Gyorsan, egyszerűen, pontosan, avagy hogyan cseréljük le a zsinórunkat?

Gyorsan, egyszerűen, pontosan, avagy hogyan cseréljük le a zsinórunkat?

A tavasz már a végérvényesen megérkezett, nem mintha a téllel komoly harcot kellett volna vívnia az elsőségért. A horgászok többsége ilyenkor döbben rá, hogy hiába volt a hosszú tél, bizony a felszerelések ott pihentek a sarokban, és az orsókon is még a tavalyi, vagy akár több éves, sok küzdelmet megért zsinórok pihennek. Ismerős a fogadalom, amit az őszi zsinórszakadás miatt elveszített halunk után tettünk? „Jövőre lecserélem!” Most érkezett el ennek az ideje, hiszen ha most nem, akkor már ez az év is kimarad, aminek újabb hal vesztés lehet következménye. Egy szó, mint száz, jómagam is ilyenkor szánom rá magam a zsinórok cseréjére. Hogy miért halogattam idáig? Bevallom, számomra ez sok kellemetlenséggel járt korábban.

Két esetben kell a zsinórt feltekercselni. Az egyik, mikor a tavasz közeledtével meglepjük magunkat egy-két új orsóval. Igaz, hogy a születésnapunk csak ősszel lesz, de mindig tavasszal vannak a kihagyhatatlan ajánlatok. Ugye ismerős? Új orsóra természetesen új damil is kell, így máris adott a lehetőség egy jó kis zsinórtekercselő tortúrára. A másik lehetőség a már használt damil lecserélése, ami ha rutinosabbak vagyunk, már kevésbé lehet macerás, de eddig is el kellett jutnunk egyszer. Induljunk ki most abból, hogy megleptük magunkat egy új orsóval, mert sikerült a felének a harmadáért hozzájutnunk. (Legalábbis otthon így tudja a párunk.) Megvettük a megfelelő damilt is, rögtön kettő tekercset, mert pótdob is van az orsóhoz, hogy tökéletes legyen a boldogságunk. Itt vagyunk most egy orsóval, két tekercs damillal és két üres, feltöltésre váró dobbal. Nézegetjük a dobra felírt adatokat. A feederezéshez, matchezéshez szánt 4000-es orsóra 25-ös damilból 280 méter. Forgatjuk kezünkben az egyik megvásárolt damilt, ami 22-es és 150 méteres spulnin van. Ez bizony az orsó dobjára nem lesz elegendő, következzen hát a dob alátöltése.

Gyakori hiba, hogy vagy alultöltjük, vagy túltöltjük a dobot. Előbbi esetben meglepődünk egy lendületes dobás után, hogy nincsen elegendő zsinórunk a távolság eléréséhez, vagy el sem érjük a kiszemelt távot
Az sem jó, ha túltöltjük, hiszen nincsen bosszantóbb, mint amikor a dobról csak pereg, pereg le a damil, pedig még nem is dobtunk

Számomra a rémálom ekkor kezdődik. Damil a tartalékdobra fel, majd az alátét zsinór a megfelelő feltöltési szintig, dob cserél, másik üres dob feltesz az orsóra, a lekerülő dobról kezdem átcsévélni a zsinórt. Alátét zsinór immár alulra, felülre áttekercselődik az új zsinór. Mindeközben a zsinór ide-oda forgatásával újabb és újabb hurkák kerülnek a damilra, ami szerencsétlen esetben szép szarkafészkek formájában omlik le a dobról. Nem egy leányálom. Gyakori hiba, hogy vagy alultöltjük, vagy túltöltjük a dobot. Előbbi esetben meglepődünk egy lendületes dobás után, hogy nincsen elegendő zsinórunk a távolság eléréséhez, vagy el sem érjük a kiszemelt távot. Az sem jó, ha túltöltjük, hiszen nincsen bosszantóbb, mint amikor a dobról csak pereg, pereg le a damil, pedig még nem is dobtunk. Egy szó, mint száz, sokat kínlódtam a damilok cseréjével korábban. Tavaly azonban találkoztam egy ötletes megoldással, ami orvosolja a problémámat. Ez nem más, mint a Cralusso QSP system névre keresztelt okos megoldása.

A dobok pontos feltöltésében segít a Cralusso új QSP rendszere, amit a Cralusso damilok csomagolásán belül találhatunk. Én is a csomagolásban található útmutató szerint jártam el, és hogy mennyire egyszerű az egész? Lássuk!

A QSP egy betűszó, ami az angol Quick (gyors), Simple (egyszerű) és Precision (pontosság) szavakból áll össze. A Cralusso korábbi fejlesztéseire is jellemző volt az, hogy egy horgászat során felmerülő kérdésre kínált egyszerű, de hatékony megoldást, ráadásul úgy, hogy miután ezzel szembesültünk, a homlokunkra csaptunk: „Hogy ez nekem miért nem jutott eddig az eszembe?!”… Lássuk, miről is van szó! A Cralusso damilok dobozában találunk 5 darab QSP system feliratot és piros számmal milliméter jelölést mutató sárga lapocskát, oldalán különböző szélességű piros sávval. A damil csomagolásán belül egy kis útmutató lapot is mellékeltek, aminek segítségével könnyen megérthető a rendszer használata. Mielőtt azonban végigmennénk ezeken a lépéseken, tisztázzuk, hogy tulajdonképpen miben is rejlik ennek a QSP dolognak a nagyszerűsége? Ennek segítségével gyorsan (Quick), egyszerűen (Simple) és pontosan (Precision) meghatározható, hogy a vásárolt 150 méter 22-es damil esetében a kiszemelt orsó dobját milyen mértékben kell alátölteni. El sem hiszem, hogy mellőzhetem végre az ide-oda tekercselős módszert, így kíváncsiságtól hajtva, izgatottan vetem magam a zsinórcsere eddig problémás folyamatába. Előttem a damil dobozából kivett kis magyarázat.

1. lépés: Mérd meg az orsó dobjának az átmérőjét és magasságát!

Mi sem egyszerűbb. Fogom a vonalzóm és megmérem a feltöltésre váró 4000-es dobom átmérőjét és magasságát. A dob átmérője 5,0 cm, magassága 2,1 cm. (A magasság mérésénél fontos, hogy a dobnak csupán azt a magasságát mérjük, ahová a damil fog felkerülni, ne a dob teljes magasságát mérjük le!) Mivel később milliméterben kell megadnom az értéket, így írom fel a kapott értéket. Dob átmérője 50 mm, magassága 21 mm.

1. lépés: Mérd meg az orsó dobjának az átmérőjét, és magasságát!

2. lépés: Írd be a méréseket a cralusso.com/horgaszcikkek/zsinorok weboldalon található kalkulátorba!

Rákeresek a megadott elérhetőségre, és máris a QSP system lelkében, a QSP kalkulátornál találom magam. Itt egy legördülő menü segítségével először megadom a kiválasztott zsinór vastagságát, amivel fel szeretném tölteni az orsóm dobját. Ez most 0,22 mm-es, így kiválasztom ezt a méretet. A következő legördülő menüvel a damilom hosszát adom meg, amit a zsinór dobjáról olvashatok le. Ez a spulni most 150 méter, így ezt választom ki. A következő üres fehér mezőbe az orsó dobjának átmérőjét kell megadnom. Bepötyögöm, hogy 50 mm, majd a következő üres mezőbe a dob magasságát gépelem be, ez 21 mm. A kalkulátor innen kezdve elvégzi a számításait, és a zsinór előtöltés, QSP szöveg után megjelenik egy 3,4 mm-es érték. Mit kezdjek ezzel?

2. lépés: Írd be a méréseket a cralusso.com/horgaszcikkek/zsinorok weboldalon található kalkulátorba!

3. lépés: Válaszd ki a kapott értéknek megfelelő jelzőlapot és töltsd elő a dobot alátétzsinórral a mérőlapnak megfelelően!

Előkeresem a kapott 3,4 mm-hez tartozó 3,5 mm-es lapocskát (kerekítés szabályainak megfelelően járjunk el, ha nem azt az értéket kapjuk, ami a lapocskákon szerepel) és elkezdem feltekercselni az olcsóbb alátétzsinórt. A kis sárga lapocskával menet közben többször is ellenőrzöm, hol is tartok, és közben megértem, mennyire egyszerű és nagyszerű is ez az egész dolog. A dobot addig töltöm, míg a piros ellenőrző mérőlapot el nem érem, akkor megállok. Jöhet a következő lépés!

3. lépés: Válaszd ki a kapott értéknek megfelelő jelzőlapot és töltsd elő a dobot alátétzsinórral a mérőlapnak megfelelően

4. lépés: Tekerd fel a dobra a főzsinórt, melynek optimális mennyiséget kell mutatnia!

Most ugrik a majom a vészbe, vagy ahogyan régi főiskolás éveimben mondtuk a bulik előtt, „Most ugrik a májam a vészbe.” Fogom a 0,22-es Cralusso Navigator Feeder Energy zsinórt, és összekötöm az alátét zsinórral. Akkurátusan feltekerem, és valóban a tökéletes zsinórprofilt kapom végeredményül. A puding kipróbálva, megettem… pontosabban megvettem az ötletet.

4. lépés: Tekerd fel a dobra a főzsinórt, melynek optimális mennyiséget kell mutatnia!
Valóban remek megoldást kínál a Cralusso a gyors, egyszerű és pontos zsinórcseréhez

Valóban remek megoldást kínál a Cralusso a gyors, egyszerű és pontos zsinórcseréhez. Elégedetten bontom ki a következő, match orsómra kiszemelt 16-os Navigátor Match Sinking damilt, és már rutinból nyomom a melót. A régi dobokon is gyorsabban megy már a zsinórcsere. Ha azt mondom, hogy fele annyi idő alatt megoldottam a zsinórok lecserélését, mint tettem azt korábban, akkor sem túlzok. Természetesen ha Cralusso, akkor a feltekert damilok sem voltak újítástól mentesek, de ez megér egy külön fejezetet. Legközelebb ezt veszem nagyító alá!

Természetesen ha Cralusso, akkor a feltekert damilok sem voltak újítástól mentesek, de ez megér egy külön fejezetet. Legközelebb ezt veszem nagyító alá!

Polyák Csaba (csabio)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.