A dippezés jelentősége

A dippezés jelentősége

Mivel egyre többen érdeklődtek és kérdezősködtek a dippezéssel kapcsolatban, felmerült bennem a gondolat, hogy egy írást is megérne ez a téma. Sok horgász próbálkozik a dippezéssel, több-kevesebb sikerrel, s egyre több ponty ismerkedik meg a bojlival is. Ezek az ismerkedések sokszor, bizony kellemetlen élményekhez kötődnek, a horog ütötte seb, nem csak “fizikálisan” gyógyul hosszú ideig. A fájdalom a pontyoknak az emlékezetükben is sokáig él, egy-egy ízzel kapcsolatosan nem mindig kellemes emlékek ugranak be nekik. Okosodnak, egyre rafináltabbak lesznek. Éppen ezért a horgásznak is szinte folyamatosan újítania kell a sikeresebb fogások érdekében. A DIP mártogató aromák alkalmazásával és variálásával lényegesen közelebb kerülhetünk a hőn áhított sikerhez.

A régi, jól bevált ízek is sikeresek lehetnek, főleg olyan vizeken, ahol még kevesen horgásznak bojlival. A DIP mártogató aromák kiválasztásánál nem kell feltétlenül ragaszkodni a bojlink ízéhez, illatához, alkalmazhatunk teljesen eltérő aromájú DIP-et. Jó eredményeket érhetünk el például, ha a vaníliás bojlit májas DIP-be mártogatjuk
Nagy öröm, hogy nem kell már a határon túlra utazni a nevesebb külföldi horgászcikkekért. Szinte minden kapható a hazai horgászboltokban is, nem képez hiánycikket a Kevin Nash, vagy akár a Nutrabaits-nek a Trigga mártogató aromája sem. Megvásárolható a Nutrabaits natúr DIP-je is, melyet tetszés szerint aromásíthatunk be
A DIP mártogatók hatása tovább fokozható egy szivacslap segítségével, melyet a bojlival együtt kell rögzíteni a hajszálelőkén. A szivacsból lassan kiáramló aroma, sokáig csábító illatfelhőt képez a bojli körül
A kevert DIP-ek, szinte meghatározhatatlan illattal és ízzel, rendkívül eredményesek lehetnek. Egy bojlival agyonhorgászott vízen fontos, hogy olyat válasszunk, mellyel még senki sem próbálkozott, s a pontyok nem igazán találkoztak még vele, nem ízlelték, nem fűződik kellemetlen élmény hozzá
Nekem a kedvenceim közé tartoznak a saját készítésű DIP aromáim. Mindig tudom, hogy mit tettem bele, milyen alapanyagokból tevődik össze
A saját készítésű DIP-eket két módszer szerint állíthatjuk elő. Az egyszerűbb folyamat az, ha a bojli készítés során a folyékony összetevőkből elveszünk 1-2 dl-t. A második lehetőség a fantáziánkra van bízva, bármit összekeverhetünk, mely közelebb vihet bennünket a sikeres horgászathoz
A halolaj nem maradhat ki tömény állaga miatt a saját készítésű DIP-ből. A határozott íze és magas vitamintartalma teszi nélkülözhetetlenné
A Golden Secrets szintén fontos részét képezi a saját DIP-nek. Ez az anyag táplálék felvételt fokozó összetevőkön alapszik, melyet a pontytenyésztők fejlesztettek ki beteg vagy étvágytalan pontyok számára
A munkafolyamat egyik legjelentősebb lépése a DIP mártogató aromásítása. Ha lehet, ne ragaszkodjunk egy féle ízhez. Egy jellegében, hasonló aromákat tartalmazó anyaggal, jobb hatást érhetünk el a csalizás terén
A házilag, otthon összeállított DIP-ek elkészítése nem olyan nehéz mutatvány. Kezdeti lépésnek egy olyan receptet szeretnék megadni, mely már többször is bizonyított a horgásztúráim során.

,"s","60%","k"]Csoki DIP (1 dl)

- 25 ml Pelzer Maximino
- 20 ml Fish Oil Blend
- 15 ml Golden Secrets White Chocolate
- 10 ml Pelzer Liquid Sweet Enhacer
- 20 ml Pelzer Chocolate Cream
- 5 ml Coobana
- 5 ml Cabua[-doboz]

Bedobás előtt a bojlikat 2-3 percen keresztül áztassuk a DIP-be
Etetés előtt a Sushi Serum használatával csábítóbbá tehetjük az etetőanyagot. Halolaj, tengeri moszat kivonat és speciális gyümölcs aromák találhatók a szérumban. 1 kg etetőanyaghoz elegendő 50 ml Sushi Serum
Növelheti etetőanyagunk minőségét és egyben változatosabbá is tehetjük, ha több alkotó elemből állítjuk össze
Az egész és félbe vágott bojlik sem hiányozhatnak
Miután leöntöttük a szérummal az etetőanyagot, hagyjuk állni legalább 10-15 percig, s csak utána etessük be
A különböző Activator Spray-kel is elérhetjük a DIP aromák hatását. A spray alapját aminosavak, étvágygerjesztő stimulátorok és aromák képezik. A bojlikat velük befújva, csábító réteggel vonhatjuk be a golyókat
Az spray-al befújt bojli fogósságát tovább fejleszthetjük a Super Jelly segítségével. A Super Jelly egy nagyon jól tapadó, intenzív ízű és illatú kocsonyás réteget von a bojli köré. Így az illatanyagok órákon áttartó reakciófolyamat során szabadulnak fel
A golyókat alaposan forgassuk meg a Super Jellyben. Próbaképpen egy pohár vízben, vagy akár a vízparton meggyőződhetünk a zselés, kocsonyaszerű réteg valóság tartalmáról
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.