Nagyhalas praktikák V. rész - Behordásos módszer

Nagyhalas praktikák V. rész - Behordásos módszer

Az előző részben megígértem, hogy nagy hangsúlyt fektetek a helykiválasztás, a bójázás, az etetési technikák, az etetőkeverék elkészítésének és a végszerelék behúzásának ismertetésére. A felsorolásból háromnak eleget is tettem, most következhet a maradék kettő: az etetőkeverék elkészítésének és a végszerelékek behúzásának bemutatása. A cikkhez tartozó kisfilmben rendkívüli részletességgel ismertetem mindkettőt, valamint látványos víz alatti felvételekkel teszem ezeket a kezdők számára is egyértelművé, érthetőbbé. Egy biztos: a nem hétköznapinak mondható cikknek és filmnek köszönhetően rendkívüli élményben lehet részetek, ha ismét velem tartotok!

Mivel a túra kezdetének első napján csak későn kezdhettünk hozzá a végszerelékek behordásának, a másnapi újrahúzáson mutatom be részletesen ennek technikáját.

Mivel egyre rövidebbek a nappalok, a vártnál hamarabb ránk esteledett

A végszerelék behúzásának részletezése előtt nézzük meg, milyen alapanyagokból építettem fel az - e késő őszi időszakban a halak számára kimondottan optimálisnak tartott - etetőkeverékemet:

 • 0,5 kg Squid & Octopus (polip és tintahal) bojli
 • 0,5 kg CSL pellet 5 mm (kukoricacsíra likőr alapú pellet)
 • 1 dl Corn Steep likőr (kukoricacsíra likőr)
 • 0,5 kg Attract Betain Low Oil Carp Pellet Strawberry Jam 6 mm (étvágyfokozóval átitatott, alacsony olajtartalmú ponty pellet, eperkrém ízesítésben)
 • 1 kg magkeverék mely a következőkből állt:
  • 1 kg főzött kukorica
  • 1 kg főzött kendermag
  • 0,5 kg főzött tigrismogyoró
  • 3 kg forrázott repce

A kifőzött magvakon meghagytam a főzőlevet, amit kihűlés után felöntöttem 1 flakon Attractaminoval, majd hozzáadtam 6 evőkanál The Edge kivonatot
Rendkívüli lett az így kapott etetőkeverék illata

Nagyon fontos volt a legmegfelelőbb etetőkeverék és csali kiválasztása, mert az időjárás rendkívül szélsőségesnek bizonyult.

Nappal egy pólóban lehetett dolgozni…
… majd a naplementével együtt gyorsan hűlt a levegő…
… egészen hajnalig, amikor elkezdett felszállni a köd…
… és ahol le tudott csapódni, ott le is fagyott
Ez jég volt a javából, ami hajnalban veszélyesen csúszóssá tette a stéget
Aztán ahogy feljött a nap, úgy tűnt tova az éjszakai fagy nyoma

Ilyen extrém hőmérsékletváltozás mellett minden horgásztudást latba kellett vetni az eredményes fogás érdekében.

A legeredményesebbnek a balanszírozott csali bizonyult, mely annyit jelent, hogy olyan mértékben van kikönnyítve a csali, hogy még nem lebeg, de annak a határán van
Ha esetleg nem a határon volt a csali balanszírozása a horog súlya miatt, akkor egy Fluro pop up bojli segítségével könnyedén segítettem rajta

Ezzel a kikönnyített csalival a rendkívüli időjárási körülmények ellenére is horogra csalhatunk néhány óvatosan táplálkozó pontyot. A balanszírozott csali elkészítésének részletes bemutatójával januárban találkozhattok, a Bojligyúrás profiknak című epizódban. Addig is türelmeteket kérem!

A balanszírozott csali egyik „áldozata” ez a gyönyörű nyurgaponty, amit az extrém módon kikönnyített csalival sikerült becserkésznem

Most következne a végszerelék behúzásának aprólékos, képekkel illusztrált leírása, de a cikkhez tartozó kisfilmben olyan részletes és látványos, víz alatti felvételekkel is alátámasztott bemutatóban lehet részetek, hogy a betűk és fotók helyett most beszéljen a kisfilm, melyet itt tekinthettek meg:

Kellemes ünnepeket, valamint fogásokban és visszaengedésben gazdag boldog új esztendőt kíván az SBS Tactical Baits Magyarország! Köszönjük, hogy egész évben velünk tartottatok! Bízunk benne, hogy jövőre is velünk tartotok!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók: Takács Péter
Videó: Takács Péter, Octopussy Búvárközpont