Bojli ABC - 4.rész Orsók

Bojli ABC - 4.rész Orsók

A bojlis horgászmódszert bármilyen fékrendszerű orsóval lehet művelni, viszont ha választanunk kell, akkor csak gyakorlati működés után tudunk igazán véleményt alkotni. Az orsókat több szempontból választhatjuk ki, pl. hogy milyen vízen horgászunk, milyen távolságra horgászunk, azonban az egyik legfontosabb csoportosítást az orsók fékrendszere alapján végezhetjük el.

Első, hátsó és nyeletőfékes fékrendszerrel szerelt orsókat különböztethetünk meg. Az első fékes orsóknál, a fékerő-szabályzó az orsódob elején található. A horgászat megkezdése előtt állíthatjuk be a fárasztáshoz megfelelő fékerőt. Ennél az orsótípusnál bevágáskor kell nagyon figyelnünk, hiszen ha a zsinór ellenállás nélkül futhat le a dobról, célszerű ezt a dob lefogásával megakadályozni, ugyanis ellenkező esetben kellemetlen perceket élhetünk át.

Az első, és a hátsó fékes orsók is megfelelőek lehetnek a bojlis horgászathoz

Nevéből adódóan a hátsó fékes orsóknál, az orsó végén található tekerőgomb segítségével állíthatjuk a megfelelő fékerőt. Itt szintén úgy állíthatjuk be az orsót, hogy a hal ellenállás nélkül, vagy kis fékerő használatával tudja a zsinórt húzni az orsó dobjáról. Ezt nyílt, akadómentes vízen célszerű alkalmazni. Ellenkező esetben (akadónál, nádfal mellett) a teljesen behúzott fékkel történő horgászat lehet eredményes. Az első fékes orsókhoz képest talán annyi a különbség, gyakorlati felhasználás során, hogy az elsőfékes orsóknál egy kézzel, bevágás után azonnal állíthatjuk a fékerőt, a hátsó fékrendszernél ezt nehezebben végezhetjük el, és több időnkbe kerülhet, ami a bojlis horgászatnál döntő lehet.

Bármilyen fékrendszerű orsót használunk, a pótdob megléte egy újabb orsóval érhet fel

A nyeletőfékes orsót használhatjuk legeredményesebben a bojlis horgászat során. A bojlis társadalom döntő többsége ezt az orsót részesíti előnyben, Magyarországon és külföldön egyaránt. Ez az orsó kettős fékrendszerrel rendelkezik, itt található az alapvető különbség.

A minőségi orsók használata megkönnyítheti dolgunkat egy-egy kapitális méretű ponty fárasztásánál

Az orsón egymástól két, teljesen független fékrendszer kapott helyet. A fárasztóféket a dob tetején tudjuk beállítani, a horgászat megkezdése előtt. A nyeletőféket állítsuk finomra, tehát a hal akadálytalanul tudja húzni a zsinórt. Ezt nyílt vízen alkalmazhatjuk sikeresen, akadók mentén keményebb fékkel kell dolgoznunk.

A különálló nyeletőfékes rendszer, amely szabadonfutást tesz lehetővé

A nyeletőfékes orsók legjelentősebb előnye, hogy a megfelelő keménységű nyeletőféket, a bevágás előtti pillanatban, a hajtókar tekerésével automatikusan átválthatjuk az előre beállított fárasztási fékre. Ezért nem kell foglalkozni a dob lefogásával és a fék állításával sem. Ezzel időt takarítunk meg, hiszen a hajtókar használatával több műveletet egyesíthetünk. Ezt a műveletet könnyedén és gyorsan megtanulhatjuk, bár más orsótípusról nehezebb, s kissé szokatlan lehet az átállás.

A legtöbb nyeletőfékes orsó első fékkel van párosítva, léteznek azonban hátsó fékes megoldások is

Méret szempontjából is érdemes megvizsgálnunk az orsókat. A 40-es mérettől kezdődően egészen a 80-as vagy még nagyobb méretekig terjedő sorozattal találkozhatunk. A meghorgászott távolságtól függően választhatjuk ki a megfelelő orsóméretet. Nyílt vízen, kisebb dobásokhoz megfelelőek lehetnek a kisebb, 40-60-as méretű orsók is, azonban távolabbi dobásokhoz célszerű nagyobb méretűt használnunk, amelyekre akár 400-600 méter 30-as zsinórt is felcsévélhetünk.

A nagyméretű orsókkal eddig elképzelhetetlennek hitt távolságokat érhetünk el

Ezek nagyobb dobátmérőkkel rendelkeznek, és olyan helyeken, ahol engedélyezett a behordás, szükségünk lehet a nagyobb távolságok meghorgászására, amit csak ezekkel az orsókkal tudunk megoldani. Az orsó zsinórbefogadó képességéről szóló információkat (zsinórkapacitás) a dobokon találhatjuk, ezekről érdemes már a vásárlás előtt tájékozódni.

A dobon található információk segítségével meggyőződhetünk az orsó tárolókapacitásáról

Az orsók minőségét jelezheti a csapágyak száma is, azonban fontosabb ennél, hogy az orsó megfelelően robosztus legyen: minőségi, időtálló anyagból készüljön, mert egy ilyen orsó vásárlásakor hosszabb időre tervezhetünk. A tengelyvastagság sem elhanyagolható dolog, figyelnünk kell erre is, amikor orsóvásárlás előtt állunk, hiszen egy olcsóbb, gyengébb orsónál számolni kell az erős igénybevétel miatti deformálódással, a gyakoribb meghibásodással.

A megfelelő csapágyszám és a tengelyvastagság a minőségről tanúskodhat
Érdemes gondoskodnunk orsónk védelméről, hiszen szállítás közben könnyen megsérülhetnek

Összességében elmondhatjuk, hogy első és hátsó fékes orsóval is lehet bojlis horgászatot folytatni, de ezek igazán nem tudják felülmúlni a nyeletőfékes orsók technikai adottságait, nem segítik kellően az azonnali kontaktusteremtést megakasztott ellenfelünkkel.

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.