Cralusso Golf, Spirit, Capri

Cralusso Golf, Spirit, Capri

A Cralusso név a folyóvízi horgászatot forradalmasító úszóival szerzett először hírnevet magának. A Szörf, Bolo, Bubble, Torpedó úszók sikerét követően, a szilaj folyók után a fejlesztő a csendesebb állóvizekre „evezett”. A waggler úszós technika is számos megoldásra váró feladat elé állította Králik Karcsit. Az UFO, Rocket és Rocket light wagglerek voltak a cég soron következő innovációi. Aki azonban azt gondolta, hogy a Cralusso cég ezek után ülni fog a babérjain, tévedett. Újabb terület és módszer következett, ahol ismét horgászat során felmerült kérdésekre kellett választ keresni. A Cralusso úszócsalád pedig ezáltal újabb tagokkal bővült.

A spicc- és rakós bottal történő horgászat egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Spiccbottal szinte minden horgász rendelkezik, ha másért nem, a csalihalfogás végett. Sokan azonban nem csak ezért vásárolnak spiccbotot. A hosszabb, 6-7-8 méteres pálcákkal kifejezetten élvezetes tud lenni a horgászat. A horgászcikk-ipar fejlődése ma már ott tart, hogy egy 7-8 méteres botot is könnyedén forgathatunk egész nap. A mai spiccbotok könnyebbek, gerincesebbek régi társaiknál. Egy jó bottal akár a folyókon is eséllyel vehetjük fel a harcot a szilaj paducokkal, termetesebb dévérekkel szemben. Aki szereti a spiccbotos horgászatot, azt már csak egy hajszál választja el a rakós bot megvásárlásától. Ha sikerrel kijártuk a spiccbot-iskolát, következik a rakós botos tanfolyam. Mint minden módszernél, itt is vannak „variációk”. Tudunk horgászni álló-, vagy folyóvízen, keszegezhetünk, vagy akár pontyozhatunk is.

A spiccbot minden horgásznál ott lapul a botzsákban…
… de egyre többen vesznek rakós botot is a kezükbe

Attól függően, hogy hol és mire szeretnénk horgászni, a szerelékeinket is ennek függvényében kell összeállítanunk. A Cralusso korábbi modelljei is egy-egy, horgászat közben megfogalmazott problémára adtak választ. A rakós botos módszerhez kiötlött Torpedó és Torpedó tuning modellekkel a folyókon megvalósíthatjuk a tökéletesen megállított szerelékkel történő horgászatot, a Bubble modell a lassú úsztatást tökéletesítette. A horgászat azonban nem csak folyókra koncentrálódik. Sokan spiccbotoznak, rakóznak tavakon, lassú áramlású csatornákon. Az ilyen „nyugodtabb” vizek is tartogathatnak meglepetéseket a horgásznak, és természetesen ezekre a vizekre is más szerelékkel kell készülnünk. Ha spicc- vagy rakós bottal horgászunk, a szerelékünk egyik legfontosabb eleme az úszó. Ha úszóval kell horgászni, a Cralusso termékek között lassan minden helyzethez találunk megfelelő modellt. Egyedül az álló-, lassan áramló vizek képeztek kivételt, legalább is eddig. Králik Karcsi úgy határozott, alaposan szemügyre veszi az ilyen vizeken történő horgászatot, lejegyzeteli azokat a dolgokat, amelyekre lehet ötletes megoldást találni, majd kifejleszt egy olyan úszót, ami megfelelő választ ad a feljegyzett kérdésekre. A kísérletezés olyan jól sikerült, hogy nem is egy, hanem egyszerre három új modell született. Ismerkedjünk meg velük!

Cralusso Spirit, Golf, Capri


Cralusso Golf

Cralusso Golf

Már a neve is utal arra, hogy ezt a modellt az „áramlásra” tervezték, pontosabban az áramló vizekre. Az úszó anyaga itt is poliuretán hab, ami garantálja, hogy sérülés esetén se ázzon be. A Golf testének formáját az „áramlás” alakította. A hidrodinamikus alakot bárki önmaga is megformázhatja. Ehhez nem kell mást tenni, mint fogni egy szappant, aminek a hossztengelye mentén átfúrtunk egy fém rudat, majd egy madzag segítségével az egész miskulanciát motorcsónak után kötni. Ha egy ideig vontatjuk, a szappan ovális alakot vesz fel, amely elöl kissé tompa, hátul pedig némileg elkeskenyedik. Érdekes megfigyelés, hogy a vontatás sebességétől függően változik a szappan által felvett alak. Minél gyorsabb a csónak, a szappan annál hosszúkásabb alakot vesz fel, míg lassú vontatás esetén zömökebbé válik.

A Golf a leggyakrabban használt méretekben készül

A Cralusso Golf úszó alakját mintha ez a kísérlet ihlette volna. A zömökebb, csepp alakú test ideális az áramló vízen történő horgászathoz. Az úszó testének felületét, a Cralusso wagglereken is megtalálható apró kis betüremkedések, a már ismert Golf aerodinamikai forma ékesítik. A rücskös, egyenetlen felületen megtörik a víz áramlása, csökken annak ellenállása, ami természetesebb csalivezetést tesz lehetővé. A Cralusso Golf belső zsinórvezetése szintén ezt a célt szolgálja: a belső zsinórvezetés a pontosabb, kontrolláltabb úsztatást hivatott segíteni.

A Golf az áramló vizeken érzi elemében magát

Az úszóknál az „összekötő kapocs” szerepét az úszó szára látja el. Korábban a nagyobb tőkesúlyt képviselő fém, majd a finomabb, érzékenyebb carbon szár terjedt el. A Cralusso Golf esetében két lehetőséggel találkozhatunk. Az egyik a már ismert carbon szár, a másik egy ritkábban alkalmazott megoldás, az üvegszál. Az áttetsző üvegszál rendkívül strapabíró, ugyanakkor hihetetlen érzékeny megoldás. Segítségével nagyon finom horgászatra nyílik lehetőségünk.

Az üvegszál erős, rugalmas

Az úszó jó láthatósága azonban legalább ilyen fontos. A korábbi modelleknél már tapasztalhattuk, hogy a Cralusso úszók antennarendszere minden helyzetre kínál megoldást. A Cralusso „convert system” néven jegyzi úszóinak széleskörű variálhatóságát. A megváltozó fényviszonyokhoz, a csali nagyságához, az időközben felerősödő szélhez egyaránt tudunk megfelelő antennát választani, akár horgászat közben is. Az már csak hab a tortán, hogy a korábban megvásárolt Cralusso UFO vagy Rocket wagglerekhez is használhatjuk a Golfhoz kapott antennákat, és igaz ez viszont is. Lassan már összeszámolni is nehéz lenne, hányféle antenna variációt használhatunk a Cralusso úszókhoz.

A „convert system”-nek köszönhetően az antennák egyszerre több modellhez is használhatóak

A „convert systemnek” köszönhetően a variációk száma hatalmas, általában csak a fantáziánk jelent határt. A Cralusso Golf a lassan áramló csatornák, folyók mellett azokon az állóvizeken is nagy segítségünkre lehet, ahol a szél keltette áramlással is számolnunk, kell.

A Cralusso Golf a következő méretezéssel kerül forgalomba: 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 10 - 12 gramm.

Szerelék Cralusso Golfra


Cralusso Spirit

Cralusso Spirit

Legyen szó álló- vagy folyóvízről, a Spirit univerzális formájának köszönhetően mindkét víztípuson használható. Alkalmazható spicc- és rakós boton egyaránt. Az úszó teste a száron megfordítható, ezzel súlypontjának helyzete megváltoztatható. Hullámzó vízen a zömökebb részt alulra fordítva egy stabil, hullámálló úszót kapunk. A poliuretán testnek köszönhetően nem kell féltenünk a fárasztások során.

A Spirit is 7 különböző méretben készül

Ha rakós botos fárasztás közben netán szakításunk van, és az úszó a kinyúlt guminak köszönhetően visszalő a vízből, az úszó teste nem fog megsérülni. A belső zsinórvezetés miatt nincs kiszakadt zsinórvezető szem, úszóból kitört antenna.

A belső zsinórvezetés előnyeit mindegyik modellnél élvezhetjük

A hosszú, kemény fárasztást is jól bírja, nem kell sérüléstől tartanunk. A különböző antennákkal, a különböző méretű csalikhoz tudunk alkalmazkodni. A cserélhető antennáknak köszönhetően sokféle képpen variálható. A vastagabbak a nagyobb méretű csaliknál (kukorica, pellet, különböző gyurmák) használhatóak, míg a karcsúbb méretek elsősorban csontkukac, giliszta, szúnyoglárva csalik esetén válnak be.

A Cralusso Spirit, a következő méretezéssel kerül forgalomba: 0,5 - 0,75 - 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 gramm.

Rakós botos pontyozáshoz ideális
Szerelék Cralusso Spirit-hez


Cralusso Capri

Cralusso Capri

A Capri formája karcsú, vékony. Elsősorban állóvízre kifejlesztett úszó, amely dévérezéshez ideális. Az úszó teste ennél a modellnél is megfordítható a száron, így bármikor gyorsan alkalmazkodhatunk a szél keltette hullámokhoz, ahogyan azt a Spirit esetében is olvashattuk. Az úszó teste poliuretán habból készül, ami sérülés esetén sem ázik be. Az egészen finom horgászatnál elegendő, ha magát az úszó szárát használjuk antennaként, de a „convert system”-nek köszönhetően minden helyzethez alkalmazkodhatunk. A különböző méretű antennák minden helyzetre kínálnak megoldást.

A Cralusso Capri a következő méretezéssel kerül forgalomba: 0,5 - 0,75 - 1 - 1,5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 gramm.

A Cralusso Capri méretezése
Szerelék Cralusso Capri-hoz

E három új modellel kiegészülve a Cralusso úszók minden víztípusra és mindenféle úszós módszerhez kínálnak alternatívát. A Cralusso Szörf, Torpedó, Torpedó Tuning, Bubble, Bolo, UFO, Rocket, Rocket Light, Golf, Spirit, Capri úszók mind arra szolgálnak bizonyítékul, hogy egy ötletből hogyan lehet a kreativitás és a kemény munka segítségével felépíteni egy olyan termékcsaládot, amely ma már a világ minden pontján elismert. A valódi értékét azonban az adja ezeknek az úszóknak, hogy megoldást kínálnak azokra a helyzetekre, amelyekkel horgászatunk során szembesülünk.

Aki a meglévő antennaválasztékot mégsem tartja kielégítőnek, vagy csak ragaszkodik az önmaga által tuningolt úszókhoz, a külön megvásárolható „hobbi szettel” kedvére barkácsolhat
Legyen szó apró kárászokról, keszegekről vagy akár pontyokról, a Cralusso új úszói megfelelő megoldást kínálnak

(X)
Írta: Polyák Csaba

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.