Busahorgászat az alapoktól 4. rész – Kora tavaszi horgászat a Busázó Fenekező Szettel

Busahorgászat az alapoktól 4. rész – Kora tavaszi horgászat a Busázó Fenekező Szettel

Jó néhány év telt már el azóta, hogy a fenekező busázó technikát bemutatattuk. E módszer kivitelezése az egyik legegyszerűbb, ha a planktonevők horgászatáról van szó, ám azon túl, hogy igyekszünk eredményes kiegészítőket és technikákat bemutatni, mindenképp próbáljuk egyre egyszerűbbé is tenni a horgászok dolgát. Így aztán 2024-ben egy olyan újdonságot is felvettünk a Busa programba, mely megreformálja a fenekező módszert!

A fenéken történő horgászat alapja, hogy egy jól felhőző etetőanyaggal alaposan megtöltött kosarat dobunk be, mely alatt egy rövid előkén található a nagyméretű horog egy szem technopufival megemelve. Ahogy a planktonevők szívogatják az etetőanyag szemcséit, óhatatlanul a horog is a szájukba kerül, és megtörténik az akasztás! Hatékony módszer, aminek az egyetlen problémája a sok etetőanyagkeverés, no meg az, hogy az áramló víz a könnyű szemcséket viszonylag gyorsan elmossa, és ezzel együtt a busák is odébbállnak.

A fenekező technika alapja a sok etetőanyag
A jól felhőző kajából érdemes etetést is kialakítani
Az oldódó gombóc szívogatása közben a busa óhatatlanul is felhörpinti a horgot

Ennek kiküszöbölésére próbáltunk meg egy olyan rendszert alkotni, amelynek segítségével koncentráltabban lehet meghorgászni a feneket. Kevesebb etetőanyaggal, amolyan keresőhorgászattal. Ismerős a módszer? Igen, tulajdonképpen a method módszert igyekeztünk adaptálni a busázáshoz! A módszer eredményességét – ahogy a methodét is – egyetlen dolog szavatolja, az pedig a halbőség. Minden túlzás nélkül állítható, hogy egyes vízterületek annyira bővelkednek busában, mint a jól telepített tavak pontyban. Elsősorban ez indokolta, hogy methodozzunk erre a halra is!

„Methodozni” busára? Igen, lehetséges!

Fenekező módszer lévén ez elsősorban a sekélyebb részeken életképes, ott, ahol a planktonevők lemennek a fenék közelébe, és akkor, amikor nem emelkednek még vízközé. A Pilismaróti-öböl a busahorgászat mekkája. Itt akár vízközt, akár fenéken jó lehetőségek kínálkoznak a planktonevők horgászatához, már akár kora tavasszal is.

Párás, ködös reggel. Ilyen időszakban busára horgászni?
Kis túlzással alig találtuk meg a vizet reggel
Ha pontosan szerettem volna horgászni, akkor sem ment volna
Csobbant, így nagy baj nem lehet!

Jómagam február végén már belekezdtem a busázásba, hiszen kíváncsi voltam, mennyire aktívak ezek a halak ebben a szokatlanul enyhe időben. Az eredmény meghökkentő volt, hiszen egy rövid, félnapos horgászat alkalmával eljutottam 8 kapásig, amelyből 4 halat sikeresen ki is fárasztottam. Óriási peca volt!

Február végén ilyen busákat lehetett fogni az öbölben, vajon a ködös márciusi reggel ad majd valamit?
Csak lassan oszlott fel a köd

Nyilván a busahorgászatok sikere nagyban függ attól, hogy az adott időben jó helyen vagyunk-e, és a halak is keresik a táplálékot, sőt, a víz azon rétegében keressük őket, ahol vannak. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ritka az, amikor minden összejön! A busázás már csak ilyen!
No de térjünk rá a horgászat valódi okára, mégpedig arra, hogy bemutassam nektek azt az eszközt, amely a busahorgászatban új lehetőségeket kínál!

Első halamat még ködben sikerült megfogni

Busázó Fenekező Szett
A Busázó fenekező szett egy komplett, busa tablettával, sőt csalival is ellátott, bevetésre kész végszerelék. A forgót a főzsinórunk végén található kapocsba kell akasztani, vagy csak szimplán felkötni a főzsinórra, és már lehet is bedobni. Amikor a busák a mederfenéken tartózkodnak, ezzel nagyon hatékonyan megfoghatók. A tabletta egy rugalmas gumiszalag segítségével van rögzítve.
A végszerelék felhasználhatósága azonban széleskörű, ugyanis PVA rudacskák is ráerősíthetők.
75, 100 és 125 grammos változatban érhető el a kínálatban.

A Busázó Fenekező Szett elérhető 75, 100 és 125 grammos változatokban
A csomagolásban lévő tabletta külön is be van csomagolva, így védve azt a fizikai behatásoktól és a párától

Röviden, tömören ez lenne a termékismertető, azonban a használatbavételéről mindenképp érdemes a képsorozatot megtekinteni, amely azt is bemutatja, miként lehet a gumiszalagot úgy ráerősíteni a nehezékre, hogy az a tabletta szétoldódása után se vesszen el.

A kész végszerelék egy forgó segítségével rögzíthető a főzsinórra
A végszerelék lelke a kosár – ez tulajdonképpen egy olyan nehezék, amelyre szépen felfekszik a busa tabletta
A nehezék egy vezetőszárral van ellátva, így stabilabban dobható
A nehezéket egy forgó ütközteti meg alulról, melybe a horogelőke is bele van hurkolva
A tabletta pont ráfekszik a peremmel ellátott nehezékre
A gumiszalagot érdemes ráhurkolni a peremre, így nem hagyjuk el azt akkor sem, ha a tabletta már leoldódott
A gumit a képen látható módon feszítsük meg
Majd vezessük át a tablettán
Végül, a túloldalon lévő fülbe akasszuk azt be
Érdemes kicsit szétterpeszteni a gumit, így stabilabban fogja a tablettát
A csali – nem meglepő módon – egyetlen szem technopufi

A horgászat menete ezzel a technikával annyiban tér el a már korábban ismertetett fenekező módszertől, hogy itt teljesen felesleges a klipszelés és a pontos horgászat. Addig érdemes dobálgatni, míg meg nem találjuk a halak tartózkodási helyét, és onnantól kezdve nyert ügyünk van. Fogas kérdés, hogy milyen sűrűn érdemes ezzel a végszerelékkel újat dobni? Mennyi idő alatt oldódik szét a belehelyezett tabletta?

Így már bevethető a végszerelék
Dobás során a tabletta stabilan a helyén marad
A fenéken a tabletta elkezd dolgozni
Szőrös kis barátom is szeret busára vadászni

Nos, vannak olyan helyzetek, főleg sekély részeken, ahol a csobogás szétugrasztja a halakat, és időbe telik, mire visszatérnek, ilyen helyzetekhez az eddig is elérhető tablettáinkat javaslom, melyek 2024-től Slow jelzéssel kerülnek forgalomba. Ezek akár 1-2 órát is kibírnak a vízben, visszafogott gyorsasággal oldódnak.

Immár kétféle oldódási idejű tabletta érhető el kínálatunkban
A Slow, vagyis lassú oldódású változat akár 1-2 órát is kibír

Ám igazából, ennél a módszernél is igaz az, hogy, ha 30 percig nincs kapás ott, ahová dobtál, akkor később sem lesz. Így aztán a keresőhorgászathoz inkább ajánlott az új, Quick jelzésű tablettáink valamelyike. Ez a változat gyors oldódású, tehát 15-45 percig bírja csak egyben. Nagyon attraktív, lendületesen bont, így a busák figyelmét gyorsan a végszerelékre irányítja!

A Quick, azaz gyors változat lendületesen dolgozik, ez 15-45 percet bír ki a vízben
Az egyik legjobban bevált ízvilág az Ananász + Banán

Mindkét változat 4-4 ízben és színben kerül forgalomba.
Az Ananász-banán élénksárga színű tabletta, amely látványos fluo zöld színt bocsát ki oldódás közben. Ez a család leglátványosabban oldódó tagja, ajánlott a nyári, meleg, kissé zavaros vízben.
Az Édes tejszín a jól bevált és híres busacsalogató anyag, a „tejpor” illatát és ízét adja vissza oldódás közben. A vízbe kerülve folyamatosan bocsátja ki magából a fehér színt, és a tablettáról leváló darabkák garantáltan kiváltják a planktonevőkből a táplálkozási viselkedést.
A Halas spirulina az alga illatával és ízével, valamint a halliszt tápanyagtartalmával a busahorgászat egyik legfogósabb összeállítása. A sötétzöld színű granulátum zöld felhőt képez, mely még tiszta vízben sem riasztó, mégis figyelemfelkeltő.
A Méz mint aroma több tucat pontyhorgász csaliban és etetőanyagban köszön vissza, és valamiért ez az édes csalogatóanyag nagy hatással van a busákra is. Ez a tabletta is nagy felhőt bocsát ki oldódás közben, méghozzá feltűnő narancssárgát, ami mind a tiszta, mind a kissé zavaros vízben jól látszódik.

Az eredményes busázás titka, hogy állandóan variálni kell, akkor előbb-utóbb belenyúlunk a tutiba
Ezzel a készséggel 20 percenként érdemes azért újradobni, mert – ahogy a methodnál – itt is viszonylag gyorsak a kapások

Optimális előkehossz
A fenekező módszernél is nagyon fontos a megfelelő előkehossz kiválasztása! Ez az „apróság” fontosabb, mint azt sokan gondolnák, így mindenképp fontosnak érzem, hogy a nekem bevált tuti tippeket megosszam veletek is!
Akik próbálkoztak már fenekező busázással, biztos tapasztalták már, hogy vannak olyan kapások, melyek hiába tűnnek agresszívnak és biztosnak, mégsem akadnak meg. Ennek gyakori oka, hogy hiába szívogatja a hal a csalogatóanyagot, és hiába kerül a szájába a horog, egész egyszerűen nem tud mélyre akadni, mert a hal nem úszik elég közel a kosarunkhoz vagy épp a tablettánkhoz. Két megoldás lehet erre. Az egyik, hogy olyan etetőanyagot teszünk a kosárba, amely kevésbé attraktív, ezért a halnak közelebb kell úszni ahhoz, hogy megszerezze a kioldódó szemcséket, a másik pedig az, hogy megnöveljük az előkehosszt. Nem kell drasztikus növelésre gondolni, sok esetben 2-3 cm-es módosítás már elegendő. Ugyanakkor arra is érdemes vigyázni, hogy ne legyen a horogelőke túl hosszú, mert akkor meg már rossz pozícióban lesz a horog, és ez megnöveli a „testes” álkapások kialakulását.

A Fenekező Szetthez gyárilag ilyen rövid előke jár, ez remek kiindulási alap
Ha van kapás, de nincs akadás, akkor érdemes egy kicsit hosszabb előkét felkötni, kicsit nagyobb horoggal kiegészítve
Minél hosszabb az előke és nagyobb a horog, annál több technopufi kell a horogra
Ez így tuti lebeg a vízben
A hosszabb előkét így becsíptethetjük a perem mögé. Ez meggátolja a gubancolódást

Felszerelés
A tablettás fenekező technikának nincs speciális felszerelésigénye, hiszen a már megszokott By Döme TEAM FEEDER Silver Carp Feeder bot erre is alkalmas csakúgy, mint a Big River 6000 orsó. Az orsóra ezúttal az Owner Kizuna 0,21 mm-es sötétzöld színű fonott zsinór került, amely erre a feladatra is alkalmas.

A By Döme TEAM FEEDER Silver Carp Feeder bot tökéletes a tablettás pecához is
A Big River orsók még sosem okoztak csalódást
A Kizuna fonott zsinórok busázáshoz is megfelelnek

Nem szoktam külön hangsúlyozni, de nagyon fontos az is, hogy a halak kiemeléséhez is legyen megfelelő kiegészítő nálunk. Elsősorban szükséges egy erős merítő nyél, valamint egy nagyméretű merítő fej! Bölcsőt is érdemes magunkkal vinni, hiszen ebben könnyű a horogszabadítás. A halak életben tartása is fontos, melyhez varsaszákot javaslok, ugyanis ebben elférnek az akár nagyobb testű egyedek is. A haltartó rögzítéséhez mindenképp legyen nálunk egy jó erős leszúró is, mely nélkül a sóderes aljzatban nagyon nehéz rögzíteni a szákot.

A kavicsos aljzat miatt elsősorban egy jó tripodra van szükség, amelyre a bottartót rátekerhetjük
A távtartóra olyan bottartó fejet érdemes helyezni, amely meggátolja, hogy kapás esetén a botunkat beránthassa a hal
Mindenképp legyen nálunk olyan felszerelés, amely a halak partra emelését is lehetővé teszi

Néhány éve még nem is álmodtam arról, hogy február végén már busára lehet majd horgászni. Jókor, jó helyen, megfelelő technikával viszont már ebben az időszakban is van esély arra, hogy szákba tudjunk terelni néhány planktonevőt.

Szükséges kiegészítők
Nem kell a leghosszabb haltartót beszerezni, egy 2-2,5 méteres változat már elegendő
A bemutatott technika működik, ezt minden túlzás nélkül állíthatom

A horgászatról természetesen egy akciódús és tanulságos film is készült, melyhez ez úton kívánok jó szórakozást!

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.