Nagy pontyok nyomában 18. rész – Növeljük a méretet!

Nagy pontyok nyomában 18. rész – Növeljük a méretet!

A Haldorádó Carp Boilie termékcsalád 2014-ben debütált, melyet hatalmas siker és figyelem kísért már az első évben. A termékcsalád azóta is roppant népszerű, számtalan köszönő levelet és üzenetet kapunk a fogások képeivel együtt folyamatosan. Nagy büszkeség számunkra, hogy sok horgász a mi tanácsainkat megfogadva, csalijaink segítségével fogta meg élete halát!

A horgászatban már megszokhattuk, hogy milyen gyors a fejlődés, de a különböző módszerek közül talán a bojlis pontyhorgászat az, amely az elmúlt tíz évben a legdinamikusabban fejlődött. Elég csak a végszerelékekre, a kiegészítőkre és a csalogatóanyagokra gondolni. Óriási és rendkívül szembetűnő a változás!
Ennek megfelelően úgy éreztük mi is, hogy időszerű megreformálni a Haldorádó Carp Boilie termékcsaládot és a megváltozott igényekhez, felhasználási módokhoz igazítani, ezzel is minél jobban kiszolgálva azokat a horgászokat, akik bizalmat szavaztak termékeinknek.

A Lajosmizse határában elhelyezkedő Fish Aréna horgásztó madártávlatból

Az év egyik utolsó horgásztúráján, Lajosmizsén a Fish Aréna tavon horgásztam Farkas Szabolcs kollégámmal, aki szintén a Haldorádó Carp Team egyik oszlopos tagja és egy igazán fanatikus pontyhorgász. Kimondottan kedveli a vadvizeket, érintetlen csatornákat és holtágakat. Idén őt is „megfertőzte” a dunai horgászat, ahol már elsőre sikerült fognia egy 13 kg-os, érintetlen pikkelyest. Szabolcs sokat segített e termékek megalkotásában is, ötleteivel sikerült végleges formába önteni a megújult bojli családot, de nézzük, miben is teljesednek ki a változtatások.
A legszembetűnőbb különbségek a nagy dobozos főzött Carp Boilie csalikon érzékelhetők, itt megnöveltük a bojlik méretét 20-ról 24 mm-re. A bojlik összetevői és állaga is módosult, jelentősen javult, hogy alkalmas legyen 48, sőt akár 72 órás bevetésre is. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy idő előtt leázna a hajszálelőkénkről, illetve a fehérhalak „rohamainak” is lényegesen jobban ellenáll. Olyan magas minőségű, szelektív nagyhalas csalik, amelyeket joggal várnak el a modern pontyhorgászok. Az ízesítések nem változtak, a már korábban bemutatott és megkedvelt típusok maradtak meg. Természetesen folyamatosan próbálkozunk új ízekkel, aromákkal is, de ezeket már csak akkor hozzuk forgalomba, ha minimum 2 egymást követő évben tökéletesen teljesítenek.

A teljesen új alapokra épülő Haldorádó Carp Boilie család dobozos változata 2019-től megnövelt, 24 mm-es méretben lesz elérhető

 

Ehhez igazítottuk a Pop Up csalik méretét is, így az eddig megszokott 16-os méret mellett 20 mm-es csalik is helyet kaptak a tégelyben, megkönnyítve a nagyobb méretű bojlik kikönnyítését is, ami így már egy igazi nagyhalas csemege lehet!

A Pop Up csalik mérete is változott, a tégelyben egyaránt megtalálhatók a 16 és 20 mm-es változatok
A 20 mm-es pop-up már kellő felhajtóerővel rendelkezik, hogy balanszírozza a 24 mm-es süllyedő bojlit is
Ez így már egy igazi nagyhalas falat

Nézzük tovább a csalizó bojlikat! A sort a Carp Boilie Long Life Coated, azaz a Bevonatos főzött csalizó bojlival folytatjuk. Intenzív aromával rendelkező panírozott csalizó bojli, mely a külső panírnak köszönhetően a vízbe érést követően azonnal kifejti hatását, mivel folyamatosan áramlanak ki belőle a különböző étvágyfokozó attraktánsok, melyek táplálkozásra ösztönzik a halakat. Emellett jól kitűnik a többi vízbe szórt bojli közül, így hamarabb juthatunk el a kapásig. Ezt is megújítottuk, még jobbá tettük! Mérete: 18 mm.

A Bevonatos főzött csalizó bojlit is az új alapokra építettük, ezzel is még jobbá téve
A bevonat a csali felületén a vízbe érést követően azonnal kifejti hatását, így bátran javasoljuk a gyors horgászatokhoz is
Akváriumi körülmények között jól látszódik a panír réteg jelentősége

 

Íme, nagy kedvencünk, a Carp Boilie Big Wafters, azaz a Balanszírozott főzött csalizó bojli. Ez a család – a bojlis horgászok között is – azoknak készült, akik céltudatosan a legnagyobb és egyben legrafináltabb példányokat szeretnék megfogni. Nagy falat, mégis könnyű, így nem süllyed el az iszapban. A csali jól ellenáll a kisebb keszegfélék támadásainak, ami nagyon fontos a céltudatos nagyhal-horgászatban, hiszen nemegyszer előfordul, hogy akár 48 órát is ki kell bírnia a hajszálelőkén a csalinak, mielőtt a nagy hal felfedezné azt. Ez a csali garantáltan megfelel ezeknek az igényeknek, így bátran ajánljuk azon horgászok figyelmébe, akik gyakran horgásznak nagy, természetes vizeken is! A legújabb alapanyagok segítségével ezt is még jobbá tettük. Mérete: 24 mm.

A Big Wafters egy kikönnyített horogcsali, amely garantáltan nem süllyed el az iszapban
Félbevágva jól látszódik a parafa őrlemény, amellyel a kikönnyítést elértük
Nagyon jó érzés volt az őszi természetben még megküzdeni egy-egy harcossal
Szabolcs sem aprózta, a 24 mm-es bojlira épített hóember kombinációval csapta be a pontyokat
Ezen az álláson még egyikünk sem horgászott, ezért indokolt volt az alapos helykeresés
Cél a sziget sarka
A szerelékem mellé csupán néhány szem főzött 24 mm-es bojlit szórtam
Éjszakai csendélet a horgászhelyünkön

 

A nagyhalas újdonságok sora nem ért véget! A SpéciAdditive termékcsalád a 2018 elején debütált és máris bebizonyította létjogosultságát a kínálatban. Az elmúlt szezon sikertermékei voltak ezek! A csúcs, a legtöbbek által használt adalékok a Folyékony Máj és Csípős Paprika kivonat volt! Nagyon sok horgászt segítettek hozzá kapitális pontyokhoz. Ezt a termékkört négy újabb, értékes taggal bővítettük.

A SpéciAdditive adalékok nem szintetikus aromák, hanem növényi és állati kivonatok esszenciái. Íme, az immár 9 tagot számláló termékcsalád!

Mi sikerük titka?
A SpéciAdditive adalékok nem mesterséges folyékony aromák, hanem olyan természetes növényi és állati eredetű kivonatok, amelyeket bizonyítottan szeretnek a pontyok, és amelyek egyértelmű jó hatással vannak táplálkozásukra. A lehűlt vízben is jól oldódnak és olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ezek zamata számukra kívánatos falatok ígéretét jelzi. Használható etetőanyagok vagy stick mixek ízesítésére, de alkalmas pelletek, magvak, bojlik csalogatóhatásának a fokozására is.

2019-től további négy értékes taggal bővült a termékcsalád

Darált rák
Ez nem más, mint az erjesztett, rothasztott garnélarák folyékony kivonata. Számunkra hihetetlen, de ennek alapját Belechan néven több távol keleti országban ételek ízesítésére használják. Belachan nélkül nincs maláj konyha! Olyan alapvető ételízesítő, mint a szójaszósz a kínai konyhában. Rendkívül intenzív, büdös-halas illattal és sós ízzel rendelkezik. A legfőbb vonzerejét a fermentálás során feltárt (feldolgozás előtt legalább 3 hónapig erjesztik) előemésztett, vízben jól és gyorsan oldódó fehérjék, aminosavak, vitaminok, sók és ásványi anyagok egyedi kombinációja adja. Étvágyfokozó tulajdonsággal is rendelkezik. A pontyok természetes tápanyagforrásként azonosítják. Elsősorban a nyári hónapokban számíthatunk használatával kiemelkedő eredményekre.

Darált rák = erjesztett, rothasztott garnélarák folyékony kivonata
A maláj konyha egyik ikonikus alapanyaga a Belachan
Különféle pelletek ízesítésére is alkalmas

Szúnyoglárva kivonat
Egy olyan adalékanyag, amelyben még az összetevők is megkérdőjelezhetetlenül beazonosíthatók! Ez nem más, mint egy kizárólag természetes összetevőkből előállított, folyékony szúnyoglárva kivonat. A hihetetlen vonzó tulajdonsággal rendelkező folyadékot a vízben jól oldódó fehérjék, esszenciális aminosavak és nyomelemek teszik teljessé. Bizonyítottan étvágyfokozó tulajdonsággal rendelkezik, és nincs olyan hal, amely ne szeretné. Hideg vízben is hatásos, sőt tapasztalataink alapján egyértelműen a hideg vízi horgászatok során igazán hatékony adalékanyag.

A szúnyoglárva a pontyok egyik első számú természetes tápláléka
A szúnyoglárva kivonat egész szúnyoglárvákat tartalmaz!
Nagyon sűrű, a víznél nagyobb fajsúlyú folyadék, amely azonnal a fenékre süllyed
A makró felvételen jól látszódik milyen sok értékes, természetes táplálékot tartalmaz

Fűszeres Vörös Máj
A két legnépszerűbb SpéciAdditive adalékanyagunk: a folyékony máj és csípős paprika kivonat tökéletes kombinációja, amelyek hatását fűszerekkel és étvágyfokozó adalékanyaggal tovább fokoztunk, ahogy nekünk ez a legjobban bevált. Nagyon ígéretes pontymágnes ez! Tökéletes vízoldékonyságánál fogva minden vízhőmérsékletnél használható, de talán a felmelegedő és lehűlő vizekben mutatja meg leginkább, hogy mire képes!

A Fűszeres Vörös Máj a folyékony máj és csípős paprika kivonat tökéletes kombinációja
Érdemes horgászat előtt egy-két nappal előkészíteni a horgászatra szánt csalikat, így még jobban felszívódnak az értékes nyomelemek, hosszabb a csalogatóhatás

Fűszeres Tintahal
Köztudott, hogy a tintahal bármilyen formában nagy hatással van pontyokra. Olyan pontymágnes, amelynek nehezen tudnak ellenállni. Ez sem egy egyszerű aroma, hanem egy olyan folyadék, amely tintahal kivonatot tartalmaz. Gazdag forrása a magas minőségű aminosavaknak, melyet egy csipetnyi fűszerrel és Robin Reddel tettünk még különlegesebbé, pont úgy, ahogy mi használjuk, ahogy nekünk bevált. Így egy egyedi, markáns, fűszeres-halas ízű csalogatóanyagot kaptunk, amely még jobban kiemeli és előtérbe helyezi a tintahal semmihez nem hasonlítható ízét, zamatát. Egész évben eredményesen használható.

A Fűszeres Tintahal egy egész évben eredményesen használható adalék, etetőanyagokhoz és stick mixekhez egyaránt használható
Én horogcsali ízesítésére is használom

Még egy hasznos tipp!
A SpéciAdditive termékekkel alapvetően az etetésre szánt anyagokat szoktuk ízesíteni, de használom csalizó bojlik ízesítésére is az alábbi módon.
Én minden horgászat előtt beáztatok néhány szem bojlit különböző kivonatokba. Az értékes folyadék egy részét magukba szívják, illetve a felületükön is egy jól látható, kocsonyás réteg keletkezik, ami még vonzóbbá teszi a golyókat. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ne „fojtsuk” bele a bojlikat, csupán annyit öntsünk rá, hogy éppen ellepje azokat. Egy horgászatra maximum 2-3 különbözőt készítek, ez bőven elegendő szokott lenni.

Egy kis csali tuning, mely során…
… a forralással újra megnyitom a bojlimat
Forrás után egyből nyakon öntöm SpéciAditivvel, ami átjárja a csalit
Ezzel a módszerrel nagyon egyedi és fogós horogcsalik készíthetők
Szabolcs kollégám is előszeretettel használja horgásztúráin az extra ízesítésű csalikat, nem is eredménytelenül!

Ezek segítségével olyan egyedi ízű bojlikat hozhatunk létre, amelyekkel talán még a legóvatosabb pontyok sem (vagy csak nagyon ritkán) találkozhatnak. Ehhez a legjobbak a Haldorádó kínálatában található bojlik közül a Wafters, azaz könnyített bojlik. Ezek a legkeményebb, legtartósabb csalizó bojlijaink, amelyek így ízesítve még különlegesebbek és fogósabbak lehetnek!

Nekem a Fűszeres Vörös Máj kivonatba áztatott egy szem 24 mm-es Fekete Tintahal Wafters csali adta a legtöbb kapást
Csendélet a naplementében
Éjszaka is aktívak voltak
Szabolcs izmos tükröse az akadók közvetlen szélétől érkezett
Nagyot küzdöttünk, most már mehetsz haza!
Ezt a pocakos tükröst közösen fárasztottuk ki csónakból az elsüllyesztett, mesterséges akadók között
Őt is sikerült becsapnom a megújult csalik segítségével. Remélem, ezek a termékeinket használó horgászokat is sok szép fogáshoz segítik majd hozzá!

Ha további kérdések, észrevételek merülnek fel a termékekkel kapcsolatosan, szívesen válaszolunk azokra a Haldorádó Carp Team Facebook-oldalunkon keresztül is. 

Eredményes horgászévet és sok kapitális pontyot kívánunk a termékeinknek bizalmat szavazó horgászoknak!

A cikkben, illetve a filmben bemutatott 2019-es újdonságokat legelőször a XIII. Haldorádó Pontyhorgász Napokon lehet majd kézbevenni, megszaglászni, illetve ha megtetszik, akkor megvásárolni.

A rendezvény helye és időpontja: Kiskunhalas, Haldorádó Centrum, 2019. február 1-2-3. (péntek, szombat, vasárnap).

Várunk mindenkit szeretettel!

Írta: Haskó Tamás
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.