Új lehetőségek a pontyhorgászatban a Prologic C.O.M. botokkal

Új lehetőségek a pontyhorgászatban a Prologic C.O.M. botokkal

Lapozgattam a különböző márkák új, 2013-as katalógusait, mikor megakadt a szemem egy ékszeren a Prologic termékek között, mely egy új, speciális pontyozó bot. Amiért elsőre figyelemfelkeltő, az a botcsalád hossza, hiszen leghosszabb típusa is kereken három méter! Gondolom, most sokan felkapják a fejüket, hogy miért is jó egy ilyen rövidke pontyozó bot? Szerintem rengeteg lehetőséget rejt ez a botcsalád, a cikkben pedig a miért kérdésre is részletes választ kaphattok.

A Prologic C.O.M. botcsalád kifejlesztésekor a mérnökök a teszthorgászokkal szoros együttműködésben arra törekedtek, hogy egy olyan bottestet fejlesszenek ki, amivel kifejezetten a kisebb méretű vizeken lehet eredményesen horgászni. Olyan vizeken, ahol nem szükséges 100 méteres vagy nagyobb dobótávolság, felesleges 3,6 méteres vagy még hosszabb, 3,9 m-es bojlis botokat használni, bőven megteszi egy maximum 3 méteres is! Egyik lényeges szempont a praktikusság, a másik, hogy a halak élvezetes fárasztásához legyen hűséges és megbízható társunk. Nem mindenki teheti meg, hogy napokat vagy akár heteket töltsön el a hatalmas víztározókon, több száz hektáros tavakon egyhuzamban, várva a nagy fogást. Így egyre népszerűbbek azok a kisméretű horgászvizek, melyek nagyméretű halakban igen gazdagok.

Valóban új dimenziót nyit a pontyhorgászatban
Nálunk két méretben is kapható
A bot nyélrésze is egy nagyon igényes terepmintás EVA markolatot kapott
Végre egy rövidebb osztott nyelű bot, azt hiszem, ezt már sokan várták

A fent említett két tényező együtthatójaként egy olyan botcsaládot fejlesztettek ki, amely ezeket az igényeket 100%-osan kielégíti. Így a végeredmény egy ultra könnyű pontyozó bot lett, aminek akciója, hossza és érzékenysége tökéletes élményt ad a kisebb testű halak fárasztása esetén is, de a tesztek során szerzett gyakorlati tapasztalatok megmutatták, hogy a botnak a 20 kg feletti pontyok szákba terelése sem okoz problémát.

A rövid, 3 méteres - vagy az alatti - pontyozó botok másik óriási előnye, hogy könnyen használhatják gyermekhorgászok is! Lássuk be, eddig nem igazán kedveztek a gyártók a fiatalságnak, hiszen nem készítettek rövidebb nyelű botot sem, mellyel egy alacsonyabb horgász,vagy egy gyermek is kényelmesen tudna hódolni szenvedélyének.

A bot kecsessége már-már meghazudtolja árkategóriáját
Az erősített illesztés biztosan fog tartani
A bot súlya szinte elenyésző

További fontos szempontként lehetne megemlíteni, hogy kifejezetten ajánlott csónakos pontyhorgászatra, hiszen a rövid bot lényegesen kezelhetőbb, mint hosszabb testvérei. Emellett remek választás behúzós horgászathoz is. Ekkor a botok könnyedsége és rendkívüli rugalmassága bárki számára olyan új élményeket ad, amelyre a hosszabb és merevebb botok képtelenek!

A bot szinte a végtelenségig terhelhető, garantáltan állni fogja a „sarat”
Az orsótartóba gyakorlatilag bármekkora orsó elfér, de azért a kisebb, 50-es körüli méreteket részesítsük előnyben!
A bot egésze SiC gyűrűsorral szerelt
Még a spiccgyűrű is kellően nagy a közepes dobótávolsághoz
Akár csónakos bojlis botként is remekül szolgál

Végére maradt egy olyan szempont, amely sajnos talán a legfontosabb, hogy mindez mennyibe kerül? A cikk alatt látható termékajánlóból kiderül, hogy bizony a botok árai egyáltalán nem megfizethetetlenek. Biztosra vesszük, hogy sokan szavaznak bizalmat ezeknek a remek pálcáknak és az új szezont már új botokkal kezdik meg!

(X)
Írta: Haskó Tamás
Fotó: Nagy Gábor