PVA termékek a pontyhorgászatban

PVA termékek a pontyhorgászatban

Horgászataink egyik legmeghatározóbb és eredményességünket is nagyban befolyásoló mozzanata a pontos, koncentrált etetés. Ha kisebb mennyiségű etetőanyag is elegendő, akkor a PVA termékek óriási segítséget nyújtanak számunkra. A PVA, vagyis poli-vinil-alkohol nem más, mint egy vízben oldódó anyag, melynek segítségével csalinkkal együtt etetőanyagot is tudunk a kiszemelt helyre juttatni. A PVA-ból készült termékek sokfélesége fejtörést okozhat, nézzük most át az egyes fajták tulajdonságait és alkalmazását a SPRO Carp Fun Boilie Team szakértői segítségével!

A leggyakrabban használt PVA termékek

A PVA zsinór a legegyszerűbb és legrégebb óta használt termék. Szerkezetét tekintve megkülönböztethetünk több szálból szövöttet és egy szálból nyújtott, monofil zsinórra emlékeztetőt. Ha lehet, mindig inkább a több szálból készülteket válasszuk, ugyanis ezek hideg vízben jobban működnek. Felhasználási területük korlátozott, ugyanis csak viszonylag szilárd állagú és nagyobb méretű csali (bojli, fél bojli, pellet stb.) felkínálására alkalmasak. A csalogatóanyagokat átfúrjuk, egy fűzőtű segítségével átvezetjük rajtuk a zsinórt, majd kis füzérként a horogra vagy az ólomra kötjük.

A PVA zsinór praktikus kiszerelésben
Egy fűzőtű segítségével húzzuk fel a kifúrt csalikat a zsinórra
Kis ráhagyással vágjuk el a zsinórt…
… majd kössük össze a két végét
Kétszer tekerjük rá a horog öblére, lehetőleg ne a csomónál!
Vízbe érkezés után a zsinór gyorsan feloldódik, a füzér garantáltan szétesik

A PVA szalag nagyobb felülete miatt képes csomó nélkül is magán tartani a ráfűzött csalikat. Viszont még itt is korlátok közé vagyunk szorítva a csali méretének és állagának tekintetében, mert a dobást csak a szilárdabb, keményebb anyagok bírják ki. A PVA zsinórhoz hasonlóan a csali felkínálásán túl más PVA termékek kötözésére is kiválóan alkalmas.

Így néz ki a PVA szalag
A keményebb csalikat mindenképpen érdemes átfúrni a felfűzés előtt
Az átfúrt csalikon egyszerűen húzzuk át a szalagot, majd a szabadon maradt részt hajtsuk duplán. Az ide akasztott horog dobás közben biztosabban tart
Miután szerelékünk a mederfenékre ért…
… a szalag maradéktalanul feloldódik

A legpraktikusabb és talán a legtöbbet használt termék a PVA háló. Nagy előnye, hogy aprómagokat vagy akár method mixet is bejuttathatunk vele koncentráltan a horog mellé. Ezeket többféle átmérőben is megtalálhatjuk a boltok polcain. A nagyobb méretű hálókba értelemszerűen több etetőanyag fér, viszont érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb a „csomag”, annál kisebb távolságot tudunk megdobni vele. Az első háló megvásárlásakor mindenképpen olyat keressünk, ami egy csőre van felhúzva, e nélkül ugyanis szinte lehetetlen a megtöltése. A későbbiekben már megfelelnek a jóval kedvezőbb árú utántöltők is.

A PVA hálók között nagy a választék. Az átmérő mellett az oldódási időre is érdemes odafigyelni!
A hideg vízi PVA hálót már jégolvadástól használhatjuk
A vastagabb hálók meglepően sok csalogatóanyagot befogadnak. Nagyobb pelletek és bojlik bejuttatására is tökéletesen alkalmasak
A cső segítségével egyszerűen megtölthetjük
Igyekezzünk minél jobban összetömöríteni a csomagunkat, így messzebbre tudunk vele dobni, és a hálóval is spórolunk. A háló végét mindig zárjuk le egy csomóval!
A felcsalizott horgot akasszuk a háló oldalába, hisz ez fog először feloldódni
A csomag legerősebb pontjai a csomók, éppen ezért ezek a megfelelő rögzítési pontok is. Előkezsinórunkat egyszer tekerjük rá a csomóra úgy, hogy a körbeéréskor saját maga alatt bújtassuk vissza
Ennél a módszernél az előkezsinór és a horog is egyaránt tart

A háló oldódási ideje az egyik legfőbb kritérium! Ez általánosan igaz a többi PVA termékre is. Ha túl gyorsan oldódik a hálónk, már vízközt kiszórhatja magából az értékes anyagokat. Ha túl lassan oldódik, akkor tartalma gyakorlatilag hozzáférhetetlen a halak számára. Ideális esetben az oldódás 30-60 másodperc alatt megy végbe a víz hőmérsékletétől függően. Mindenképpen érdemes egy próbát tenni a vízparton is.

A fenékre érkezés után…
… a háló oldala kezd először oldódni
Így a horog szinte azonnal szabaddá válik
Pár másodperccel később feloldódik a háló többi része is, szétszórva a horog körül az etetőanyagot

A kisebb átmérőjű háló gyakorlatilag csak méretében különbözik az előzőtől, felhasználási módja mégis más. Főleg partról, nagy távolságra történő horgászatoknál lehet segítőtársunk az úgynevezett Stick Mixként. A kimondottan erre a célra készült mixek mellett nyugodtan használhatjuk a már jól bevált etetőanyagainkat is. Fontos viszont, hogy ne vízzel nedvesítsük a keveréket! Mi szinte egész évben Carp Academy Kukoricatejet, Amors-t, és alkohol bázisú aromákat használunk erre a célra, amelyek nem tartalmaznak vizet és nem oldják PVA termékeket.

A Stick Mix elkészítéséhez elengedhetetlen egy tömködő rúd, ennek segítségével tudjuk megfelelően összetömöríteni az etetőanyagot
Mivel ezzel a módszerrel csak kis mennyiséget tudunk a csalink mellé bejuttatni, nagyon fontos hogy az etetőanyag kiváló minőségű legyen!
A csőbe helyezett mixet amennyire csak lehet, tömörítsük össze
Nyomjuk ki a csőből, majd kössünk csomót a háló végére
Egy hosszú fűzőtűvel hosszában húzzuk bele a horogelőkénket egészen a horog öbléig
Ez a kis „hurka” egészen áramvonalas, így nem csökken drasztikusan a dobótávolság
Amint a kiszemelt helyre került végszerelékünk…
… a háló leoldódik az etetőanyagról
Kis idő elteltével a mix is szétesik…
… és csalink a középpontba kerül

A PVA zacskó a hálók remek tulajdonságai mellett képes még egy plusz dologra, segítségével akár folyadékot is be tudunk juttatni! Ez elsőre talán furán hangzik, hiszen elméletileg a folyadéknak fel kellene oldania a zacskót… de mivel a PVA csak vízben oldódik, csak egy dologra kell odafigyelnünk: a zacskóba öntött folyadék ne víz bázisú legyen! A legtöbb jó minőségű aroma használható erre a célra, és gyakran fel is tüntetik a csomagoláson, hogy „PVA barát” az adott termék.

A PVA zacskó segítségével szinte bármit bejuttathatunk a vízbe
Töltsük félig a zacskót az etetőanyag darabokkal
Helyezzük bele a felcsalizott előkénket, majd töltsük tele a tasakot
Íme, néhány PVA barát adalék
Az egyik legjobban bevált attraktor, amit bátran használhatunk!
Az elkészült csomag

A PVA barát folyadékokat úgy válogassuk össze, hogy együttesük a víz minden rétegében kifejtse hatását! A könnyű olajok a felszín felé törekednek, az alkohol bázisú aromák azonnal nagy területen szétoszlanak a vízben, a CSL alapú anyagok a mederfenéken terülnek el. Ha ezeket kombináljuk, akkor bármilyen vízrétegben is tartózkodnak a halak, hamar felfedezik a finom falatokat és a csalinkat.

Beérkezés után viszonylag lassan nyílik a zsákocska
Ahogy a zacskó oldódni kezd…
… folyamatosan engedi ki magából az aromákat…
… az olajokat…
… majd teljesen feloldódva a szilárd csalogató anyagok is előbukkannak

Végezetül egy olyan PVA-t szeretnénk bemutatni, ami kicsit kilóg a sorból. Ugyanis az előbbiekkel ellentétben ez nem az etetőanyag bejuttatását teszi lehetővé, mégis sok bosszúságtól megkímélhet bennünket. Ez nem más, mint a PVA szivacs. Horgászat közben csak akkor lehetünk sikeresek, ha előkénk tökéletes és gubancmentes. A PVA szivacs ebben segít nekünk, használatával szinte teljesen kiküszöbölhetjük a gubancolódást. A legtöbb gubanc ugyanis akkor keletkezik szerelékünkön, mikor az ólom vízbe ér és gyors süllyedése közben magára tekeri az előkét. Ha szivacsot használunk, az vízbe érkezéskor felfelé húzza előkénket, feszesen tartva azt, így a gubancolódást teljesen kizárja.

A PVA szivacs gyakorta nélkülözhetetlen segédeszköz
A szivacs egyik végét kicsit megnyomjuk
Az összenyomott részbe akasztjuk a horgot. Így a nagyobb dobásoknál is garantáltan a horgon marad, egészen a fenékre érkezésig
A szivacs felhajtóereje bőségesen elegendő
Egészen nagy csalikat is könnyen fel tud emelni
Amint a horog kiszakad a szivacsból, előkénk a fenékre merül, a szivacs pedig a felszínre jön. Így a partról is figyelemmel kísérhetjük az egész folyamatot
Sok szép halhoz segítettek már hozzá a különféle PVA termékek!

A PVA termékek egyes esetekben pótolhatatlanok, megsokszorozhatják fogási esélyeinket. Ott a helyük minden pontyhorgász táskájában!

Írta: Haldorádó Team
Fotók: Németh Adrián - SPRO Carp Fun Boilie Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.