Bojlis Suli 6. - A bojlis horgászat felszerelései - Bojlis zsinórok

Bojlis Suli 6. - A bojlis horgászat felszerelései - Bojlis zsinórok

Ma már szinte megszámlálhatatlan fajta zsinór kapható, így talán még nehezebb eldönteni, hogy az adott helyzetben melyik volna a legmegfelelőbb. Nem könnyű e kérdést megválaszolni, hiszen mikor álmaink halával küzdünk majd, csupán ez a vékony szál köt minket össze, és ha nem a megfelelőt választottuk, lehet, hogy a találkozás csak egy kellemetlen élmény marad számunkra…

Mi a különbség a bojlizás során használt és a hagyományos pontyos zsinórok között?

A bojlis módszerhez készült zsinórok fő tulajdonságai:

  • Kis nyúlás! Ennek a távoli behordós horgászat (az akár több száz méterre lerakott végszerelék) esetében óriási a jelentősége.
  • Magas, átlagosnál jobb csomótűrő képesség.
  • Többnyire nagytekercses, gazdaságos kiszerelés, ezáltal egy spulnival akár két nagy dobbal rendelkező orsót kényelmesen feltölthetünk összekötések nélkül.
  • Tökéletes felületkezelés, amely sokkal tovább ellenáll a mederfenék dörzsölő, kellemetlen hatásainak.
  • Szakítószilárdság? A legkényesebb kérdés! Természetes módon minden horgász akkor igazán nyugodt, ha minél nagyobb szakítószilárdsági értéket lát a spulnin feltüntetve. Azonban azt be kell látni, hogy a nyomdatechnika nagyobb ütemben fejlődik, mint a zsinórok valós szakítószilárdsági értéke. Aki elhiszi, hogy egy 0,30 mm átmérőjű monofil horgászzsinór tud 16 kilót, az csalódni fog… Amíg főként az olasz forgalmazók a minél nagyobb számok feltüntetésével hívják fel magukra a figyelmet, addig az angolok a sokkolóan alacsony értékekkel. „Hol az igazság?”, szegezik nekünk gyakran a kérdést. Hát, a kettő között! Amíg az angolok kizárólag csomózott (akár több, rosszul megkötött csomóval mért) értéket tüntetnek fel, addig a legtöbb gyártó a csomó nélküli és természetesen magasabb szakítót írja a spulnira.
  • Ideális méret kiválasztása. Én leggyakrabban 0,28-0,30 mm átmérőjű monofil főzsinórt használok. Ezt a két méretet nyugodt szívvel ajánlom. Ennél vékonyabbat csak akkor célszerű feltenni, ha extra nagy dobótávolság elérésére törekszünk. Az alsó határ 0,22-0,25 mm körül lehet. De akkor a dobóelőke használata szinte kötelező! 0,30 mm-nél vastagabbat pedig olyan helyen érdemes orsónk dobjára felcsévélni, ahol akadós, nehéz terep vár ránk. A felső határ 0,40 mm. Ha már ez is kevésnek bizonyul, akkor nem marad más, mint a fonott főzsinór, de ezt kezdőknek semmiképpen nem javaslom! Rendkívüli módon igénybe veszi a felszerelést, és kellő gyakorlattal kell rendelkeznünk, hogy egy ilyen kemény felszereléssel is ki tudjuk fogni álmaink halát.

Bojlis főzsinórból ma már óriási a választék

Milyen egyéb követelményeknek kell megfelelnie a jó bojlis zsinórnak?

Mielőtt részletesen belemerülnénk a témába, leszögezném, hogy erről készült már korábban egy írás, tehát nem könnyű újat mondani, de úgy érzem, nem lenne teljes a bojlis suli, ha ezt a témakört kihagynánk. Csákány Attila Bojli ABC - 5. rész Monofil zsinórok a bojlis horgászathoz című remek írása teszi teljessé ezt a témakört.

A megfelelő főzsinór kiválasztásának szempontjai és konkrét ajánlataim

Vannak azonban új zsinórok, melyek bemutatására remek alkalmat teremt ez az írás, ezzel is segítve a későbbi helyes döntést és a megfelelő típus kiválasztását.

HALDORÁDÓ FEEDER MASTER Pellet Line

Az elsőként bemutatásra váró zsinór nem tipikus bojlis zsinór! Csupán azért került ide, mert átlagon felüli paraméterekkel rendelkezik, és speciális helyzetek megoldására készült. A finomszerelékes nagyhalas specialisták új kedvence! A bojlizás során, ha a távoli dobások miatt az átlagosnál vékonyabb (0,22-0,25 mm) méretek használatát kell fontolóra venni, mindenképpen ajánlom ezt a zsinórt! Minimális nyúlással rendelkezik, gyorsan és jól merül, és meglepően erős! A lendületes dobásokhoz a dobóelőke használata kötelező!

A Pellet Line vékonyabb méretei lehetnek a bojlis horgászat során érdekesek számunkra

HALDORÁDÓ CARP MASTER Srong Line

A Strong Line olyan nagy teherbírású és erős monofil horgászzsinór, amely bármilyen horgászmódszernél eredményesen használható. Világoszöld színe észrevétlenül olvad bele környezetébe, így a legóvatosabb halak számára is szinte láthatatlan. Speciális felületkezelésének köszönhetően különösen sima, amely átlagon felüli kopásállóságot és élettartamot biztosít neki. Kifejezetten ajánlott a fenekező horgásztechnikákhoz, legyen szó hagyományos pontyhorgászatról, feederezésről vagy bojlis horgászatról, mindenhol remekül teljesít!

A Strong Line kedvező ára és remek paraméterei miatt nem csak kezdőknek ajánlott

Strategy Tycoon

A másik új, nagy reményeket keltő speciális bojlis zsinór a Strategy Tycoon, mely a bojlis horgászok új kedvence lehet. Nagy kiszerelésben készül (1250 méter!) emellett nagyon kis nyúlással rendelkező, jól süllyedő monofil főzsinór, kimagaslóan jól bírja a nagy dobásokat. Ezzel a zsinórral megszakítás nélkül feltölthető minimum 2 óriási méretű orsó dobja. Négy méretben kapható, 0,28-tól 0,40 mm-ig.

Az új Strategy Tycoon egy nagyon kedvező árú, nagy kiszerelésű új bojlis főzsinór

Mikor használjunk dobóelőkét?

Mire ide eljutottunk, már kétszer is felmerült a dobóelőke fogalma. Mi is, mikor is kell használnunk? Dobóelőkét abban az esetben érdemes használni, ha nincs lehetőségünk behordásra, mert azt a helyi egyesület szabályzata nem engedélyezi, de a halak mégis nagy távolságra tartózkodnak a partról, és ezt (kizárólag!) dobással kell elérnünk. Az átlagon felüli dobótávolság elérésben főzsinórunkat el kell vékonyítani, amelynek alsó határa 0,22-0,25 mm. Ezek a zsinórok azonban nem bírják a nagy (gyakorta 100 gramm körüli) ólomsúlyokat és az erős, lendületes dobásokat. Előbb vagy utóbb elszakadnak. Ha dobóelőkét kötünk főzsinórunk végéhez, akkor a dobás pillanatában fellépő erőhatás a vastagabb és erősebb dobóelőkét fogja terhelni, nem pedig a főzsinórunkat. Így már semmi nem állhat a lendületes, távoli dobások útjába!

Az egyik legkedveltebb gyári monofil dobóelőke a FOX Tapared Mono Leader. Minden tekercsen 3x12 m található. Átmérője az egyik végén 0,34 mm, míg a másik végén 0,50 mm

Milyen dobóelőkét használjunk?

Joggal merül fel az újabb kérdés: milyen zsinórt használjunk dobóelőkének? Egyaránt lehet monofil, illetve fonott, bár én ebben az esetben a fonottat szívesebben használom azért, mert nem nyúlik, és vékony méretekben is kiemelkedően erős. A dobóelőke optimális hossza a bot kétszerese. A legnagyobb fejtörést a legtöbb horgásznak azonban a két különböző vastagságú és fajtájú zsinór összekötése okozza. Itt láthatjátok a legjobb csomót, amely erre a célra szolgál!

A monofil főzsinór és fonott dobóelőke összekötésének leghatékonyabb módja

Trabucco S-Force Taper Line

Ma már kapható olyan speciális főzsinór, amelynek mindkét vége csomó nélkül megvastagodik, ezáltal adott lesz a dobó előke, ilyen például a Trabucco S-Force Taper Line. A tekercsen összesen 250 méter zsinór található, de ennek első és utolsó tizenöt métere lényegesen nagyobb átmérővel rendelkezik, így egy plusz szerelékgyengítő csomót is megspórolunk. Ha pedig megkopna vagy lefogyna a dobóelőke, akkor egyszerűen megfordítjuk a dobon a zsinórt, és máris szinte új zsinór és dobóelőke állhat rendelkezésünkre. A megvastagított résznek köszönhetően ráadásul lényegesen nagyobb biztonsággal fáraszthatjuk a part előtt még kitörni próbáló halat is. Ez garantáltan nem szakad el! A hagyományos és bojlis pontyhorgászoknak készült a 0,23 és 0,26 mm (fő)átmérővel rendelkező damil, amely 0,57 mm vastag dobóelőkével rendelkezik. A zsinór színe „multicolor”, amely többféle (fehér, zöld, kék, vörös) színből tevődik össze, hogy a körvonalai még nehezebben kivehetők legyenek, és (a tiszta vízben) az óvatos pontyok gyanakvását is eloszlassa. Fantasztikus új lehetőségeket, és eddig elérhetetlennek vélt dobótávolságokat tesz lehetővé az új, speciális monofil főzsinór!

A Trabucco távdobó zsinórja kategóriájában egyedülálló! A zsinór első és utolsó 15 métere vastagabb, így csomó nélkül biztosít dobóelőke zsinórt is!

A horogelőke zsinór nem azonos a főzsinórral?

Egy újabb fontos ponthoz jutottunk a szerelékünk tudatos összeállítása során. A szerelék első kettő - és egyben talán legkényesebb pontja - a horog és horogelőke zsinór. Mi most csak a horogelőkével foglalkozunk, de ezt kiemelt módon tesszük! Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a szerelékünk akkor lesz teljes és mondhatni tökéletes, ha többnyire nagy szakítószilárdságú, lágy vagy a végszerelékkel tökéletesen harmonizáló előkezsinórt használunk, amely lehet monofil vagy fonott. Ezek paraméterei azonban jelentősen eltérnek főzsinórunk vagy dobóelőkénk főbb jellemzőitől. Miért van erre szükség? Mert így tudjuk a „gyanús” csalit a legtermészetesebb módon, a legkisebb feltűnést keltve felkínálni!

Miért célszerű fonott horogelőke zsinórt használni?

A bojlis horgászok jelentős része a horogelőkék kiválasztása során a fonott zsinórokra szavaz. De miért? A fonott zsinór lágyságával és szakítószilárdságával más (hagyományos) zsinórok nem versenyezhetnek. Egészen vékony méretekben is kimagasló szakítóérték jellemzi ezeket. Az előkezsinórok jelentős része a víz hatására még lágyabbá válik, és ezáltal a bojli felszippantásakor jelenlétét nem érzékelik a halak. Alkalmazásával a kitanult, sokat megtapasztalt, hőn áhított öreg pontyok gyanakvását minimálisra csökkenthetjük.

Célszerű előre felkészülni, és a horogelőkéket otthon megkötni. Nálam jó pár típus van mindig előkészítve, így nem érhet meglepetés, és könnyen tudok alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez

Milyen horogelőke zsinórokat érdemes használni?

Az előkezsinór helyes megválasztása nem csak a kezdő, a bojlis horgászat gondolatával kacérkodó de a haladó szinten horgászók számára is komoly nehézséget okozhat. Próbáljuk meg használat közbeni működésük szerint átnézni, mi mire való, melyiknek mikor tudjuk az előnyös tulajdonságát a magunk javára fordítani. Az előkezsinóroknál bevált dolog, hogy a szakítószilárdságot nem kilogrammban, hanem egy angolszász mértékegységen librában (lbs) adják meg. Hogy megtudjuk a pontos szakítószilárdságot, tudnunk kell, hogy 1 libra = 454 gramm. Tehát az egyszerűség kedvéért, egy 10 lbs előkezsinór: 4,54 kg szakítószilárdságú.

Egy család, amely minden helyzetre kínál megoldást!

Most egy egészen új horogelőke zsinórkollekciót szeretnénk bemutatni, melyek minden helyzetre kínálnak megoldást. A Spro nagyhalas szekciója, a Strategy ebben az évben egy komplett, nagyon jól összeállított előkecsaláddal lepte meg a fanatikus pontyhorgászokat. Az új előkecsalád nem csak kedvező ára, hanem magas minősége miatt is joggal számíthat a horgászok bizalmára. Ez az írás remek lehetőséget nyújt ennek az új - rendkívül bíztató - termékcsaládnak a megismertetésre is.

Strategy Stamina

Ez a típus egy klasszikusan lágy, körkörös szövésű előkezsinór, amelynek segítségével könnyedén elaltathatjuk a kitanult nagypontyok gyanakvását is. Tiszta, akadómentes vízen ajánlott a használata, ahol van helyünk és időnk fárasztani a halat. Húsz méteres kiszerelésben és két átmérőben kerül forgalomba.

Strategy Rigid

Sokban hasonlít az előbbi típushoz, viszont ez a zsinór az akadósabb, keményebb pályákra készült. Vastagabb méretekben gyártják, és egy speciális bevonatot kapott, hogy még ellenállóbb legyen a felülete. Így tökéletesen ellenáll a durva mederfenék dörzsölő hatásainak és a kagylóknak. Mellesleg egy aprópénz segítségével ez a bevonat lehámozható, ezáltal a zsinór felhasználhatósága kiszélesedik.

Strategy Effect

Ez egy abszolút újdonság! Végre elkészült a tökéletes előkezsinór tökleveles, hínáros pályára. Közepesen lágy, gyorsan süllyedő, és kapott egy terepszínű, zöld színezetet. Kimagasló felületkezelésének köszönhetően rendkívül szívós, ellenálló zsinór. Nagyon könnyen elvághatjuk vele fárasztás közben a növények szárait. Ez a típus is két méretben kapható, így mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Strategy Intense

Talán a legszélesebb körben felhasználható univerzális horogelőke. Barnás színű, körkörös szövésű zsinór, amit egy speciális előkevédő bevonattal láttak el. Ez a bevonat - ha nincs rá szükség - ennél a típusnál is eltávolítható. Nagyon jól süllyed és kellően erős.

Az új Strategy előkezsinórok minden helyzetre kínálnak megoldást, és emellett kedvező áruk sem elhanyagolható!

Különleges előkezsinórok

Strategy Coax

A különleges előkezsinórok egyik tipikus példája Coax. Az egyszálú, úgynevezett merev előkezsinórok legújabb változata fluorocarbon monofil zsinór, amelynek a felületét és belső anyagszerkezetét úgy alakították ki, hogy az a vízben teljesen áttetsző, a halak számára láthatatlan legyen. Ezeket az előkezsinórokat használhatjuk önmagukban és más előkékkel kombinálva is. E merev zsinórok különleges tulajdonsága, hogy ha a horgot a jobb akadás érdekében „szögbe állíjuk”, akkor ezt a formát meg is tartják. Előnyös a használatuk túlhorgászott vizeken vagy nagyon óvatos halaknál. Működésük lényege, hogy ha a hal felvette a bojlinkat, akkor számára - mivel előkénk a szokásosnál merevebb - a csali kifújása szinte lehetetlen. Ha egyszer rászippantott a hal, nem tudja a csalit és a horgot kifújni, ezért az akadás szinte 100%-os biztonságú! Önmagában használva 20-30 cm hosszban ajánlott. Alkalmazhatjuk süllyedő csalival is, de leginkább a lassan merülő (critical balanced) bojlival működik tökéletesen, ugyanis ennek beszippantása még könnyebb.

Más előkezsinórokkal kombinálva szinte végtelen a variációs lehetőségek tárháza. Kezdjük talán a kétfajta szerkezetű zsinór egymáshoz kapcsolásával, ami legegyszerűbben egy karikás forgóval történik. Ha a horog felőli darabot készítjük merev zsinórból, akkor a lebegő bojli felkínálásának egyik legjobb, legeredményesebb módját választjuk. Ha a horog felőli rész fonott, akkor a csali szabadon mozdulhat, de a „combi rig” másik oldala, a merev zsinór meggátolja a csali kifújását.

A fluorocarbon (láthatatlan és merev) előkezsinórok segítségével még a legóvatosabb pontyokat is becsaphatjuk!

Strategy Fortex és Strategy Edge

Előkénk és főzsinórunk közé érdemes egy 70-90 cm hosszú ólombetétes zsinórt beiktatni, ami garantáltan elfekteti szerelékünket a mederfenéken. Így biztos, hogy nem tudnak a végszerelék közelében úszkáló, túrkáló halak beleakadni egyetlen olyan idegen tárgyba sem, ami az etetésről elijeszthetné őket. Az ólombetétes előkezsinórok „lead core” névre hallgatnak. A nehéz, vékony ólomszálat különböző fonatokkal álcázzák és védik az esetleges sérülésektől. Ez a köré szőtt fonott zsinór adja meg a különleges előke rendkívüli szakítószilárdságát és erejét is. Több cég is forgalmaz ilyen zsinórt (10-20 méteres) tekercsben, de készre szerelten is! Így a komplett végszereléket is megvásárolhatjuk, ami rendkívüli módon megkönnyíti a módszerrel ismerkedő horgászok helyzetét. A Fortex egy forradalmian új eljárással készült ólombetétes zsinór, mely kívülről kapott egy speciális műanyag bevonatot is, ami még akadós terepen is megóvja a zsinórt a sérüléstől, emellett gubancgátló hatása is van. Az Edge hagyományos fonott zsinórral kombinált, némiképp lágyabb lead core előke.

A Strategy Fortex egy új fejezetet nyit a modern pontyhorgászatban! A valaha forgalomban került legszívósabb, legellenállóbb ólombetétes előkezsinór!
A készre szerelt, komplett végszerelékek között is megtalálhatók az ólombetétes zsinórral kombináltak. Ez rendkívüli módon megkönnyíti a kezdők dolgát. Íme, a profi kivitelű FOX lead core komplett előkék

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 7. - Bojlis horgászat felszerelései - Bojlis horgok

- Miben különbözik a bojlis horog a hagyományos horgoktól?
- Melyik helyzetben milyet érdemes használni?
- Örök dilemma: kis horog vagy nagy horog?
- Speciális horgok használata
- A szakáll nélküli horgok jelentősége a bojlis horgászatban
- Az előkötött horgok jelentősége

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor
Ábra: Csörgits Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.