Pop-up végszerelék egyszerűen

Pop-up végszerelék egyszerűen

A pontyhorgászat világában számtalan előke és felkínálási mód látott már napvilágot, a horgászok leleményességének és a fejlődésnek semmi sem tud gátat szabni. Ez előtt néhány évvel akadtam rá egy nagyon ötletes megoldásra, ami kimondottan lebegő csalizáshoz készült. A leginkább figyelemfelkeltő az egyszerűsége, ezért gondoltam, kipróbálom. Az eltelt idő alatt annyi változott, hogy az előketartómban állandó helyet kapott, és ha pop-up csalizásra kerül sor, akkor ez az első, amihez nyúlok…

A legtöbbször csak a kapástalan helyzetekben nyúlok a pop-up szerelékekhez, pedig sokkal több létjogosultsága lenne a fogóssága alapján, talán amiért ritkábban veszem elő a „fegyvertárból”, az a kisebb szelektáló képesség, viszont aki a kicsit nem becsüli…

A szerelék elkészítéséhez szükséges fontosabb kellékek

A szerelék fő alkotóeleme egy közepes merevségű bevonatos előkezsinór, a túl merev típusok nem alkalmasak erre a célra. Ennek végére kötök egy - a lebegtetés magasságának függvényében - öt-hat centiméteres hurkot. Erre fűzöm fel az enyhén kihajtott szemű horgot, ami maximum hatos vagy nyolcas méretű lehet, ennél nagyobbat nem javaslok a csali könnyedsége végett.

Első lépésként kötök egy nagyjából hat centiméteres hurkot a bevonatos előkezsinór végére…
… majd átbújtatom a horog fülén a hegy felőli oldalról

A csalizáshoz szükséges rig karika következik, ehhez rögzítjük majd a bojlit. De ne szaladjunk ennyire előre, először a szerelék befejezéseként a hurok végét átakasztom a horog hegyén, mellyel helyére kerül a rögzítés a horog szárán.

Ezt követi a rig karika
Végül a fület átakasztom a horog hegyén

Most már csak méretre kell vágnom és - ami a legfontosabb - le kell súlyoznom az előkét, hogy elkerüljem a teljes előkehosszban történő lebegtetést, ami nem túl szerencsés. A megkötött fül tövénél picit meghámozom (ez fontos, így sokkal szabadabban tud majd viselkedni a csali, nem lesz túlságosan merev a felkínálás) a bevonatot és ide helyezek el egy éppen akkora puha sörétólmot, ami balanszírozza a horog-csali rendszert.

Ezzel a kötés része az előkének készen is van
Csalizáshoz én vékonyabb fluorocarbon zsinórt használok
Egy vékony fűzőtű segítségével áthúzom a pop-up bojlin a duplán vett fluorocarbon zsinórt
A felesleget levágom

Ha horgászat közben meg kell növelnem a csali méretét, akkor csak rágyúrok egy kicsi ólompasztát a sörétólomra, és már korrigálva is van a felhajtóerő. A csalizást egy fluorocarbon zsinór darabbal a legcélszerűbb megoldani, amit átfűzök a fém gyűrűn, majd duplán a lebegő bojlimon. A felesleges zsinórvéget visszavágom maximum fél centisre, majd öngyújtó segítségével a két szálat összemelegítem, azután ellapítom.

Nagyjából fél centiméter elegendő
Öngyújtó segítségével a két szálat összemelegítem…
… azután ellapítom

Leírva lehet, kicsit bonyolultnak tűnik, de a gyakorlatban ez sem tart tovább, mint egy megszokott típusú stoperrel elvégzett csalizás.

Az első próbálkozásoknál még kicsit bizalmatlan voltam az olvasztott zsinór esetleges nem kívánt „illata” miatt, féltem, hogy zavaró lehet a pontyok számára, de a kapások száma gyorsan eloszlatta bennem ezt a fajta bizalmatlanságot.

A végeredmény, mely flexibilisen tud mozogni
A fül alatt egy pici sörétólommal súlyozom le
A szerelék lelke az enyhén kihajtott szemű horog, ami legtöbbször hatos vagy nyolcas méretű

A szerelék természetesen jól működik önállóan is, de tapasztalataim alapján, ha van mellette egy Stick Mix rudacska és ezáltal egy koncentrált etetőszőnyeg felett kínálom fel a csalimat, annak hatásfoka jelentősen megnövekszik.

Egy Stick Mix rudacskával kombinálva „ütős fegyver”
A vízben így helyezkedik el az etetőszőnyeg közepén
A pontyok szemszögéből
Ez a felkínálási mód már sok öreg „harcost” becsapott

Kívánom, hogy minden kísérletező kedvű horgász, aki kipróbálja ezt a fajta felkínálási módot, legalább olyan sok szép élménnyel gazdagodjon, mint jómagam!

Írta: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.