Nevis távdobó botok 2015-2016

Nevis távdobó botok 2015-2016

Az év elején megjelent 2015-ös Nevis katalógust lapozgatva azon gondolkodtam, hogy ezek a srácok bizony nem tétlenkedtek, számos új, a maga nemében egyedi termékkel készültek erre az esztendőre, melyek közül néhány fejlesztésébe már én is bekapcsolódhattam. Nagyon vártam már, hogy e termékek végeredményét is kezembe foghassam, hisz egy kicsit olyan, mintha a mi kutyánk kölyke is lenne.

Rendhagyó módon most nem botcsaládonként szeretném bemutatni a botokat, csupán kiragadtam ezekből célirányosan a távdobásra alkalmas paraméterekkel rendelkező modelleket, ugyanis sok tavon a hatalmas, szinte lehetetlennek látszó dobások jelentik a siker kulcsát. Az ehhez szükséges horgászbotok viszont sok horgász számára elérhetetlen árkategóriába tartoznak. A Nevis márkával közösen megmutatjuk, hogy bizony mindenki számára elérhető áron is lehet nagyon jó távdobó botokat készíteni! Ezeket a modelleket szeretném kicsit részletesebben is bemutatni.

A 2015-ös kínálat nem nevezhető szerénynek

1. Nevis Mistral Carp 3,9 m 3 Lbs

Kiegyensúlyozott, alacsony tömegű pontyozó bot elegáns megjelenéssel. Kis átmérője ellenére a progresszív blanknak köszönhetően nagy dobástávolság érhető el vele. Rengeteg erőtartalék van benne, a kapitális pontyokat is ki lehet terelgetni nagy távolságokból. Többrétegű szénszál felhasználásával készült, ez magyarázza a kiemelkedő tulajdonságokat. A gyűrűzését úgy tervezték meg, hogy a bottest akcióját 100%-ban ki lehessen használni. Kétrészes, így csupán egyetlen illesztés „zavarja” meg a bot akcióját. Természetesen SiC gyűrűk találhatók a boton.

A Mistral Carp a kicsit lágyabb kategóriába tartozik, így ezzel a bottal nem csak a kapitális halak fárasztása nyújthat élvezetet
Az új botok között karcsúsított modellek is találhatóak
Az illesztések is szép bandázsolást kaptak
Az orsótartó felett egy picike kis nyélborítás kapott helyet

2. Nevis Trinity LC 3,9 m 3,5 Lbs

Igazi nehézfegyverzet az új Trinity sorozat. Az akadós, nehéz terepen történő horgászatra, illetve extra nagy súlyok dobására kiválóan alkalmas. Az IM6-os karbon bottest egy speciális karbon szövet bevonatot kapott, ami jelentősen javított az akcióján .Ez nemcsak a bot technikai paramétereit javította, de esztétikus megjelenést adott.

A Trinity botok elsőként kedvező árukkal hívták fel magukra a figyelmet
Most az új távdobó típussal már a nagy gyűrűsoros típus is helyet kapott a családban
A bottest felületén a szövött szénszálak érdekes pikkelymintázatot alkotnak

3. Nevis Powerplay 3,9 m 3,5 Lbs

Kedvező árú karbon kompozit botcsalád. A speciális konstrukcióból adódóan a bot spiccrésze merev, ami gyors bevágást tesz lehetővé . A középső harmad rugalmas kialakítású, ezért fárasztáskor nagyon jól dolgozik, nem jelentenek problémát a nagyobb testű pontyok sem. A bottest maga keresztszálas karbon erősítést kapott, ami növeli a tartósságát.

A Powerplay kicsit vastagabb bottesttel rendelkező nehézbombázó
A markolatát is úgy alakították ki, hogy bele lehessen kapaszkodni
Ezekben a gyűrűkben nem fogunk csalódni!

4. Nevis Trion 3,9 m 3,5 Lbs

Nano-Carbon technológiával épült botot is bemutathatunk a Nevis 2015-ös újdonságai között. Az új anyag lényege, hogy terhelhetősége a normál szénszálas anyagokénak közel kétszerese. Az extrém tulajdonságok mellett kellemes megjelenést is kölcsönöz a botnak ez a speciális alapanyag. Hatalmasakat lehet e bottal dobni úgy, hogy a blank kiküszöböli a dobás során fellépő felesleges, oldalirányú kilengéseket. A bot hossza 3,9 méter, míg dobósúlya 3,5 Lbs. A SiC gyűrűzet strapabíró és a terhelést tökéletesen adja át a bottestnek. A bot osztott nyéltaggal rendelkezik, hogy dobás közben is biztos legyen a fogása. Mivel a kéttagos, az illesztés csak egy helyen gyengíti meg a bottestet.

A Trion szériára jellemző a nagyon igényes és precíz kidolgozás
Kézbe simuló markolat
A bot anyaga nagyon érdekes és különleges mintázatú
A távdobó botok között szerintem ultrakönnyűnek számít

5. Nevis Amethyst 3,9 m 3,5 Lbs

A szolid szürke külső alatt meglepő tulajdonságok lapulnak. A karcsú blank és a felhasznált minőségi alkatrészek tökéletes egységet képeznek, de nem horrorisztikus áron. A bot egyenletes tesztgörbéje teszi lehetővé, hogy dobás után azonnal visszaáll a spicc, nincs túlzott után lengés - ez a legfontosabb ahhoz, hogy dobásaink pontosak legyenek. Minőségi kétlábas gyűrűkkel rendelkezik, amelyek jobban osztják el a terhelést a bottesten.

Az Amethyst nincs túldíszítve, inkább a letisztult minimál designos botokhoz hasonlítható
A fekete bottesten keskeny bandázsolások találhatóak
Ezekből a gyűrűkből bizony könnyedén fut ki a zsinór

6. Nevis Mytho 3,9 m 3,5 Lbs

Ez a bot okozta számomra a legnagyobb meglepetést! A tesztek során sem az árát, sem a típusát nem ismertem, mert egy teljesen kopasz, csupán számozott bottestet kaptam kézhez, mellyel elsőre rögtön hatalmasat sikerült dobnom. A tapasztalatok alapján könnyedén meghorgászható vele a 130-140 méteres távolság, de meggyőződésem, hogy egy jó dobótechnikával rendelkező horgász még ennél többet is ki tud hozni belőle.

Kedvező árán sokan meglepődnek. Nem hiszik el, hogy ennyiért lehet egy bot elég erős. Megsuhogtatva azonban minden kétség azonnal eloszlik, hiszen a Nevis legjobb ár/érték kategóriájú botjáról van szó. Az ezen árkategóriában nem szokványos precíz illesztésnek köszönhetően a bot tesztgörbéje egyenletes, az egész blankon át szép az íve. Ugyancsak a remek illesztés teszi lehetővé, hogy csekély maradt az átmérő, ami növeli a fárasztás élményét. A karcsú bottestben rengeteg erőtartalék lapul, amelyet dobásoknál remekül tudunk kamatoztatni. A Mytho botok különlegessége az újdonságnak számító KW-LC távdobó gyűrűsorozat, amely sokkal nagyobb és pontosabb dobásokat tesz lehetővé, mint a szokványos gyűrűk.

A Mytho sok horgász kedvenc botja lesz hamarosan
Az illesztése a már megszokott stucnis megoldás
Egyszerű és szép, ez jellemzi a Mytho botokat
Az új, döntött távdobó gyűrűk eddig nem voltak elérhetőek ebben a kategóriában
A spiccgyűrű is nyújtott
A bottest nincs túlfeszítve, fárasztás közben nagyon szépen dolgozik…
… pont ezért a tesztek alatt is nagyon kevés halvesztésünk volt ezzel a bottal
Már itt is a „legjobb” címkét kapta tőlem
A matuzsálemek megfogásához sokszor alapfeltétel a hatalmas dobás

(X)
Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.