Februári furfang

Februári furfang

Bár még benne voltunk a meteorológiai télben, és a hajnali fagy is nyaldosta a talajt, meglátásom szerint a szebb napokon mindenképp érdemes kilépni a komfortzónánkból, és a kandalló melege helyett egy forró teával teli termoszt választva kedvenc vizeink valamelyikén szerencsét próbálni. Ezt tettem én is egy szélcsendes napon.

Fontos megjegyeznem, hogy már nem állja meg a helyét az elmélet, miszerint a bojlis horgászat a több napos kivárásról és temérdek etetésről szól. Van olyan szituáció is – főleg a vadvizeken, de akár már egy 15-20 hektáros tavon is –, amikor a szűkösebb idővel rendelkezők is kecsegtető esélyekkel indulhatnak szerencsét próbálni. Ennek reményében egy hétköznap megejtett peca kedvéért utaztam el az általam kedvelt lajosmizsei tóra, ahol a téli időszak alatt mindössze PVA bag mennyiség az engedélyezett etetés. Tehát az adagolás adott, a mai napra szánt csali és etetés bőven elfér a vödörben.

A vödör és tartalma: két féle bojli, pop-upok, spray-k és szárazanyag

Édes-illatos és szagos is legyen, hogy tudjunk variálni, ha a helyzet megkívánja. Kettő 250 g-os csomag Benzar Turbo Bicolor bojlira esett a választásom. A halas-szilvás és rákos-epres változatnak kell ma is helytállnia. Puha állaguknak köszönhetően gyorsan engedik ki magukból az étvágyfokozókat, nem mellesleg könnyen apríthatóak, ami a mai PVA zsákos horgászathoz kimondottan jól jön. Az 1 zacskó tintahal-epres Benzar Concourse pellet-etetőanyag mix a bekészített Benzar spray-kkel lefújt bojlik panírját fogja képezni. Kiegészítésként, de fontos szerepet szánva nekik, került még keserű csokis Pop up Mix és májas Pro Corn Wafters is a vödörbe.

Reggeli terülj-terülj asztalka

Kereső horgászatra készülve és a „csomagok” célba juttatására a két tagból álló Carp Expert Max 1 botpárost hoztam magammal. A tó nem túl széles, így a 360-as botok számomra elegendőek, a kívánt távolságok könnyen megdobhatóak.

Gerinces, ámbár légiesen könnyed, 2 tagból álló pálcák, én ezeket kedvelem

A horgászhelyek szépen körbe vannak szórva murvával, így nehéz bármit is stabilan leszúrni, a stégre pedig tilos csavarozni. Ilyen szituációkra született a CXP Extend 3 botos rod-podja. Állítható lábak segítenek a vízszintes helyzet beállításában, a változtatható magasságú buzz barokkal módosíthatjuk horgászbotjaink víz felé eső dőlésszögét. A szabvány menetes bottartók kontraanyával rendelkeznek, ez megkönnyíti a kapásjelzők fixálását a számunkra megfelelő irányba.

Állítható lábak, szorosan tartó gyorszárak, billegésmentes bottartás jellemzi

A Carp Expert Camou zsinórok nálam már hosszú ideje bizonyítottan állják a strapát – a 0,35 mm-es méret vált be számomra minden körülmény között, többek között hozzásegített a 43 kilós egyéni rekordomhoz is –, és ugyan bírják a hajigálást is, de ha igazán suhintani kell, akkor a Carp Expert Fluorocarbon Crystal Clear Shock Leader használata elengedhetetlen.

Az általam használt favorit, 35-ös méretű főzsinór és a hozzá illő dobóelőke
A nap szükséges felszerelése egy helyen. Így minden kéznél van!

Hideg a víz, a pontyok még nem akkora területet bejárva pásztázzák az aljzatot, mint nyáron. Megtalálni őket nem is olyan egyszerű, és számolni kell azzal, hogy a szokásos előkék mégsem válnak be, vagy az eddigi nyerő csalik nem keltik fel az érdeklődést. A délelőtt nekem is keresgéléssel, az előkék cserélgetésével és a csalik felkínálásának variálásával telt. Hogy a botok figyelése mellett foglalkozhassunk egy új előke kötésével, az E-Sential rádiós kapásjelzőkre nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Manapság jellemzően a nyomógombos típusok kerülnek előtérbe a boltok polcain, viszont ezek a hangerő állításánál, a szinteknek megfelelő csipogással adnak visszajelzést (sajnos). Én kimondottan szeretem a csendet, a jelzőket mindig lenémítom. Nagy megelégedésemre az E-Sential modelleken stabil tekerővel lehet szabályozni a hangerőt, így e kapásjelző az állítás – némítás – révén nem töri meg feleslegesen a vízparti harmóniát. Bőven elég számomra, hogy a hordozható vevő szép halkan jelez mellettem, amikor jelentkező akad.

Az E-Sential rádiós kapásjelzők biztosan tartják botjainkat és jelzik a kapást, amíg szemeink másfelé tekintenek

Pozitív visszajelzésként horogra akadt néhány ezüstkárász, így bizakodva – nem beletörődve, „hogy tél van, a halak is alszanak” – próbálkoztam, de nagyobb jelentkezővel nem volt dolgom egész délelőtt. Végül a tiszta vízhez alkalmazkodva fluorocarbon előkére váltottam. Nem belebonyolódva a kötésekbe, a már pergető horgászatnál jól bevált krimpelő technikát használva készítettem el – mint később kiderült – a nap, nyerő előkéjét. Igen egyszerű és gyorsan összeállítható.

A nap nyerő előkéje: fluorocarbon zsinór krimpelt hurkokkal, 4-es horog quick change kapocsra zsugorcsövezve, kevés ólompasztával súlyozva

Az édes, a csípős és fokhagymás ízekre aktívan reagáltak kisebb jelentkezők, és végül a halas ízvilág hozta meg az áttörést. A PVA bag tartalmát – a tört bojlikat, a csalit és a száraz anyagot is – Black halibut spray-vel lefújva kialakított karakteres illat bizonyult ellenállhatatlannak.

A PVA bag tartalma megspékelve Black halibut spray-vel. A Concours mix szárazsága megóvja a PVA tasakot az idő előtti feloldódástól

A májas Pro Corn Wafters csalival megspékelt bojlira elcsábuló hibátlan tőponty nem finomkodott, azonnal húzta fel a swingert és kérte a zsinórt megállás nélkül.

Egy februári, gyönyörű, 9 kg-os pikkelyes…

A kontaktot nagyjából 110 méterről is nagyon jól fel tudtam venni a Max 1 pálcával. Magabiztosan ment a fárasztás, éreztem, hogy az irányítás az én kezemben van. Amikor a halam megindult volna, a bot „utánanyúlt”, bizonyítva a fejlesztők rátermettségét. Dobós bot, meg van hozzá a gerince, ámbár könnyed légiessége miatt méltán nevezhetjük pálcának, karaktere miatt pedig magabiztos és élvezetes fárasztásokhoz segít minket.

Akcióban a CXP Max 1 – felkeményedő gerinc, gyönyörű ív, a fárasztáshoz kellően lágy utolsó egyharmad jellemzi

A mai legnagyobb érdeklődőt olyan finoman jelezte a swinger, hogy elsőre csak zsinórba úszásnak gondoltam. Az E-Sential lassú csipogással jelezte, hogy mocorgás van, a kék csíptetőm a lehető leglassabban kúszott felfelé. Az egy szem pop-upot felszippantó tok komótosan haladt volna tovább, de az előke bizonyított, a kifújás lehetőségét minimalizálta, így a horog szépen ült az izmos szájban.

Fluorocarbon előkébe krimpelt Ronnie rig. Az akadás hibátlan
A 10+-os tok, amelyet szintén kicselezett az előke

E szép példányt kézben tartva úgy éreztem, hogy amikor februárban ilyen az idő, nem is lehetne a horgász jobb helyen. A kitartás és a megfelelő csali választása – egy kis furfanggal fűszerezve – meghozta a várt eredményt.
Tanulság, hogy merjünk változtatni, kipróbálni valami újat, mert lehet, hogy ezen múlik a nap sikere!

Forrás: Heincz András

EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.