Alias : zoli
Név : Vernicz Zoltán
E-mail : [e-mail]

Szerző írásai - 1.oldal

Tavaszi bojli

Vernicz Zoltán 2004-05-18 08:00:00
Kora tavasszal a horgászok túlnyomó többsége inkább a parttól távoli mély vízrészeket vallatja. A jég veszte után ugyanis a magas vízoszlop alsó részein valamivel kedvezőbbek a hőmérsékleti viszonyok, mint a partközeli sekélyebb szakaszokon. Éppen ezért a kezdetek kezdetén halaink - kivált kép a pontyok - leginkább a parttól messze, nagy távolságokban tartózkodnak. A fentebb leírt információk általános horgász megfigyelések és tapasztalatok útján vonult be a köztudatba, így butaság is lenne részemről a cáfolat. Nem is szeretnék ellentmondásba keveredni a sokéves hagyománnyal, ehelyett inkább egy tanulságos történetet osztanék meg Önökkel.

A csukapergetés rögös útjain

Vernicz Zoltán 2004-04-02 08:00:00
Ha a szabadidőmet kedvenc hobbimra, a pecára fordítom, mindig a békés halakat próbálom horogra csalni. Számomra a ponty horgászata vált elsőrendűvé. Éppen ezért a legutóbbi kalandozásom nem nevezhető szokványosnak, hiszen az öreg bajuszosok helyett a ragadozók, ezen belül is a csukák kerültek a reflektorfénybe.

A Barnak patak szíve újra dobban

Vernicz Zoltán 2004-03-30 08:00:00
Az otthonomtól párszáz méterre, egy kis folyócska tekereg. A horgászat szempontjából nem bír túlságosan nagy jelentőséggel, hiszen a halállománya az utóbbi időkben nagyon megfogyatkozott. Nemrégiben azonban olyan hírek kezdtek terjedni, melyek szerint régi kedvenc horgászvizem a Barnak ismét sok halnak ad otthont. A szép fogásokról szóló beszámolókat kezdetben kissé hitetlenkedve fogadtam. A kétségeim azonban az első próbahorgászat alkalmával rögtön tovaszálltak.

Búcsú ponty

Vernicz Zoltán 2003-12-04 08:00:00
A diákélet egyik legszebb velejárója a nyári szünet. E - relatív - hosszú, két és fél hónapos szabadságomat mindig is igyekeztem a lehető legtartalmasabban kihasználni. Az idei év nyarán elég sokszor nyílt lehetőségem a horgászatra, így aztán sok tapasztalattal, és még ennél is több élménnyel gazdagodtam. A kellemes napok azonban gyorsan elszálltak. Az igazat megvallva, nem is igazán vettem tudomást az idő múlásáról. Csupán augusztus vége felé tudatosult bennem, hogy a szünidőnek mindjárt vége, és az iskola kitárja kapuit. Iskolakezdés előtt azonban mindenképpen szerettem volna megküzdeni egy lehetőleg kapitális vagy ahhoz közeli ponttyal.

Horgászkalandok a törpe pontyok hazájában

Vernicz Zoltán 2003-11-05 08:00:00
Cimborámmal, K. Tiborral már régóta terveztünk egy közös horgászatot. Hosszas egyeztetés során, végül sikerült megállapodnunk, egy mindkettőnk számára elfogadható időpontban, s így már semmilyen akadály nem állhatott a horgászat útjába. Tibor egy olyan tóra kalauzolt el, amelyben csak úgy hemzsegtek az apró kb. 20-25 cm átlagméretű pontyok. Újabb kihívás volt ez számomra, hiszen ahol van kicsi, ott kell lenni nagynak is! Hamarosan kiderül, hogy sikerült-e szelektálni az apraját, és kifogni a hőn áhított nagyját...

Egyszer hopp, máskor...

Vernicz Zoltán 2003-10-31 08:00:00
A már megszokottá vált családi kirándulás az idei évben sem maradhatott el. Ezúttal - közös megegyezés alapján - a Szajki tavaknál töltöttünk el három élményekben gazdag napot. Az említett tavakban élnek ugyan termetesebb pontyok, de a számuk sajnos nagyon csekély. Éppen ezért rendkívül kevés esélyt láttam egy testesebb hal kifogására. Ennek ellenére azonban mégis úgy döntöttem, hogy az egyéb szabadidős programok mellett a bojlis horgászatra is szánok némi időt.

Szelektív amurhorgászat

Vernicz Zoltán 2003-09-26 08:00:00
Az amuroknak és a pontyoknak sok közös vonásuk van. Kétségtelen, hogy e két halfaj van a legnagyobb üldöztetésnek kitéve. Legalább is a hazai vizeken biztosan, és emellett a táplálkozási szokásaik is hasonlóak. Éppen ezért a teljes szelektálásuk szinte lehetetlen. Mégis vannak olyan horgászok akik szinte kizárólagosan az amurokat veszik célba, és az esetek nagy részében azt is fognak. A szelektálás tehát - habár nem 100%-os biztonsággal - de azért lehetséges.

Megtört a jég!

Vernicz Zoltán 2003-09-22 08:00:00
Igazán szerencsésnek mondhatom magam. Legalább is a horgászat szempontjából biztosan, hiszen egy olyan egyesület tagja vagyok, amely ma már két csodaszép tavat birtokol, és melyhez manapság már szinte lehetetlen csatlakozni. Én az esetek döntő többségében az úgynevezett "karós" tavon szoktam horgászni. Szinte kivétel nélkül mindig a bojlis horgászmódszert alkalmazom. Sok 6-7 kg körüli pontyot sikerült már fognom, de rekordlistás halnak eddig még nem örülhettem, ugyanis a kemény akadós terep miatt a nagyobb, 10 kg feletti példányok fárasztása rendre kudarccal végződött. Az idei nyáron azonban végre megtört a jég, hiszen rekordlistás pontyot sikerült kivarázsolnom a rettegett "karós" tóból!

A kikényszerített keszegezés története

Vernicz Zoltán 2003-06-02 08:00:00
Egy gyönyörű májusi napon horgászni indultam. Eredetileg pontyokat szerettem volna a merítőhálómban látni, de a bajuszosoknak egyáltalán nem tetszett az elképzelésem. A keszegnép viszont nagyon aktívnak mutatkozott, így a pontyvadászat hamar átcsapott egy rendkívül élvezetes keszeghorgászattá.

Az első tavaszi bojlis próbálkozás

Vernicz Zoltán 2003-05-16 08:00:00
A hirtelen jött tavaszi kánikulában megfigyelhető volt, hogy a pontyok étvágya napközben nagyon gyenge lett. Ez persze normálisnak tekinthető, hiszen alig néhány hét alatt drasztikus időjárás változást kellett nekik is átélni, amely nemcsak a halakra volt különös hatással. Az éjszaka folyamán a levegő hőmérséklete lecsökken. E jelenséggel párhuzamosan a pontyok is aktívabak lesznek, és étvágyuk is nő. Ha máskor nem, a sötétség leple alatt nekilátnak falatozni. Már a meleg tavaszi éjszakákon is érdemes szerencsét próbálni.

Tavaszi praktikák

Vernicz Zoltán 2003-05-07 08:00:00
A tavakat rabságban tartó vastag jégpáncéloknak ma már hírmondója sincs. Beköszöntött az igazi jó idő, elérkezett a kellemes napsütéses, várva várt tavasz. Horgászvizeink hőmérséklete folyamatosam emelkedik, de még alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, így aki halat is akar fogni, annak bizony feltétlenül tartani kell magát a tavaszi horgászat törvényeihez. Sok tényező együttes érvényesülése hozhatja meg a sikert. Vegyük sorba őket.

Pontytelepítés után 2.rész

Vernicz Zoltán 2003-04-14 08:00:00
Nem is olyan rég, kb. 15 mázsányi ponty került telepítés jogcímén a lakóhelyemtől néhány km-re elterülő tóba. A telepítést követően a helyszínt rögtön elözönlötték a halfogásra kiéhezett horgászok. A viszonylagos halbőség ellenére azonban csak kevés horgásznak adatott meg az a lehetőség, hogy a szákba terelhessenek néhány pontyot. Az eredménytelenségek sorát az alacsony hőmérsékletű víznek, a halak gyenge kapókedvének és a használt horgászeszközök alkalmatlanságának tudtam be.

Pontytelepítés után 1.rész

Vernicz Zoltán 2003-04-07 08:00:00
Örök igazság, hogy minden dolognak van jó és rossz oldala is. A telepítést követően az átlagosnál jóval nagyobb számban jelenek meg a horgászok a vízparton. Nem véletlen ez, hiszen ilyenkor minden horgász rendszerint jó eséllyel pályázhat egy-egy szép, frissen telepített ponty megfogására. Szerintem a legtöbben úgy érzik, hogy most végre biztosra mehetnek!

Ismeretlen vizeken 1. rész

Vernicz Zoltán 2003-01-30 08:00:00
Igazán szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a lakóhelyem közvetlen közelében elég sok tavacska található. Ha tehát egy élményekben gazdag horgászatra vágyom, nem feltétlenül kell hosszadalmas órákig a volán mögött ücsörögnöm. A legutóbbi horgászatom alkalmával azonban barátom hívó szavára egy távoli, általam még soha nem látott valóságos kis halparadicsomba látogattam el.

Szezonvégi horgászatok I. rész - Késő őszi pontyok nyomában

Vernicz Zoltán 2002-12-18 08:00:00
Nemsokára beköszönt a zord tél. Az állóvizek befagyása, sokak számára a horgászszezon lezárulását jelenti. Persze ez a megállapítás nem általánosítható, hiszen vannak olyan - sokak szemében megszállott - emberek, akik télen sem tudnak otthon tétlenül ülni, és rendszeresen felkeresik a még meghorgászható vizeket. A téli peca egy külön, speciális ismereteket igénylő műfaj, de erről majd máskor. Most még valamivel a kemény fagyok előtt járnunk, így igyekszem minél több élményt elraktározni az üres téli napokra.

Melyiket válasszam?

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Legyen szó bármilyen horgászmódszerről, annak eredményességét döntően befolyásolja az, hogy a csalit mennyire természetes módon tudjuk felkínálni. Ez mindig, mindenkor örök érvényű szabályként elmondható. Ezt a műveletet megfelelő előkezsinór nélkül elképzelhetetlen kivitelezni. A bojlis horgászat sikere, gyakran az előkezsinór kiválasztása során eldől. A horgászboltok mára már kiváló minőségű termékeket kínálnak. A választék lesokkolóan széles. Talán túl széles is, és ezért nem egyszerű feladat a számunkra legmegfelelőbb zsinór kiválasztása. Ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Tesztre készen

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Biztosra veszem, hogy a legtöbb horgászban felmerültek már bizonyos kérdések. Olyan kérdésekre gondolok, melyekhez ha társulna a válasz, nagyban megnövekedne a peca eredményessége. A legtöbb sporttárs a különféle szaklapokból illetve szakirodalmakból reméli a választ, ám vannak olyanok is, akik önerőből szeretnék meglelni azokat. Én leggyakrabban az utóbbi megoldást szoktam választani, de rengeteg hasznos információt szereztem már a különféle sajtótermékek útján is. Érdemes hát olvasni őket, mert segítségükkel, új ismeretekkel gazdagodhatunk. Legutóbb a finomszerelékes technikával és az etetőanyagokkal kapcsolatban merültek fel bennem kérdések, amelyekre a választ egy intenzíven telepített kavicsbánya-tavon szerettem volna megtalálni.

Balul elsült márnázás

Vernicz Zoltán 2002-10-17 08:00:00
Az utóbbi időkben szinte kizárólag a bojlis horgászatnak szenteltem minden figyelmemet. Már szinte el is felejtettem, hogy milyen nagyszerű érzés az, amikor egy izmos márna tombol a horgon. Fel szerettem volna eleveníteni a márnázás nyújtotta csodálatos élményeket. Ennek érdekében egy gyönyörű szombat reggeli napon a Rábára látogattam el, és ott próbáltam megszelídíteni néhány szebb példányt.

Zalaszentmihályi horgászatok IV. rész - A túra értékelése

Vernicz Zoltán 2002-09-19 08:00:00
A Zalaszentmihályi tó egyszerűen gyönyörű. Benne ágak sokasága található. A vízben álló bokrok apró élőlények tömkelegének ad otthont, s ezek gazdag táplálékforrást jelentenek a pontyoknak. Nem csoda, hogy a halak ezen terített asztalok közelében tartózkodnak.

Zalaszentmihályi horgászatok III. rész - Bojlis horgászat Zalaszentmihályon

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Szabadidőm legnagyobb részét a pontyhorgászatnak szentelem. Mindig az öreg, rutinos halakat igyekszem horogra csalni. Ez persze nem egyszerű feladat, de megéri a fáradságot. A két napos Zalaszentmihályi horgászatom alatt is kitartóan pontyoztam. A túra végén szép eredményeket könyvelhettem el, és sok felejthetetlen élménnyel lettem gazdagabb.

Zalaszentmihályi horgászatok II. rész - Rablóhalazás az éjszakában

Vernicz Zoltán 2002-09-11 08:00:00
Tamást elsősorban pontyhorgászként ismerhette meg az ország. Eddig csak ritkán szánta el magát rablóhalazásra, de az utóbbi időkben egyre inkább felerősödött benne a ragadozóhalak fogása utáni vágy. E változást a Zalaszentmihályi horgásztúránk első éjszakája is kitűnően bizonyítja.

Zalaszentmihályi horgászatok I. rész - A túra előkészületei

Vernicz Zoltán 2002-09-10 08:00:00
Jó dolog a változatosság. Ez a megállapítás a horgászatra is érvényes. Minden bojlis horgász vágya, hogy a tudását tökéletesre csiszolja. Ez alól jómagam sem vagyok kivétel. Ez persze csak akkor sikerülhet, ha az ember nem korlátozza magát kizárólag egy tóra. A változatosság és a tudás - na meg a várható élmények - iránti vágyak visznek rá arra, hogy évente legalább egyszer valamilyen általam még nem ismert idegen vízre látogassak el. E kellemes hagyomány idén sem maradhatott el. Ezúttal a Zalaszentmihályi tavat szemeltem ki Tamással egyetértésben.

Keszegezés a Fertő tavon

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Csodálatos évszak a nyár. A forróság hamar víz közelbe kényszeríti az embereket és feléled bennünk a vágy, egy kellemes fürdőzés iránt. Ritka dolog az, ha valaki ilyenkor horgászásra szánja el magát és a parton ül kapásra várva, ahelyett, hogy a hűsítő hullámok közé vetné magát. Sohasem gondoltam volna, hogy egy szép napon jómagam is, ezen ritka esetek számát fogom gyarapítani.

Bojlikészítés hatékonyan

Vernicz Zoltán 2002-08-07 08:00:00
A bojlit kétféle módon szerezhetjük be. Megvásárolhatjuk a kívánt mennyiséget valamelyik horgászboltban, de otthon házilag is elkészíthetjük. Én legtöbbször a saját magam által előállított golyócskákat használom. Ezen döntésemet leginkább anyagi okokkal tudnám megindokolni. A horgász- kiskereskedések által kínált termékek kilónkénti ára elérheti az 1300-1400 Ft-ot. Ezzel szemben egy kilogramm elfogadható minőségű házibojli már 900-1000 Ft-ból kihozható. Szép eredményeket értem már el a gyári anyagokkal. Azonban diák vagyok, így nem választhatom mindig a könnyebb, de jóval drágább utat. Egy igazán fogós, jó minőségű bojli elkészítése nem egyszerű feladat, de egy kevés odafigyeléssel és sok gyakorlással elsajátítható.

Bokros bodorkák

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Józsi barátomat régóta ismerem. Sok közös horgászaton vettünk már részt. Gyakran tesz látogatást a környékünkön elterülő tavakon, csak úgy "civilben". Ilyenkor a horgászfelszerelések otthon pihennek, ő pedig felhőtlenül élvezheti a jó levegőt és a csodálatos tájat. Az ilyen kiruccanások alkalmával sok mindenre rájöhet a természet apró jeleit megértő horgász. Hát ő ilyen. Semmi sem kerülheti el a figyelmét. Ha vele megyek horgászni szinte garantált a siker.

A Tűzoltó tó domolykói

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Csak nagy ritkán horgászok rabló halra. Ha meg néha mégis rászánom magam, szinte mindig az úgynevezett Tűzoltó tóra megyek csalihalat fogni. Kishalazás közben néha előfordul, hogy egy-egy apró termetű domolykó talál rá a csalira. Tehát kölyök domolykók biztosan élnek a tóban, de vajon mi a helyzet a nagyobb példányokkal? Mit rejthet valójában ez a titokzatos víz? Attila és én ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni. Így hát elhatároztuk, hogy 24 órát fogunk horgászni domolykókra a tűzoltó tavon.

Különleges pontycsemegék

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Imádok bojlizni. Első lépésként kiválasztok egy ígéretesnek tűnő helyet, majd ezután kezdetét veszi a pár napig tartó előetetés. Ha már elegendő hal odaszokott az etetésre következhet a horgászat. Kezdetben jön a hal, mint a parancsolat, de aztán általában történni szokott valami. A kapások száma drasztikusan lecsökken, ha meg néha-néha megszólal a hangjelzős, annak rendszerint üres bevágás a vége. Vajon mi történhet ilyenkor? A válasz egyszerű. A pontyok érzik a veszélyt és bizony a kezdetben bevált módszerekkel már szinte lehetetlen őket becsapni. Elérkezett tehát a változtatás, a kísérletezés ideje. Valahogy így nézett ki a forgatókönyv a legutóbbi horgászatom alkalmából is.

A kishalazás varázsa

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Szabadidőmben általában pontyhorgászatnak hódolok. Ennek ellenére a pontyvadászat helyett sokszor döntök inkább egy könnyed, szórakoztató kishalas horgászat mellett. S, hogy miért is teszem ezt? Nos az indok egyszerű. Mert néha vágyódom egy mozgalmas, eseményekkel telített horgászatra és erre tökéletesen megfelel az apró halazás. Így történt ez egy péntek délutáni napon is mikor egy bodorkában bővelkedő vízre látogattam el.

Elfeledett pontycsemege

Vernicz Zoltán 0000-00-00 00:00:00
Érdekes és egyben feltűnő jelenségnek tartom, hogy a pontyhorgászok figyelme egyre inkább a bojlik felé fordult. Azonban nem mindenkinek adatik meg az a lehetőség, hogy a horgászboltokban a magas árkategóriájú etetőanyagok közül válogasson. Mit tehetnek ők?
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2021 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.