A szákszendi csoda

A szákszendi csoda

A bojlis horgásztúráim során, miközben az országot jártam mindig reménykedtem benne, hogy egyszer rátalálok egy "csodavízre". Egy olyan tóra, melyben hemzsegnek a kapitális méretű pontyok, kapás kapást követ és szinte egész nap folyamatosan fáraszthatok. Évekig csak álom volt e titkos vágyam, míg egyszer kezembe nem akadt egy hirdetés. "Bojlis paradicsomot hoztam létre! 2000 db 5-20 kg közötti ponty! 30 % tíz kg feletti!" Általában nem rajongok a fizetős tavakért, de ez valahogy egészen másnak tűnt. Éreztem, hogy nem hagyhatom ki ezt a lehetőséget, el kell látogatnom Szákszendre, személyesen kell meggyőződnöm a hír valóság tartalmáról.

Pikkelyes csoda Szákszendről.

A Szákszendi horgásztó Komárom- Esztergom megyében található, Komáromtól 20 km-re. Négyhektáros, nádassal körbevett, másfél méter átlagmélységű tó, melyben a méretéhez képest sok kapitális ponty található. A csónakos terepszemle során már éreztem, hogy ritka kincsre bukkantam. A megriadó pontyok, hatalmas pörsenésekkel, toló hullámokkal mutatkoztak be, hivalkodó jelenlétük már a pimaszsággal vetekedett.

-Itt az idő, hogy belépjünk "Csodaországba" - szóltam Andreának, miközben szemeimmel már a lehetséges horgászhelyeket vettem számba.

Végül is, talán a legnehezebben meghorgászható résznek szavaztam bizalmat. Több segítő és hátráltató tényező együttes átgondolása után egy meredek part lett a hétvégi horgászatunk helyszíne.

Kényszer szülte döntés, vízben a Rod Pod!

Horgászhely előnyei:
- Érintetlen, horgászok által nem háborgatott.
- Egy nádassal körbevett öböl a horgászhely jobb oldalán igen biztatónak tűnt.
- A legtöbb, pontyokra utaló jeleket itt láttam.

Hátrányok:
- A meredek part végett a vízben kellett felállítani a Rod Pood-ot.
- A fárasztásokat szintén a vízben állva kellett végrehajtani.

Mint utólag kiderült, nagyon kemény és embert próbáló horgászatban volt részem, többek közt a horgászhely kiválasztásának köszönhetően. Húsz órán keresztül, szinte folyamatosan a vízben álltam!

Két nap alatt 20 órán keresztül a vízben állva.

A csalizás, bedobás, fárasztás, fotózás, halak visszaengedése végett az éjjelek kivételével (mikor is a fáradság végett már nem dobáltam be) végig a vízben tartózkodtam. A combcsizma szinte hozzánőtt a lábamhoz! A fáradsággal nem törődve sorban fárasztottam ki a pontyokat. Szinte az extázis határát súrolva ténykedtem a vízben! Nem hiszem, hogy az országban létezik még egy olyan tó, ahol ilyen gyönyörű pontyok élnek. A pikkelyes pontyok többsége hihetetlenül hosszú, hibátlan pikkelyzetü, aranylóan csillogó nyurgák voltak! De még a tükörpontyok is feltűnő testhosszal rendelkeztek. A horgászhely elfoglalása és a kézségek bevetése után nem sokkal, már fáraszthattam is az első pontyot. Elképesztő erővel védekezett a küzdelem során végig, a part közeli sekélyebb vízben. Burványlásaival majd a szívbajt hozta rám. A lábaim előtt is folyamatosan tombolt, pillanatok alatt bőrig áztam a kéttenyérnyi farokuszony csapkodásainak köszönhetően. Végül is, nagy nehezen a szákba tereltem és a mérlegelés után döbbentem meg igazán.

A fotózások során sem lehetett kijönni a vízből.

- elsőre egy 13 kg-os nyurga! Nem semmi kezdet, vajon milyen lesz a folytatás?

Az első fárasztást követő órák minden képzeletet felülmúlóan sikerültek. Nagyon szép és ami a lényeg kapitális méretű pontyokat sikerült sorban megakasztani és megszákolni! A sok ponty közül kiemelkedik az első nap fogott 16,60 kg súlyú és 88 cm hosszú nyurga ponty. Igazi izomkolosszus volt, páratlan jó harcosnak bizonyult.

A sok hal, különböző csalizási variációk kipróbálását is lehetővé tette. A tapasztaltakat összegezve három igen fontos észrevételt jegyeznék meg a pontyok táplálkozásával kapcsolatban.

,"s","100%","k"]Csalizási tapasztalatok

1. Az általam horgászott tavakhoz hasonlóan Szákszenden sem tudtak ellenállni a lebegtetett csaliknak a pontyok. Nagyságrendekkel verte a fenéken nyugvókat!

2. Az előízesített, jobban aromásított bojlik előbb felkeltették a pontyok érdeklődését.

Fogós volt a házi készítésű mézes bojli is.

3. Végleg befutott a "lófogú" kukorica! Különleges ízével és aromájával szinte megőrjítette a pontyokat. Mivel rengetegen érdeklődtek már a lófogú kukorica iránt, elképzelhető, hogy későbbiek folyamán kapható lesz az áruházunkban.

Íme az igen fogós lófogú kukorica.

[-doboz]

Ez az írás tulajdonképpen egy szomorú hírnek köszönhetően fogalmazódott meg bennem. A tó tulajdonosa, Orosz Ágoston elhatározta, hogy bezárja a tavat és kiárusítja az ott található pontyokat! A hír hallatán egy világ omlott össze bennem. Az ember végre megtalálja azt, amit hosszú évek óta keres, és egyszer csak fel kell ébrednie, hogy az egész talán csak álom volt. Ha az is volt, akkor is felejthetetlen, édes álom marad mindörökké!

Tesztelés alatt a Cormorán új hangjelzősei.

A tükörpontyok is elképesztően hosszúak!

Kíméletesen kell bánni a kifogott halakkal.

A legnagyobb ponty 16,6 kg súlyú és 88 cm hosszú volt.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: