A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 10. rész – Combi rig

A Haldorádó Carp Team csalizási tippjei 10. rész – Combi rig

Régóta terveztem már részletesen bemutatni az egyik kedvenc előkémet, a Combi riget. Egy rendkívül sokoldalú előkéről van szó, ennek köszönhetően szinte bármilyen szituációban megállja a helyét. Az évek alatt sok előketípust kipróbáltam már, de bátran állíthatom, hogy magasan ez vált be a legjobban!

A Combi rig előke lelke egy merev fluorocarbon zsinór. Erre épül fel az egész, viszont a csali és a horog előtti rész egy lágy fonott zsinór. Így a csalinak szabadabb mozgást biztosítunk, viszont a fluorocarbon merevsége miatt egy szinte kifújhatatlan előkét kapunk.
E sokoldalúságnak köszönhetően tökéletesen alkalmas dobós vagy behúzós horgászathoz is. Mély vizű bányatavakon nem gubancolódik süllyedés közben és a tiszta vízben még az óvatos pontyokban sem kelt gyanút. Akadós vízterületeken kívül minden szituációra jó szívvel ajánlom, én már számos nagytestű pontyot köszönhetek ennek a megoldásnak.
A pontyhorgászat rohamosan fejlődik. A Korda cég kínálatában már elérhető egy teljes krimpelő rendszer, így akár a kötés is mellőzhető. Ennek ellenére most e nagyszerű horogelőke klasszikus verzióját mutatom be. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy nyitottak legyünk az újdonságokra és mérjük fel, hogy egy adott szituációban mi eredményezhet gyorsabban sikert.

Az előke megkötéséhez a következőkre lesz szükség:

  • Korda IQ Fluorocarbon 20 lb
  • Korda N-Trap Soft 20 lb
  • Korda Krank X 4
  • Korda Rig Rings Small
  • Korda Kickers L
  • Korda Dark Matter ólompaszta
 

Előkénkhez kevés minőségi kiegészítő elegendő

Természetesen más aprócikkekkel is működik az előke, de nekem ezekkel vált be a legjobban, így kézenfekvő, hogy így is mutassam be.

1. Lépés
Levágunk a fonott zsinórból egy kb. 20 cm hosszú részt és az N-Trap esetén eltávolítjuk a bevonatot.
2. Lépés
Megkötjük a végfület a csalihoz és beállítjuk a fémkarika távolságát a hajszálelőkén. Ez a karika a horog befordulását segíti nagyban elő.
3. Lépés
Ha beállítottuk a hajszálelőke hosszát és rögzítettük a fémkarikát, következhet a horog. Ezt egy egyszerű csomómentes kötéssel rögzíjük. Egy szem csali esetén ennél az előkénél nekem a Krank típusú horgok váltak be a legjobban.
4. Lépés
A horogra ráhúzzuk a Kickert, más néven befordítót. Ez szintén a jobb, mélyebb akadást szolgálja, illetve a csomónkat is védi.
5. Lépés
Levágunk a fluorocarbon zsinórból egy tetszőleges hosszt, ez határozza majd meg az előkénk hosszát. Én szinte minden esetben 18-23 cm közöttire szoktam kötni az előkéimet. Extrém kivétel a balatoni behúzós horgászat, oda a mély iszap miatt néha hosszabbat szoktam használni, egyébként szerintem sehova nem szükséges.
6. Lépés
Úgynevezett Albright-csomó segítségével összekötjük a lágy fonott és a vastag fluorocarbon zsinórt. Fontos, hogy a horog fölött lévő lágy, fonott rész, 1-1,5 cm-nél ne legyen hosszabb.
7. Lépés
Felfűzünk egy gumihüvelyt a fluorocarbonra és beállítjuk az előkénk végső hosszát, majd megkötjük a végfület a fluorocarbon zsinóron is.
8. Lépés
Nem maradt más hátra, mint az Albright-kötésre, a merev és a lágy rész találkozásához egy kis ólompasztát tenni, ezzel el is készült az előkénk.

Bevetésre kész a Combi rig!
Hasonló szép halakat kívánok!

Talán elsőre bonyolultnak tűnik, de minimális gyakorlással könnyedén elsajátítható az előke megkötése. Nekem mindig megtalálható az előketartómban ebből a típusból pár darab, próbáljátok ki Ti is!
Jó kötögetést és sok szép halat kívánok!

Írta: Szoják Benedek
Fotók: Rokolya Péter, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.