Tavaszi bojlis praktikák

Tavaszi bojlis praktikák

A zord, hideg tél után sokan várják a tavasz első napjait, hogy újra kedvenc hobbijuknak hódolhassanak. Ám jégolvadás után sokszor nem rutinfeladat a halfogás, bizony előfordul, hogy minden kapásért keményen meg kell dolgozni! Ebben az írásban ezekhez a horgászatokhoz szeretnék támpontot adni, hogy minél több élményhez segítsem hozzá a cikk olvasóit.

Sokan fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy milyen bojlit, illetve csalizási technikákat javaslok a hideg vízi, tavaszi horgászatokhoz. Azt természetesen nem könnyű megmondani előre, hogy mi is fog működni az adott vízterületen, de vannak olyan, a gyakorlatban már számtalanszor kipróbált összeállítások, melyekkel nem igazán tudunk „mellényúlni”.

Most három különböző receptet mutatok be, melyek nekem már beváltak ebben az időszakban, sok szép pikkelyest köszönhetek nekik. Két fontos jellemző vonatkozik mindhárom összeállításra. Az első az oldódó jelleg: ennek komoly jelentősége van ebben az évszakban, sokkal eredményesebbek az könnyen oldódó csalik főzött testvéreikkel szemben. A második fontos szempont a csali kiválasztásánál és összeállításánál a csali sűrűségére vonatkozik. Tapasztalataink azt mutatják, hogy sokkal könnyebben tudjuk kapásra bírni pikkelyes barátainkat a súlytalan vagy lebegő csalikkal.

1. Big Fish

Ez az intenzíven édes csali régi favoritom, nagyon kedvelem, elsősorban a felmelegedő és lehűlő vizekben szokott jól működni. Annyira kellemes az illata, hogy az ember legszívesebben beleharapna, de nem is ez a fontos, hanem hogy a halak is így gondolják. Csaliként elsősorban a dipben ázó szemeket használom, mely nagyon jó kombinációt alkot egy fél ananászos pop-up bojlival kikönnyítve. Ez a vízben súlytalan, töményen édes csali nem sokáig marad érintetlen, ha sikerül a pontyok közelébe juttatni.

Kedvenc édes kombinációm alapjai
Attraktív és a vízben súlytalan
Megfelelő méretűre kell vágni a két különböző csalit…
… és összefordítva kell őket felfűzni
Majd elhelyezzük a pasztát az ólmon, mely további csáberőt nyújt
A bevetés előtti kész kombináció
Ennek garantáltan nem fognak tudni ellenállni a halak!

2. Green Pepper

Ez a bojli kimondottan hideg vízi csemege, melynek illatát nem mesterséges aroma, hanem természetes illóolaj adja, mely a lehűlt vízben is jól terjed. Ha ezt a csalit egy aprító segítségével összezúzzuk és némi apró szemű halas pellettel kiegészítjük, egy tökéletes stick mixet kapunk kézhez, mely nagyon vonzó lehet a halak számára.

Ínycsiklandozó, igazi hideg vízi csemege
Először teszünk néhány szem bojlit az őrlőbe…
… és néhány mozdulattal összeaprítjuk…
… apró szemű halas pellettel dúsítjuk…
… PVA hálóba töltjük…
… és kemény kis hurkákat készítünk belőle
Ha nem kell túlságosan nagyot dobni, nyugodtan készíthetünk akár tíz centiméteres hurkácskákat is
A végeredmény
Csalinkat először dipbe…
… aztán a finomra őrölt hallisztbe mártjuk
Így helyezzük a rudacskát a szerelékre! Először a horgot…
… majd a felső végét egy kis hurokkal rögzítsük
Elkészült a tavaszi bomba, csupán a halak közelébe kell juttatni

3. Black Squid

A halas vonal is vonzó lehet a hosszú tél után! Egyes vizeken ez az abszolút befutó: hiába a legkellemesebb édes illatok, a pontyok gyakran a markáns halas ízeket részesítik előnyben. Ilyenkor érdemes kicsit felturbózni csalinkat: egy színes kis pop-up bojli sokat javíthat a helyzetünkön, hiszen ezzel feltűnőbbé és érdekesebbé tehetjük a pontyok számára. Itt is fontos hangsúlyozni a könnyű, lebegő csali jelentőségét, mert az lényegesen több kapást fog eredményezni, mint egy szokványos fekvő csali.

A halas összeállítás alapvető kellékei…
… és a bevetésre váró végszerelék
Az év első próbálkozásainál minden halat nagyon meg kell becsülni
A legnagyobb megerősítést a kifogott halak nyújtják, hogy mindent megfelelően tettünk
Az év első 10 pluszos hala, szerintem nem is kívánhattam volna jobbat magamnak! :)

Fontos, hogy soha ne féljünk kísérletezni, hiszen ha egy kapástalan időszakban látunk neki, nincs vesztenivalónk, ha viszont sikerül megtalálni a megfelelő kombinációt, akkor nagyon sokat nyerhetünk vele!

Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.