Mostani, két részből álló cikksorozatom első epizódja egy egyszerű, de annál fogósabb bojli elkészítésének részletes bemutatásáról szól. A dolog apropója, hogy ezzel a csalival vágtam neki április végén az idei első gyékényesi túrámnak. De még mielőtt rátérnék arra, hogy milyen eredményekkel is zártam a horgászatot, első körben tekintsük át a csali elkészítését lépésről lépésre!
A csali ötlete tulajdonképpen Pataki Gergő nevéhez fűződik, ugyanis még a tavalyi év folyamán kértem tőle egy nem túl bonyolult, de eredményes Krill-GLM bojli receptet. Nyilván sokan teszik fel jogosan a kérdést, hogy miért bajlódjunk otthoni gyúrással, amikor készen is levehetjük a golyókat a boltok polcairól. Ez valóban így van, és sokáig én is így gondolkodtam. Egy idő múlva viszont rájöttem, ha magam készítem a csalimat, akkor bátran használhatom a fantáziámat mind ízvilágban, mind beltartalomban, mind pedig formában és méretben, nem beszélve arról, hogy a házi csalik mindig frissek és ezáltal – úgy gondolom – sokkal fogósabbak is.
![Az alapok Az alapok](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A gyári bojlik is teljes magabiztosságot adnak… A gyári bojlik is teljes magabiztosságot adnak…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól… … de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… hogy sokkal jobb érzés ezekkel horogra csábítani a pontyokat … hogy sokkal jobb érzés ezekkel horogra csábítani a pontyokat](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
De nem szaporítom a szót. Térjünk is rá magára az összetevőkre! A recept alapja a már jól ismert Odyssey XXX Mix, amit gondolom, nem kell bemutatnom, hisz már évek óta, egészen pontosan 2006-tól szerepel a CCMoore palettáján. Ezt az erősen halas és lélegzetállítóan kagylós ízvilágot egészítettem ki Krill Meal adalékkal, vagyis tengeri rák liszttel. A folyékony összetevők pedig az elmaradhatatlan tojás, az Odyssey XXX Liquid, valamint a Krill Amino Compound és Whole Krill Extract keveréke. (A pontos arányokat 1 kg-ra lebontva a cikk végén olvashatjátok.)
![Rendkívül fontos az alapanyagok pontos kimérése… Rendkívül fontos az alapanyagok pontos kimérése…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… és két különböző összetevő (Odyssey bojli mix, Krill liszt) homogén állagának elérése … és két különböző összetevő (Odyssey bojli mix, Krill liszt) homogén állagának elérése](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Első lépésben kezdjük a por alapú összetevőkkel! Alaposan dolgozzuk össze az alapmixet a rákliszttel, hogy egy teljesen homogén állagot kapjunk. Figyelem! Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem áll a rendelkezésünkre keverőgép, akkor kisebb adagokban (pl. kilónyi mennyiségben) végezzük el a műveletet. Ha ez megvan, a felvert tojásokhoz adagoljuk a pontosan kimért folyékony összetevőket!
![Mindig a felvert tojásokhoz… Mindig a felvert tojásokhoz…](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![… adagoljuk a folyékony adalékokat! … adagoljuk a folyékony adalékokat!](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Mindezek után nincs más dolgunk, mint maga a gyúrás, vagyis a száraz és folyékony összetevők összedolgozása. Nagyobb mennyiségnél, ha nem áll rendelkezésünkre dagasztógép, és kézzel gyúrjuk össze a mixet, mindenképp több részletben tegyük, hisz 5 kg-nál nagyobb mennyiségnél már meggyűlik vele a bajunk. Az elkészült tömböt pihentessük legalább negyedórát a formázás előtt, hogy legyen ideje összeérni az összetevőknek. A tészta kinyomása egyértelműen levegős kinyomóval a legegyszerűbb, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a kézi, mechanikus változat is tökéletes megfelel erre a célra.
![Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvben” meg van írva Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvben” meg van írva](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Dagasztógép hiányában ez a legnehezebb művelet Dagasztógép hiányában ez a legnehezebb művelet](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![A kompresszoros kinyomó sokat levehet a „vállunkról” A kompresszoros kinyomó sokat levehet a „vállunkról”](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Ha már elkészültek a megfelelő méretű hurkák, és legördültek a rolleren a golyócskák, akkor már csak a főzés van hátra. A forrástól számítva addig főzöm a golyókat, amíg azok fel nem jönnek a víz felszínére, így kapom meg a tökéletes csalit.
![Nagyobb mennyiség elkészítése esetén szükséges egy „mamut” roller Nagyobb mennyiség elkészítése esetén szükséges egy „mamut” roller](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
![Főzve az igazi Főzve az igazi](/assets/front/img/fallback_image_169.png)
Pár gondolat a tartósításról:
Mivel a házi golyók nem tartalmaznak tartósítószert, sokkal könnyen bepenészedhetnek, megromlanak, ami negatívan befolyásolja a fogósságukat. A tartósításnak három hatékony módja létezik: az egyik a fagyasztás, a másik a sóban való „tartósítás” (ami még egy plusz attraktor) és végül, amit én alkalmazok, az egyszerű szárítás.
Remélem, tudtam segítséget nyújtani azoknak, akik bele szeretnének vágni a házi csali készítésbe. Következő cikkemben, mint az már a bevezetőben említettem, megtudhatjátok, hogyan „muzsikált az XXX-Krill bojlim. Addig is mindenkinek sok horgászattal töltött napot és rengeteg nagy pontyot kívánok.
Íme, a recept:
- 95 dkg Odyssey XXX mix
- 5 dkg Krill Meal
- 25 ml Krill Amino Compound
- 25 ml Whole Krill Extract
- 50 ml Odyssey XXX Liquid
- 10 db tojás