Bojlis Suli 7. - Bojlis horgászat felszerelései - Bojlis horgok

Bojlis Suli 7. - Bojlis horgászat felszerelései - Bojlis horgok

Megérdemel ez a téma egy különálló írást, hiszen a megfelelő horog nélkül mit sem ér a szerelék többi része. Ráadásul olyan sok van, hogy tényleg nem egyszerű kiigazodni közöttük! A horgok bemutatása mellett nem feledkeztem meg a készre szerelt, előkötött bojlis horgok ismertetéséről sem mint alternatív, kezdőknek ajánlható remek megoldásról.

Miben különbözik a bojlis horog a hagyományos horgoktól?

A bojlis horgok hegyének formavilága lényegesen eltér hagyományos társaikétól, ez lehet csillag, lándzsahegy vagy háromszög, de mindegyik fő funkciója, hogy tökéletessé tegye az önakasztást. Ezért kimagaslóan fontos a horoghegy rendszeres ellenőrzése, a legkisebb csorbulás után érdemes lecserélni, fenésük nem javasolt, ugyanis ha a speciális felületkezelésük megsérül, az valószínűleg korrózióhoz vezet. A bojlis horgok majd mindegyike - szinte kivétel nélkül - füles változatban készül, amely elősegíti a szélesebb körű felhasználást.

A bojlis horgok közt tényleg nem könnyű kiigazodni, a választék zavarba ejtően nagy!

Kötések tekintetében a legelterjedtebb a csomó nélküli kötés és a Palomar csomó. Mindkettőt nagyon egyszerű elkészíteni, biztonságosak, és ami fontos, nem (vagy csak minimális mértékben) csökkentik előkénk terhelhetőségét! A Palomar csomó elkészítésének folyamata a mellékelt ábrán, míg a csomó nélküli kötés részletesen a Hogyan készülnek az SBS SziKo Team végszerelékei? című írásban olvasható.

Az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebben elkészíthető füleshorog-kötés, a Palomar csomó

Fontos, hogy minden esetben vegyük figyelembe a csalink méretét, tehát két darab húszmilliméteres bojlihoz ne használjunk nyolcas méretű horgot, mivel a csali eltakarja azt, ezért lényegesen csökken a jó akadás esélye. Ha kimagaslóan nagy bojlival horgászunk, akkor ne a horogméretet növeljük, hanem a csali és a horog közötti távolságot.

Melyik helyzetben milyet érdemes használni?

Ha tiszta, akadómentes vízen horgászunk, nyugodtan használhatunk kisebb méretű horgokat is, például 4, 6, 8-as méretűeket. Ebben az esetben finomabb szerelékkel horgászhatunk, ami valószínűleg több kapást fog eredményezni. Viszont ha növényzet vagy bedőlt fák között kell megbirkóznunk a megakasztott hallal, már lényegesen erősebb, vastagabb húsú horgot kell használnunk. Túl nagy méreteket ebben az esetben sem szoktam használni, általában 2, 4-es nálam a favorit.

Abban az esetben, ha nagyobb csalit szeretnénk alkalmazni, nem csak a horog méretét, hanem a bojli és a horog közötti távolságot is növelhetjük, ami szintén jobb akadást eredményez!
Akadómentes helyen bátran lehet finomítani (a horogméretet csökkenteni)! Ezt a halak több kapás formájában hálálják meg nekünk. Ha viszont a terep úgy kívánja, lehet keményíteni (nagyobb méretet feltenni), de csak az ésszerűség határain belül érdemes

Örök dilemma: kis horog vagy nagy horog?

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt, a kicsi horog sokkal könnyebb, kevésbé feltűnő a halak számára, de könnyebben kiszakad a hal szájából is. A nagyobb típusok stabilabban ülnek és több húst is fognak, viszont súlyuk miatt gyanúsak lehetnek a halak számára, ezért itt is a legjobb megoldás az arany középút.

Mindenkinek van kedvenc, már jó bevált horga, amihez ragaszkodik. Nekem a Gamakatsu Super Rig Hook a favorit, ez még sosem hagyott cserben

Speciális horgok és azok használata

A most bemutatásra váró horgok csupán a jéghegy csúcsát jelentik, de talán ezek a legismertebb, leghíresebb, leginkább különleges típusok.

A RAPTOR horgok az angol E-S-P a Drennan cég nagyhalas szériájának kifogástalan minőségű, új, rendkívül erős és acélos darabjai. A D-ring horgok tulajdonképpen egy speciális csalirögzítési módot tesznek lehetővé, ahol maga a csali lehet pellet, bojli, kukorica, tigrismogyoró stb.. Ennél a csali nem hagyományos módon, hajszálelőkével kerül rögzítésre, hanem a horog szárától induló Amnesia zsinórra felfűzött fém karikába csatlakozik. A csalit ebbe a kis karikába egy szilikon csali- vagy bojligyűrű (baitbands) segítségével lehet rögzíteni. A módszer előnye, hogy először is itt sokkal kisebb horgot használhatunk biztosabb akadás mellett, másodszor pedig a csali pontosabban - szorosabban - helyezhető el, mégis (a kis karikának köszönhetően) szabadon mozog. Nagyon fogós módszer, érdemes kipróbálni! Angol specialisták nagyhalra horgászva ma már szinte csak ezt a csalizási módot használják.

A D-ring horgok új fejezetet nyitottak a bojlis és feederhorgászatban egyaránt

A FOX különleges LSC horga nevét a formájáról kapta. A Long Curved Shank jelentése nem más, mint - amit valójában látunk is, ha kézbe vesszük ezt a nagyszerű horgot - a hosszú, hajlított, szár! A füles, szürkésfekete színű, ívelt, hosszúszárú horog egy önakasztós: „saskarom” formára emlékeztet, ami szupererős tartást eredményez. Ez a speciális horog speciális végszerelékek elkészítését teszi lehetővé, legyen az fekvő vagy lebegő, egyaránt megállja a helyét.

A FOX LSC horgot rengeteg különleges végszerelék variációnál alkalmazhatjuk. Kifejezetten ajánlott a kísérletező kedvű bojlis horgászok számára

A következő speciális horog a Hayabusa M1. Ez a forma ma már sok nyugati országban be van tiltva, mivel elég komoly sérüléseket tud okozni a hal szájában. Akadása tökéletes, a halat el nem engedni, kompromisszumot nem tűr! Viszont a hajlított szár miatt némiképp gyengül az anyagszerkezete, ezért akadós, nehéz terepen, amikor egyetlen métert sem engedve kell a halat az akadó mellől elfordítani, nem javasolt a használata.

A „tiltott horog”. Akadása tökéletes, de nem túl kíméletes a hallal, hiszen túlságosan nagy sebet ejt a száján

A szakáll nélküli horgok

Ha már szó esett a „kíméletlen” horgokról, akkor essék szó a „kíméletes” horgokról is, már amennyire kíméletes tud lenni egy horog… A szakállal ellátott horgokkal ellentétben szinte csak tűszúrásnyi sebet ejtenek a szakáll nélküli horgok. Ezektől a legtöbb horgász azonban viszolyog, és a hal elvesztésétől rettegve semmi pénzért fel nem tenne ilyet. Ott, ahol - a halak védelme érdekében - rákényszerítették erre a horgászokat, megtanulták ezt használni. És bármilyen furcsán is hangzik, de semmivel sem akad le róla több hal, mint a hagyományos társaikról, sőt időnként még jobb is a halmegtartás esélye! Ez akkor fordul elő, ha csak egy kis részt „csípett” meg a horog, például bajuszszálba akadt. A szakállas, nagy sebet ejtő horgokkal ilyen hihetetlennek tűnő fogásokra nincs esélyünk!

A legismertebb szakáll nélküli (barbless) horgok egyike a Korda Wide Gape B. E horog hegye visszahajtott, amely szakáll nélkül is megakadályozza, hogy könnyen kiakadjon, ugyanakkor nagyon kíméletes a hallal. A jobb akadást szolgálja, hogy a horogszem 15 fokban befelé hajtott, és teflonbevonatú felülete rendkívül sima. E horgok speciális fémötvözetük miatt kis súlyúak, amely tovább csökkenti a nagy halak gyanakvását.

Egyre népszerűbb a szakáll nélküli horgok használata, illetve egyre több helyen követelik meg alkalmazásukat. Ezek kis sebet ejtenek a halak száján

Az előkötött horgok jelentősége

A kezdő horgászok - főleg a bojlis horgászmódszer első lépéseinek megtételekor, azon belül is különösen a végszerelékek elkészítésénél - komoly gondban lehetnek. A hajszálelőkés csali-felkínálásra rengeteg variáció létezik, szinte hihetetlen, hogy hányféleképpen lehet a pontyoknak, amuroknak szánt csalit elhelyezni. Ezek elkészítése bizony nem egyszerű. Egyre több cég kínál - gondolván a kezdő horgászokra - kész végszerelékeket is. A tökéletes kötések a biztos akadást és halfogást segítik elő, illetve megfelelő mintát nyújtanak a saját szerelékek későbbi összeállításához.

A Pelzer és a Strategy előkötött horgai megbízhatók és jó minőségűek, ez a kezdő horgászok számára óriási segítséget nyújt
Egy ilyen kombinált (monofil + fonott előkével ellátott) szerelék megfelelő horoggal és biztonságos kötésekkel való összeállítása nem kis gyakorlatot kíván! Szerencsére már készen is kapható!

Mire számíthatunk a következő részben?

Bojlis Suli 8. - Bojlis horgászat felszerelései - A kíméletes bánásmód eszközei

Bemutatjuk azokat a nélkülözhetetlen kellékeket, amelyet a valódi bojlis horgászok nem nélkülözhetnek:

  1. Nagyméretű pontymerítő

  2. Pontyzsák

  3. Pontymatrac

  4. Seb- és fekélyfertőtlenítő

  5. Mérleg

  6. Merőszák

  7. Fényképezőgép az emlékezetes pillanat megörökítéséhez

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.