PVA termékek a modern pontyhorgászat igényeihez hangolva

PVA termékek a modern pontyhorgászat igényeihez hangolva

A PVA termékek már nagyon régóta elérhetőek, és a modern pontyhorgászat szinte nélkülözhetetlen kellékeivé váltak, de ahogy a legtöbb dolog felgyorsult világunkban, ezek is rohamosan változnak, fejlődnek. E fejlődés követése érdekében érdemes ezeket újra átnézni, hogy a horgászok még könnyebben beépíthessék őket saját eszköztárukba.

Mi az a PVA?
A PVA egy betűszó, a poli(vinil-alkohol) rövidítése. Ez az anyag vízzel érintkezve némi késlekedéssel (10-40 másodperc múlva) oldódásnak indul, ezzel segítve a horgászokat a pontos etetésben.

A Carp Academy PVA termékek ma már egész széles családot alkotnak

 

Hol lehet jelentősége?
Bárhol, ahol pontos, koncentrált, kis mennyiségű etetést akarunk létrehozni. Kiemelten ajánlott vízinövénnyel sűrűn benőtt helyeken is, ahol komoly segítséget jelenthet, hiszen egy PVA zacskóba csomagolt horog nem tud elakadni a bedobást (vagy behordást) követően, így e segédeszköz garantálja a csali biztonságos fenékre érését.

Milyen fajtái vannak?
A cikkemben ezeket kívánom bemutatni, amelyek között mindenki megtalálja a számára ideális változatot! 

PVA zsinór
A PVA termékek legrégebbi típusa, mely nagyon megkönnyíti a kicsi, pontos etetéseket a csali közvetlen környezetében. Ahhoz, hogy néhány bojlit vagy egyéb szemes terményt az etetőhelytől távolabb is el tudjunk helyezni, vagy közvetlenül a horog mellett tudjunk felkínálni, kiválóan alkalmas a PVA zsinór. A többi oldódó zsinórral ellentétben ez vastagabb, ezáltal nehezebben szakad, ugyanakkor hideg vízben is maradéktalanul feloldódik. Nedves időjárási körülmények között is kiválóan használható.

A PVA termékek legismertebb tagja a PVA zsinór, mely segítségével több szem bojlit is bejuttathatunk a csalink közvetlen környezetébe
A Carp Academy PVA végszerelék alján található szemben könnyedén rögzíthetjük, így befolyásolja a legkevésbé a dobótávolságot

 

PVA szalag
Erőssége révén számos feladathoz megoldást kínál, és tökéletes feloldódása miatt semmiféle maradvány nem rontja a bejuttatott végszerelék fogósságát. E sokoldalú PVA terméknek ott a helye minden bojlis horgász kelléktárában! Jól jön a nagy dobásoknál a hajszálelőke horogszárhoz kötéséhez, a csali dobás alatti rögzítéséhez, a PVA zacskók szájának bekötéséhez, az ólomkapcsok dobás alatti bebiztosításához és általában minden olyan esetre, ahol két, bármilyen száraz alkatrészt úgy kívánunk összekötni, hogy a vízbe érve szétválhassanak. A PVA szalag praktikus, adagoló-rendszerű tekercsben kerül forgalomba. A szalagból a tekercsen 10 méternyit talál.

A PVA szalag egy kedvelt változat a dobós horgászok között
A szalagon könnyedén rögzíthetjük az alsó szemet egy csomóval, így biztosan nem csúszik le dobás közben sem

PVA háló
A pontyhorgászatok során főleg extrém időjárási körülmények közepette (pl. viharos szél) nagyon nehéz a pontos etetést tökéletesen végrehajtani. Érvényes ez a behordással vagy esetleg a bedobással történő horgászatokra egyaránt. Pedig egy sikeres horgászatnak a pontos etetés az egyik legfontosabb alapfeltétele. A PVA hálókat használva az etetéssel kapcsolatos problémáink egy csapásra megszűnnek: segítségével rendkívüli mértékben koncentrálhatjuk a horgon vagy a hajszálelőkén felkínált csalink köré az etetést. A PVA csőháló segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA csomagokat készíthetünk, amivel különböző szemes etetőanyagokat (bojli, pellet, apró magvak) tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. Leghatékonyabb felhasználási területe a stick mixes horgászat, mely során olyan csalogató anyagot töltünk szorosan a hálóba, amely apró szemcsés, és aminek elemei szárazon is teljes mértékben süllyednek. Az ily módon betöltött „hurkácskák” nagy hatással vannak még az étvágytalan halakra is, ezért használom én is előszeretettel a kereső horgászatok folyamán.

Az új PVA háló két méretben, 30 és 40 mm-es átmérőben került forgalomba
Az újragondolt háló sűrűbb elődjénél, így már alkalmas a stick mixes horgászathoz is, hiszen az apróbb szemcsék sem hullnak ki belőle
A szerelék úgy lett megtervezve, hogy a legtöbb PVA terméket könnyedén lehessen rögzíteni az ólom végén található kapocsba
Az így rögzített PVA háló dobható a legnagyobb távolságra
Tipp: Ha a felcsalizott horgot beleakasztjuk a hálóba, garantáltan nem tud gubancolódni a horogelőke dobás közben
A vízbe érést követően a csali a stick mix „szőnyeg” közepén fog elhelyezkedni

PVA tasak
A PVA tasakok a pontyhorgászatok során lehetővé teszik a rendkívül pontos és koncentrált etetést. Ennek nagy jelentősége van versenykörülmények közepette, az agyonhorgászott vizeken vagy akár a rövid, 1-2 napos horgászatok esetében. Ebben a csomagban 10 db PVA zacskó található, melyek minden évszakban használhatóak, hideg és meleg vízben egyaránt megfelelő az oldódásuk. Ez a változat nem lyukas, így kifejezetten alkalmas nagy a nagy töménységű aromák vagy aromában ázó csalogatóanyagok bejuttatására. Előtte azért győződjünk meg róla, hogy az aroma oldja-e a PVA tasakot, mert ha igen, akkor erre a célra alkalmatlan! Én jobban szeretem a gyárilag lyukacsos változatot, ugyan rosszabb aromával töltött tasakot készíteni belőle, viszont garantáltan nem marad benne levegő, így az oldódás valóban ott fog elkezdődni, ahol én szeretném, azaz a fenéken.

Az aromával (és csalival) tölthető tasak régi kedvencem. Fontos, hogy mindig olyan folyadékot használjunk hozzá, amely kellően sűrű, garantáltan jól süllyed és nem oldja a PVA termékeket
A PVA tasakok több különböző méretben készülnek, a töltőtömeg határozza meg, hogy melyiket válasszuk
Az ínyencfalatok között ott a könnyű csali is
A tasak pont ott oldódik, ahol kell: a fenéken, ahol a pontyokat is horogra szeretnénk csalni
A tasak feloldódása után…

PVA szerelék
A legtöbb szereléken nem egyértelmű, hogy hol is rögzítsük a PVA terméket, hogy lenne az a leghatásosabb és hogyan csökkenti legkevésbé a dobás pontosságát és távolságát.
2018-ra sikerült összeállítani a Carp Academyvel egy olyan szereléket, amely egy nagyméretű fém fülben végződik, E fülhöz könnyedén köthetjük a legtöbb PVA terméket, és mivel fix ponthoz történik a rögzítés, lényegesen kisebb lesz a plusz csomagocska kilengése dobás közben, mintha a horoghoz történne a rögzítés, ezáltal sokkal hatékonyabb lesz a horgászatunk is.
Egy modern, sokrétűen használható végszerelék típus, gyors előkecsere-rendszer technológiájával, rendkívül precízen elkészítve!
A végszerelék elemei:

  • 90 cm hosszú, 35 lbs erősségű ólombetétes alapszár
  • 25 lbs fonott előkezsinór
  • előkerögzítő gyorskapocs, szilikon csővel
  • gumiütközők
  • erős pontyozó horog
  • ólom, gyorskapoccsal a végén
 

2018-tól már egy komplett PVA végszerelék is bekerült a Carp Academy kínálatába, melyen könnyedén rögzíthető a legtöbb PVA termék
A pontos, koncentrált etetés eredménye!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.