Visszatérés a nagy pontyok birodalmába

Visszatérés a nagy pontyok birodalmába

Az elmúlt években kétszer is kijutottam egy igazi nagy pontyos vízre az országhatáron túl, Horvátországban, és bár ezek kiemelkedő élményeket jutottak számomra, mindkét alkalommal nyár közepén horgásztam a tavon, igazi banánérlelő hőségben, ezért úgy gondoltam, idén kipróbálom, milyen lehet itt egy tavaszi horgászat. Sok minden nem úgy alakult, ahogyan én szerettem volna, de azért a végére így is egy élménydús horgásztúra kerekedett ki belőle szuper halakkal fűszerezve.

A tervezett indulás előtt egy négynapos verseny zajlott a tavon, amely a horvát pontyfogó bajnokság egyik fordulója volt, mondanom sem kell, hogy a pontyhorgászat „krémje” ült a parton. A részeredményeket követve már kirajzolódott előttem, hogy mely helyek jöhetnek számításba majd, ha megérkezünk a tóra.

A szokatlanul alacsony vízállás miatt kilátszottak a vízből az eddig „láthatatlan” szigetek
Az etetésem alapjait képező kis család
Bíztam a mangó családban! :)

Utazás könnyedén ment, nem történt semmi fennakadás, de a hideg zuhany akkor ért el, amikor megláttam a tavat! Először azt hittem, én néztem be valamit, és még a verseny zajlik, mert a halőrháztól úgy látszott, hogy minden álláson horgászok ülnek…
Megkérdeztük a halőrtől, mi is zajlik itt pontosan, aki elmondta, hogy egyszerűen ennyi horgász érkezett a verseny után, és összesen négy szabad állás van a tavon, ezek közül választhatunk, ha horgászni szeretnénk. Természetesen – ahogyan vártam is – nem a VIP állások maradtak szabadon, hanem a sekély pályák, ahol a szokatlanul alacsony vízállás mellett nem tűnt túl egyszerűnek a horgászat, de úgy voltam vele, ha már idáig eljöttem, én akkor is horgászni fogok!

Az S22 oldódó bojlik az idei évben debütáltak a Haldorádó kínálatában
„Csupán” már csak be kell juttatni
Minden készen áll, kezdődhet a horgászat
Dobóujj nélkül STOP! Nagyon mély sérüléseket tud okozni a megcsúszó zsinór dobás közben
Irány a sziget!

A tavat körbejárva végül is a megérzésemre hallgatva kiválasztottam a helyet, amely a vele szemben, a távolban elhelyezkedő szigetek miatt picit más volt, mint a többi pálya. Ugyan nem volt pontos infóm, hogy a szigetek között vajon mekkora víz lehet, de bíztam benne, hogy lesz akkora, amin a pontyok könnyedén be tudnak úszni a nyílt víz felől. A víz 17,4 Celsius-fokos volt érkezésünkkor, ami még éppen jó is lehet a sekély pályára.
Így már a meghorgászandó helyben biztos voltam, most már jöhetett a tartalmas etetés, amely felkelti a pontyok érdeklődését. Általában egy fűszeres mixet használok itt, de a tavaszi időre tekintettel arra gondoltam, hogy egy „ütős mangó bomba” még érdekesebb lehet a pontyoknak. A csaliknál érdekes tapasztalat volt, hogy ami eddig a legtöbb halat adta (Ronnie rig pici pop-up csalikkal), az most szinte érintetlen maradt, ezúttal a nagyobb méretű oldódó Tornado Maxi kellett a kapások eléréséhez. Ezek önmagukban is nagyon jól működő csalik a dobós pontyhorgászatban, ám hatékonyságuk tovább növelhető folyékony aromák segítségével, amelyeknél a színnek szerintem sok esetben nagyobb szerepe van, mint azt gondolnánk, ezért is érdemes ezekkel kísérletezni horgászat közben.

Zseniális megoldás a Kordától…
… két lépésből egy profi előke
A tökéletes kombi rig

Az ideális felkínálásra a Korda Loops előkéjét választottam, amely egy ideális kombi rig a dobós horgászatokhoz. Két részből áll, az egyik egy merev Boom zsinórból készül, ez biztosítja a tökéletes, gubanc nélküli dobásokat, a másik rész pedig a csupán néhány centiméteres lágy anyagból megkötött horogelőke, amely hurokkal rögzül a merev „vezető” szálhoz.

Tornado maxinak optimális felkínálási módot nyújt
Reggeli szuper pillanatok
A napkeltével együtt érkezett
Nagyon szeretik a Tornado Maxit
Az esőfelhők meghozták a pontyok étvágyát is

Az etetés természetesen Spombbal történik, amelynek itt nagy szerep jut: fontos, hogy kellő mennyiségű eledel kerüljön a kiszemelt helyre, és hogy ezt az etetést ütemesen fenn is tartsuk. Ennek érdekében én kétóránként dobok 10-et napkeltétől napnyugtáig, nekem ez vált be eddig a legjobban.

A sekély vízben nem volt könnyű a pontyok szákolása
A tavon minden hely elkelt ott-tartózkodásunk alatt
Egy kis plusz aroma és szín hozzá segíthet a halfogáshoz
Kicsit hagytam pihenni a „kezelt” csalikat bevetés előtt
Egy hegyes fűzőtűvel könnyedén átszúrható a Maxi, nem igényel fúrást
Az oldódás folyamán egy kocsonyás réteg alakul ki a csali felületén, amit nagyon kedvelnek a pontyok
Érted jöttem!

Tegyünk egy kis kitérőt, az itteni első horgászatomról beszámoló írás megjelenését követően rendszeresen érkeznek érdeklődő üzenetek hozzám, hogyan lehet itt horgászni, ezért gondoltam, összeszedek néhány hasznos infót, ami esetleg segítség lehet az ide érkező horgászok számára:

  • Helyfoglalás a tavon nincs! Érkezési sorrendben lehet választani a szabadon lévő állások közül.
  • A tó Zágráb mellett, Lučko térségében található, az A3-s autópálya felől könnyedén megközelíthető.
  • Napijegyet a helyszínen, a halőrháznál lehet váltani, amihez egy fényképes igazolványra van szükség, ellenértéke kunában vagy euróban fizethető. A három készség használatára jogosító jegyet nem 24 órára, hanem naptári napra állítják ki.
  • Etetni és horgászni is csupán a partról dobva lehetséges, tehát etetőhajó vagy behordás nem engedélyezett.
 

A fertőtlenítés sosem maradhat el
Igazi tányér tükrös
Köszi az élményt, haver!
Éjszaka is akadt érdeklődő a túra folyamán, bár nekem itt a nappalok mindig erősebbek
Közepes és nagy rakétát használok legtöbbször
Pihenésre nincs idő!
Az utolsó pontyom a tavaszi túrán
Pocakból nincs hiány!:)

Ezen a horgászaton is bebizonyosodott, hogy legtöbb esetben az a helyes megoldás, ha az ember saját megérzésére, ösztönére hallgat és ennek megfelelően cselekszik. Itt is hiába próbáltam a megszokott, halőr által is javasolt távolságot horgászni, ha az nem működik, akkor bizony váltani kell, és ezek az apró különbségek alapjaiban határozzák meg egy horgásztúra végkimenetelét.
Nem is húzom tovább a szót, nézzétek meg az itt készült filmemet:

Haskó Tamás
Videó: Haskó Tamás, Barna Lajos, Takács Péter, Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.