Zsinórsüllyesztő a nyárfaszösz ellen

Zsinórsüllyesztő a nyárfaszösz ellen

Horgásztál már folyóvízen nyárfaszöszös időszakban? Bizony, nem egy könnyű feladat, mikor csak rakódik a főzsinór, és ha el is jutunk kapásig, a szöszcsomókat egyszerűen lehetetlen behúzni még a nagyobb méretű bojlis botok gyűrűin is, de ha még ez sikerül is, az orsónál szinte biztos, hogy elakadnak, és szórakozás helyett marad a bosszankodás… Mutatom, én mit használok e jelenség kivédésére!

Sokan egyszerűen „megoldják” és nagy ívben elkerülik a vízpartot ebben az időszakban, ami szerintem a legrosszabb megoldás.

Amikor nyáron havazik…
Tavakon is bosszantó, de folyóvizeken nagyon megnehezíti a horgász dolgát

Én sokkal jobb ötletnek tartom a Carp Academy Back lead főzsinór süllyesztőt, ami három különböző méretben, 57, 85 és 113 grammos súlyokkal is elérhető.

A Carp Academy Back Lead három különböző méretben kerül forgalomba

Ez a típus elsősorban abban különbözik a piacon elérhető hasonló termékektől, hogy itt a súly a kapást követően leválik a zsinórról, így nem terheli további felesleges nehezék a végszereléket, ami könnyen halvesztéshez is vezethetne.

Két részből áll össze: az egyik a súllyal ellátott fejegység, melyet a főzsinórra kell akasztani…
… a másik egy több funkciós létra, melyen a jól látható zsinór is helyet kapott
A létrát tehetjük a jelző alá vagy így, egy gyorskötegelővel is rögzíthetjük a bottartón

A tároló létrát úgy alakították ki, hogy könnyedén az elektromos kapásjelző alá vagy a bottartó állványhoz lehessen rögzíteni. Ezt követően le kell tekerni a szükséges zsinórrészt és beakasztani a létrába, ez meggátolja a további lepergést. Érdemes a fejegységet nem közvetlenül a víz szélénél leengedni, hanem valamelyest beljebb, így mélyebben fog elhelyezkedni a zsinór a mederben is.

A bevetett készség főzsinórjára akasszuk fel a nehezéket…
… és óvatosan csúsztassuk előre, hogy megfelelő mélyen lehúzza a vízfelszín alá

Nem állítom, hogy így száz százalékosan tiszta marad a főzsinór, de bőven kezelhető marad a nyárfaszösz-probléma, így nem fogja akadályozni a horgászatot sem. Egyszóval nyárfaszöszös időszak ide vagy oda, irány horgászni, de csak ezzel a zsinórsüllyesztővel!

Nem mondom, hogy így egy szöszcsomó sem lesz a zsinóron, de mennyiségük és méretük bőven a még kezelhető határokon belül marad

Írta: Haskó Tamás
Fotók: Barna Lajos, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.