Május közepén talán már nem meglepő a cím, hiszen a vizek hőmérséklete 20 Celsius-fok körül is járhat, amely ideális a nagyra növő növényevő halunk horgászatához. Az idei évben nekem már sokkal korábban kezdődött az amurszezon. Március és április hónapokban is különösen eredményes voltam. Hogyan, milyen módszerrel, milyen csalogatóanyaggal? Az írásból minden kiderül!
Talán nincs olyan nap, hogy ne kapnék kérdést a horgászoktól, amelyben az iránt érdeklődnek, hogy miként tudnának amurt fogni. Mielőtt erre a látszólag egyszerű kérdésre próbálnék meg egyértelmű választ adni, egy rövid kitérőt teszek. Az amur a ponty után a második legnépszerűbb halunk a békéshal-horgászok között.
Ki ne szeretne egy kapitális torpedóval megküzdeni és végre a kezében tartani egy hatalmas amurt?! Több mint 50 éve van jelen a magyar vizekben és nagyon jól érzi magát itt. Hatalmasra nő, akár a 40 kilós méretet is elérheti. Szinte az összes természetes vizünkben is megtalálható. Mivel nem őshonos halfajról van szó, régóta tilos a természetes és természetközeli vizekbe telepíteni, zárt horgásztavakba azonban továbbra is kihelyezhető, ezt az aktuális halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény is megengedi. Mivel nálunk természetes úton nem szaporodik, nem számít inváziós fajnak sem, így megfogása után szabadon vissza is engedhető, ha így dönt a horgász. Ugyanakkor nem őshonos fajként országosan megállapított kvóta nem védi, korlátlanul el is vihető. A törvényalkotók célja egyértelműen az volt ezzel, hogy ne vegye el a Kínából érkezett „betolakodó” az életteret az őshonos halainktól. A gyakorlatban azonban azt látom, hogy az amur nagyon jól megtalálta a helyét a vizeinkben. Csak ott tud „kárt” okozni, ahol jelentős mennyiségű vízi növényzet van, amely elsőszámú tápláléka. Ezt akár egy év alatt képes kipusztítani. De az sem titok, hogy a legtöbb helyre pont ezért telepítették, hogy segítségével megakadályozzák a növényzet túlburjánzását. Az elmúlt évtizedek bebizonyították, hogy sok helyen jóval több hasznot hoz, mint amennyi kárt okoz, így elképzelhetetlennek tartom, hogy a következő néhány évben e népszerű sporthalunk egyik pillanatról a másikra kiirtásra kerülne vizeinkből. Sőt a sporthorgászok most is ugyanolyan kíméletesen bánnak vele, mint ahogy eddig is tették, eszükbe sem jutna, hogy a fűbe dobják… amit természetesen egyik hal sem érdemel, legyen az a legkisebb keszeg!
Szóval mi az amur horgászatának „titka”? A legfontosabb, hogy olyan vízen horgásszunk rá, ahol van is belőle, lehetőleg minél több! Tudom, hogy ez egy kicsit megmosolyogtató, de ha ott próbál meg valaki amurt fogni, ahol jó esetben 1000 ponty mellett van 1 amur, akkor annak megfogására az esély elenyésző. Nagyon sok cég termékpalettáján vannak kifejezetten amur horgászatához készült halcsalik, de ezek döntő többségével a horgászok csak pontyot fognak.
Mivel lehetne mégis a sok ponty közül szelektálni az amurokat és végül megfogni őket? Sok-sok év tapasztalata alapján állítom, hogy a leghatékonyabb amurcsalogatók az erjesztett, tejsavas etetőanyagok és magvak. Ezt a legtöbben otthon, házilag állítják elő. Azaz a kert végében elhelyezett hordóba takarmánykukorica és búza keveréke kerül, majd vízzel (és kevéske kefirrel) felöntve, a természet elvégzi a dolgát… A hőmérséklettől függően 3-10 nap alatt a magok felpuhulnak és megerjednek, amelyet a víz bugyogása jelez. Ideális ez a keverék az amurhorgászathoz, amely jó a szoktató etetéshez és csalizáshoz egyaránt. De a házilag önerjedéssel létrehozott termékeknek az a hibája, hogy nagyon nehezen vagy egyáltalán nem stabilizálhatók, gyorsan romlanak, amely viszont ha túlérett („lefeketedett”), akkor már káros a halakra és vízre nézve is! Ha lezacskózzák ezeket, 1-2 napon belül felfújódnak, szétrobbannak. Ha pedig tartósítószerrel próbálják a felfújódást, az erjedést meggátolni, akkor - szó szerint!!! - megölik a keveréket, amely ezzel elveszíti fogósságát. Ezt egy átlaghorgász vagy egy átlagos gyártó képtelen megoldani, ekkor van szükség a tudományra!
Nekünk több mint 2 év munkája van minden zacskóban, és bizton állíthatom, hogy a valaha készült legjobb, az ősi alapokat megőrző, de azokat a modern tudományos kutatásokkal ötvöző, erjesztett etetőanyag családot hozhattuk Haldorádó FermentX márkanéven forgalomba! Az immár második éve kapható termékcsalád - amelyben vannak különféle magmixek és kész etetőanyagok - nagyon népszerűek a horgászok körében, ugyanis egész évben rendelkezésre állnak és tényleg lehet velük amurt fogni… :)! Mi folyamatosan azt hangoztatjuk, hogy e keverékek főként a felmelegedett, 16 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vizekben hatásosak. Már az elmúlt évben is sok olyan kora tavaszi és késő őszi beszámolót kaptunk, amely során a horgászok 10 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vízben is eredményesen használták, és olyan halakat - főként amurokat - varázsoltak ki a vizekből, amely elgondolkodtatott minket is.
Akár betudhattuk volna mindezt a vakszerencsének is, de nem! Az ide enyhe tél, majd tavasz kedvezett a korai próbáknak is, amelyek során mind gyakrabban kaptunk visszajelzést a halaktól, hogy bizony a savanyú falatok ekkor is műkődnek. Szándékosan nem írom (még) azt, hogy ideális a hideg vízi horgászatokhoz, mert minden alkalommal más keverékkel összevetve próbáltuk és többnyire a fogott halak darabszámát tekintve rendre alulmaradt, de ha a nap folyamán „csak” egy amur került partra, szinte biztosra vehettük, hogy az a Haldorádó FermentX etetőanyagnak vagy a Haldorádó Tejsavas magoknak volt köszönhető.
De nem ritkán a nap legnagyobb pontyát is ez adta. Folyamatosan annyi megerősítést és pozitív visszajelzést kaptunk a halaktól és a horgászoktól, hogy újra kellett értékelni és pozícionálni a FermentX termékek helyét és felhasználási időszakát. A kész keverékek (3 fajta van belőle) olyan nedves, kész etetőanyagok, amelyeket a zacskóból kibontva azonnal kosárba lehet gyúrni, vagy gombóccá formálva vízbe dobhatók. Az etetésre szánt magmixek is azonnal felhasználhatók, bevethetők. E termékek mindegyike nagyon markáns savanyú ízzel és „illattal” bír, de számos olyan adalékanyaggal vannak dúsítva, amelyek a hideg vízben is jól oldódnak és kifejtik csalogatóhatásukat, ellentétben a „házi rettenetesekkel”, amelyekben ilyen táplálkozást serkentő természetes anyagok bizonyára nincsenek. Ezért eredményesek a mi erjesztett eljárással készült termékeink a hideg vízi horgászatok során is, amelyek hatásfoka a víz hőmérsékletének emelkedésével folyamatosan növekszik!
A FermentX termékek tavalyi sikerén felbuzdulva, illetve a horgászok igényeihez igazodva ettől az évtől újabb erjesztett technológiával készült termékek kerültek a boltok polcaira. Komplett FermentX bojlis szortiment, valamint egy újfajta etetőanyag: a Haldorádó Top Method Feeder FermentX Protein kerültek forgalomba 2014-ben.
Az új etetőanyag alapját a FermentX Tejsavas Betainos etetőanyag képezi, amelyet a nedvesség elvonása után porfinomságúra őrlünk. Ezután a legjobb minőségű LT-94 halliszttel és egyedi adalékanyagokkal dúsítva kapjuk meg azt a method kaját, amellyel még a legfelkészültebb és legfanatikusabb feederhorgászok sem találkozhattak. Ez garantáltan beválik, az év minden időszakában okozhat kellemes meglepetéseket, legyen szó intenzíven telepített vagy kis halsűrűségű tavakról!
Fontos a felkínálás módja és néhány „apróság”, amely elengedhetetlen az eredményes szelektáláshoz és végül a hőn áhított amur megfogásához. Ezeket a finomságokat a képek nagyszerűen szemléltetik, kérem, tüzetesen nézzék át őket! Tehát, ha bármelyik Haldorádó FermentX termékekkel indulnak horgászni, minden dobásban benne van az amurfogás esélye! Ha mégis bizonytalanok, vagy ha bármilyen megválaszolatlan kérdés maradt, ne habozzanak, tegyék fel azt nekem! Igyekszem mielőbb, még részletesebb válaszokat adni azokra is.
Írta: Döme Gábor
Fotó: Kis Csaba, Csapi Károly, Nagy Gábor