Óriások szakáll nélkül is

Óriások szakáll nélkül is

A mai modern horgászatban állandóan van valami újdonság, amibe a korral haladó és kellően nyitott horgászok rendszerint „belekóstolnak”. A nagy többség azonban marad a számára jól bevált dolgoknál, nem akar, vagy meg sem próbál megújulni, pedig sokszor a siker csak egy apró változtatásban, újításban rejlik. A feederbotos horgászatból már jól ismert szakáll nélküli horgokat szeretném ezen írásommal a nagyponty-horgászok táskájába és taktikai repertoárjába „becsempészni” úgy, hogy a halvédelmi szempontokat is maximálisan szem előtt tartsuk, emellett bemutatom kedvenc szerelékemet is.

Sokszor hallani, hogy az utolsó 1 méter a lényeg a pontyhorgászatban. Ezzel a kijelentéssel személy szerint maximálisan egyetértek. Ebben az írásomban kedvenc végszerelékemet mutatom be a kedves olvasóknak egy szakáll nélküli horoggal készített előke kíséretében. Célom ezzel meggyőzni a hitetleneket, hogy a kapitális halak is gond nélkül kivehetőek az ilyen horgokkal is, nem csupán mendemonda az egész. Bár nem vagyok úttörő ebben a témában, az ilyen típusú horgok használatával kapcsolatban, de úgy gondolom, ez a téma manapság is fehér folt sok horgásznak.

Kezdjük kedvelt végszerelékem bemutatásával:

Kezdjünk is bele!
Elsőként a leadcore-t fűzzük

Ez a PB Products Silk Ray leadcore a kedvencem. Egyedi tulajdonsága okán köthető is, nemcsak fűzhető. Ez az ólomszál nélküli speciális anyag megőrizte lágyságát és gyorsan süllyedő tulajdonságát. Fűzőtű segítségével könnyedén fűzhetjük és készíthetjük el belőle kedvenc szerelékünket.

A kapott kis fülre húzzunk rá…
… majd a gyorskapocsra is, amit a másik végére kötöttünk!
Mindenképp az elhagyós verziót javaslom hozzá

Következzen a közkedvelt Blowback rig elkészítése:

Ez a szerelék kiválóan alkalmazható hóember, wafters és pop-up csalikhoz, és elkészíthető hajszálelőke gyűrű és szilikon cső, gumi segítségével is. Én utóbbit kedvelem és használom.

A horogelőke kiegészítőinek egy része
Az elsőként kötött hurok után fűzzük fel a kis gumit előkénkre…
… majd kezdjük a horogkötést hátulról előre
Húzzuk fel a kis gumit a horog öblébe
A kívánt csalit fűzzük fel, majd rögzítsük egy stopperrel
Állítsuk be a kívánt távolságot
Végül rögzítsük kötésünket szintén hátulról előre!
Íme! Hát nem tökéletes?
Egy utolsó simítás horogelőke süllyesztő használatával
A felhasznált eszközök és aprócikkek

Élesben a parton:

Ahogy mondani szokás, a puding próbája az evés. A legnagyobb gondossággal elkészített előke sem ér semmit, ha a halak és a körülmények nem adják meg rá a választ, hogy ez bizony működik. Kísérletezésem egy gondosan előre megtervezett túrában teljesed(het)ett ki. Erre a túrára Tomi mellett Ben barátom kísért el és repült haza Angliából a közös horgászat érdekében. Az 5 napos horgászat során végig eredményesen és sikeresen alkalmaztuk kedvenc szerelékemet kedvenc csalimmal kombinálva. A 24 mm-es Black Squid Wafters bojli ismét bizonyította, hogy nemcsak én, de a pontyok is nagyon kedvelik.

Elsőként Tomi robbantott egy 21,6 kg-os, egyéni rekord tövessel
… majd következett a hajnal...
… és én egy aranyló tükrössel
Hamar átmegy a jó bojli a halakon
Egyedi pikkelyek jellemezték halamat

Taktikánkat követve Ben barátunk sem akart nagyon lemaradni és egy 21,7 kg-os, szintén egyéni rekordját jelentő tőponttyal kontrázott ránk.

Újabb hatalmas példányt fotózhattunk
Ben már pontosan tudja, mire képes a Haldorádó Carp Team, ezáltal jó hírünket viszi Angliába
A soron következő delikvens
Újabb kapás!
Tökéletes akadás könnyed horogszabadítással
A sebeket mindig kezeljük!
Túránkat záró, sokat megélt, kapitális tükrös
Végül - mint mindig - minden hal épségben távozott

Remélem, e cikk nyomán többen kedvet kaptak a szakáll nélküli horgok kipróbálásához, hiszen használatuk egyre több vízen alapvető elvárás. Ne feledjük, ugyanúgy megfoghatóak velük akár az itt bemutatott óriások is, viszont sokkal kisebb kárt teszünk bennük. A legfontosabb pedig az, hogy vigyázzunk vizeinkre és a benne rejlő állományra - legyen szó akár vadvízről vagy magántóról -, hiszen a jövőnkért mi felelünk.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Erdélyi Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.