A Cralusso 2010. évi újdonságainak bemutatkozása

A Cralusso 2010. évi újdonságainak bemutatkozása

A horgászkiállítások törzskiállítója a hazai Cralusso cég ismét igazi újdonságokkal jelent meg a HIT csarnokban és a FEHOVA-n. A Cralusso cég a már jól ismert termékek mellett itt mutatta be először a horgászközönség számára a 2010. évi újdonságait. Azoknak szánjuk ezt az írást és a hozzá kapcsolódó kisfilmet, akik nem tudtak kilátogatni a két kiállításra, vagy érdeklődnek a Cralusso termékek iránt, emellett több, a Cralusso termékeivel kapcsolatban gyakran feltett kérdésre is választ adunk. Bízunk benne, hogy ezek alapján még többen kapnak kedvet, hogy kipróbálják a Cralusso újdonságait…

A Cralusso csapata örömmel várta az érdeklődőket EFTTEX díjas standján, a horgászkiállításokon

2010-ES ÚJDONSÁGOK

Cralusso Control Match úszók

A korábbi Cralusso Match úszók sikerén felbuzdulva adott volt a feladat, hogy a finom matchbotos horgászat kedvelőinek is kínáljunk úszókat a Cralussótól megszokott kiváló és tartós minőségben.

A Cralusso 2010-es fejlesztése, a Control Match úszó széria a matchbotos horgászok táborában számíthat nagy sikerre

A Cralusso legújabb fejlesztése, a Control Match sok horgász problémájára kínál tökéletes megoldást. A testes wagglerúszóinkban alkalmazott és rendkívül közkedvelt kalibrációs megoldást sikerült beépíteni forradalmian új csőúszóinkba is. Ezek az úszók karcsú testüknek köszönhetően rendkívül érzékenyek, a kalibrációs megoldás pedig a leggyorsabb és legpontosabb úszóbeállítást teszi lehetővé.

Két kivitelben készül: hagyományos cső szárral, valamint a távolabbi pontos dobást lehetővé tevő „dart” szárnyakkal.

A Cralusso védjegyévé vált kalibrációs rendszer is megtalálható a Control Match úszókban, ami gyerekjátékká teszi az úszó precíz, pontos besúlyozását

Cralusso Pro Match úszók

Még több módosítási és szerelékkészítési lehetőséget tartogat az úszós horgászok számára a Cralusso Pro Match.

A Cralusso Pro Match úszók ötvözik az érzékenység és a széles állíthatóság előnyeit

A Pro Match úszókban megtalálhatók mindazok a hasznos fejlesztések, melyek a Control úszót egyedülállóvá teszik, ám a Pro széria úszóinál további állítási lehetőséget és ezzel még nagyobb zsinórra helyezhető teherbírást biztosítanak a levehető rézlamellák. Az úszótest felső, vékonyabb szárának betolásával, illetve kihúzásával nagyon gyors, pontos és könnyen megismételhető az úszóbeállítás.

A Pro Match úszók önsúlyát levehető rézlamellák biztosítják

Hasonlóan a Control Match úszókhoz a Pro Match is két kivitelben készül: hagyományos cső szárral, valamint a „dart” szárnyakkal.

A Control Match, illetve a Pro Match úszók szárának végébe cserélhető antennák helyezhetők, mindkét úszó valamennyi Cralusso antennával kompatibilis. Az idei év újdonsága az univerzális világítópatron-tartó, mely az összes Cralusso folyóvízi és állóvízi úszójába, illetve más cégek wagglerúszójába is behelyezhető

A 4,5 mm-es patron fogadására alkalmas univerzális világítópatron-tartó sok cég termékével is kompatibilis

CRALUSSO PRESTIGE LINE ZSINÓROK

A 2010-es kiállítások Cralusso sláger termékei kétség kívül az új Prestige Line zsinórcsalád tagjai voltak.

A horgászok körében nagy elismerésre számíthat a Prestige Line zsinórcsalád

A PRESTIGE line szériás horgászzsinórok, mint a nevük is utal rá, a legmagasabb igények kielégítésére készültek. A több évig tartó tesztek során sikerült összeállítani egy olyan zsinórcsaládot, mely a horgászok legmagasabb elvárásának is megfelel.

A Japánban kifejlesztett damil megalkotásánál nem csupán a vastagság és szakítószilárdság aránya, hanem a különböző horgásztechnikák által megkövetelt igénybevételek figyelembevétele volt az irányadó. A zsinórok precíziós tekercseléssel és pontos átmérővel készülnek.

A professzionális gyári tekercselésnek köszönhetően az orsóra feltekert damilban nem marad csavarodás

A Prestige horgászzsinórok palettája 4 főzsinórból és egy horogelőke zsinórból áll.

Cralusso Prestige Line General Match zsinór

Megbízható horgászzsinór magas szakítószilárdsággal, UV- és kopásálló, sima felülettel. Általános használatra és szerelék készítéséhez különösen ajánlott. Bolognai botos, rakós és spiccbotos módszerhez is kiváló választás. Színe áttetsző.

Méretek: 0,14 mm, 0,16 mm, 0,18 mm 0,20 mm, 0,22 mm, 0,25 mm, 0,30 mm, 0,35 mm.

Az univerzális használatra kifejlesztett General Match zsinór

Cralusso Prestige Line Match Sinking zsinór

Új generációs, úszós horgászathoz kifejlesztett, süllyedő zsinór. Kopásálló, alacsony súrlódású felülettel rendelkezik, mely gyors merülést és hosszú dobásokat biztosít.

„Végre egy zsinór, amely tényleg jól merül!” A Sinking Match azt tudja, amire készítették: MERÜL a vízben! Színe barna

Méretek: 0,14 mm, 0,16 mm, 0,18 mm 0,20 mm, 0,23 mm.

Végre egy olyan match zsinór, amely tényleg kiválóan merül

Cralusso Prestige Line Feeder Energy zsinór

Feederhorgászathoz ajánlott, rendkívül erős, közepesen süllyedő zsinór, mely gyors reagálást és kimagasló kapcsolatot biztosít. Alacsony nyúlása miatt a legóvatosabb kapások sem nyelődnek el a zsinórban, még a 100 méter körüli dobások során sem. Színe bordó.

Méretek: 0,20 mm, 0,22 mm, 0,25 mm 0,30 mm.

Feeder horgászoknak kifejlesztett zsinór a Feeder Energy

Cralusso Prestige Line Carp Power zsinór

Pontyhorgászok számára kifejlesztett zsinór, mely gyors reagálást és kimagasló kontaktot biztosít. Kopásálló, alacsony súrlódású felülettel rendelkezik, mely hosszú dobásokat tesz lehetővé és a sérülésekkel szemben védelmet ad, így a fenéken fekvő kövek, kagylók súroló hatásainak jobban ellenáll. Színe zöld.

Méretek: 0,25 mm, 0,30 mm, 0,36 mm.

Nehéz terepen horgászó pontyhorgászoknak javasolt zsinór a Carp Power

Cralusso Prestige Line Hooklenght Line előkezsinór

Különösen nagy gondot fordítottunk arra, hogy az optimális arányt találjuk meg a zsinór erősségében és lágyságában. Ez az előkezsinór rendkívül erős és megbízható, nagyon jó csomótűrő képességgel rendelkezik. Színe áttetsző.

Méretek: 0,088 mm, 0,102 mm, 0,123 mm 0,143 mm, 0,160 mm, 0,178 mm, 0,201 mm.

7 méretben készül a Cralusso nagy büszkesége, a Prestige Hooklenght horogelőke zsinór
Megdöbbentő pontosság! Az ezredmilliméteres mikrométer csupán 0,001 mm eltérést mért!

Látogatók kérdezték…

Alábbiakban néhány olyan gyakran felmerült kérdésre szeretnénk választ adni, ami a kiállításon hangzott el.

Mit jelent pontosan az úszón az alábbi jelölés 5 gr + (0-3 gr)?

Mit jelent az 5 gr + (0-3 gr)?

Az úszó 5 g beépített önsúllyal rendelkezik, az ezen felüli teherbírása 0 és 3 g között fokozatmentesen változtatható. Ebből 1,5 grammot az úszó aljában lévő rézlamellák tartalmazzák, míg az 1,5 grammnyi felhajtóerő-változtatási lehetőséget az úszó kalibrációs szára biztosítja.

Tehát az úszót úgy is be lehet súlyozni, hogy a zsinórra nem teszünk egy forgón kívül semmit. Ilyenkor az úszón rajta marad az összes réz lamella, valamint a kalibrációs rendszer is szinte teljesen az úszó testébe van tolva. De akár úgy is be lehet súlyozni, hogy a zsinórra szeretnénk 3 grammnyi terhelést, ilyenkor lekerülnek az úszóról a réz lamellák, valamint a kalibrációs rendszert az 1,5 grammos állásig kihúzva megnöveljük úszónk felhajtó erejét, hogy elbírja a 3 grammnyi terhelést.

Természetesen a kalibrációs rendszerrel mindkét esetben bármilyen Cralusso antennához finoman behangolhatjuk az úszónkat.

Mennyire nehéz megtanulni a kalibrációs rendszer kezelését?

Szó szerint szinte gyerekjáték elsajátítani a működését. Első alkalommal kell rá egy percet szánni, és következő alkalommal már csak másodperceket vesz igénybe az úszó besúlyozása. Kalibrációs rendszer nélküli úszóknál az úszó szabja meg, hogy mennyi ólom szükséges a zsinórra ahhoz, hogy az a megfelelő mértékig merüljön. Különösen az úszó antennájának finomhangolása nehézkes. A változó körülményeknél módosítani kell az úszó ólmozásán stb..

A kalibrációs rendszer rendkívül leegyszerűsíti a Cralusso úszók besúlyozását

A kalibrációs rendszerrel rendelkező úszóknál ez sokkal könnyebben megoldható, hiszen a zsinórra felhelyezett ólom mennyiségéhez állítjuk be az úszót. Tehát, ha mondjuk felraktunk a zsinórra 3 darab 0,3 grammos ólmot, és még egy pici hiányozna ahhoz, hogy az úszó antennája tökéletesen álljon, nem kell kis ólom után keresgélni, egyszerűen beljebb toljuk pár mm-t az úszó szárát, és már a megfelelő mértékig merül.

Mennyi ólom kerüljön a zsinórra? Mennyire érzékenyek az úszók?

Állandóan visszatérő kérdés ez. Gyakran kérdezik a látogatók, hogy máshogy kell-e ezekkel az úszókkal horgászniuk, mint a korábban megszokott wagglerekkel. Erre egyértelműen NEM a válasz. Ez az úszó nem korlátozza a horgászok korábban megszokott ólmozási módszereit, hanem épp ellenkezőleg, kibővíti az ólmozás lehetőségeit és egyszerűbbé is teszi azt. Gyors válasz tehát a kérdésre, hogy az ólmozást a halak tartózkodási mélysége határozza meg leginkább, valamint az olyan egyéb tényezők, mint a víz áramlása, az egyéb halak jelenléte (pl. snecik vízközt) stb..

A különböző antennák más-más érzékenységgel és teherbírással rendelkeznek. Ezt mi magunknak is ki tudjuk mérni minden egyes antennánknál a kalibrációs rendszer segítségével. A filmből kiderül, hogy hogyan

Az úszók antennájának érzékenységét bonyolultabb leírni, mint megmutatni. Ez részletesen bemutatásra kerül a lenti kisfilmben. Itt több különböző antennán kerül bemutatásra, hogyan is tudjuk mi magunknak otthon is akár lemérni, hogy egy-egy antennának milyen is az érzékenysége grammban. Tehát a hal milyen ellenállással találkozik, amikor az antennát elhúzva az nekünk kapást jelez.

Miért csavarodik az új zsinór?

Sokan panaszolták, hogy csavarodik, pödrődik az új damiljuk az orsóra való felcsévélés után.

Erre a problémára is megoldást nyújt a Prestige zsinórcsalád. Speciális tekercselésének köszönhetően a damilt csavarodástól mentesen tudjuk átcsévélni. Ügyeljünk arra, hogy áttekercselésnél a spulni a tengelye körül forogjon, ekkor biztosak lehetünk abba, hogy a zsinórban nem marad csavarodás. Legegyszerűbb, ha átcsévélésnél vízbe tesszük a spulnit, mely így forogni tud és a víz ellenállása megfelelően elő is feszíti damilunkat.

Ezt a damilt ki kell próbálni! A Prestige damil japán mérnökei arra is gondoltak, hogy használatba vétel előtt, amikor a horgász az orsóra feltekerte a damilt, ne maradjon benne csavarodás!
Mindenkinek hasonlóan szép fogásokat kívánunk a Cralusso úszók segítségével!

Az alábbi kisfilmben bemutatásra kerülnek a 2010. évi újdonságok. Az is, hogy a víz felületi feszültsége hogyan befolyásolja az úszónk helyzetét, valamint számos egyéb, látogatóktól érkező érdekes kérdés is tisztázásra kerül. Jó szórakozást hozzá!

A termékekről és a forgalmazókról bővebb információt a www.cralusso.com oldalon találhat.

(X)
Írta: Králik Károly
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.