A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 2. rész – Snowman rig, azaz hóember előke

A Haldorádó Carp Team kötései, végszerelékei 2. rész – Snowman rig, azaz hóember előke

Ez az előke az egyik legnépszerűbb univerzális előke a pontyhorgászatban, mely napszaktól és évszaktól függetlenül alkalmas mindenféle víztípusra. Kiválóan alkalmazható, és célszerű is lebegő csalikkal, legyen az akár gumikukorica, gumi tigrismogyoró vagy pop-up bojli, melyek a csalink kikönnyítését szolgálják. A snowman, vagyis a „hóember” nevet is innen kapta, hogy a lebegő csali megemeli, kikönnyíti a süllyedőt ezáltal hóember-formát ad csalinknak. Főként behúzós horgászatokon alkalmazom ezt az előkét, de bevonatos előkével kombinálva dobós horgászatok során is remekül helytáll. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, mely sok szép fogáshoz segített hozzá az évek során. Sorozatunk ezen epizódjában ezt az előkét fogom részletesen bemutatni.

Személy szerint kedvelem a különféle, bonyolultabbnak mondható előkéket variálni, alkalmazni, de bizony az alapok nem ezekkel kezdődnek. A realitás pedig az, hogy sok esetben, számos vízen a legegyszerűbb előke a legjobb is, és gyakorta ez vezet leghamarabb sikerre. A hóember előke egy átmenet az egyszerű, csomómentes kötésen felkínált süllyedő bojli és a komplikáltabb pop-up rigek között, mégis az egyszerűséget képviseli. Az egyszerűség mellett azonban nem szorul háttérbe a sikeresség, hiszen egyaránt lehet vele eredményes az ember vadvizeken és egyszerű napijegyes vizeken is, ahol egész évben horgásznak, tehát nagy nyomás alatt van az adott vízterület. Célom a kezdő és haladó pontyhorgászoknak segíteni egy olyan előke részletes bemutatásával, ami számtalanszor bizonyította már létjogosultságát a pontyhorgászat történelmében. Kezdjünk is bele!

Első lépésként egy gumiütközőt fűzök fel horogelőkémre
Kötök egy egyszerű végfület
A felesleges zsinórrészt levágom
Jöhetnek a „hóembernek” megfelelő csalik, azaz egy pop-up és egy süllyedő bojli
Amint felfűztem a csalikombinációt, egy stopperral le is zárom
Íme!
Kulcsfontosságú a megfelelő horog, személy szerint ezt a formát nagyon kedvelem és rendszeresen alkalmazom

 

Hátulról előre kezdem a kötést

 

Beállítom az optimális távolságot a horog és a csali között

 

A horogbefordítót úgy állítom be, hogy a kivezetés mindig a horog hegye felé álljon
Jól látszódik, hogy a horogbefordító védi a kötést, a gumiütköző pedig tökéletesen fixálja csalinkat

 

Az előkesüllyesztőt célszerű a horogtól 2-3 centire elhelyezni
Végezetül jöhet a gumiharang…
… és egy dupla hurok

 

… amit alaposan meghúzok

 

Bevetésre kész a hóember előke

 

Az előkéhez szükséges kiegészítők
Angliában is pazar halakat sikerült „becsapnom” ezzel az előkével
Bátran ajánlom mindenkinek, hogy tegyen egy próbát!

A felettébb hosszú és zord tél után már mindannyian nagyon várjuk a tavaszt, hogy mielőbb a vízparton lehessünk. Az itt bemutatott előkekötés csak az alapokat adja meg, de semmi nincs kőbe vésve, így bátran variálható az előkezsinór hossza vagy a horog típusa, mérete, továbbá a horogbefordító helyettesíthető zsugorcsővel is, illetve hajszálelőke gyűrű is színesítheti ezt az előkét. Személy szerint egyszerűen így használom, és bátran ajánlom, hogy a szezonkezdet során azonnal érdemes egy próbát tenni ezzel az előkével, hiszen akár kora tavasszal is nagyon hatékony lehet. Sok sikert kívánok erre az esztendőre és kívánom, hogy mindenki fogja meg, fotózza le és engedje vissza álmai halát, akár az általam bemutatott hóember előkének a segítségével.

Írta: Rokolya Péter
Fotó: Nagy Gábor
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.