Bevált recept a nyári pontyhorgászatokhoz

Bevált recept a nyári pontyhorgászatokhoz

Az idei csodálatos, hosszúra nyúlt tavaszt egyik napról a másikra leváltotta a nyár. Beköszöntött az első nyári hónap és vele együtt a kánikula. Vizeink hőmérséklete napok alatt meghaladta a 20 Celsius-fokot. Ezzel együtt új időszámítás kezdődött, megkezdődött a meleg vízi horgászatok ideje.

Vizeink hőmérséklete napok alatt meghaladta a 20 fokot
Elérkezett hát a meleg vízi csalik ideje!

Évről évre egyre több különböző vízen horgászhatok és keresem fel a számomra addig ismeretlen tájakat. Szeretem a változatosságot, keresem a kihívásokat. E program részeként szándékosan tettem próbára a más-más évszakhoz és időjárási körülményhez fejlesztett termékeket a különböző vizeken. Tudom, mire képesek csalijaink, de a végeredmény még engem is meglepett az újabb túrámon… no de ne szaladjunk ennyire előre!

A siker a részletekben bújik meg

Mindent egy lapra feltéve a Haldorádó FermentX bojlikat vittem magammal. Mit kell erről a világújdonságnak számító családról tudni?

A piros dobozos bojlik a „Long Life”, azaz a hosszú életű FŐZÖTT csalik
A zöld dobozos a „Soluble”, azaz OLDÓDÓ bojli változat
Mindkét bojli 20 mm-es méretben, 800 grammos kiszerelésben kerül forgalomba

Büszkén állíthatjuk, hogy ez a termék gyakorlatilag egyedülálló a világon! Alapja egy tejsavas erjesztésű keverék, amelyből a nedvességet elvonva, majd finomra őrölve a legjobb bojlis adalékanyagokkal dúsítva készül. Magas szénhidráttartalmú, állati fehérjét nem tartalmazó bojli, mely elsősorban a felmelegedett (és egyre melegedő) nyári vizekben lesz hatékony. Az egyik legfogósabb amurcsali is egyben!

A főzöttből és az oldódóból is készül…
… 18 mm-es bevonatos csalizó változat

Az előző években közölt sikeres publikálásaim kapcsán - a horgászok pozitív visszajelzései alapján - írásaimban két dolgot nem feledek. A szóban forgó termékkel kapcsolatos saját tapasztalataimat megosztani és egy-egy fontos, éppen aktuális szakmai tudnivalót leírni.

A Haldorádó tejsavas erjesztésű magjai…
… remekül kiegészítik a bojlis etetést
Az alapozó etetésem elképzelhetetlen nélkülük
A halak nagyra értékelték igyekezetem
A folyamatos utánpótlást…
… dobócsővel biztosítottam

Nyár elejétől a mélyebb, hidegebb vizű részek horgászatát helyezem előtérbe. Júniusi túrám helyválasztásánál a mélyebb, oxigéndúsabb, a nagy öregeknek biztonságot nyújtó rejtekhelyeket kerestem. Ezt javaslom Önöknek is a megfelelő hely kiválasztása során.

Nyáron a mélyebb, hidegebb vizű részek horgászatát helyezem előtérbe…
… fogásaim igazolják döntésem helyességét
A nagyponty-horgászat alapja a kíméletes bánásmód és a C&R!
A FermentX bojli legmeggyőzőbb erénye, hogy jól szelektál
E család nélkülözhetetlen tagja a dip
A csalogatóhatást jelentősen fokozhatjuk…
… ha dipbe mártjuk a csalit
Ez a kép mindent elárul, hogy mire csábult el barátom

Rendszeres olvasóim már megfigyelhették, hogy szinte minden alakommal „in-line” végszereléket használok (amikor a főzsinór az ólom közepén megy át), amelyen egy paszta ólom található. A pasztázott ólommal - amelyről folyamatosan, akár több óra alatt oldódik le a paszta - mindig több, sőt gyakorta nagyobb halakat fogok, mint a csupasz ólommal, így ez számomra elmaradhatatlan kellék.

A már sokszor kipróbált alkotóelemekkel…
… percek alatt elkészíthető a fogós végszerelék
Bevált csalikombinációk bevetésre készen
Pasztával mindig több kapást tudok elérni …
… mint nélküle

Az alapozó etetés során a bojlik mellett minden esetben használok FermentX tejsavas erjesztésű magvakat is, amelyek remekül kiegészítik a nagyhal-csemegéket. Ha túl sok amur lepné el az etetést, akkor már csak bojlival és kevéske halibut pellettel etetek.

A kész szerelékeket…
… rendszeresen letesztelem
Ha mindent jól csináltunk, ilyen szép halaknak örülhetünk

Ami a FermentX megkérdőjelezhetetlen működésén felül személyes öröm számomra, hogy kamasz fiam, Máté néhány éves kihagyás után visszatérni látszik a horgászathoz. Rossz irányba, sajnos, a mai fertőzött világban könnyen téved a gyermek. Ezért is fokozottan figyeljünk oda rájuk! A horgászat, a vízpart, a halak és a természet szeretete jó választás. Ezzel kerüljön függőségbe a gyermek, ne a számítógéppel és egyéb káros szenvedélyekkel! Gyakorló szülőként támogatom ebben gyermekem és ajánlom másoknak is ezt tenni. Sosem késő változtatni.

Máté fiam idei első fogásai
Külön boldogság számomra, hogy ezeket a FermentX Tejsavas Nagy Ponty etetőanyagnak köszönheti

Nyárköszöntő 2 napos túránk 19 db hallal ajándékozott meg bennünket. Összsúlyuk 176,7 kg lett, 9,3 kg-os átlagsúllyal. Ebből egy 3 kg-os és két 4 kg-os volt, a többi 5 kg feletti. Egy gyönyörű 15+-ost is zsákmányoltam, majd engedtem útjára.

A nyári golyóval fogtam ezt a kapitális, 15 kg feletti példányt is

Barátaim a sekélyebb részeken próbálkoztak. Bár háromszor annyi halat üdvözölhettek, lényegesen kisebb súlyokkal. Az év minden időszakában fontos a helyválasztás, most sem lehet ezt figyelmen kívül hagyni. Ha tehetik, nyáron keressék a hűvösebb, oxigéndúsabb és mélyebb részeket. Lehet, hogy sokkal ritkábban lesz kapásuk, de az egyedsúly - hasonlóan, mint nálunk - jelentősen nagyobb lesz. Végül is erről szól a nagyponty-horgászat!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.