Matchbotozás könnyedén a Cralusso Zero Slider és Rocket úszókkal

Matchbotozás könnyedén a Cralusso Zero Slider és Rocket úszókkal

A Slider úszóval végzett matchbotos horgászatot nagyon sokan túlzottan nehéznek és problémákkal tűzdelt módszernek tartják. Az úszós horgászat sarkalatos pontja a dobás, ezen belül is az, hogy szerelékünk gubanc nélkül érjen a vízbe. A Slider módszernél ez a legnehezebb, ez igényli a legtöbb tapasztalatot és gyakorlást, ezért a legtöbben idegenkednek a Slider használatától. A Cralusso az új Zero Slider úszóval ezen szeretne segíteni. Bízom benne, hogy az alábbi írás és videó bebizonyítja, hogy a Zero Slider és a Rocket úszókat lehet könnyedén, és ami még fontosabb, eredményesen használni!

Cralusso Zero Slider

A két évvel ezelőtti velencei-tavi világbajnokságot követően a Slider úszós technika új megvilágításba került: bebizonyította, mekkora jelentősége van „állóvízen” a szeles időkben keltett áramlások kiküszöbölésében, a csalivezetés sebességének kontrollálásában.

A Slider úszózás szélesebb körben való elterjedését kissé nehézkes használata akadályozta, más dobási technikát, nagyobb gyakorlatot igényelt, hogy ne alakuljanak ki a közismert gubancok.

A hagyományos Slider úszóknál az úszóméret jelölése, pl. a 3 + 10 g azt jelöli, hogy az úszótestbe 3 g súly fixen be van építve és 10 g súly kerülhet a zsinórra, így összességében 13 g-os az úszó. A beépített súly szerepe az, hogy dobásnál az úszó és a zsinóron lévő súly együtt repüljön, mert ha az úszó felcsúszik, rángatják egymást az ólommal, ami a gubancolódás fő okozója. A hagyományos Slidert sikeresen használni nem könnyű feladat. Rengeteg gyakorlást igényel a dobás, valamint sok-sok türelmet a gubancolás.

Erre a problémára kerestem a megoldást, hiszen látványosan eredményes tud lenni a matchbotos horgászat a Slider úszókkal… már ha az ember sikeresen megtanul vele dobni és eljut addig a pontig, amikor már a fenéken várja a felkínált csali az arra kószáló halakat.

Azt hiszem, nem árulok el titkot azzal, hogy tucatnyi napot dobáltunk végig a Cralusso csapattal a legkülönfélébb Slider úszókkal, hogy megtaláljuk azokat a hibákat, amik a leginkább felelősek a kezdeti gubancokért, rövidebb dobástávolságért, nehézkesebb használatért. Idővel kiválóan meg lehet tanulni a hagyományos Sliderek használatát is, de a számtalan kudarc és gubanc miatt nagyon sokan idő előtt lemondanak róla, és már fel sem teszik az úszót a repertoárjukból.

A hagyományos Slider okozta problémák megoldására fejlesztettük ki a Cralusso Zero Slider névre keresztelt új generációs úszót. A Zero Slider könnyebb használatot és jobb repülést biztosít - mint a nevében is utal rá, 0 gramm beépített súllyal rendelkezik. A fejben kialakított ferde lyuk Z alakban tartja a zsinórt, ezáltal szinte odazárja az ólmot az úszórögzítőhöz, ezért azok garantáltan együtt repülnek, és így elkerülhető a kóválygó repülés, amikor külön repül az ólom és a hagyományos, önsúlyos Slider.

A megoldás lényege a fejben kialakított ferde lyuk, mely dobáskor Z alakban tartja a zsinórt és rögzíti az úszót az ólomnál, ami biztosítja a tökéletes repülést, csökkenti a gubanc kialakulásának lehetőségét, miközben a Zero a hagyományos úszókhoz hasonlóan dobható
Az új megoldásnak köszönhetően a Cralusso hasított központos gömbólma és a Zero fej eltartják egymást, valamint az úszót a zsinórtól. Ez a megoldás csökkenti a gubancolódás lehetőségét, továbbá könnyebb használatot, egyszerűbb kezelhetőséget, jobb repülést biztosít!
Vízbeéréskor megváltozik a zsinór iránya, a súly szabadon a mélybe csúszik
A zsinór befűzését a levehető fejen található nyíl irányába végezzük! Ez igen fontos a működés szempontjából!
Szép környezetben, a Maconkai-víztározón került sor a bemutatóra
A gyakorlati bemutató során ezeket az eszközöket használtuk. Fontos a szereléknél a nagyméretű gömbólom, ami segíti a gubancmentes dobást
Mivel a vízmélység kisebb volt a bothossznál, a felső ütközők nem damilból, hanem kisméretű gumiütközőkből készültek, amiket nem kellett behúzni a gyűrűk közé. Mélyebb víznél természetesen damil- vagy cérnaütköző a megfelelő
A gömbólom dobáskor odazár az úszó fejrészéhez, méretéből és alakjából adódóan eltartja az úszót a zsinórtól. Dobáskor a damil párhuzamosan repül az úszószárral
Az úszóból a fej kicsavarható, ezért a besúlyozott szerelékről az úszó levehető, így könnyebb a szerelék szállítása
A Zero Slider úszón is megtalálható a kalibrációs skála, ami segít a gyors besúlyozásban vagy épp az antennacserében
Valamennyi Cralusso wagglerantennával kompatibilis a Zeró slider
Minden fényviszonyhoz találunk jól látható antennát
Látja? Na látja! :)

A Zero Sliderben is élvezhetjük a Cralusso sikeres fejlesztésének előnyeit, a poliuretán test megbízhatóságát, az antenna beállítást segítő kalibrációs megoldást és a Cralusso cserélhető, érzékeny antennarendszerét.

Szerencsére a halak is partnerek voltak a bemutatóban a frontos idő ellenére is
Reggel a felhős, borús időben még a sárga antenna látszott kiválóan
Meg is lett az eredménye
Jött compó…
… majd ment is!
Nagy dévér is horogra akadt
Életem első tokhalát is sikerült a bemutatón megfogni!
A Zero Slider tesztjének zárásaként mindketten egy-egy szép halat fogtunk Józsi barátommal

Rocket

A Rocket úszó három éve jelent meg a piacon, felkavarva a waggler úszók körüli állóvizet. E modellnél a testtel párhuzamosan futó vezetőszárba akasztjuk a hozzá kifejlesztett gubancgátló úszórögzítő csatlakozóját, mely az úszó eldobását követően az úszó súlypontja mögé csúszik. Ennek köszönhetően a Rocket rendkívül egyenesen, pontosan és messzire dobható.

Az oldalsó vezetőszár teszi különlegessé a Rocket úszót
A tört szárú úszórögzítővel könnyedén elsajátíthatjuk a Rocket megfelelő használatát
Az úszó bevetésre készen

Használata kissé eltér a megszokottól, de ha az alábbi három szabályt betartjuk, biztosak lehetünk abban, hogy élvezni tudjuk a legmodernebb wagglerúszó előnyeit.

Három dolog, ami a sikeres Rocket használatához szükséges:

1. jelentéktelennek tűnhet, de az úszó vízből való kiemelését ne függőlegesen, hanem oldalirányba húzva végezzük úgy, ahogy az a filmben is megtekinthető! Ezáltal az úszó beáll a megfelelő pozícióba.

A botot ne függőlegesen, hanem oldalirányba húzva emeljük ki az úszót a vízből

2. Minden wagglerúszóra igaz, de a Rocketra különösen, hogy a dobás során, a vízbeérkezés előtt lassítani kell úszónkat a damil fékezésével, hogy a szerelék kiterülve, gubancmentesen érjen a vízre. Mint a képen is látható, a vízen keletkezett két karika jelzi, hogy az úszó és a jelzőólom külön - a szerelék tehát kiterülve - ért vízre.

A dobás megegyezik valamennyi waggler dobási módszerével
Vízbe érkezés előtt fékezzük meg az úszónkat, hogy kiterülve érjen a szerelék a vízbe

3. A legfontosabb, hogy a Rocket rendszerű úszóknál vízbeérkezést követően várjunk 1 másodpercet, amíg az úszórögzítő az alsó állásba tud csúszni, és csak ezt követően húzzuk visszafelé az úszót! (Ezalatt ráfeszíthetjük a zsinórt a vízre.)

Az utóbbi két kis művelet biztosítja a gubancmentes, pontos dobásokat!

A legfontosabb, hogy a Rocket rendszerű úszóknál vízbeérkezést követően várjunk 1 másodpercet, amíg az úszórögzítő az alsó állásba tud csúszni, és csak ezt követően húzzuk visszafelé az úszót!
Majd kezdődhet a fárasztás!

Az alábbi kisfilm részletesen bemutatja a Zero Slider úszó szerelékének elkészítését, valamint használatának mozzanatait. A végén pár percben a Rocket úszó is szerephez jut.

Eredményes horgászatot kívánok a Cralusso e két termékével!

(X)
Králik Károly
Videó, fotó - Králik Károly, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.