Bezacskózott természet

Bezacskózott természet

Annál, amit a természet alkot, nem lehet jobbat készíteni! Sokan megpróbálták már lemásolni, de nem lehet megzabolázni. Tevékenységét elősegíteni azonban lehet, egy kis odafigyeléssel még irányítani is. Erre a legjobb példa a Start erjesztett kukorica készítése. Mi indítjuk el az erjedést, és aztán nincs más dolgunk, mint várni, hogy használatra kész magvakat kapjunk. Ez mind szép és jó, ha azonnal felhasználjuk a készítményt. De ami már elkezdett erjedni, azt megállítani nem lehet. De késleltetni igen! A FermentX termékek minden egyes szemét a természetnek köszönhetjük, éppen ezért olyan fogósak. És a legszebb, hogy mindezt készen kapjuk, szinte nincs más teendőnk, mint bedobni a vízbe és várni. Az alábbi írásban megmutatom, hogy miként is lehetünk sikeresek ezzel a szagos csemegével.

Mint minden erjedést, ezt is olyan mikroorganizmusok okozzák, melyek a magvak szénhidrátjának lebontásából nyernek energiát. E folyamatok egyikének végterméke a tejsav. Nos, a horgászatban ez miért is annyira fogós? Ennek egyik oka, hogy erjesztett formában a magvak szénhidrátjai sokkal könnyebben emészthetővé válnak a halak számára, hiszen a nehezen emészthető összetett szénhidrátok először egyszerű cukrokká bomlanak le, melyek gyors energiaforrást biztosítanak elfogyasztójának. Mélyebben nem is szeretnék ebbe a témába belemenni, mert inkább az erjesztett magvak felhasználásának, mintsem előállításának megismertetését tűztem ki célul.

Az erjedés egy intenzív, szúrós szagú gázok képződésével is járó folyamat

Fermentált kukoricát, búzát igazából mindenki könnyen készíthet otthon is. Ennek számtalan formáját ismerjük, viszont az erjedési folyamat időigényes és roppant kellemetlen szagokkal jár. Aki mindenáron szeretné otthon elkészíteni az etetésének alapjául szolgáló erjesztett magvakat, annak ajánlanám a Start erjesztett mag mixet. Ez a vödrös kivitelben kapható termék gyorsan és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel elkészíthető. Pár nap alatt megfelelő stádiumban lévő savanyított magvakat kapunk.

Az egész alapja a minőségi „erjesztenivaló”

Hátránya csupán annyi, hogy az erjedési folyamatot leállítani nem lehet, és könnyen áteshetünk a ló túloldalára. Így egy-két hét alatt el kell használnunk a vödör teljes tartalmát, hogy az ne menjen kárba.

A Vad Ponty etetőanyag és az…
… erjesztett magvak tökéletes elegyet alkotnak
Ez az éjszakai amur is megéhezett rá

Ha nem szeretnénk az erjesztéssel foglalkozni, akkor is találunk nekünk megfelelő terméket a Haldorádó palettáján. A FrementX termékcsalád 2013-ban került a nyilvánosság elé. Ezen etetőanyagok alapját minden esetben erjesztett gabonafélék adják.

A már mindenki által jól ismert tejsavas kukorica az egyik legfogósabb pontycsali. Kár is lenne ezt megkérdőjelezni, hiszen modern pontyhorgászat ide, innovációk oda, a kukorica horgászatban betöltött helyét nem lehet pótolni. Erjesztett kukoricát sok gyártó hozott már forgalomba, a FermentX termékcsalád azonban a minőségi alapokra épült. Minden zacskóba került mag 60 napig érlelődött és semmiféle mesterséges tartósítószert nem látott.

Tejsavas kukorica

A tejsavas kukorica - búza csupán annyiban tér el az előző terméktől, hogy a tengerin kívül búzát is tartalmaz. Az amur horgászatában is fontos szerepet játszó mag már jó ideje kihagyhatatlan a nagyhalas alapozó etetésekből. A torpedók imádják porszívózni az apró szemű csemegét.

Tejsavas kukorica - búza

A tejsavas 4X mag mix a legkomplexebb megoldást nyújtja, ha erjesztett magvakkal szeretnénk etetni. A kukorica, búza, repce és tigrismogyoró keveréke minden termetes hal számára vonzó és összetett tápláléklehetőséget nyújt.

Tejsavas 4x mag mix

Sokan hosszú távú, akár többnapos horgásztúrák alkalmával használnak csak magvakat, akkor azonban nagy mennyiségben. Az ilyen maratoni horgászatok megalapozásához kitűnő választások ezek a termékek. Akár csónakból, akár etetőrakétával, akár etetőanyaghoz keverve juttatjuk be, a hatás nem maradhat el.

A festői szépségű Maconkai-víztározó halai is szeretik a „büdös” falatokat

Nem szabad azonban megfeledkezni ezekről a bizony rettenetes szagú csalogató anyagokról a rövid horgászatok során sem. Etetőanyaghoz keverve akár egy kosárnyi tejsavas maggal kombinált keverék is nagy hatásfokkal bír.

Ha jókor jó helyen használjuk a savanyított kukoricát, nagy csatákban lehet részünk…
… és ha ügyesek vagyunk, a jutalmunk ez az érzés!
Egy gyors fotó a szépséges aranyhasúval…
… majd engedjük haza!

Etetőanyagok terén, ha kukoricás horgászatról van szó, számomra első helyen áll a Vad Ponty etetőanyag. A Start mix tökéletes kiegészítője ez a kaja. Olyan bámulatos fogásokat és eredményeket köszönhetek már ennek a keveréknek, hogy nyári meleg vízen kihagyhatatlan a versenyeken is. Amikor minden más csődöt mond, ez a keverék akkor is bődületes mennyiségű halat képes megtartani és táplálkozásra bírni.

Viszont gondolni kell azokra is, akik a kevergetés, kísérletezgetés idejét is inkább aktív horgászattal töltenék. Nekik tökéletes választás a FermentX etetőanyag.

Tejsavas Betainos

Mindennek az alapja a Tejsavas Betainos keverék, mely az erjedés már ismertetett jótékony hatásai mellett étvágyfokozót is tartalmaz. Ennél az etetőanyagnál a legérezhetőbb az a kellemetlen, szúrós szag, ami a savanyított kaják jellegzetessége. Ezért is nagy ötlet, hogy ezzel a változattal az etetőanyagot csak a lehető legkevesebb ideig kell szagolnunk.

Dupla zacskóba van zárva: megszagolva érthető, hogy kell a kettőzött biztonság!

A zacskót kibontva máris használhatjuk a benne található eleséget. A kosárba jól tapad, annak ellenére, hogy első ránézésre egy darabos, használhatatlan „mutrának” tűnik. Ha úgy gondoljuk, rostálással homogenizálhatjuk az állagát, ám ez nem feltétele a felhasználásának. Vízbe érkezéskor a kosár tartalma azonnal bont, fehérre festi a vizet, ahogy kiengedi mindazt, amiért a halak megőrülnek. A fenékre érve a magvak a horgon felkínált csali köré hullnak, és az ezeken legelésző halak biztos, hogy a hajszálelőkén lévő kukoricaszemet is felszippantják.

Az „anyag” gyorsan terjed a vízben

A Mézes Pálinka etetőanyagot már bizonyára mindenki jól ismeri, hiszen már sok éve stabil tagja a palettának. Édes illata minden békés halra irányuló horgászathoz megfelelővé teszi. Merész gondolat volt, hogy egy kellemetlen, szúrós szagú etetőanyag készüljön ebből a teljesen más irányvonalat képviselő kajából. Persze, mint már megtanultuk, a legtöbb sikeres termék nagy gondolatok hatására kerül a polcokra. Akinek már volt szerencséje egy ilyen Mézes Pálinkás FermentX etetőanyagot felbontani, valószínűleg még most is az orrában érzi azt a furcsa, mégis harmonikus illatkombinációt, amelyet a tejsavas erjedés és a méz párosítása eredményez.

Mézes Pálinka FermentX
Ezek a keverékek felhasználásra készek, de aki szeretné, áttörheti szitán
A magvakat újra elkeverve homogén mixtúrát kapunk

Persze ezek az emberi orrnak meglepő dolgok csak akkor érnek valamit a vízparton, ha a halak vevők rá. Eredményességét alátámasztani egyszerűbb, mint megcáfolni, ezt elhihetitek!

A FermentX etetőanyag-triumvirátus harmadik tagja a gyümölcsös ízvilágot közvetítő Nagy Ponty keverék. Mint ismeretes, a Nagy Ponty aroma és etetőanyag a termetes halak fogásában már bizonyított, így ötvözése a savanyított kukoricával szinte „kötelező” volt.

Nagy Ponty FermentX
A kicsi amur is szereti a Nagy Ponty keveréket

Számtalanszor kevertük már a Start erjesztett mixet ehhez az alaphoz, és nyári hőségben is eredményesnek voltunk vele. Most már elkészített formában is rendelkezésre áll. A dupla zacskóból szinte előtör az a finom, kicsit bodzára emlékeztető aroma, majd ezt szép lassan elnyomja a savanyú szag.

A csali kikönnyítése fontos
Így emelkedik ki a horgon felkínált kukorica a többi közül

Egyértelműnek tűnhet, hogy az erjesztett kukorica alapú etetőanyagokhoz kukorica csali dukál. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában kínáljuk azt fel. Személyes kedvencem az egy szem ízesített kukorica némi technopufival kikönnyítve. Az egy szem tengeri ballanszírozásához általában fél technopufi is elég, hiszen a célom nem a csali lebegtetése, mindössze az, hogy elemelkedjen a fenéktől, de a horgot ne emelje fel.

A kajából kiszemezgetett kukorica is alkalmas csalizni, de…
… millió variációs lehetőséggel lehet próbálkozni!

Két szem kukoricánál már elkél az egész pufi, de ha hosszabb füzérrel dolgozunk, akkor ez a szám nőhet. Szerelékek tekintetében az alsó horgos, Pellet Feeder kosaras módszert preferálom, de method kosárral is ötvözhetjük a kukoricás pecát.

A végszerelék a már megszokott

Ha most otthon ülsz a hűvös szobában, mert úgy érzed, hogy a felmelegedett vizekben már nem is érdemes horgászni, akkor vegyél le a polcról egy zacskó fermentált magvas etetőanyagot, és irány a víz! Ha valamivel, akkor a savanyított kajával még hősében is nagyon eredményesek lehetünk!

Ha ebben a formában látjuk viszont a csalinkat, akkor jól dolgoztunk!

Sipos Gábor ifj.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.