A siker legfontosabb kulcsa

A siker legfontosabb kulcsa

Az eredményes horgászat, pontyozás számomra egy matematikai egyenlet megoldásához hasonlítható folyamat. Ne tévesszük szem elől azt sem, hogy mindig jókor kell jó helyen lenni. A megfelelő felszerelésen kívül további előny, ha horgásztapasztalatokkal is rendelkezünk. Végül Fortuna kegyességére mindig szükségünk van, azonban csak erre hagyatkozni nagy hiba lenne. A sikerért tenni kell, kulcsa a kezünkben van. Vagy legalább a táskánkban!

A siker legfontosabb kulcsa a jól megválasztott horogelőkében rejlik

Rövid bevezetőmben matematikai egyenlet megoldásához hasonlítottam az eredményes pontyozást. Miért is? Akkor születik hibátlan megoldás egy számtani példa során, ha a feladat minden egyes eleme oda-vissza ellenőrizhetően rendben van. Nincs ez másként a horgászat során sem.

Amennyiben rátaláltunk az ígéretesnek tűnő helyre és ott ideális időjárás uralkodik, már csak felszerelésünkkel, csalinkkal kell igazodnunk a körülményekhez. Tapasztalatom szerint, ha csak a hely és idő megfelelő, akkor nem garantált a halfogás, ezért előre azt nem szabad borítékolni, a cél érdekében tegyünk meg mindent!

Készségünk utolsó eleme, a végszerelék, minden esetben főszereplő. A horogelőkét számtalan módon készíthetjük el. Ez a siker kulcsa! Több esetben megtapasztaltam, hogy a csalikat váltogatva sem jártam eredménnyel. Akadnak persze kivételek. Arról is meggyőződtem horgászataim során, hogy az egyik legfontosabb segítőnk a halak becsapásához vezető úton az étkek felkínálása. Minden horgász tudja, a világhírű felszerelésgyártó cégek folyamatos fejlesztőmunkával állítják elő és dobják piacra a sokat próbált, rengeteg kapitális halat adó szériáikat. A végtelennek tűnő paletta lehetőséget kínál, hogy kiválaszthassuk belőle az alkalomhoz illőt.

A Strategy cég számos, az előkék összeállításához szükséges, jól bevált termékkel szolgál
Carp Academy széles palettája, kész horogelőkéket is kínál
Egyszerű a dolgunk, amennyiben ilyenek vannak nálunk, mert csak ki kell választani az alkalomhoz illőt

Ha a feltételek úgy követelik, akkor egy vagy dupla bojli felkínálására alkalmasat, amennyiben pop-up csalival szeretnénk horgászni, akkor arra kifejlesztettet használjunk! Mára az sem akadály, ha fonott és fluorocarbon kombinációjával elkészített változatot keressünk. Az előre gyártottak közül akad bőven ilyen is, olyan is.

Létezik belőle dupla és…
… pop-up golyó felkínálására alkalmas
Az sem akadály, ha fonott és fluorocarbon kombinációját keressük

A Spro és a Carp Academy cég ügyel a részletekre. Minden igényt kielégítő kiegészítő kellékek felhasználásával állítja össze fogós horogelőkéit, amik szettben megvásárolhatóak. Ha ezek egyike sem felel meg elképzelésünknek, egyénileg, saját ötleteink alapján is elkészíthetjük az előkét. A mellékelt fotókon figyelemmel kísérhető két általam kedvelt, fogós darab készítése.

Készítsük össze a kellékeket a fogós „karom” horogelőkéhez!
A Strategy Intense végéről, távolítsuk el az utolsó, kb. 20 cm-es szakasz védőrétegét
Fűzzük bele a horog fülébe, majd kössünk rá egy hagyományos hurkot
Megkötés előtt fűzzük fel a horogra a (rig ring 3 mm-es) karikát, majd állítsuk be a bojlihoz illő távolságot
Hagyományos csomóval véglegesítsük a karikát, célszerű a horog hegyével egy vonalban
Csomómentes (not-a-knot) kötéssel rögzítsük a horgot
A csomó megvédéséért húzzunk rá egy 2-3 cm hosszú zsugorcsövet
Forrásban lévő vízben zsugorítsuk össze, majd néhány másodperc után…
… állítsuk a kívánt szögbe. A műanyag cső elősegíti a tökéletesebb akadást is
Kössünk a másik végére egy forgót
A forgó csomóját meghúzva elkészült a fogós horogelőke…
… amely egy bojli feltétele után készen áll a bevetésre

Az már csak „hal a tortán”, hogy a felhasználandó alkatrészek egyben és külön-külön is megvásárolhatók a haldorado.hu webáruházban. Nem mellékes szempont, hogy mindenki számára elérhető, megfizethető árakon és kiváló minőségben juthatunk hozzájuk e piacon.

Chod Rig elkészítéséhez szükséges termékek
A fluorocarbon felhasználásával, csomómentesen megkötött horog fülébe dugjuk vissza a damilt…
… majd öngyújtóval melegítsük meg
Az összepöndörödött és megkeményedett fül vége nem tud kicsúszni
Tegyünk rá bojlirögzítő gumikarikát…
… és végül egy bojlitartó tányért
Elkészült a horogelőke horog felőli vége
Kössünk még rá egy hengeres forgót, ezzel elkészült a láthatatlan fegyver

Gondolataimmal arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy a várt siker érdekében nem elegendő kiülni a jól megszokott partszakaszra. Akkor sem, ha órákkal vagy napokkal azelőtt nagy intenzitással szákoltuk ott a halat. A jól begyakorolt módszer, a jól bevált szerelék is kudarcot vallhat. Ha biztosra akarunk menni, mindig legyen táskánk mélyén néhány „mentőmellény” az előre elkészített gyári vagy házilag összeszerelt horogelőkék közül. Ezek felhasználásával közelebb kerülhetünk uszonyos barátaink megfogásához.

A megfelelően felkínált bojli eredménye, egy kapitális ponty a sok közül

(X)
Nagy Csaba

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.