Három szuper tipp törpeharcsás vizekre

Három szuper tipp törpeharcsás vizekre

Hazánkban az utóbbi évtizedben drasztikusan megnövekedett azon vizek száma, melyekben a törpeharcsák túlszaporodtak. Megnövekedett egyedszámuk páratlan falánksággal társul, a horgászok által felkínált csalit, ahogy vízbe ér szinte azonnal, a pontyoknak esélyt sem hagyva támadják meg, arról nem is beszélve, hogy a csalinak huzamosabb ideig kellene érintetlennek maradni ahhoz, hogy az öregebb egyedek megfogására is reális esély nyíljon. Azokra a tippekre próbálok rávilágítani, hogy hogyan is tehető eredményessé a pontyhorgászat ezeken a nem éppen könnyű vizeken.

A mohó kis halacskák elleni védekezésnek több módja is van, amelyek mindegyike egyenként megkönnyítheti és eredményessé teheti a pontyhorgászatunkat, nézzük sorban, mik is lennének ezek az apró kis finomságok! Ahogyan a horgászatban általában jellemző, itt is az apró részleteken van a hangsúly, mely alapjaiban változtathatja meg egy-egy horgásztúra végkimenetelét.

A probléma forrása, mely egyre több vízen nehezíti a pontyhorgászatot
Ha nem védekezünk ellene, gyorsan megtámadják a csalijainkat

1. tipp – a csali bevonása védőhálóval
Ma már több bojlis termékeket gyártó cégnek is vannak védőhálói, amivel a csalit bevonhatjuk úgy, hogy a benne levő fontos összetevők kiáramlásának ne vessen gátat. Ebből is létezik hálós megoldás, illetve fóliás, ez utóbbi kicsit körülményesebb, mert gőz segítségével tudjuk rászorítani a lyukacsos zsugorfóliát a csali felületére. Ezzel a megoldással már ellenállóbb a csali, mint önmagában, ámbár e falánk kis halacskák érdeklődése nem lesz szerényebb, ezért a gubancolódás veszélye sajnos ugyanúgy fennáll.

A védekezés egyik megoldása lehet a behálózás, de ez sem jelent minden esetben tökéletes védelmet!

2. tipp – a Chod szerelék
E szerelék nagy előnye, hogy mivel a csali elemelkedik a fenéktől, ezek a kis ördögök egyszerűen nem tudnak ráfogni annak felületére, hiszen nem tudják az aljzathoz szorítani, és a merev előkezsinórnak köszönhetően a végszereléket sem tudják összegubancolni. A bojlis szerelékek közül talán ez az egyik legellenállóbb kivitel. Fontos, hogy kizárólag pop-up, azaz lebegő csalival működik tökéletesen és látja el funkcióját!

Variációk „törpölős” helyzetekre
A Chod szerelék legtöbbször segít
Tipikus Chod szerelékes akadás

3. tipp – A Spéci megoldás!
Mielőtt e csalikat is közelebbről megvizsgáljuk, hadd mondjak el egy rövidke történetet! Két barátommal a nyáron egy olyan tavon horgásztam, ahol először megpróbáltam kedvenc bojlimmal kapásra bírni a pontyokat, de nagyon gyorsan kiderült, hogy ez egyszerűen értelmetlen próbálkozás, mert alig két óra alatt a hálós bevonat ellenére is nullára darálták a csalimat a törpeharcsák! Elkezdtünk fűzött kemény kukoricával és tigrismogyoróval kísérletezni.

A SpéciCorn Mega termékcsaládot a törpeharcsás és fehérhalakban gazdag vizekre fejlesztettük
Egy fogós felkínálási mód, mikor az aljzat felett éppen csak meglebegtetve kínáljuk fel a SpéciCorn Mega gumikukoricát

Ezzel már egy fokkal jobb volt a helyzet, de amikor végighorgásztam az éjszakát és a reggeli frissítésnél szembesültem azzal, hogy az előkémet teljesen összetekerték ezek a halacskák, esélyt sem hagyva a pontyoknak, na, akkor nagyon felmérgesítettek!

Minden tégely kétféle színt tartalmaz
A pontyok számára figyelemfelkeltő természetes közegben is

Mindenképpen szerettük volna megtalálni a megfelelő megoldást, hogy a csali érintetlen maradjon, míg a pontyok rá nem találnak rá. A módszer egyszerű volt, Lali barátom elővett egy úszós készséget, beetettük magunk elé egy marék csemegekukoricával és elkezdtük próbálgatni a csalikat. Az eredmény elsőre nagyon kiábrándító volt: még ott is, ahová nem etettünk, az összes csali maximum 15 (!) másodpercet bírt támadás nélkül... Egyszer csak Lali megunva ezt a leginkább legyezésre hasonlító sportot, feltett egy szem gumikukoricát, és arra lettünk figyelmesek, hogy ez egyáltalán nem kelti fel a törpeharcsák érdeklődését. Egy mozdítás sem volt tőlük, a csali tökéletesen érdektelen volt számukra, ami ott és akkor hatalmas eredményt jelentett. És láss csodát, néhány perc múlva az úszó szépen kiemelkedett, és egy közel egy kilogrammos kárász csúszott a merítőbe.

A SpéciTiger csalik hat különböző ízben kaphatók, és minden tégely itt is kétféle színű csalit rejt
Nem csak önmagában, de bojlival kombinálva is eredményes

Ezt követően azonnal nekiláttunk az összes bojlis szerelék újrahúzásának és átcsalizásának, mellyel a délután második felére végeztünk is. Hamarosan megszaporodtak a kapások, a pontyok és az amurok egymást váltották a bölcsőben. Mondanom sem kell, hogy boldogságunk az egekig ért!

A tejsavas ízhatást kevésbé kedvelik a törpeharcsák, ami a nyári hónapokban hozhat kiemelkedő fogásokat
Chod szerelékkel is kiválóan kombinálható

Az említett túra után több helyzetben is kipróbáltam, és az eredmény ugyanez volt: a SpéciCorn Mega gumikukorica és a SpéciTiger tigrismogyoró imitáció tökéletesen érdektelen maradt a törpeharcsák számára, minden esetben érintetlenek maradtak mindaddig, amíg a testesebb pontyok és amurok meg nem érkeztek az etetésre.
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezek a csalik nemcsak önmagukban, de más különböző magokkal, pelletekkel vagy bojlikkal is kombinálhatóak; ezzel is egy újabb, szokatlan, a halak számára vonzó csalikombinációt alkotva.

Ha mindent jól csinálunk, az eredmény is kézzel fogható lesz!

A titkára bár sosem derült fény, de ahogyan a mondás is tartja, a végeredményt jegyzik – engem is csak az érdekelt. 
Mindezek után bátrabban futok neki az ilyen jellegű vizeknek jómagam is, hisz jól tudom, hogy van legalább egy olyan fegyver a tarsolyban, amellyel eredményesen horgászhatok.

A SpéciTiger csalikat az amuros pecákon is szívesen használom

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Barna Lajos

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.