Zalaszentmihályi horgászatok IV. rész - A túra értékelése

Zalaszentmihályi horgászatok IV. rész - A túra értékelése

A Zalaszentmihályi tó egyszerűen gyönyörű. Benne ágak sokasága található. A vízben álló bokrok apró élőlények tömkelegének ad otthont, s ezek gazdag táplálékforrást jelentenek a pontyoknak. Nem csoda, hogy a halak ezen terített asztalok közelében tartózkodnak.

Zalaszentmihályon az akadók egymással párhuzamosan futnak, és emellett jól láthatóak. Zalán a csónakos kereső horgászat a legeredményesebb. Nem véletlen ez, hiszen a jó haltartó helyeket csak is csónakkal lehet megközelíteni. Évente kb. 200 mázsa ponttyal frissítik az állományt. A tóban rengeteg 4-5-6 kg közötti ponty él. A kisebb példányok jelenléte megnehezíti azon horgászok dolgát, akik rekordlistás halakra áhítoznak. Az akadók között lévő kagylókat és csigákat a pontyok előszeretettel fogyasztják el, velük még a legjobb etetőanyagok is nehezen veszik fel a versenyt, így fokozatosan ügyelni kell bojlink minőségére. Aki Zalaszentmihályon szeretne horgászni annak naponta 1.500 Ft-ot kell kifizetnie napijegyre. Csónakot bérelni nem kötelező, de a fentebb említett okok miatt célszerű. A csónakbérlet naponta 700-1.000 Ft-ba kerül. Egy napijeggyel fogható 2 db 35 cm feletti ponty, 2 db ragadozó, 1 db 20 cm-nél nagyobb compó, és továbbá 3 kg egyéb hal. A helyi horgászrendben található egy felettébb szokatlan pont is. A helyi horgászok ugyanis a hétfői, keddi és a csütörtöki napokon nem horgászhatnak. (Ezt talán a horgászfeleségek vihették keresztül.)

Bízom benne, hogy az alábbi képsorokkal érzékletesen tudom Önöknek szemléltetni a csodálatos Zalaszentmihályi tavat, és a már jól bevált módszereket.

A hangulatos Potyka tanya.

A rengeteg ladik arra engedett következtetni, hogy Zalán leginkább a csónakos, kereső horgászat terjedt el.

Az evezés terhe kezdetben Tamásra hárult.

A két napos túrára rengeteg holmit vittünk magunkkal. A későbbiekben azonban kiderült, hogy egyikünk sem esett túlzásokba, hiszen minden magukkal cipelt dologra szükség volt.

A lófogú kukorica már sok tavon bizonyította a fogósságát. Ezúttal sem hagyott bennünket cserben.

Mind a három etetett helyem az akadósorok előtt húzódott. Részben ennek is köszönhetem, hogy a pontyok viszonylag hamar rátaláltak a finom falatokra.

A nagy áttételű orsók segítségével villámgyorsan jelentős mennyiségű zsinórt nyerhettem. Ennek óriási jelentősége van az akadós pályákon történő horgászatkor.

A csónakból való kipakolás után káosz lett úrrá a stégen. Egy jó órába telt, mire sikerült berendezkednünk.

A stég deszkái közé lehetetlen lett volna az ágasokat belegyömöszölni. Ezért volt szükség a bottartó állvány használatára.

A Zalaszentmihályi tó sok szép süllőnek ad otthont.

Régen szép volt a tó aranykárász állománya. A harcsák azonban gondoskodtak arról, hogy ez ne így legyen. Ma már ritkaság számba megy, ha valakinek sikerül fogni belőlük.

A kiseb szigetek akár több napon keresztül is lehetővé teszik a jó haltartó helyek meghorgászását.

A rabságban tartott hal egyik természetes reakciója, hogy kiürít magából minden táplálékot. Ha pontyzsákot használunk, akkor megtudhatjuk, hogy vajon táplálkozott-e halunk az etetésen.

Szép egészséges pontyok élnek Zalaszentmihályon.

Egy ilyen 6 kg-os tükörponty bárkinek meghozza az önbizalmát.

Az alanyt vízbe állítva lehet a legszebb fényképeket készíteni.

A töklevelek között szép halak lapulhatnak. Kár, hogy az idő rövidsége miatt ezt már nem sikerült százszázalékosan megállapítanom. De majd legközelebb!

Vajon mekkora halak bújhatnak meg az ágak között?

Egy valóságos őserdő található a vízben. Az ágak megnehezíthetik, de egyben élvezetessé is teszi a horgászatot.
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: