfajaink, vizeink, környezetünk védelmét, igennel válaszolna a nagy többség. Ez is rendben. A kérdés csupán az, vajon hétköznapi tetteink is alátámasztják-e ezt? Nyilván a legtöbbek esetében igen. Persze az ember elgondolkozik néha, hogy egy kis országban több mint háromszázezer, a vizek, a természet iránt elkötelezett állampolgár követhet-e el mégis hibát?

Indulás előtt

Miklós Czender 2009-01-02 07:00:00
Az év első horgászatának reggele. A cuccokat, mint általában, még előző este kikészítette, csak bele kellett ugrania a székre halmozott ruhákba. „Öltözködjünk rétegesen!”, tanácsolta Buga doktor néhány évtizede. Így is tett. Az indulás előtti rituáléból már csak egy dolog volt hátra. Kávét melegített, aztán a csészével a kezében leült a nappaliban.

Csukák és mások

Miklós Czender 2008-12-05 07:00:00
Balázs a nyílt víz felé hajigál egy általa készített szörnyeteget, miközben én a víz fölé hajló ágak elé próbálok beejteni egy spinnerbaitet. Mondom is neki, hogy ez csak amolyan megszokás, mert halat innen még nem fogtam soha, pedig a hely „adja magát”. Vize ugyan elég sekély, de az ágak takarásában muszáj lennie legalább egy csukának. Amolyan klasszikus rejtekhely lenne, de még egyszer sem adott halat, hiába szórtam már oda mindent, ami a kezem ügyébe akadt. A csali harmadszorra is pont ott csobban, ahol csobbannia kell, szinte súrolja a legszélső leveleket (lehet néha szerencsém…). Ahogy tekerek egyet az orsó karján, a spinnerbait kanala beleharap a vízbe, a bot spicce durva bólintással válaszol. Két taktust húzok a csalin, aztán csalódottan hátrafordulok, hogy megosszam Balázzsal az újabb kudarc keserű élményét. Buuummm…

Nyári este

Miklós Czender 2008-09-10 07:00:00
A csónak lassan ringatózik a fenekem alatt. Úszóim a hullámzás ütemére integetnek a nádfal előtt. Az imént érkezett meg állandó esti vendégem, a pézsma, s most ezerrel rágja bent a gyékényt. Sikló néz fel az egyik úszóm mellett, nyelvét nyújtogatja, aztán blazírt „arckifejezéssel” visszafordul a növények közé. A szárcsa három visítozó csemetéje végre abbahagyta anyja állandó hívogatását, így többé-kevésbé csöndben élvezhetem a lemenő nap utolsó sugarait. A fecskék - jóval kisebb számban, mint néhány évvel ezelőtt - szédületes sebességgel villannak meg a nádas felett, egy iskolázott hangú sirály pedig azt hiszi (nesze neked csönd), hogy tud énekelni. Hát nem tud. A rigó bombaként zuhan be a nádba, de nem téveszti el a szálat. Soha nem véti el. Tőlem nem messze, a vízbe dőlt stégnél harcsa buffan (kicsit korai még), én meg csak ülök, és azon gondolkodom, vajon mit rontottam el…

Tizenegyes

Miklós Czender 2008-07-11 07:00:00
- Kávé… - suttogja a párom az ágy szélén ülve. Zárt szemhéjaim mögött felvillan a felirat: „Az Ön személyes beállításainak betöltése”, aztán a rendszer lassan talpra áll. Én persze még nem vagyok talpon, csupán a szemem nyílik résnyire. Megpróbálom az óra számlapját a látómezőm közepébe hozni, mert a kép még csak ott éles. 4 óra 27 perc. Lassan kivánszorgok az ágyból, a gyorsan távolodó kávéillatot követem a folyosón, de nézésem még mindig olyan, mint Bud Spencernek, utolsó filmjeiben… Valahogy így kezdődött számomra a Haldorádó Baráti Kör Horgászverseny, sorban a tizenegyedik.

Csukafogó rókák

Miklós Czender 2008-05-30 07:00:00
Két olyan botot szeretnék röviden bemutatni nektek, melyek a hazai horgászcikk piacon - többé-kevésbé - ritkaságnak számítanak. Nem feltétlen azért, mert a FOX ezekkel valami gyökeresen újat alkotott volna, sokkal inkább azért, mert itthon az ilyen fajta botok kínálata igen szűknek mondható. Mindkettőt csukafogásra találták ki, s mindkettő az Xtreme botsorozatba tartozik.

Csukázó végszerelékek 5. - A csali lebegtetése

Miklós Czender 2008-01-04 07:00:00
A csukáról azt mondják, hogy szag-/ízérzékelése kevésbé fejlett, mint hazai táplálék-konkurenseié, a zsákmány megszerzésében sokkal inkább támaszkodik kiváló látására és a táplálék által a vízben keltett rezgések felismerésére. Természetesen hiba lenne őt egyszerűen „szagvaknak” titulálni, hiszen nem az, abban azonban segíthetünk neki, hogy a fenekező felszerelésen felkínált csalit - legyen az akár élő, akár dögcsali - minél könnyebben megtalálja látása, rezgésérzékelése alapján. A csali lebegtetése tulajdonképpen erre szolgál.

Kívánságok

Miklós Czender 2008-01-01 07:00:00
Az emberek valamiért különös jelentőséget tulajdonítanak a kerek számoknak. Én is. Hogy miért fontosabb a harmincadik, negyvenedik évünk, mint a többi? Hogy miért különlegesebb a századik kilométer, mint százegyedik? Nem tudom. Valahogy mégis az. A Haldorádó nemrég ünnepelte 10. születésnapját. És én is egy kerek számhoz értem. Persze ezt rajtam kívül nemigen tarja számon más, de úgysem tudom megállni, hogy ne szóljak róla. Szóval ünnepeljünk! Az új évet és az elmúltakat…

Csukázó végszerelékek 4. - Páternoszter szerelékek

Miklós Czender 2007-11-15 07:00:00
Az úszós csukázás során a páternoszter szerelék azt a célt szolgálja, hogy csalihalunkat egy helyben tarthassuk éppen ott, ahol a csuka kapását reméljük. A fenekező páternoszter szerelék a megszólalásig hasonlít az úszóshoz, csupán az úszótest kialakítása (lehet) különböző. A fenekezés során a páternoszteres megoldás az egyik lehetőség arra, hogy az élőcsalit elemeljük a fenéktől.

Csukázó végszerelékek 3. - Egyszerű végszerelékek

Miklós Czender 2007-10-25 08:00:00
Ebben a részben az egyszerű fenekező és úszós csukázó végszerelékek elkészítéséről beszélünk néhány kép és megjegyzés erejéig. Először azonban egy-két gondolatra visszatérünk a horogelőke készítéséhez.

Csukázó végszerelékek 2. - Készítsünk horogelőkét!

Miklós Czender 2007-10-18 08:00:00
Elsőként a harapásálló horogelőke elkészítéséről beszélünk részletesebben, mely minden csukázó végszerelék szükséges eleme.

Csukázó végszerelékek 1. - Aprócikkek

Miklós Czender 2007-10-17 08:00:00
Az előző két év szokatlan időjárása miatt csak félve merem leírni: nyakunkon a csukázás igazi szezonja. A hazánkban - eddig - megszokott éghajlati viszonyok közt az ősztől tavaszig terjedő időszak adja a legjobb eredményeket. A csukázás eszköztára igen széles, hisz az élő- és döglött csalihalak felkínálásától kezdve a pergetésen keresztül a legyezésig tart a paletta. Mégis a mai napig azok vannak meghatározó többségben, akik fenekezve vagy úszóval horgászva veszik üldözőbe a csukákat. Az ő figyelmükbe ajánlom az e sorozat keretében megjelenő írásokat, melyekben számos csukázó végszereléket fogunk összeállítani. De legelőször következzenek a hozzávalók, azok az aprócikkek, melyekből szerelékeinket elkészíthetjük.

Megint börleszk - avagy a horgász még mindig szerencsétlen

Miklós Czender 2007-04-30 08:00:00
A korábbiakban már olvashattatok néhány szemelvényt saját hülyeségeim gyűjteményéből. E dicstelen sort folytatom ezúttal is. Így utólag e rövid történetek némelyike még számomra is szórakoztató, bár igazság szerint az események közben nem mindig van kedve az embernek nevetni. Csak utána. Azokat az eseteket, melyekre már néhány év távlatából tekintek vissza, szinte örömmel vetettem papírra. A tegnapi zakó nyoma azonban még mindig sajog.

Az első lépések ráncigálva

Miklós Czender 2007-04-23 08:00:00
A Haldorádó Horgászportál olvasói megszokhatták már, hogy hozzáértő horgászok írnak itt az általuk jól ismert módszerekről, eszközökről. Épp itt az ideje, hogy - legalább egy-két írás erejéig - szakítsunk ezzel a remek hagyománnyal, s belevágjunk valami újba, így együtt! Tanulok én is, és talán számotokra is felcsipegethető lehet egy-két apróság.

Morzsák

Miklós Czender 2006-12-29 08:00:00
Tavaly ilyenkor, amikor a Haldorádó utolsó „munkanapjára” pötyögtem döcögő soraimat, kint javában tombolt a tél. Eső és hó kavargott a szélfútta lámpafényben, s a cigit is csak félig tudtam elszívni az erkély didergős hidegében. Most a kaporszakállú mintha elvesztette volna a naptárját. A hó elején még tavasz volt tél helyett, reggelente rendes madárfüttyök tarkították a már gyülekező varjak károgását. Meglesz ennek még a böjtje! Idén is március volt már, mire olvadozni kezdett Ráckevénél a Duna, tán jövőre sem lesz másképp. De ne szaladjunk ennyire előre! Ha már úgyis a számítógép előtt ülünk, nézzünk bele kicsit az idei évbe! Talán érdemes.

Műcsalik a holtág csukái ellen - 2. rész

Miklós Czender 2006-12-19 08:00:00
Az előző részben jerkbaitekről, popperekről és persze a csukákról beszélgettünk. Most az örökifjú vasakról: körforgókról, támolygókról váltsunk néhány szót! A csukák - remélem - nem lesznek hálátlanok. A helyszín továbbra is a Duna egyik holtága, a kezünkben pedig ismét ott a pergetőbot.

Műcsalik a holtág csukái ellen - 1. rész

Miklós Czender 2006-12-18 08:00:00
A csatornákon eltöltött két év elteltével új terep után néztem. Olyan helyet kerestem, ahol tovább csiszolgathattam frissen szerzett pergető „tudományomat”, és persze olyan helyet, melyben benne van a sikernek legalább az ígérete. A Duna egyik apró holtágán kötöttem ki, mely hosszú évek óta híres volt remek csukaállományáról. Az első alkalmak szinte meseszerűek voltak. Megálltam a holtág partján, minden különösebb megfontolás nélkül felkötöttem egy műcsalit, és fogtam csukát. Nem nagyot, de csukát. Aztán, ahogy telt az idő, egyre nehezebb lett a dolog. Egyre többet dobáltam és egyre kevesebb csukát fogtam. A csatornákon bevált műcsalik, vezetési technikák sokszor nem működtek, a látványosan csukatanyának tűnő helyek egyre-másra „csukátlannak” bizonyultak. Nem volt mese: dobálni kellett és gondolkodni! S hogy mire jutottam? Erről szólnak az alábbiak.

Haldorádó Baráti Kör Horgászverseny

Miklós Czender 2006-10-13 08:00:00
Ez volt sorrendben az ötödik ilyen rendezvény, idén a második, ezen a néven pedig az első. De mielőtt végképp belebonyolódnánk a számokba, kezdjük az elejéről! Szeptember 23-án, miközben Dunafalván a TOP MIX Kupa profi mezőnye kergette a dunai dévéreket, Törökbálinton egy kevésbé profi, ám annál lelkesebb társaság élt manapság oly divatos gyülekezési jogával. A Hosszúréti-tározó bejáratánál azonban szó sem esett politikáról, sokkal fontosabb dolog miatt jöttek össze az emberek. A reggeli derengésben közel ötven didergő horgász, a Haldorádó Fórumának korán kelő látogatói gyülekeztek.

Kezdődik!

Miklós Czender 2006-10-09 08:00:00
Az ősz elején járunk. Napközben sokszor még nyár van, de az esték már csípősen hűvösek. A szélvizek letisztulóban, a hínárfélék lassan megszabadulnak víztetőig nyúló szálaiktól. A kishalak még ott kavarnak a part mentén, de a sokadalom már nem akkora, mint néhány héttel ezelőtt. A csukák is érzik a változás közeledtét. Testük hőmérséklete a vízével együtt csökken, egyre ritkábban vágnak a táplálékhalak gyérülő rajai közé. Nincs már messze az idő, amikor a terített asztal eltűnik az orruk elől. A nádast járni nem haszontalan még, ám a pergetőbot is fészkelődik már a sarokban. Nyáron is akadt ugyan munkája, de mindketten tudjuk: a java csak eztán következik!

Albérlők a Kerekben

Miklós Czender 2006-08-28 08:00:00
Este hét óra. Csendes, nyugodt estének nézünk elébe. Mi így együtt. A szúnyogok és én. De erről majd később. Enyhe északkeleti szél borzolja a vizet és az előttem fekvő kis nádszigetet. Úszóim a megszokott, hűvös nyugalommal feszítenek a „nyerőnek” vélt helyeken. Az eddigi tapasztalatok szerint az első kapásokra úgy nyolc-fél kilenc körül számíthatok. Van még idő.

Feri

Miklós Czender 2006-06-30 08:00:00
Gémberedett tagokkal kászálódott ki a kocsiból. Az út nem volt hosszú, alig háromnegyed órát tartott, mégis kicsit törődöttnek érezte magát. Derengő hajnali fények vették körül, de a holtág aludt még, feszes felszínét nem törte meg semmi. Vékony ködfátyol úszott a szántás fölött. Hunyorogva nézte a csalitos szélét, ahol a szeme sarkából mozgást látott az imént. Őzek merészkedtek ki a nyílt terepre, hetet számolt össze belőlük. Hosszú percekig ácsorgott, hátát az autó oldalának vetve, szemét az óvatos állatokra meresztve. Elég messze voltak ahhoz, hogy jelenléte ne zavarja őket, s a fényképezőgépre se gondoljon.

Egyszer úgyis…

Miklós Czender 2006-04-24 08:00:00
… leírok néhány dolgot, ami bánt. Talán kicsit sötétnek tűnik majd mindaz, amit a papírra borítottam, de ez szándékos. Lehet, hogy a zord idő teszi. És még valami: nem tartom magam túlzottan bölcs embernek. Most is inkább csak fecsegek. Ezt ne tessék a végére sem elfelejteni!

Bolognaival Ráckevén

Miklós Czender 2006-04-10 08:00:00
Visszavonhatatlanul kezdetét vette a tavasz, s a halnépség is kikecmergett végre hosszú téli dermedtségéből. Néhány hete még jég borította a Duna-ág kiszélesedő, meglassult részeit, s szinte téli idő fogadta a partra tévedőket. Ma pedig? Madárcsicsergés, tíz fok fölötti hőmérséklet, napsütés, lassan, de biztosan melegedő vizek. Szóval tavasz. Ennek a hirtelen jött jó időnek persze meglesz majd a böjtje, hisz nagy folyóink vízgyűjtőin hatalmas hótömegek várták a meleget. A híradásokból kiderült, hogy soha nem látott méretű árvizek zúdultak végig hazai folyóinkon. De hoz magával a tavasz jó dolgokat is, többek közt halat. Sokfélét, sokat.

Kis tavaszi mazochizmus

Miklós Czender 2006-03-20 08:00:00
Több mint két hónap! Ennyi idő telt el azóta, hogy utoljára horgászni voltam. Tavaly december utolsó előtti napján néztem fel kedvenc csatornáim egyikét, ma pedig március negyedikét mutat a naptár. Ági is érezhette, hogy valamit tenni kell, így halkan csak annyit mondott egyik este: „Hétvégén menj el horgászni!”. Akkor megyek…
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.