Hőhullámban frontra várva – 30 óra Háziréten

Hőhullámban frontra várva – 30 óra Háziréten

Az e horgászatot megelőző hetekben a hazánkat érintő hőhullám miatt egy időre kényszerpihenőre ítéltem felszerelésemet, ugyanis nem sok értelmét láttam a vízparton aszalódásnak. Éppen ezért csak a megfelelő alkalmat vártam, hogy végre az időjárás a horgászatra való arcát mutassa. Ez végül be is következett, offenzív hidegfront-betörést jelzett a meteorológia…

Nem késlekedtem tehát, útnak indultam. Célpontom ezúttal a lakóhelyemtől mindössze 70 km-re lévő Háziréti-víztározó volt. A tavon korábban már vendégeskedtem, hisz alig 1 hónappal korábban „randevúztam” itt. Akkor az alig 40 órás horgászaton nagyon szép eredményekről számolhattam be a Pontyvilág Magazin hasábjain. Azonban a mostani horgászat minden várakozásomat felülmúlta. De kezdjük az elején…

Célpontom a Háziréti-víztározó

A túrára mindössze 30 óra állt rendelkezésemre, de úgy gondoltam, ha tényleg bejön az időjósok számítása, bőven elegendő lesz ez a rövid idő-intervallum is a jó eredmények elérésére. A villám pontyozásra kizárólag egyféle csalival készültem, méghozzá egy nagyon attraktív fűszeres-rákos bojlival. A saját készítésű csalit néhány nappal a horgászatot megelőzően „gyúrtam” le, kizárólag CC Moore alapanyagokból.

Minőségi csalim, minőségi összetevőkből

Házirétre a reggeli órákban érkeztem meg, iszonyú forróságban. A halőrház felőli frekventált részek már foglaltak voltak, így a túloldalra orientálódtam. A „vén diófa” után foglaltam helyet. Első körben a csalogatóhatás intenzitását megnövelve a bojlikat folyékony algakivonattal tettem teljessé. Addig, amíg a golyók beszívták a csábító adalékot, felállítottam „harcállásomat”. A továbbiakban az előttem lévő területre, a szektorbója környékéhez 1 kilogramm bojlit etettem be dobócsővel. Mindkét szerelékemre 1-1 szem süllyedő csali került.

Alga tuning

Kora délután érkezett meg az első vendég egy 8 kg körüli töves személyében. Nem sokkal a ponty érkezése után hirtelen a semmiből betört a hidegfront. Az északnyugati szél pillanatok alatt felkorbácsolta a tározó felszínét, és a levegő alig egy órán belül drasztikusan hűlni kezdett. Az égboltot sötét felhők takarták el. Közvetlenül a „betörés” után a pontyok megindultak, a sötétedés beálltáig óránként kényeztettek el zsinórfüstölős kapásaikkal. Rendkívül élménydús fárasztásokban volt részem. Sokszor 10-15 perc is eltelt, mire egy-egy pontyot sikerült megmerítenem. Sötétedésig két nagyobb testű, bő 10 kg feletti gyönyörűséggel is pózolhattam. Mindkét tükörponty különleges hal volt a javából.

Az első ponty még kánikulában érkezett
Vége a hőhullámnak
Frontos…
… gyönyörű öreg tükrös…
… egyedi mintázattal

Időközben esni kezdett, majd elállt, aztán ismét rákezdett. Lassan de biztosan ráborult a sötétség a tározóra. Még egy kis ideig „tobzódtam” a botok mögött, majd behúzódtam a sátramba. Az éjszaka két pontyot hozott, egy kisebb tövest és egy színpompás spanyolt, amely ismét meghaladta a 10 kilogrammot.

Eső ellen…
…védőmatrac
Az első töves
A spanyol éjjel érkezett

Hajnalban iszonyú erejű, szakadó esővel párosuló vihar ébresztett. A tomboló szél rázta a menedékemet rendületlenül, de hiába, mert nem tudott kárt tenni benne. Napfelkeltekor a vihar némiképp csendesedett, és egy kisebb ponty tartott igényt a finom falatra. Néhány óra múlva a fellegek is elvonultak, napos órák következtek, de a viharos szél megrekedt a tározón. Késő délutánig, a záróra bekövetkezéséig két igazán említésre méltó pontyot sikerült fognom. A halak elképesztően erősek voltak, és teljességgel hibátlanok. Mondanom sem kell, hogy mindegyik töves jóval meghaladta a 12 kilogrammot.

Ez a hal is keményen megdolgoztatta a felszerelésemet
Hatalmas „evezőlapát”
Formás, kerek tövesem
Kapásra várva
Úton hazafelé

A hidegfront ezúttal sem okozott csalódást Háziréten. Úgy gondolom, hogy a hasznosítójoggal lehet büszke az itt élő halállományra, amely magáért beszél. Szeretnék még néhány alkalommal eljutni ennek a páratlan adottságokkal bíró víz partjára. Az eredményeimről természetesen beszámolok.

Háziréti naplemente

Végezetül megosztom a kedves olvasókkal az általam használt bojli receptjét, hátha kedvet kapnak majd az elkészítéséhez. Sok sikert és pontyban gazdag túrákat kívánok!
1 kg-ra számolva:

 • 30 dkg Asian Spicy Meal
 • 20 dkg Soya Flour
 • 25 dkg CLO
 • 10 dkg Pre-Digested Fish Meal
 • 3 dkg Antartic Krill Meal
 • 2 dkg Robin Red
 • 5 dkg Blood Plasma Powder
 • 5 dkg Acid Casein
 • 10 ml Ultra Essence Crab
 • 30 ml Krill Amino Compound
 • 30 ml Liquid Robin Red
 • 1 ml Superspice Blend
 • 10 db közepes méretű tojás
 

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.