Először Serházzugon

Először Serházzugon

A holtágak a legnehezebb vizek közé tartoznak. Rendszerint minden holtág erősen törpeharcsás, ezért nehéz a peca, pedig szép halakat rejtenek melyek különleges trófeák. Egy újabb helyről írok most, ahol eddig még nem jártam, idén azonban ez is lekerült a bakancslistámról: nézzük, milyen is volt elsőre Serházzug!

Bevezető
A Tisza szabályozását követően Magyarország területén létrejött 114 holtágból megmaradt 98 holtág egyike a Csongrádtól dél-délkeleti irányban található, gazdag növény- és állatvilággal rendelkező Serházzugi Holt-Tisza. A patkó alakú holtág az 1854 és 1864 között Vásárhelyi Pál folyamszabályozási terve szerint jött létre. 1889-ben függetlenedett a Tiszától a Kisrét ármentesítésére megépített árvízvédelmi töltés miatt. Felvízi szakaszának jobb partját a Bökényt az árvizektől védő, 1841-ben emelt gát övezi. A medret keresztező áttöltések négy különálló víztestre – Zsurmós, Kisréti Holt-Tisza, Aranyszigeti Holt-Tisza és Györgyvíz – osztják a 7,5 km hosszú és 145 ha-on elterülő holtágat. A holtág része a Tisza menti zöldfolyosónak. A holtág partját nádasok és gyékényesek, spontán és telepített őshonos (füzek, nyarak alkotta), illetve tájidegen fafajú facsoportok, fasorok kísérik. A védett növények közül a nyílt vízfelszínen a rucaöröm és a sulyom ritkábbnak számít itt. A holtág-rehabilitáció nyomán az Aranysziget keleti végénél lévő kotrási iszapdepóniák mögötti pangóvizesebb mederben lápi nádasok alakultak ki, amit az újonnan megjelent, Magyarországon kevés helyen előforduló védett tőzegpáfrány jelez, így a holtág e részét ex lege láppá nyilvánították, azaz országos jelentőségű védett természeti terület. Az Aranysziget egykori kistáblás gyümölcsösei, szántói helyére telepített – mára már természetes ártéri keményfás ligeterdővé regenerálódott – kocsányos tölgyesben szórványosan előfordulnak védett orchideák (pl. fehér madársisak, széleslevelű nőszőfű) is. A holtágnál 54 védett állatfaj fordul elő, amelyek közül 7 madár és 1 emlős fokozottan védett. Nádasaiban fészkel a barna rétihéja, a törpegém, a vörös gém, a cserregő nádiposzáta, a nádirigó és a nádi tücsökmadár. A Csongrádi Sporthorgászok Egyesülete a Serházzugi Holt-Tisza györgyvízi és aranyszigeti részébe minden évben őshonos halakat telepít.
Itt is, mint mindenhol a ponty a legfőbb halfaj, és – ami a legfontosabb – a szigorításoknak és a halőrzésnek hála kapitális példányok is élnek ebben a vadvízben, Az én célom egy 10+-os példány megfogása volt. Erre nem volt sok időm, csak 48 órám. Nézzük, hogy oldottam meg!

Taktika
Az első és legfontosabb mindig a helykeresés. Horgászhelyünkkel szemben ígéretes nádfal húzódik, viszont a vízállás most itt is kisebb, mint a normális. Mindenképp alaposan megvizsgáltam a medret kedvenc IHP tapogatórudammal. Találtam egy márgás részt 10 cm iszappal, ide elhelyeztem egy bóját, melyre durván 35-40 szem 24, illetve 30 mm-es Kókusz & Tigrismogyoró bojlit etettem szétszórtan. Nagyon sok a törpeharcsa a vízben – mint a holtágak zömében –, így próbáltam kis időt nyerni, hogy minél gyorsabban ledarálják a csalikat. Itt a percek is segíthetnek sokszor, hogy sikerrel járjunk.

Csodálatos horgászhelyünk
Nagyon ígéretes ősnádas
A legfontosabb a helykeresés, ehhez tökéletes segédeszköz a tapogatórúd
A bójám a helyén
A hallisztmentes Kókusz & Tigrismogyoró bojli kiszárítva került az etetésre

Tipp: Törpeharcsás vizeken megfelelő összetételű – hallisztmentes – bojlikat használjunk! A csalit célszerű kopogósra szárítani és így etetni, horgászni vele. 

A törpék, ha aktívak ilyen csúnyaságra képesek
Fejedelmi vízparti lakoma adta meg az alaphangot
Gyönyörű színek a vadonban

A HAL
Nincs olyan horgász, aki ne álmodozna egy-egy különleges halról az adott horgászaton. Mindenkinek vannak tervei, céljai, vágyai. Nekem a célom egy 10 kilogramm feletti ponty megfogása volt itt ezen a horgászaton, a holtág azonban többet szánt nekem elsőre, hiszen egy közel 20 kilogrammos tükröst adott, egy igazi aranysárga, holtáglakó pontyot!
Micsoda hal, micsoda vízen! Beszéljenek a képek!

Megérkezett az öreg sebhelyes
Szinte érintetlen hal
Vaskos, masszív tükrös csodálatos színekben
Különleges pikkelyzet
A Kókusz & Mogyi bojli gyorsan átmegy a halakon
Idei egyik legértékesebb fogásom
Öreg serházzugi tükrös
A fekete sereg
Hasznos segédeszköz a törpék ellen a Korda Super Wrap
Méretre vágva így fest ez a zsugorfólia, mehet is a forrásban levő vízbe
Bevetésre kész!

Tipp: A Korda Super Wrap egy csalivédő burkolat, amely praktikus kiegészítő a törpeharcsával, rákokkal, apróhalakkal telített vizeken. Ez a perforált csaliháló hőre zsugorodik, bojlira, pelletre lehet helyezni, hogy megvédje azt.

A fegyverek
Holtági idill
A holtágon lehetséges behúzva horgászni, így hű kishajóm most sem maradt otthon
Lakosztályunk nappal is csodálatos…
… éjjeli megvilágításban meg pláne, igaz, a millió szúnyog lemaradt a képről :)
Egy este után is szalonképes a zsugorfóliázott felkínálás
Akadós, kihívásokkal teli víz Serházzug, de jó szívvel ajánlom!
Egy újabb vadvíz, ahol sikeres volt ez a bojli
A holtág hű őre, Tyuki
Találkozunk még, te öreg víz!

Összegzés:
Csodálatos két nap volt egy különleges helyen. Belopta magát a Serházzugi-holtág, mondhatom, örökre a szívembe. Jövőre visszatérek, a dátum már biztos, a többi a halakon áll. A célom hasonló, álmok vannak, a többi pedig legyen meglepetés.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Vincze Viktor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.