Fluorocarbon variációk - II. rész

Fluorocarbon variációk - II. rész

A fluorocarbon zsinórok használata igen sokrétű. Nyílt vízi horgászatnál, tiszta vizű bányatavakon előszeretettel használják a pontyhorgászok, azonban az akadókban történő horgászatoknál is sikeresen alkalmazható. Ha egy sportosabb ellenfelünk fák, bokrok közé menekül, a szabadulása érdekében minden apró trükköt felhasznál. Vajon miképpen védhető ki az ilyen esetben törvényszerű leakadás? A következő végszerelék választ ad a kérdésre…

Az akadók, nehezebb terepek meghorgászásánál az egyik legnehezebb feladat a halak megakasztását követően az akadókból történő kifordítás. Ha ezt sikeresen végrehajtjuk, és a nyílt víz felé irányítjuk ellenfelünket, a végkimenetel általában nem kérdéses. Sokszor azonban az igazi őserővel szemben tehetetlenek vagyunk, és a nagyobb halak akarva-akaratlanul is a számukra búvóhelyet jelentő víz alatti fák, bokrok közé menekülnek. Ezt követően minden trükköt bevetnek (több útvonalat bejárva fákra tekerik a zsinórt) a szabadságuk érdekében. Sok esetben ez az a pillanat, amikor egy normál fonott vagy monofil előke használatával már nincs esélyünk a szákolásra. Tökéletes alternatíva természetesen nincs, de önmagunknak nagyobb esélyt adhatunk egy speciális előke alkalmazásával.

Szükséges kellékek:

  • Kryston Silkworm 25 librás előkezsinór
  • 10-15 cm szilikon cső
  • FOX Illusion 30 librás Fluorocarbon előkezsinór
  • FOX SERIES 5 - 4-es méretű horog
  • 4-es, illetve 8-as méretű forgó
  • Bojlistopper
  • Alkalmazni kívánt bojli
  • Fűzőtű
  • Olló

A speciális előke elkészítéséhez szükséges kellékek
Kössünk egy fület a fluorocarbon zsinórra. A viszonylag merev zsinórt erőteljesen húzzuk meg!
Fűzőtű segítségével helyezzünk fel egy bojlit a fluorocarbon zsinórra…
… majd rögzítsük bojlistopperrel
Mérjük ki az ideális távolságot (8-10 mm)…
… majd a horogszártól kezdődően haladjunk a horog öble felé, kb. 10-12 menettel
Ezt követően fűzzük vissza a zsinórt a horogfülön keresztül. Erőteljes húzással rögzítsük a kötést, amíg teljesen rá nem simul a horogszárra!
Vegyünk kézbe egy 8-as méretű forgót, és egy Clinch-csomó segítségével rögzítsük. A zsinórt fűzzük át a forgón, majd 6-8 menettel tekerjük körbe, és húzzuk át a fülön
Az így képződött hurkon húzzuk vissza a zsinórt, majd rögzítsük a csomót. Figyeljünk arra, hogy az így elkészült előke hossza ne haladja meg a 10-12 centimétert!
Félúton járunk, az előke első része elkészült…
A 8-as méretű forgó másik végére a már bemutatott Clinch-csomó alkalmazásával kössünk fonott zsinórt
Helyezzünk a fűzőtűre egy 10 cm-es lágy szilikon csövet…
… és húzzuk rá a fonott zsinórra
Miután ezzel elkészültünk, egy nagyobb méretű (6-os) forgóval rögzítsük a fonott zsinórt. A legfontosabb dolgot itt említeném meg: a szilikon cső hosszánál (10 cm) kb. 8-10 centiméterrel hosszabb legyen a fonott zsinór! A kötést követően húzzuk rá a forgó másik végére a szilikon csövet!
Vágjunk le egy kisebb darab szilikon csövet…
… majd helyezzük fel a horog öblén keresztül. Ezt egészen húzzuk fel a horogszáron lévő kötésig. Ezzel a későbbiekben a horog - bojli távolságot szabályozhatjuk
Elkészült az akadós terepen előnyös speciális előke. És hogy miért célravezető a használata?
Jelen esetben 20-22 cm-es az előkénk…
… azonban egy erőteljes húzást követőn (kapást imitálva) akár 30-32 cm-re is megnyúlik!
Bátran ajánlom mindenkinek, aki akadós terepen szeretné a kapások számára vonatkoztatott fogásainak arányát javítani!

Az elkészített előkével tulajdonképpen a szilikon cső nyúlását használjuk ki, ami egy akadóra tekeredett ellenféllel szemben aranyat érhet. A rugózásnak köszönhetően lényegesen kisebb az esély arra, hogy a „beakadt” hal távozzon a horgunkról. Azonban sokszor nyílt vízen is előfordul, hogy a megakasztott hal félúton lemarad. Az óvatos táplálkozás, az ólom súlya, a ponty viselkedése ebben mind-mind meghatározó tényező lehet, ezért akadómentes vízen is előnyre tehetünk szert az előke használatával. A bemutatott szerelék másik nagy előnye éppen halbarát jellege, hiszen használatával lényegesen kisebb sebet ejtünk a halak száján, ezáltal még teljesebben alkalmazhatjuk a kíméletes bánásmód elvét. Remélem, hogy segítettem tanácsaimmal, és a végszerelék segítségével sok szép élményben lesz része a „Fogd ki, és engedd vissza” elvet követő horgászoknak mind akadókban, mind nyílt vízen!

Csákány Attila
Fotó: Csákány Attila, Csákány István