Bojlikészítés profi szinten, avagy gépesítés a végletekig!

Bojlikészítés profi szinten, avagy gépesítés a végletekig!

A sorozatom harmadik részében a profiknak és versenyzőknek szeretnék ötleteket, praktikákat bemutatni, hogyan lehet tovább gépesíteni, ezzel még gyorsabbá tenni a bojlikészítés menetét! Mindezt egy jól bevált és sokat bizonyított különleges versenyrecept elkészítése közben demonstrálom. Bár a professzionális szó hallatán lehet, sokan gondolják, hogy nem nekik szól az írás, de azok a profik, akik azt gondolják, hogy számukra nem lehet újat mutatni, tévednek! A kezdő és haladó színtű bojlikészítők figyelmét is felhívom, hogy nekik is útmutatás lehet ez az írás és a hozzátartozó kisfilm, hiszen megtudhatják, hová és meddig lehet eljutni a bojlikészítésben… Egy dolgot előre leszögezhetek: A bojlikészítésben a kreativitás határa a csillagos ég, legyen szó gépekről vagy új receptekről! :-)

A különleges versenyreceptből készülő bojli az M3-as fantázianévre hallgat, melynek egyik különlegessége, hogy két különböző alapmixből kell elkészíteni!
A csomagolásban található egyik mix a szinte mindenki által ismert M1-es (fűszeres jellegű, jobbról), a másik a Cream Seed (krémes-vajkaramellás jellegű, balról)

A csomagolásban két különböző színű zacskó található. Az egyik mix a jól ismert M1 (fűszeres jellegű), a másik a Cream Seed (krémes-vajkaramellás jellegű). A bojlikészítés során 3 kg alapmixet (1,5 kilót az egyikből, 1,5 kilót a másikból) használtam fel, amelyből 4 kg mennyiségű bojli készül! Először a világos zacskó tartalmát keverjük be. A feltüntetett adatok 1,5 kg mixhez szükséges adalékanyagok mennyiségét tartalmazzák:

12 ml M3 Premium Liquid Attract
4,5 ml High Taste Liquid Sweetener
8 csepp N-butyric acid
40 ml Attractamino
1,5 evőkanál Betain HCl
3 evőkanál The Edge Extract
1,5 teáskanál Flavatract Savoury

Ugyanezeket az adalékanyagokat, és ugyanilyen mennyiségben keverjétek a sötét színű, M1 mixet tartalmazó zacskó tartalmához is, amelyből szintén 1,5 kilót használtam fel.

A szükséges összetevők és az gazdaságosabb, 5 kg-os vödrös kiszerelésű M3 Quest Base Mix

Első lépésként ki kell mérni mindkét mixből a szükséges mennyiséget, azaz 1,5-1,5 kg-ot!

A krémszínű, krémes jellegű…
… és a vörös színű, fűszeres M1-es mix
Először a krémes mixet kell bekeverni, melyet a tojások feltörésével kezdjünk! Ehhez nagy segítség az 5 kg vagy 10 kg-os kiszereléshez járó SBS vödör
A folyékony összetevőkkel kezdem: M3 Premium Liquid Attract…
… High Taste Liquid Sweetener…
… N-butyric acid…
… Attractamino…
… majd a por alakú adalékok: Betain HCl…
… The Edge Extract…
… Flavatract Savoury…
Minden szükséges összetevő a tojásban…
… jól el kell keverni…
… azután lassan adagoljuk hozzá az előre kimért 1,5 kg krémes mixet
Arra figyeljünk, hogy a tojások méretbeli különbségei miatt nem lehet darabszámra pontosan meghatározni, hogy mennyit fog felvenni a kimért mix. Ezért előfordulhat, hogy marad a mixből, tehát keverés közben folyamatosan ellenőrizni kell az állagát
Amíg állni hagyjuk a krémes masszát, elkezdhetjük bekeverni a bojli fűszeres felét, melyhez ugyanazokat az összetevőket kell adni, mint a krémes feléhez…
Itt is a mixet adagoljuk keverés közben a tojáshoz és a benne lévő adalékanyagokhoz …
… de ismét figyeljünk a massza állagára!
A fűszeres masszának is állnia kell, de ennek kevesebb idő is elegendő, így egyszerre lesznek megfelelő állagúak az „érlelés” után
Most következik a trükk, melynek köszönhetően, könnyedén készíthetünk a két masszából egy bojlit…
A masszákból készítsünk két nagyobb hurkát, melyet egymással szembe fordítunk, majd akkora méretűre gyúrunk, hogy beférjen az aktuálisan használt kinyomó pisztolyba
Ha biztosra akarunk menni, hogy minden bojlink tartalmazzon mindkét masszából, akkor vágjuk le a hurka két végét…
… majd így helyezzük a pisztolyba
A sűrített levegővel működő pisztoly előnye, hogy ha nem is egyforma mennyiségben van a pisztolyban a két massza, a rollerozáshoz készült hurkák fele-fele arányban tartalmazzák majd azokat
E pisztoly másik előnye a hurkák készítésének sebessége…
… mert olyan gyorsan jönnek a hurkák, hogy…
… rutinosnak kell lenni ahhoz, hogy el is tudjátok időben szedni
A következő gép - mely a sűrített levegős pisztolynál is hatékonyabb - az elektromos bojliroller… (ennek rendkívül gyors működését a cikkhez tartozó kisfilmben nézhetitek meg)
Már csak a főzés maradt hátra…
… majd hagyni kell a frissen főzött golyókat kihűlni
A végeredmény!

A kihűlés után vagy fagyasszátok le, vagy néhány napon belül használjátok fel a bojlikat! De mielőtt lefagyasztanátok, egy-egy praktikát szeretnék nektek bemutatni az etetésre és a horogra szánt bojli fogósságának fagyasztás előtti tovább fokozására…

Mielőtt becsomagolnánk az etetésre szánt bojlikat, a tasak oldalára a bojli ízesítésével azonos dipből kenjünk egy keveset…
… majd kb. 1 kg-nyi bojlit belehelyezve, jól rázzuk össze…
… azután - a levegőt lehetőleg kinyomva - légmentesen zárjuk le a tasakot
Az 1 kg-os csomagok előnye, hogy horgászat előtt nem kell minden csalit kiolvasztani, csak annyit, amennyire feltétlen szükségünk van!
A horogcsalinak is fagyaszthatunk külön pár szem csalit a következő módon: öntsünk egy kevés dipet egy zárható dobozba…
… majd adjunk hozzá M3 Liquid adalékot…
… folyékony édesítőt…
… végül néhány csepp vajsavat (N-butyric acid)!
Jól keverjük össze az adalékokat és adjuk hozzá a horogra szánt bojlikat!
A végeredmény, mely szintén fagyasztható és garantálom, hogy egész évben sok örömet fog szerezni azon horgászoknak, akik elkészítik és kipróbálják az általam bemutatottak alapján!

Bízom benne, hogy ismét sok hasznos tanácsot mutathattam be nektek és remélem, hogy találkozunk 2010. február 5-7-én Kiskunhalason a Pontyhorgász Napokon, ahol személyesen mutatom be a 2010-es újdonságokat, illetve - szokásunkhoz híven - bojligyúrási bemutatót tartunk minden nap. Azonkívül, hogy a helyszínen gyúrt bojliból, azok a látogatók, akik igénylik, ingyenes mintát kapnak és a 20%-os kedvezményes árakon felül, további ajándékokkal kedveskedünk a vásárlóknak! Találkozunk a Haldorádó Pontyshow-n!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók: Koperveisz Sándor
Videó: Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: