Busahorgászat az alapoktól 3. rész – Tablettás busahorgászat

Busahorgászat az alapoktól 3. rész – Tablettás busahorgászat

Az előző epizódban bemutattuk azokat az úszós végszerelékeket, amelyek alkalmasak a nagy etetőanyag gombócok megfelelő mélységben tartásához és ezzel a vízközti busahorgászathoz. Akkor egy árhullám után érkeztünk az öbölbe, magas és nagyon zavaros volt még a víz, ennek ellenére sikerült néhány planktonevőt fogni. Most viszont alacsony víz, stabil vízállás, letisztult Duna és gyönyörű, késő nyári idő fogadott minket Dénessel, így semmi sem állhatott útjába, hogy bemutassuk az úszós busahorgászat egy más módozatát.

A hely, ahol ebben a részben horgászunk, alig pár száz méterrel van odébb, mint legutóbb, de rá sem lehet ismerni. Levonult az árhullám, és ahol akkor még egy méter magas víz volt, most ott ülünk, és innen jóval kényelmesebb horgászni. További különbség a néhány héttel ezelőtti állapothoz képest, hogy a víz letisztult, és gyönyörű, napos, csendes idő fogadott minket. Ránézésre minden körülmény ideálisnak tűnt az eredményes busahorgászathoz, és persze ahhoz, hogy bemutassuk a tablettás busázó úszókat, és azok használatát.

Jóval kisebb víz fogadott minket, mint legutóbb
Stabil vízállás, letisztult víz, minden adott egy jó busázáshoz
Úszók a helyükön!
Remek, csendes, napos időben kezdtük el a pecát

Végszerelék
Első ránézésre, ami differenciaként szembetűnő, az az úszótest mérete. A Vízközti Busázó Úszó - Tablettás kivitelnek ugyanis nem kell a nagyméretű kajagombócot felemelnie, hanem elegendő mindössze a tablettát. Így aztán indokolatlan a nagy úszótest.
A másik különbség maga a végszerelék. Ennél ugyanis nincs spirálkosár, hanem mindössze egy szár van, amelyre a tablettát rá lehet húzni. Továbbá a távtartó is kurtább, hiszen felesleges messzire ellógatni a horgokat a csalogatóanyagtól.
A végszerelék elkészítése egyébként egyszerű, és semmiben sem tér el az előzőleg bemutatott úszós módszertől, sem a működési elve, sem más. A technika lelke a Busa Tabletta. No de mi is ez? És mitől vonzó a busák számára?

A Vízközti Busázó Úszó - Tablettás kerül ebben a részben bemutatásra
Az úszótest ennél a változatnál kisebb, mint az etetőanyagos modellnél
Ez asz eszköz nem etetőanyag bevitelére lett kialakítva, ez jól látható a végszereléken is
Az úszó antennája még messziről is jól látható
Az úszó teste nagyon stabilan tartja meg a tablettát

Busa tabletta
A Busa tabletta nem más, mint nagyon magas nyomáson, speciális eljárással préselt etetőanyag, amely vízbe kerülve lassan, de folyamatosan, látványos felhőt képezve dolgozik akár 1-1,5 órát is, mielőtt szétoldódik! Háromféle változatban kerül forgalomba.
Az Ananász-banán élénksárga színű tabletta, amely látványos fluo zöld színt bocsát ki oldódás közben. Ez a család leglátványosabban oldódó tagja, ajánlott a nyári, meleg, kissé zavaros vízbe!
Az Édes tejszín a jól bevált és híres busacsalogató anyag, a „tejpor” illatát és ízét adja vissza oldódás közben. A vízbe kerülve folyamatosan bocsátja ki magából a fehér színt, és a tablettáról leváló darabkák garantáltan kiváltják a planktonevőkből a táplálkozási viselkedést.
A család legkülönlegesebb tagja a Halas spirulina, mely az alga illatával és ízével, valamint a halliszt tápanyagtartalmával a busahorgászat egyik legfogósabb összeállítása. A sötétzöld színű granulátum zöld felhőt képez, mely még tiszta vízben sem riasztó, mégis figyelemfelkeltő.
Ezek az elérhető változatok, ám természetesen ezt a termékcsaládot is bővítjük, hiszen a fejlődés sosem állhat meg. 2024-től bővül a tabletták sora a Méz ízben készülő változattal. Ez az ízvilág több tucat pontyhorgász csaliban és etetőanyagban köszön vissza, és valamiért ez az édes csalogatóanyag nagy hatással van a busákra is. Ez a tabletta is nagy felhőt bocsát majd ki oldódás közben, méghozzá feltűnő narancssárgát, ami mind a tiszta, mind a kissé zavaros vízben jól látszódik. (Az írásban és a filmben még nem a végleges változatoz használtuk, mert – ahogy minden termékünket –, ezt is az utolsó pillanatig tökéletesítjük, hogy hozzátok már csak a kifogástalan változat juthasson el!)

Egyelőre háromféle tabletta érhető el a kínálatban, az Ananász-banán, az Édes tejszín és a Halas spirulina. A Méz változat még csak prototípus, de végleges formája 2024-rtől garantáltan megtalálható lesz a Haldorádó palettán
Minden tabletta élénk felhőt képez a vízben
A busák szeretik, ez nem kérdés!
Annak érdekében, hogy a Méz változat is tökéletes legyen, több mintát próbálunk folyamatosan, mire kiválasztjuk a végleges verziót
Ízben már nem lesz változás, színe is narancssárga lesz, de az oldódási képességeken még csiszolunk
Sok szép halat adtak már a mézes tabletta prototípusai is
Bárhova is dobjuk be a tablettát, az még messziről is jól látható

Tabletta felhelyezése
A tabletta felhelyezése rendkívül egyszerű, ugyanis minden henger közepén vagy egy lyuk. Ezen kell átvezetni a szerelék tengelyét, méghozzá úgy, hogy a szárról először le kell tekerni a záró csavart. Ha ez megvan, már csak fel kell helyezni a tablettát, majd visszatekerni jó erősen a csavart. Egyszerű és gyors ez a megoldás. Amit még érdemes lehet megtenni a siker érdekében, hogy jó lágyra kevert etetőanyagból teszünk egy vékony réteget a tablettára, amelybe a horgokat akasztjuk, így előzve meg azok összeakadását dobás közben. A kaja a csobbanáskor leválik, és ezzel szabaddá válnak a horgok.

A végszerelék tengelyére kell felerősíteni a tablettát
A tabletták közepén lévő furat teszi lehetővé a gyors felhelyezést
A feladat egyszerű, csak fel kell húzni a tengelyre a tablettát
A tabletta pont akkorára méretezett, hogy csak annyi lóg ki a tengelyből, amennyi szükséges a záró anya felhelyezésére
Addig tekerjük, míg meg nem szorul!
Kész is van!

Csali
A csali ennél a technikánál is a technopufi. Célszerű a készletből olyat választani, amilyen a képződő felhő színe, így garantáltan nem kelt gyanakvást a halban. A Feeder pufi szettben van lehetőség bőven, hiszen a sárga és fehér golyócskákon kívül van még piros, kék és zöld is a dobozban.

A csali mindössze egy kis szem technopufi
A horgok ideális pozícióban várják az érdeklődőket
Teljes összhang tapasztalható a végszerelék minden elemén
Ha szeretnénk biztosra menni, akkor a gubancok elkerülése érdekében érdemes némi híg kaját a tabletta felületére nyomni, amelybe bele lehet szúrni a horgokat

Horogelőke
A horogelőke minden busázó módszernél nagyon fontos, hiszen a hal kemény szájába csak akkor akad meg sikeresen a horog, ha az kifogástalan heggyel van ellátva. Az úszók gyári csomagolásában a kisebb méretű horgokkal vannak szerelve a távtartók, melyeket igény szerint egy mozdulattal le lehet cserélni nagyobbra. Ehhez adott a Busa Rig, mely jelen pillanatban fonott zsinóros változatban, kétféle horogmérettel áll rendelkezésre. Nincs más teendő, mint a távtartóról lefűzni a kisebb horgos előkét és kicserélni az előkötött nagyobb horgos változatra. Egy mozdulat az egész!

Nem kell bajlódni az előkekötéssel, hiszen elérhető a busázó előke készre kötve is!
A tűhegyes horog nélkülözhetetlen a kőkemény szájba történő akadáshoz!
Ide csak a kifogástalan állapotú horoghegy tud behatolni

Felszerelés
E technikának sem bonyolultabb a felszerelésigénye, mint az előzőnek, sőt. Ebben az esetben a bedobandó teher jóval kisebb, így nem éri akkora megterhelés a botot. Ettől függetlenül mindenképp olyan erős horgászbotot javaslok ehhez is, mint a By Döme TEAM FEEDER Silver Carp Float SXC. Az orsó ugyanúgy a Big River, dobján fonott zsinórral.

A Silver Carp Float botok minden elemét az úszós busahorgászathoz fejlesztettük
Egyszerű, letisztult design jellemzi a botot
A nagyméretű gyűrűk elősegítik a végszerelék akadálytalan bevetését
A jó öreg Big River orsók az extrém terhelést is bírják!
Gondolnád, hogy egy 300 gramm dobósúlyú bot van a kezemben?
Halfárasztásnál sem nevezhető durungnak az amúgy szigorú bot

Horgászat menete
Szereld fel a végszereléket! Csalizd fel! Dobd be! Tulajdonképpen ennyiből áll ez a módszer, és ez nem túlzás. Főleg akkor eredményes ez a technika, amikor nem kell a busákat csalogatni, ugyanis olyan nagy mennyiségben vannak előttünk, hogy mindössze rá kell bírni őket arra, hogy bekapják a horgot.

Fantasztikus késő nyári, kora őszi időben horgászhattunk!
Hatalmas vízterületről érkezhetnek a planktonevők

Ezen a napon azonban a planktonevők látszólag sem tartózkodtak a választott helyünkön. Nem láttunk sem fordulást, sem más, halra utaló jelet, ezért úgy döntöttünk, megpróbálunk valami jelet biztosítani a busák számára, amelyet követve eljuthatnak a tablettánkig. Erre mi azt a megoldást választottuk, hogy hígra kevert Big River - Busa etetőanyagot lőttünk egy csúzli segítségével az úszók köré. Biztosra nem merem mondani, hogy ez segít, de az biztos, hogy nem árt! És az tény, hogy minden lövést követően volt valami akció. Vagy rontott kapás, vagy akasztás, vagy csak beleúszás.

Mivel nem voltak halra utaló jelek, úgy gondoltuk, érdemes némi etetéssel csalogatnia a busákat
Az úszók köré lőttem a „toccsanós” gombócokat
A Big River - Busa etetőanyag vizesre keverve hatalmas felhőt képez a vízben, amelyre a közelben úszkáló busák gyorsabban felfigyelnek, mint egy tablettára
Nem volt kapkodós peca ez sem
Természetesen Dénes fogta a nap első busáját
A hal természetesen szákba, Dénes lába pedig a Dunába került :) Mindenki a helyén! :)
Érdekes módon most minden busa pont ugyanakkora volt, mintha mind ikrek lettek volna
A délutáni időszak most is aktívabb volt
Már laposan járt a nap, mikor az utolsó busát megszákoltuk

Mindent egybevetve nagyon eredményes napot zártunk, hisz több busát is tudtunk fogni, igaz, majd mindet másfajta tablettával, ami azt igazolja, hogy nem volt túlságosan sok hal előttünk, de próbálkozással, variálással lehet a kevésből is annyit fogni, ami bőven elegendő élményt ad egy horgásznapra!

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.