Őszi amurok vonzásában

Őszi amurok vonzásában

Imádom az őszt! Azonban amellett, hogy az egyik legeredményesebb évszak a „nagyvadak” becserkészésére, bizony sokszor a legnehezebb is. Rendszerint azonban a befektetett idő és energia - ha kitartóak vagyunk - kifizetődik. Ez az írás nem az oly sokszor szereplő aranyhasú kedvenceinkről fog szólni, mert bizony van, hogy háttérbe szorulnak átengedve a terepet egy tekintélyt parancsoló „fenevadnak”, az amurnak. Tartsatok velem, fedezzük fel, mivel lehettek eredményesebbek őszi horgászataitok során ezekre a torpedókra!

Írásomban három gyakorta felmerülő alapvető kérdést fogok taglalni, melyek így hangzanak: „mikor, hol, mivel” érdemes az őszi amurok nyomába eredni? Ki ne ismerne legendás történeteket ezekről a mesés halakról? A „shakespeare-i” történetek vége azonban drámai: törött botok, szétszakadt merítőhálók, kiegyenesített horgok. Nekem a régi öregek meséi közül mégis legjobban az maradt meg, amikor a „mivel sikerült fogni” kérdésre az volt a válasz: „gilisztával”! Bizony-bizony, kamaszéveim szeretett vizén, városom határában augusztustól-októberig rengeteg amurfogás történt gilisztával. Az ifi évek múlásával és a bojlis kalandjaim gyarapodásával 7 év rendszeres hajszálelőkés horgászat után nekem is az a meggyőződésem, hogy ősszel sok szép amurt fogok fűszeres, halas, fehérjében dús csalikkal. Az nyílt titok, hogy az egyik legeredményesebb csali rájuk a fokhagymás ízvilág, így okkal gondoltam, hogy a Spicy Red Liver is hozni fogja a kötelezőt és eredményes lesz, pláne ősszel.

Mikor?

Meglátásaim szerint a legjobb amuros időszak az augusztus, szeptember hónapok után még az október. Természetesen ehhez kell az a bizonyos szerencsefaktor, ami nem más, mint az időjárás. Az igazi vénasszonyok nyarában jó eséllyel pályázhatunk szép amurokra. Továbbá ősszel talán a legjobb időszak az éjszaka. Kedvenceim az igazán felhős, szeles, sötét éjszakák, de sajnos rendszerint elkerül Fortuna e tekintetben, így marad a telihold vagy a világosabb csillagos éjjel, ami viszont már nem feltétlen a legjobb ősszel! A hajnal - mint mindig - általában ősszel is jó fogási esélyekkel kecsegtet. Lóki Csaba páratlan képsorozata tökéletesen átadja ezeknek az őszi horgászatoknak a hangulatát:

A hajnal ősszel is csodálatos…
… és rendszerint eredményes is szokott lenni!
Misztikus őszi éjjel
Telihold, te csodás!

Mivel?

A „legfogósabb” kérdés megválaszolása bizony nem egyszerű! Azt a nézetet vallom, ha amurt akarsz fogni, akkor a mennyiség a lényeg, viszont ősszel a minőség a legfontosabb! Na, nem azt mondom, hogy máskor jó, ha mindenféle silány csalogatóanyagot szórsz a vízbe, de etetni általában a legegyszerűbb csali a legjobb, vagyis a sima főtt, friss vagy erjesztett kukorica, tigrismogyoró. Ezek turbózására csak a képzelet szab határt. Ilyenkor viszont jobb, ha elmegyünk egy olyan irányba, hogy elhagyjuk a magot vagy nagyon minimálisra vesszük vissza, és a bojli játssza a főszerepet. Nem vagyok a nagy etetések híve, imádom a PVA termékeket és sokszor a segítségükkel keresgélve horgászok. Számtalan kapitális fogásomat ennek az úgynevezett „kukázós” módszernek köszönhetem. A lényeg - mint mindig - a hely, hiszen ha találunk egy remek részt, ahol sikerült fognunk belőlük, akkor ott lesz több is. Így létfontosságú a rendszeres dobás, újrahúzás.

Az új, kísérleti stádiumban levő pop-upok remek amur csalik
A 18 mm-es wafters termékekkel kapcsolatos tesztek folyamatosan zajlanak, pozitívan!
A főszerepet ősszel a Spicy Red Liver kapta tőlem
Kedvenc PB Jelly Wire előkezsinórom Fox Arma SSC horoggal kiegészülve tökéletes páros az amurok becserkészésére

Hol?

Másik érdekesség, hogy a máskor oly szépen muzsikáló sekély pályákat felváltják a mély, iszapos helyek. Rengeteg kapitális amurt fogtam idén ősszel is nagy iszapról és hosszabb, 30-35 cm-es előkével. Az a tendencia nem változik ősszel sem, ha egyet sikerül fognunk, jó eséllyel számíthatunk többre is, hiszen bandában járnak. Az viszont feltűnt, hogy általában a nagyja érkezik elsőként matracomra, a kisebbek maradnak a végére. Nyáron ez mintha fordítva lenne.

Őszi mesterhármasom:

A legnagyobb 15,1 kg volt és egyben személyes rekordom is
Ezüstös színekben pompázó őszi amur
Napos őszi reggel ajándéka
Nem szomorkodom azért, ha egy ilyen szép töves is betéved az amurok közé

A következő képsorok főszereplője Hunyadi Ádám barátom, akinek egy harcos amurfárasztását örökítettem meg:

A csata kritikus pillanatai…
… sokszor „altat” minket, mintha fáradna…
… de tilos bedőlni neki!
Ritkán látni ilyen duci amurt
Ádám közel 16 kilós bojlifalója

Vincze László „Vine” barátom gyakorlott amurvadász hírében áll. Hasonló szemléletet alkalmazva rekordlistás amurokat csapott be ősszel, átlépve a 20 kilogramm feletti álomhatárt is. Íme:

Ezekért a halakért bizony megéri minden áldozat
Hatalmas 20 kg feletti amur Laci kezében

Összegzés:

Ezek az én meglátásaim e mondhatom, misztikus hal kapcsán, hiszen a mai napig sok esetben csak találgatunk a horgászatával kapcsolatban. Nem kell szentírásnak venni ezeket a sorokat, hiszen ezek egy ember tapasztalatai. Másnak vagy másoknak lehetnek különféle vizeken szerzett és ezektől eltérő, sőt ellenkező tapasztalatai, de pont ez a szép a horgászatban, hogy sokszor az a szabály, hogy nincs szabály. Egy biztos: az amur fogása páratlan élmény, ami mélyen bevésődik az ember emlékezetébe. Nem igazán hasonlítható egy tekintélyt parancsoló, méter feletti amur fogása bármely más békés haléhoz. Sok sikert kívánok minden kezdő, haladó és gyakorlott amurvadásznak, de legfőképp azoknak, akik még csak álmodoznak egy kapitális torpedóról! Ne feledjétek, kísérletezni kell és annyit horgászni, amennyit csak tehetitek, tapasztalatokat szerezni csak így lehet, ezáltal elérni a célokat és megvalósítani az álmokat.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Lóki Csaba, Hunyadi Ádám, Vincze László

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.