Pörgesd fel!

Pörgesd fel!

A mai, felgyorsult világban már nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy huzamosabb, akár hetekig tartó horgásztúrákon vegyenek részt. A legtöbb horgász (köztük én is) annak is örül, ha egy délutánra vagy éjszakára kijut a vízpartra és kedvenc hobbijának hódolhat. Ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kedveskedünk a pontyoknak! Mutatom az egyik kedvenc keverékemet, ami egy szuper halmágnes és már sokszor bizonyított!

A legnagyobb probléma, amivel sok sporttársnál szembesülök, hogy csupán a csali ízesítésében látják a siker kulcsát. Ennek fő oka, hogy láttak egy cikket vagy videót, ahol az a típus nagyon jól működött, csak éppen a körülményeket nem vették figyelembe. Arra már jóval kevesebben gondolnak, hogy amivel etetnek, az sokszor csak akkor tudja igazán kifejteni a hatását, mikor ők már régen hazaértek vagy elmentek dolgozni… Ilyenkor szidják a csalit, hogy az nem is jó vagy egyszerűen ráfogják, hogy nem evett a hal.
Meggyőződésem, hogy sok esetben a nem megfelelő etetési stratégia a kudarc fő oka, és ha kicsit körültekintőbben készítettük volna elő a horgászatot, bizony ugyanazon jellegű csalival sikeresek is lehettünk volna. Érdemes néha kicsit kacsingatni a finomszerelékes technikával horgászó sporttársak felé, akik sokszor nem a csalit cserélik le, ha nincs elég gyorsan kapás, hanem az etetőanyag összeállításán vagy felkínálási módján változtatnak, és ha az sem hoz átütő sikert, csak akkor következhet a csali módosítása.

Az én kedvenc összeállításom

Az én keverékem alapmottója is lehetne a gyorsaság, ez a legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, mielőtt bárminek is nekifognánk. Éppen ezért mindig viszonylag gyorsan oldódó összetevőket használok. No de nézzük is, hogyan épül fel a kedvenc fűszeres receptem!

Egy kevés bojlit összetörök
Természetesen mindenből csak oldódó jöhet számításba!

Első lépésként az etetésre szánt bojli egyharmadát beleöntöm egy vödörbe, majd a következő egyharmadot csali őrlő segítségével összetöröm, a megmaradt részt pedig egyszerűen elfelezgetem. Már ezzel is sokat nőtt csalogatóanyagunk hatékonysága, mivel a bojliszemek felülete nem zárt, és a fontos összetevők azonnal kifejthetik hatásukat. Ezt követően hozzáadok néhány marék mikro pelletet. Általában olyat választok, ami illik a keverék ízesítéséhez. A Haldorádó Fűszeres Vörös Máj bojlival a Chilis Tintahalas mikro pellet jó összhangot alkot. Sok horgásztól hallottam már, hogy „Persze, az csak arra jó, hogy odacsalja a fehérhalakat és azok csak megnehezítik a pontyhorgászatot”. De aki látott már víz alatti felvételeket a pontyok táplálkozásáról, az biztosan nem így gondolkodik. Az apró szemcsék pont olyan vonzók a nagyobb testű halak számára is, és ha ők rátalálnak az etetésre, onnantól az apró halak nem rúghatnak labdába a pályán. De kanyarodjunk vissza az összeállításhoz, mert még van bőven teendő a végleges formáig!

Hozzáadok egy kis Chilis Tintahal mikro pelletet…
… és egy kevéske felezett bojlit

Én ilyenkor szoktam hozzáadni a Carp Syrupot (sűrű folyékony aromát), amelyet nem sajnálok róla, hadd szívja fel a sok száraz összetevő. Két fontos alapanyag van még hátra, az egyik az édesítőszer, a másik pedig a Stick Mix. Igen, kicsit furcsán hangozhat egy fűszeres keverékben az édesítőszer, de engem már az évek alatt meggyőzött, szinte soha nem feledkezem meg róla, mert a pontyok is nagyon kedvelik az intenzíven édes ízeket.

Syruppal meglocsolom
Egyik kedvenc adalékom az édesítőszer, imádják a pontyok az édes ízeket!

És igen, jöhet a Stick Mix, miatta sem szabad spórolni a folyékony aromával, mert sokat magába fog szívni.

Teszek hozzá még egy kis Stick Mixet is, amellyel teljes lesz a keverékem

A keveréket ezek után jó alaposan összekeverem és legalább egy félórára állni hagyom, ezt követően pedig használatra kész is. Furcsának tűnhet, hogy nem adok hozzá vizet a sok száraz összetevő ellenére, de egyáltalán nincs szükség rá, ez a keverék víz nélkül is tökéletesen fog süllyedni a nehéz szemcséknek köszönhetően, amelyet a Syrup tovább fokoz. Mehet az etetőlapátba vagy a Spombba, mert azzal is remekül működik. A fűszeres „bomba” a vízbe érést követően azonnal dolgozni kezd, és ha tartózkodnak táplálkozó kedvű pikkelyesek a közelben, biztosan felkelti azok érdeklődését.

Jól összekeverem és egy félórára állni hagyom
Spombba vagy PVA hálóba is tökéletes keverék

Szándékosan nem utaltam mindvégig a horogcsali ízesítésére, mert ebben is sokféle tézis látott már napvilágot. Én mindig úgy horgászom, hogy először megpróbálom a csalogatóanyagokkal harmonizálóval és szép lassan távolodom attól az egészen nagy kontrasztú ízekig. Sokszor pont a legutóbbi hozza meg az igazán különleges fogásokat, amelyre egyáltalán nem is számítottam már. Tehát mindenképpen érdemes kísérletezni, akár egészen vadnak tűnő kombinációkkal is!

Neki is ízlett!

Félreértés ne essék, nem állítom egy szóval sem, hogy ez egy csodafegyver, mert olyan a horgászatban nincs, ezt már régen megtanultam, de ha szeretnénk gyorsítani egy néhány órás vagy egy éjszakás horgászaton, ez a keverék maximálisan alkalmas lesz rá!

Írta: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.