A tó legnagyobb halát akarom!

A tó legnagyobb halát akarom!

Az év elején elhatároztam, hogy október végén szerencsét próbálok egy határainkon túli tőzegtavon, amely páratlan halállománnyal rendelkezik. Aztán a sors mégis úgy akarta, hogy a nyár közepén négy napra el tudtam menni a terepet felmérni és egy jót horgászni. Akkor egy 18,90 kg-os tőponty volt a legnagyobb hal, amit ki tudtam varázsolni a vízből, így hát alig vártam az októbert, hogy egy hetet horgászhassak a palicsi tőzegtavon. Azért esett a választásom erre az október végi időpontra, mert ilyenkor már ketyeg a pontyok biológiai órája, készülnek a téli időszakra, ilyenkor a nagyobb példányok is könnyebben horogra keríthetőek.

Nyári 18,90 kg-os

Foglalásunk a 14-es és 15-ös helyekre esett. Szilágyi Ákos barátommal a 14-es helyet foglaltuk el, míg a 15-ös helyen jó barátaim, Guszti és Jani foglaltak helyet. Megérkezés után elkezdtük a helyeket elfoglalni és a felszerelést összeállítani, közben megkóstoltuk az Ákos által hozott házi pálinkát is, majd folytattuk dolgunkat. Csalinak Carp Friend Baits Full Liver, Monsterfish és Red Army mixekből készítettem 18 mm-es csalikat a túra előtt. Etetni kevés tigrismogyorót és kb. 20 szem bojlit szórtunk a horgok köré, amik felét kettévágtuk. Dél körül helyükre kerültek a végszerelékek, és kora délután már meríthettem is az első pontyomat, amely 11,40 kg-ot mutatott a mérlegen. „Kezdésnek nem is rossz!”, gondoltam… A csali Full Liver 18-as májas bojli volt. A következő kapásra se kellett sokat várnom, ezúttal a Red Armyt húzta el egy hasonló formájú és méretű ponty. Ennek súlya 11,30 kg volt.

11,40 kg; Full Liver
11,30 kg; Red Army

E két szép tükrös után egészen este hét óráig hallgattak a jelzők, amikor is a középső „Red Armys” botom szép lassan elindult. A bot megemelése után nem tudtam a halat elhúzni a tó közepén veszélyt jelentő bokrok mellől, sokáig egy helyben álltunk csak, majd néhány perc után lomhán elindult felém ismeretlen ellenfelem. A parthoz érve megpróbáltam a felszínre húzni, ekkor megfordult és elindult a kb. 50-60 m-re a tó közepén lévő bokrok irányába és kis híján el is érte azokat. Ezután kezdődött minden elölről, de a partot elérve ezúttal jobb és bal oldalra voltak ilyen hosszú kirohanásai, majd előttem kezdett el körözni. Ekkor már sejtettem, hogy szép példánnyal van dolgom, de nem mertem komolyan erre a halra gondolni, pedig emiatt a hal miatt jöttem erre a tóra. Félórás fárasztás után Guszti megszákolta a hatalmas testet. A merítőbe nézve nem hittem a szememnek, hogy sikerült azt a halat kifognom, amiért idejöttem. Akkor és ott én voltam a legboldogabb, a mérleg 26,70 kg-ot mutatott! Örömöm leírhatatlan volt, de ekkor még nem sejtettem, hogy Palics mit tartogat nekem a hét hátralévő részében.

A valóra vált álom: 26,70 kg
A tó legnagyobb tövese a kezemben
Hatalmas, öreg ponty

Miközben életem halával voltam elfoglalva, a szomszéd helyen Jani barátunk is fogott egy 19,20-as tükröst a Black Jack mixből készített bojlival, így már ketten örülhettünk ezen az estén.

Jani és 19,20 kg-os hala

A végszereléket visszajutattam a helyére és nekiláttam a vacsorámnak. Két órával később a jobb oldali botomon a swinger hirtelen beesett. A bot felemelését követően nagy súlyt éreztem a zsinór másik végén, majd 15 perces fárasztás után megszákoltunk egy újabb szép tőpontyot, aminek a Monsterfish mixből készített bojli ízlett meg. A mérlegelésnél 17,80 kg-ot mutatott a szép töves. Ezen az éjszakán több kapásom már nem volt, de teljesen meg voltam elégedve, hiszen rövid idő alatt négy szép pontyot fotózhattam és engedhettem vissza élőhelyére.

17,80 kg; Monsterfish 18 mm

Reggel szép napos időre keltünk. Egy jó meleg kávé után a csalikat is frissítettük, majd vártuk a pontyok jelentkezését. Sajnos egész nap hiába, egy árva pontyot se fogtunk. Délután sikerült egy 14,50 kg-os amurt fognom a Full Liver bojlival, de a pontyok nem jelentkeztek. A nappali órákban igyekeztem az előttem lévő területet folyamatosan etetni dobócső segítségével, de nem vittem túlzásba, csupán pár óránként 8-10 szemet juttattam be mindegyik bojliból a meghorgászott területre, hogy uszonyos barátaim mindig találjanak pár tápláló falatot a környéken.

14,50 kg; Full Liver

Ezen a napon az első pontyot éjfél előtt sikerült kivarázsolnom a vízből a Full Livernek köszöntetően, ez is tőponty volt és 12,50 kg-ot mutatott a mérlegen. A ponty visszaengedése és a végszerelék visszajuttatása után igyekeztem minél előbb a hálózsákomba bújni, mivel eléggé lehűlt a levegő. Alig aludtam pár órát, máris riasztott a vevőm, hogy menni kell. A Full Liverre volt ismét jelentkező egy szép tükrös személyében, ami 15,50 kg-ot mutatott a jéghideg éjszakában.

15,50kg; Full Liver
Csalik
Red Army dip

Reggel ismét frissítettem a csalikat, de ezután már kizárólag bojlit szórtam a horgaim köré és azt se sokat, amolyan spórolósan csak pár szemet. A követező kapás a déli harangszó után jött pár perccel egy 6,50 kg-os amurocska személyében, és a nap hátralévő részében nem is volt több kapásom. Éjfél után nem sokkal Ákos barátom megfogta egyéni rekordját jelentő 17,50 kg-os tövesét egy szem 16 mm-es Red Armyval, a szomszédban Guszti pedig egy szép 17 kg-os tövest fogott ugyanezzel a bojlival.

Ákos 17,50 kg-os halával
Guszti és a 17 kg-os

Nekem a következő kapásom kilenc óra után nem sokkal volt: egy gyönyörű tükrös éhezett meg a Monsterfishre a szemerkélő esőben. A túránk hátralévő részében szinte folyamatosan esett az eső és fújt a szél, ami változóan hatott uszonyos barátaink kapókedvére. Az utolsó nap is gyorsan eltelt, így igyekeztem még sötétedés előtt a végszerelékeket a vízbe juttatni, hátha tartogat még nekem valamit a palicsi tőzegtó az utolsó éjszakán.

Délelőtti vendég

Ahogy a nap egyre lejjebb ereszkedett a horizonton, úgy lett érezhetően egyre hűvösebb az amúgy se meleg levegő. Gyorsan elfogyasztottam a vacsorámat, majd a meleg hálózsák mélyére bújtam. Hajnali három óra körül egy csippanásra ébredtem, ami pár másodperc után folyamatos, lassú húzásba ment át. A sátorból kiérve és a botot megemelve jókora súlyt éreztem a zsinór másik végén, ami ugyan lassan, de közeledett felém. Amikor elérte a partot, még jó tíz percre volt szükségem, hogy a merítőmbe tudjam terelni az akkor még jóval kisebbnek saccolt tükröst. Csak a kiemelésnél láttam igazából, hogy mit is fogtam. A gyönyörű tükrös 18,20 kg-ot mutatott a jéghideg éjszakában, neki a Red Army bojli ízlett meg, ami egy fél szem 15-ös kaviáros pop-uppal volt kikönnyítve. A hal visszaengedése után újracsaliztam és visszajuttattam szerelékem a helyére. Reggel még sötét volt, amikor ismét elsült ez a botom: megfogtam a túrán az egyetlen tíz kilogramm alatti pontyomat, egy 8,70 kg-os tövest.

Az utolsó éjszaka legnagyobbja, 18,20 kg Red Armyra

Sajnos reggel az idő nem kímélt minket, esőben kellett felszerelésünket összepakolni és indulni kellett haza. A túrán használt szerelékről annyit, hogy az ólom 85 g-os Fox Horizon in-line, a 20-25 cm hosszú előkezsinór 25 lb-s volt, emellett 1 m-es hosszban 45 lb-s leadcore-t, valamint 6-os Korda Wide Gape és szintén 6-os Gardner Longshank Mugga horgot használtam. Csalik tekintetében mind a három féle adott halat, amit hoztam. Továbbá azt is észrevettem még, hogy a legtöbb kapás azokra a csalikra volt, amik már hosszú ideje benn voltak a vízben és ki voltak ázva. A túrán nem fogtam darabszámra sok halat, viszont azok mindegyike darabosabb példány volt. Összesen 9 pontyot és 2 amurt fogtam, melyeknek összsúlya 154 kg volt, ami 14 kg-os átlagsúlyt jelent. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy látogasson el erre a tóra, itt felejthetetlen élményekkel gazdagodhat gyönyörű és kulturált környezetben.

Karaszi Zsolt (Bojlis Zsolti)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.