Két front között Hatvanban

Két front között Hatvanban

Hosszas tervezés előzte meg ezt a horgászatot. Régóta szerettünk volna egy közös, baráti bányatavas horgászatot összehozni, ennek ideje most jött el. A helyszín pedig nem volt más, mint hazánk egyik legkomolyabb nagyhalas vize, a Hatvani-kavicsbányató. Tartsatok velünk erre az akciódús nyári nagypontyos kalandra!

Bevezető:
Bojlis berkekben is legendás pontyos paradicsomnak számít ez a víz, kiváltképp, hogy e tó lakója hazánk és a világ egyik legnagyobb pontya, a tó királya, Kukó! Ő egy top formában jócskán 40 kg feletti tőponty, akinek külleme és mérete is páratlan, minden pontyhorgász álma!
Taktika:
A közel 130 hektáros „A-Beton-tó” az egykori hatvani bányászat részeként jött létre, halállománya kimagasló az országban. A tó hazánk egyik legnagyobb vízfelülettel rendelkező bányatava, ahol rendkívül gazdag és változatos a halállomány, azonban nem tartozik a könnyű vizek közé. A tóban található óriások és a változatos mederviszonyok függvényében választottuk meg mi is a taktikánkat.
Itt bizony etetni kell! Nem ész nélkül, de kell a mennyiség, nagy halak vannak, sok nagy hal van. Ezeket a halakat, ha időszakosan is, de helyünkre kell csalni és ott is kell tartani. Ehhez alkalmazkodva egyértelműen a natúr, hallisztmentes csaliknak szavaztunk bizalmat, ezekből különböző méretben hoztunk a horgászatra. Etetésünket C21 tigrismogyoró bojli, illetve 24-es és 30-as Kókusz & Tigrismogyoró bojli, illetve egy másik golyó képezte, amely egyelőre tesztfázisban van, de ígéretesek a próbák, minden bizonnyal jövőre piacra kerül. Ebből a típusból extrém, 40 mm-es méretet is hoztunk a pecára.
Fontos: A tavon jelenleg érvényben levő szabályok értelmében maximum 120 méterig lehet dobva és behúzva is horgászni!

Naplementekor érkeztünk le az A-Betonra
A botok beélesítve
Első halam a bányatóból pár deka híján 20 kg!
Erős reggeli ébresztő volt ez a nyurga Petinek
Aranysárga tükrös, mely hihetetlen erővel küzdött
Vegyes méretű mogyorós bojlik kerültek az etetésre
A Kókusz & Tigrismogyoró bojlink most is hozta a kötelezőt
Íme, egy nyerő Combi felkínálás…
… és az örök favorit Blowback „nagyvadakra”
Etetőhajóval húztunk a megfelelő helyekre
Tökéletes akadás
A munka eredménye ez a masszív tükrös
Újabb vendég a bölcsőben
Egy szép vízben állós kép örök emlék

Végszerelék, felkínálás:
Egyszerű és nagyszerű, sokszor bevált felkínálásokkal készültünk, inline szereléket alkalmaztunk, valamint durván 15 cm hosszúságú Blowback, illetve Combi rigeket akasztottunk a gyorskapocsba. A túra során többféle felkínálással próbálkoztunk, de az egy szem 30-as, illetve a dupla 30-as Kókusz & Mogyoró felkínálás vitte a prímet és adta legszebb halainkat.
Végszerelékeinket jól felszerelt etetőhajóinkkal jutattuk be a megfelelő helyekre, 3-4-5 méteres púpokat horgásztunk meg különböző távolságban. Megemlítem, hogy fonalas alga van bőven a mederben, így a tisztább területeket kerestük és horgásztuk meg.

Kókusz-Mogyi faló
Putz Tomi barátom is meglátogatott minket és egy szép nyurgát zsákmányolt
Benő masszív tükröse
Élménydús fárasztásokban volt részünk
Egy bivalyerős, sötét színű bőrponty
Számos egyedi hal látogatott meg minket
Dupla fogás – közös öröm
Erőtől duzzadó, hibátlan tőponty
Ádám barátom tövese naplementekor érkezett
Nem elhanyagolható tényező nyáron a megfelelő ruházat viselése
A hidegfront nagyon jó hatással volt horgászatunkra
Ritka pillanat, amikor nyugalomban a botok
Kapásra várva
Kapás van!!!
Öreg tükrös Peti kezében
Az óriás és a nyerő csali
Határtalan boldogság barátom arcán
Sokat megélt, öreg harcos
Ez bizony 25+

Fogások:
Egy igazi álompeca kerekedett ki a horgászatból, rengeteg nagytestű halat fogtunk. Számszerűen, amelyek kiemelkedtek: 10 db 18-20 kg közötti fogás, illetve egy 25 kg feletti pikkelyes. Halkan megjegyzem, e halakat nem top súlyukban fogtuk meg, ívás előtt jóval több lett volna a 20 kg feletti fogás, de az csak egy mellékes gondolat. A top fogásaink mellett természetesen rengeteg 13-17 kg közötti hal is érkezett. A kiemelkedő fogási rátához hozzá tartozik, hogy bár véletlenszerűen, de egy nagyon markáns frontos időszakot sikerült kifognunk erre a túrára, ami – nem kell hangsúlyozni – kiváló fogási esélyekkel kecsegtet, pláne az ilyen nagy kiterjedésű bányatavakon. Most minden klappolt, és szerintem a szelektálás is jól sikerült csalijainkkal és elképzeléseinkkel, főleg, hogy először jártunk ezen a remek vízen.

Esti műszakban a csapat
Egy brutális tőponty érkezett nekem is
Újabb különleges vendég
Pocakos tükörponty
Pocakos tükörponty 2.0
Egy ritka two-tone tükrös is horogra akadt
Búcsúhalunk, de még biztosan visszatértünk!

Összegzés:
Elmondhatjuk, felejthetetlen horgászat volt elsőre ezen a parádés kavicsbánya tavon, melyet gyönyörű és bivalyerős halak laknak! Megemlítem Kard Ferenc főhalőr és a helyi horgászok többségének remek hozzáállását a vízhez, sok erőt és kitartást kívánok a jövőben is, ezt az állományt és vizet őrizni és megőrizni kell! Még találkozunk!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Hunyadi Ádám, Szoják Benedek, Tóth Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.