PVA termékek használata, hasznos tapasztalatokkal fűszerezve

PVA termékek használata, hasznos tapasztalatokkal fűszerezve

Napjainkban a PVA termékekről kicsit mintha megfeledkeztek volna a horgászok, pedig fontossága és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen a bojlis pontyhorgászatban. Számos olyan szituáció létezik, ahol ezek nélkül lényegesen nehezebb lenne megoldani egy-egy helyzetet és kapásig eljutni. Ezen oldódó segédeszközök típusait és azok felhasználási körét szeretném bemutatni ebben az írásban.

1. CARP ACADEMY PVA zsinór

PVA (poli(vinil-alkohol): nedvesség hatására feloldódó anyag) zsinór egy igazán sokoldalúan felhasználható termék, talán a család legidősebb tagja, mely segítségével néhány szem plusz golyót juttathatunk a csalink köré. Sok vízben a „kevesebb, több” elvén működik az etetés. Ahhoz, hogy néhány bojlit vagy egyéb szemes terményt az etetőhelytől távolabb is el tudjunk helyezni, vagy közvetlenül a horog mellett tudjunk felkínálni, kiválóan alkalmas a PVA zsinór. Párás, esős időjárási körülmények között is kiválóan használható. A tekercsen 20 métert található.

A legidősebb családtag a zsinór változat, mellyel két-három egész és felezett bojlit helyezhetünk csalink közelébe
Dobós és behordós horgászatnál egyaránt segítségünkre lehet

2. CARP ACADEMY PVA Szalag 5 és 10 mm

A szalag egy multifunkciós megoldás, mely tökéletes oldódásának köszönhetően hideg vízben is alkalmazható, ugyanis még alacsony vízhőfoknál is nyomtalanul tűnik el, nem zavarván ezáltal az etetésen keresgélő halakat. Alkalmazhatjuk előkénk rögzítésére is a gubancgátló csőhöz, melyre az extrém távoli dobásoknál lehet szükségünk, de én legtöbbször két szem bojlival használom, mellyel egy „mini etetést” tudok bejuttatni még nagy távolságra is közvetlenül a csalim környezetébe. Két méretben, 5 és 10 mm-es szélességben kapható, és a egy praktikus, adagolós tekercsen 10 méter található.

A szalag jobban tűri a távoli dobások okozta megterhelést
Én kizárólag dobós horgászatnál, általában két szem egész bojlival használom

3. CARP ACADEMY PVA Zacskó S, L, XL

A PVA tasakok a pontyhorgászatok során lehetővé teszik a rendkívül pontos és koncentrált etetést. Ennek nagy jelentősége van versenykörülmények közepette, az agyonhorgászott vizeken, vagy akár a rövid, 1-2 napos horgászatok esetében. Ebben a csomagban 10 db PVA zacskó található, melyek megfelelő az oldódásuk révén minden évszakban, hideg és meleg vízben egyaránt használhatóak. Ez a változat nem lyukas, amely kifejezetten a nagy töménységű aromák, vagy aromában ázó csalogatóanyagok bejuttatására alkalmas. Előtte azért érdemes meggyőződni arról, hogy az aroma oldja-e PVA tasakot, mert ha igen, akkor erre a célra alkalmatlan!

Zacskók kínálatában ma már többféle méret is megtalálható
Itt már használhatunk tört szemeket is
Egy kis plusz csáberő, mely kapástalan időszakokban lehet nagy segítségünkre[
A vízbe érést követően szinte azonnal megkezdődik az oldódási folyamat
Néhány pillanat múlva már szabadon „kelleti” magát csalink az etetés közepén

4. CARP ACADEMY PVA Zacskó lyukkal S, M, L

Ebben a csomagban is 10 db PVA zacskó található, melyek megfelelő oldódásuknak köszönhetően minden évszakban, hideg és meleg vízben egyaránt alkalmazhatók. A könnyebb használat érdekében a szája mentén PVA zsinórból kialakított elkötő szálakat rögzítenek. Legfőbb erénye a PVA hálóval szemben, hogy ennek segítségével kisebb szemcseméretű etetőanyagokat és csontit is be tudunk juttatni a kívánt helyre úgy, hogy garantáltan csak a mederfenéken oldódik fel.

A továbbfejlesztett változat is széles méretskálával rendelkezik
Nemcsak a csalit…
… hanem akár az egész szereléket ólmostól belehelyezhetjük…
… majd a gyárilag ráhelyezett PVA zsinórral összehúzzuk a zacskó száját és bekötjük
Ez a szerelék bár kisebb távra dobható, gubancolódni garantáltan nem fog
A legtöbb oldódó tasak hátránya, hogy ha marad benne levegő, akkor végszerelékünk esetleg csak az oldódás után süllyed el…
… de ezzel nem lehet ilyen problémánk, ugyanis a gyártó erre is gondolt: e terméknél apró lyukak biztosítják a levegő szabad távozását

5. CARP ACADEMY PVA háló csövön 28 mm, 44 mm

A pontyhorgászatok során főleg extrém időjárási körülmények közepette (pl. viharos szél) nagyon nehéz a pontos etetést tökéletesen végrehajtani, és ez egyaránt érvényes a behordással vagy a bedobással végzett horgászatokra. Pedig a pontos etetés a siker egyik legfontosabb alapfeltétele. A PVA hálók használatával az etetéssel kapcsolatos problémáink egy csapásra megszűnnek, hiszen így rendkívüli mértékben koncentrálhatjuk a horgon vagy a hajszálelőkén felkínált csalink köré az etetést. A PVA csőháló segítségével rövid idő alatt tetszőleges méretű PVA csomagokat készíthetünk, amivel különböző szemes etetőanyagokat (bojli, pellet, magvak) tudunk a csalival együtt bedobva, tehát közvetlenül a horog mellé juttatni. A PVA háló megtöltése egyszerű, nagyon gyorsan végrehajtható.

A PVA háló előnyei:

  • rendkívül koncentrált etetést hozhatunk létre a csali körül
  • háló gyorsan megtölthető, pillanatok alatt kész a bevetésre
  • oldódás után az etetőanyag egy kupacban terül szét a csali körül
  • oldódási idő nyáron: 10-20 mp, télen 30 mp

A műanyag cső átmérője - amelyre a PVA hálót felhúzzák - alapvetően megadja, hogy nagyjából mekkora lehet az elkészített etető csomag, de természetesen a háló még tágul valamennyit a tömködés közben, végeredményben maximum 28 vagy 44 mm átmérőjű „hurkát” hoz létre. A háló szemcsemérete 4 mm. A vékonyabbat elsősorban dobós, míg a vastagabbat behordós horgászathoz ajánlja a gyártó.

A csaliőrlőbe helyezünk néhány szem bojlit…
… majd néhány mozdulattal felaprítjuk a szemeket
PVA hálóba töltve kis „útravaló” csomagocskát készítünk
Az oldódás kicsit lassabb, mint a tasaknál, ezért mélyebb vizeken, például bányatavaknál ez a jobb megoldás
Az oldódást követően itt is a csalogatóanyag dombocskánk tetején fog a csali elhelyezkedni

6. CARP ACADEMY PVA háló utántöltő - 28 mm, 44mm

Ez tulajdonképpen a Carp Academy PVA háló utántöltője, amely 5 m hosszú PVA hálót tartalmaz. Töltés után a csomag 28, illetve a vastagabb esetében 44 mm (maximális) átmérőjű lesz. Kedvezőbb árú, mint a csőre felhúzott kivitel, így ha az elfogyott, általában felesleges újra csővel együtt megvásárolni. A PVA háló oldódási ideje nyáron kb. 10-20, télen kb. 20-30 másodperc. Én magam is a hálót használom a leggyakrabban - ez az igazi univerzális vízben oldódó termék, aminek segítségével még mély bányatavakon is pontosan tudok etetni a csali közvetlen közelébe, és ez sokszor nagyon fontos egy-egy szebb fogás elkönyveléséhez.

A vékonyabb a dobós, a vastagabb pedig a behordós horgászatokhoz javasolt
Érdemes az apró részleteket szem előtt tartani, mert a végén ezeknek köszönhetjük a kiemelkedő fogásokat

Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.