FermentX a nagyhalas horgászatokhoz

FermentX a nagyhalas horgászatokhoz

A pontyhorgászat rohamos fejlődésében nem csak a külföldi cégek haladnak óriáslépésekkel előre. Hazánk felszerelés-, etetőanyag- és csaligyártói is folyamatos kutatómunkát végeznek. Fejlesztéseik az egyre könnyebb, korszerűbb és minél gyorsabb halfogást elősegítő eszközök és csalik gyártását szolgálják, ráadásul (főként) magyar horgászoknak! Ebben meghatározó szerepet képvisel a Haldorádó. A sokéves kutatómunkának, megannyi szakember közreműködésének és neves horgászok rengeteg vízparton eltöltött óráinak gyümölcse a FermentX termékcsalád.

Idestova 40 éve horgászom. Emlékeim között lapozgatva derengenek hasonló jó dolgok, melyek segítségével nagyapáink hatalmas fogásokat könyvelhettek el. Néhányra határozottan emlékszem is. Az erjesztett, savanyított kukoricát már akkor is ismerték, használták és készítettek belőle csalit. Sőt, szinte csak az volt... Akkor a napon történő erjesztés tökéletesnek tűnt. Ám ha a horgász hosszabb távra gondolkodott, bajba került. Azok a magok bizony, amiket vödrökben, dézsákban erjesztettek, nagyon hamar megromlottak. Amikor elkészült egy adag, azt hamar el kellett használni. Később már mehetett a malacoknak vagy azok híján a szemétbe.

A Haldorádó fejlesztéseit segítő szakemberek (akik között van vegyészmérnök és gyógyszerész is) és Döme Gábor szakértelmét, tudását, sok éves tapasztalatait egybegyúrva kísérletezték ki az új csalogatóanyagokat. A FermentX márkanév a fermentálás szóból ered, amelynek a jelentése erjesztés. A tökéletes kontroll alatt tartott (minimum) 60 napos erjedési folyamat végén, a tartósítószer-mentes eljárásnak köszönhetően a valaha készült legjobb erjesztett magvak és komplett, kész keverékek kerülhetnek zacskóba. Ezt Európában a Haldorádó előtt még eddig egyetlen cég sem tudta engedélyeztetni, levédetni és végül forgalomba hozni (bár lehet, hogy van, csak nagyon titokban tartja… :)

Jelenleg hatféle termék létezik belőlük. Három típusa etető és csalizó magkeverék, ezek a következők: Tejsavas kukorica, Tejsavas kukorica-búza és Tejsavas 4X Mag Mix (kukorica, búza, repce és tigrismogyoró).

A FermentX termékcsalád 3 különböző magkeveréket kínál
A termékek jellemzője a rendkívül erős, orrfacsaró szag, ettől véd a dupla csomagolás
FermentX Tejsavas kukorica az alap termék
FermentX Tejsavas kukorica-búza a mindennapos horgászatok keveréke
FermentX Tejsavas 4X Mag Mix (kukorica, búza, repce és tigrismogyoró) a nagyhal-horgászok kedvence

Etetőanyagokból szintén háromféle került eddig piacra. Ezekbe ráadásként magokat is kevertek, melyek kiválóak csaliként is. A három különböző etetőanyag keverék: FermentX Tejsavas Nagy Ponty, FermentX Tejsavas Mézes Pálinka és FermentX Tejsavas Betainos. Hangsúlyozom a jelen időt, mert háttér-információim szerint nemsokára ismét újít a Haldorádó, és megjelenik palettáján a márkacsalád valami forradalmian új csoportja… de erről majd később!

Etetőanyagokból is három különféle létezik jelenleg
FermentX Tejsavas Mézes Pálinka, Tejsavas Betainos és a…
… Tejsavas Nagy Ponty

Többször kipróbáltam, sikeresen horgásztam a FermentX termékekkel. Állítom, hogy nyári időszakban az eddig használt anyagok közül ez a család bizonyította fogósságát a legjobban. Amikor tejsavas magokkal alapoztam meg az etetésem, az ólmomra szintén tejsavas etetőanyagot gyúrtam. A kettő együtt hihetetlenül fogós! Kipróbáltam úgy is, hogy a magokból csalinak is raktam fel. A végszerelékem sok időt nem töltött a vízben!

Amikor tejsavas magokkal alapozom meg az etetésem…
… az ólmomra szintén tejsavas etetőanyagot gyúrtam. Ha a tapadása kevésnek bizonyulna, búzaliszttel az könnyedén fokozható
Az eredmény önmagáért beszél!
A speciális erjesztési folyamat végén olyan puha lesz minden szem, mint a vaj
Egyikük sem tartalmaz tartósítószert és…
… teljes mértékben természetes összetevőkből állnak!

Ilyen erjesztett magvakat és keverékeket egy városban élő ember toleráns szomszédok és megértő feleség nélkül kizárt, hogy otthon el tudjon készíteni. Feltűnő a magvaknál, hogy a zacskó milyen szép és egészséges szemeket tartalmaz. Persze ez sem a véletlen műve, mert csak így garantálható a szavatossági idő! Véletlenül sem keveredhet bele penészes szem, amely megfertőzné az egész zacskó tartalmát. Amit még megtudtam, hogy a gyártástechnológiája szinte megegyezik az emberi fogyasztásra készített termékekével. Nagy gondossággal és maximális higiéniai feltételek biztosításával történik az előállításuk. Emberi fogyasztásra nem ajánlott, viszont láttam Döme Gábor filmjében, ahogy bekapott egy szem kukoricát. Hát ezt én is megpróbáltam, de nem ajánlom senkinek!!! A legsavanyúbb cukorka is kutyafüle ehhez képest!

Feltűnő a magvaknál, hogy milyen szép és egészséges szemeket tartalmaz a zacskó
Nagy gondossággal és higiéniai feltételek biztosításával…
… történik a termék előállítása, mert csak így garantálható a szavatossági idő

Tejsavas magvakkal kapcsolatban a következők a megfigyeléseim. Nagy mennyiségben, illetve nagy területre történő etetéseim során a halak szinte tanyát vernek az etetésemen. Erre legfőbb bizonyíték a rengeteg kapás. Nem jelenthetem ki egyértelműen, hogy taszítja a keszegféléket, de valamiért mégsem maradnak meg rajta olyan mennyiségben, mint a sima főtt búza-kukorica keverékén. Szelektáló hatása viszont bizonyos. Rengeteg nagytestű halat adott az eddigi pecázásaim alatt, míg az apróbbak szinte elkerültek!

Vonzza a nagytestű pontyokat

A szokásos jó minőségű bojlikat ugyanúgy szórtam az etetett helyekre, mint korábban. A FermentX magvak, etetőanyagok és a golyók együttes alkalmazása hatalmas élményekhez juttattak. A FermentX etetőanyagokkal leegyszerűsödtek horgászataim. Korábban több összetevőből állítottam össze az etetésre szánt gombócaimat, illetve a pasztás ólomra gyúrható anyagot. Amióta kipróbáltam az újat, azóta ez jelentősen egyszerűsödött. A zacskóban található keverék kész anyag, amihez semmit nem kell adagolni. Nincs szükség vízre sem, csupán az ólomra kell gyúrni és mehet az etetésre.

A zacskóban található keverék komplett, kész anyag…
… amihez nem szabad vizet keverni!
Az ólomra kell gyúrni és mehet az etetésre

A termékben található szemek alkalmasak csalizásra is. Akik nem használnak hajszálelőkét, azok a horogra, én pedig az előkére fűzve használom. Kipróbáltam azt a verziót is, amikor a bojlimat egy szem kukoricával „támasztottam” meg. A siker nem maradt el!

A termékben található szemek alkalmasak csalizásra is
Én a hajszálelőkére fűzve használom
Egy gyors próba, és mehet a helyére
Előfordul, hogy a bojlit egy szem kukoricával támasztom meg, a halak soha nem kerülték ki!

A FermentX termékcsalád a 2013-as Országos Pontyfogó Bajnokságon is jelen volt, több szektorhelyen találkoztam vele. Jogos a kérdés, kiknél? A taktika titoktartása kötelez és jeles egyéb támogatók miatt sem szeretnék példálózni csapatok neveivel. Egy biztos - a legjobbak között is láttam a FermentX alkalmazását! Bevallásuk szerint sikeresebbek lettek, mióta használják.

A FermentX termékcsalád a 2013-as Országos Pontyfogó Bajnokságon is jelen volt

Számomra a FermentX fogóssága bizonyított. Elvárásaim az eredményekkel találkoztak. Az etetőanyagok keverékeiben olyan összetevők garantálják a sikert, ami megegyezik a természetben találhatókkal. A halak könnyen felismerik, ezeken nőttek fel, ezért is iszonyatosan kedvelik. Aki nem hiszi, próbálja ki és ossza meg velünk tapasztalatait!

A FermentX hatása időnként még engem is meghökkent! Biztosra veszem, hogy nemcsak engem, hanem sok horgásztársamat segítik majd hozzá eddig megfoghatatlannak hitt óriásokhoz is!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.