Mogyorós fondorlatok

Mogyorós fondorlatok

Véleményem szerint hazánkban még a mai napig egy kevésbé népszerű és megosztó csali a tigrismogyoró. Noha köztudott, hogy sikeres csali még a legvadabb törpeharcsával „tarkított” vizeken is, mégis kevesen bíznak sikerességében, vagy egyszerűen nem használják, nem része a magyar horgászkultúrának oly mértékben, hogy állandósuljon használata, sikere. Eme írásomban ezen a „megszokott” tendencián szeretnék javítani és egy általam használt kedvcsináló recepttel segíteni.

A tigrismogyoró – tudományos nevén a Cyperus esculentus – Dél-Európában és Nyugat-Afrikában honos növény, amelyet magyarul földi mandulának, mandulafűnek mondanak. Amennyiben más és más módon írjuk be az internetes keresőbe, igencsak eltérő leírásokat kapunk.
Tigrismogyoró összetevői:

  • Zsírok 26%
  • Glükóz 21%
  • Rostok 12%
  • Protein 6%
  • Keményítő 31%
  • Glutén 0%
 

De ami számunkra, vagyis horgászok számára a lényeg, remek csali, melyet előszeretettel fogyasztanak a pontyok, amurok. Számomra egy örökzöld csali, melynek igenis helye van minden céltudatos pontyhorgász csali arzenáljában. Sikeres vadvizeken és olyan helyeken is, ahol rengeteg a törpeharcsa vagy a fehérhal. Sikerének számos oka lehet, amivel kapcsolatban sokrétű tapasztalataim vannak. Érdekes, de lehet és szerintem van alapja annak, hogy miközben a halak eszik, ropog a tigrismogyoró, és ez a hang odacsalja a többi pontyot, mivel azt jelzi nekik, hogy „kaja van!” – ez az inger táplálkozásra ösztönzi őket. Megfigyeltem, hogy olyan vizeken nagyon hatékony a tigrismogyoróval való horgászat, ahol nagy mennyiségben található kagyló, mely a pontyok elsődleges, természetes tápláléka. Állagban és a ropogtatás okozta hangban összefügg a két táplálék, és az is biztos, hogy imádják a halak fogyasztani. Valóságos függőséget okoz nekik a tigrismogyi, mely a természetes táplálékukra emlékeztet, de mégsem a megszokott ízvilágot képviseli – talán ezért olyan eredményes is a természetes vizeken. A legbeváltabb számomra az édes, chilis, fűszeres ízekkel megspékelt tigrismogyoró.

Személyes receptem:

Egy zsák (5 kg) tigrismogyoró a kiinduló alap
Fontos, hogy körülbelül 24 órát áztassuk!
Idővel, az áztatás során kicsit „megbuggyan” a víz, a szemek pedig megszívják magukat
Célszerű átmosni és a nem odaillő vagy sérült szemeket eltávolítani
A főzéshez használt finomságok
A cukor a legfontosabb kiegészítő

Tipp: Cukrot kilónként körülbelül 10-15 dkg mennyiségben adagoljunk, de nem mondok fix mennyiséget: inkább több legyen, mint kevesebb, ártani nem árt!

A curry intenzív íze sem hiányozhat

Tipp: A curry iszonyatosan intenzív fűszer, bőven elegendő ehhez a mennyiséghez egyetlen egy teáskanálnyi!

Az őrölt paprika sem maradhat el, ez esetben 2 teáskanálnyit adtam ehhez a mennyiséghez
„Erős Pista” 2.0 vagyis darált paprika, melyből nyugodtan mehet bele egy kisebb üveggel
A főzés során elpárolgott vizet pótoljuk!
Adhatunk neki nagyobb lángot, hadd rotyogjon
Végezetül még egy kis Carp Syrupal megspékelem

Tipp: A Carp Syrupot illetően elegendő fél-fél flakon ehhez a mennyiséghez.

Íme, kész!

Tipp: Fontos addig állni hagyni a vödörben a tigrismogyorót, míg „taknyos” nem lesz az egész, ez körülbelül egy hetet jelent!

Bevetésre készen

Tipp: Kiemelten hatékony a fluorocarbon előkén felkínált 2 szem tigrismogyoró balanszírozva vagy gumi tigrismogyoróval kikönnyítve, melyre tökéletes alternatíva a SpéciTiger!

Van, hogy 2 szem gumi tigrismogyoró a nyerő csali kapástalan időben!
Egy csodás hajnalon, kapásra várva
Bezabálva! A tigrismogyorós etetés elnyerte hamar a halak szimpátiáját
Kapitális „mogyis tükrös”
Nem ritka a nagy amurok jelenléte sem, ha tigrismogyoróval horgászunk

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mint a főzésben általában, így a horgászok boszorkánykonyhájában is ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik a tigrismogyoró ízesítését már az áztatás során elvégzik, vannak, akik csak a főzés után. Nekem a bemutatott eljárás vált be, én így használom sikeresen, de ez sincsen kőbe vésve, hogy bizony így kell csinálnia mindenkinek. Végezetül sok sikert kívánok azoknak a kísérletező kedvű horgászoknak, akik megfogadják tanácsaimat és kipróbálják személyes mogyorós fondorlataimat.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Erdélyi Tamás, Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.